Saturday, 2 October 2010

Tracing the link between pollution and food production in the Asopos area, Greece

Tracing the link between pollution and food production in the Asopos area, Greece

Ιχνηλατώντας την σχέση μεταξύ της ρύπανσης και της παραγωγής τροφίμων στον Ασωπό

Chrysostomos G. Kirkillis [a], Ioannis N. Pasias [b], Sofia Miniadis-Meimaroglou [a], Nikolaos S. Thomaidis [b] and Ioannis Zabetakis [a*]

a University of Athens, Department of Chemistry, Food Chemistry Laboratory, Panepistimiopolis Zografou, 15771 Athens, Greece.

b University of Athens, Department of Chemistry, Laboratory of Analytical Chemistry, Panepistimiopolis Zografou, 15771 Athens, Greece.

*E-mail: izabet@chem.uoa.gr

Η τραγωδία του Ασωπού δεν σχετίζεται μόνο με τις καρκινογενέσεις και τους εξ’αυτών θανάτων των κατοίκων στα Οινόφυτα και στις παρα-Ασώπιες περιοχές αλλά με όλους τους καταναλωτές τροφίμων-βολβών που παράγονται στη Θήβα και στα Οινόφυτα και καταλήγουν σε όλη την Ελλάδα.

Στο εργαστήριο Χημείας Τροφίμων του Τμήματος Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών, ολοκληρώθηκε μελέτη στο πλαίσιο Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών και η οποία παρουσιάζεται προφορικά στις 3.10.2010 στη Μυτιλήνη στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου «7th Aegean Analytical Chemistry Days» http://www.chem.uoa.gr/AACD2010/ .

Η ερευνητική μας ομάδα (Χ. Κιρκιλλής, Γ. Πασσιάς, Σ. Μηνιάδου-Μεϊμάρογλου, Ν. Θωμαΐδης, και Γ. Ζαμπετάκης) προσδιόρισε τα επίπεδα έξι (6) βαρέων μετάλλων σε τρόφιμα-βολβούς (καρότα, κρεμμύδια και πατάτες) που παράγονται στο κάμπο Οινοφύτων-Θηβών. Τα βαρέα μέταλλα που αναλύθηκαν είναι: νικέλιο (Ni), χρώμιο (ολικό, Cr), κάδμιο (Cd), μόλυβδος (Pb) και αρσενικό (As). Tα τρόφιμα που ελέγχθηκαν έχουν αγορασθεί σε μια χρονική περίοδο δέκα μηνών από όλες τις μεγάλες αλυσίδες super market στην Αθήνα. Τα τρόφιμα έχουν προέλευση (κατά δήλωση του παραγωγού στην ετικέτα) Θήβα/Οινόφυτα και τα αποτελέσματα έχουν κωδικοποιηθεί ώστε να μην φαίνονται τα ονόματα των super market.



[η συνέχεια εδώ]



7 comments:

Yannis Zabetakis said...

για την δουλειά μας

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=13816&subid=2&pubid=64735147


και κάτι παράπλευρο...την ΕΥΕΠ

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=13816&subid=2&pubid=64709147

Stinger said...

ΠΑΤΑΤΕΣ-ΚΑΡΟΤΑ-ΚΡΕΜΥΔΙΑ (1)

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η ισχύουσα νομοθεσία είναι ο Κανονισμός 1881/2006 της ΕΕ, που θέτει όρια για ουσίες που επιμολύνουν τρόφιμα. Για μέταλλα οι παραμετρικές τιμές ορίζονται για το Μόλυβδο σε 0,1 mg/kg νωπού προϊόντος και για το Κάδμιο 0,1 mg/kg. Με δύο παρατηρήσεις:
1) Τα τρόφιμα να έχουν πρώτα πλυθεί καλά (ελπίζω να πλύνατε πρώτα τους βολβούς)
2) Η πατάτα να είναι αποφλοιωμένη (φαντάζομαι ξεφλουδίσατε όλες τις πατάτες).

Η δειγματοληψία που ακολουθήθηκε όπως πολύ καλά γνωρίζετε, δεν αντιπροσωπεύει ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΕ. Έστω κι έτσι, από τις αναλύσεις των κατά δήλωση γεωργικών προϊόντων Θήβας/Οινοφύτων που παραθέτετε, προκύπτει ότι τα τρόφιμα αυτά ΔΕΝ ΥΠΕΡΒΑΙΝΟΥΝ ΤΙΣ ΘΕΣΠΙΣΜΕΝΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΓΙΑ ΜΕΤΑΛΛΑ. Αυτό είναι το πρώτο συμπέρασμα και να το πούμε ξεκάθαρα.
Τη μέθοδο της «σχετικής διαφοράς» στην οποία καταφύγατε, δεν θα την έλεγε κάποιος δόκιμη για τέτοιες περιπτώσεις. Υπάρχει ξεκάθαρη νομοθεσία που θέτει ξεκάθαρες απόλυτες τιμές. Εν πάσει περιπτώσει, σημείωσα ότι εστιασθήκατε μόνο τις περιπτώσεις όπου τα τρόφιμα Οινοφύτων είχαν μεγαλύτερες περιεκτικότητες…Έτσι, δεν δώσατε κάμμυα σημασία στο ότι:
- στα καρότα η περιεκτικότητα σε Μόλυβδο ήταν 40 % μικρότερη από τις άλλες περιοχές και σε Κάδμιο 42 % μικρότερη
- στα κρεμμύδια 48 % μικρότερη σε Χαλκό
- στις πατάτες 274 % μικρότερη (!) σε Κάδμιο

Από εδώ και πέρα αρχίζουν τα (πιο) δύσκολα. Ο Κανονισμός θέτει παραμετρικές τιμές και σε Νιτρικά, Μυκοτοξίνες, Υδράργυρο, Κασσίτερο, 3-MCPD, Διοξίνες και PCB και Πολυκυκλικούς Αρωματικούς Υδρογονάνθρακες, καθώς και υπολείμματα φυτοφαρμάκων και ζωικών φαρμάκων. Επιπλέον δεν καλύπτει μόνο λαχανικά-φρούτα, αλλά και δημητριακά, κρέας, ψάρια,... Οπότε προκύπτουν τα ερωτήματα:

1. Γιατί αναλύσατε μόνο βολβούς και όχι και άλλα λαχανικά
2. Γιατί δεν αναλύσατε δημητριακά
3. Γιατί δεν αναλύσατε ζωικές τροφές της περιοχής
4. Γιατί δεν κάνατε ανάλυση και για άλλες ρυπαντικές ουσίες

Ειδικά όσον αφορά το τελευταίο, τα νιτρικά αποτελούν μείζονα ρυπαντική ουσία (ιδιαίτερα επικίνδυνη για τις παιδικές τροφές, που τόσο κόπτεσθε), βασικό δείκτη καραμπινάτης γεωργικής ρύπανσης.

Stinger said...

ΠΑΤΑΤΕΣ-ΚΑΡΟΤΑ-ΚΡΕΜΥΔΙΑ (2)

Αφού λοιπόν τα τρόφιμα δεν είναι επικίνδυνα με βάση τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό, ξεθάψατε μελέτη για να μας πείσετε περί του αντιθέτου. Μας παραπέμπετε σε μια μελέτη που προσπαθεί να ορίσει κάποια όρια ημερήσιας πρόσληψης σε παιδιά. Ακόμη κι έτσι το συμπέρασμα περί δυνητικής έκθεσης σε κίνδυνο για Ni, είναι τραβηγμένο από τα μαλλιά. Μιλάμε για 200 gr καρότα ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ που πρέπει να τρώει ένα μικρό παιδί. Μήπως αναφέρεσθε σε κουνέλια και λαγούς; Είναι διεθνώς αποδεκτή αυτή η μελέτη από τους αρμόδιους Οργανισμούς που θέτουν παραμετρικές για προστασία της υγείας; ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ ! Στην ΕΕ υπάρχει ειδική Οδηγία για παιδικές τροφές, η 91/321/ΕΟΚ και δεν αναφέρει τίποτε ειδικό.

Πάμε στις «προτάσεις» που κάνετε (προς ποίους;):

Να γίνουν τοξικολογικές μελέτες λέτε, για χρώμιο και νικέλιο. Γιατί εδικά για αυτά και όχι και για άλλα; Υπάρχει κάτι καινούργιο εδικά για αυτά; Οι υπάρχουσες μελέτες δεν επαρκούν; Ούτως ή άλλως η 1881/2006 και η 91/321 συνεχώς ενημερώνονται και αναθεωρούνται, δεν περιμένει η ΕΕ εσάς να της υποδείξετε τι να κάνει. Με άλλα λόγια, αυτό που είναι προφανές ότι θέλετε, είναι να πάμε σε παραλλαγή του σεναρίου για το εξασθενές στο νερό. Βάσει της νομοθεσίας οι τιμές είναι χαμηλές, αλλά εμάς δεν μας αρέσει και δεν μας βολεύει και γι΄αυτό ζητάμε νέα όρια και αλλαγή νομοθεσίας, ώστε σώνει και καλά να είναι εκτός.

Όπως ομολογείτε, δεν καταφέρατε να υλοποιήσετε την έρευνα όπως θα θέλατε (δειγματοληψία σε νερό και έδαφος και αγροτική παραγωγή στα αντίστοιχα χωράφια). Ακόμη κι αν το είχατε κάνει, οι δειγματοληψίες θα έπρεπε να είναι σύμφωνες με τα οριζόμενα σε Οδηγίες και Κανονισμούς για να βγάλουμε κάποιο συμπέρασμα για τα τρόφιμα παραγωγής Θήβας/Οινοφύτων.
Σε κάθε περίπτωση οφείλατε να αλλάξετε το scope της έρευνας. Αντί να ισχυρίζεστε ότι ανιχνεύετε τη σύνδεση μεταξύ ρύπανσης και αγροτικής παραγωγής στον Ασωπό, έπρεπε να πείτε ότι απλώς μετράτε περιεκτικότητες μετάλλων σε επιλεγμένα τρόφιμα δηλωμένης προέλευσης Θηβών/Οινοφύτων σε σημεία λιανικής πώλησης και τις συγκρίνετε με άλλα τρόφιμα από άλλες περιοχές.

Δεν λέω, καλή η προσπάθεια να βγάλετε με το ζόρι τους βολβούς τοξινωμένους, αλλά δυστυχώς (ή καλύτερα ευτυχώς) δεν σας βγήκε. Εδώ μάλιστα είχαμε και επιστημονικό συνέδριο. Όπως έχω ξαναπεί, για να σκύψουμε στο (υπαρκτό) πρόβλημα του Ασωπού δεν χρειάζεται να πεισθούμε ότι τα τρόφιμα είναι επικίνδυνα και ότι θα πεθάνουμε όλοι από καρκίνο. Αρκετά με την τρομολαγνεία και την αστήρικτη κινδυνολογία.

Anonymous said...

@ stinger
επιτέλους, δημιουργικός αντίλογος προς τον επικεφαλής επιθεωρητή συστημάτων ΑΚΚΣΕ 22000 !

Anonymous said...

http://www.youtube.com/watch?v=93S_l0qZrXA&feature=player_embedded

prous tous empatheis...to stinger [pou apektise ufaki! to xasame??? eee????

akou nomothesia toy 1991!!!

kati pio palio re "epistimona tis βοξιτο-petras?"

kai to anonimo ivristi...pou kserei kai apo ISO22000 kai epikairopoiisi sistimaton ΗΑCCP...Αλήθεια, πού τα έμαθες ρε ανώνυμε?

Anonymous said...

από τότε που το HACCP έγινε ΑΑΚΣΕ...μπορείς να καταλάβεις από πού έμαθε ο ανώνυμος στο σχόλιο...4

Anonymous said...

κουτσοί, στραβοί στον Άγιο Παντελεήμονα
οι "Γεωτεχνικοί" το κατοχύρωσαν (sic)

http://www.hva.gr/downloads/PD_344_2000_Dikaiomata_geotexnikon.pdf

μόνο που στη διεθνή ορολογία, γεωτεχνικοί είναι οι γεωλόγοι και οι πολιτικοί μηχανικοί, όχι οι γεωπόνοι, ούτε οι κτηνίατροι, δασολόγοι, ιχθυολόγοι και το κακό συναπάντημα.
Βέβαια στην Ελλάδα είσαι ότι δηλώσεις.
Και HACCP "πουλάνε" στην πιάτσα κτηνίατροι, γεωπόνοι, χημικοί, χημικοί μηχανικοί, τεχνολόγοι τροφίμων, επόπτες δημόσιας υγείας, πολιτικοί μηχανικοί, μηχανολόγοι ηλεκτρολόγοι, λοιποί μηχανολόγοι, δικηγόροι, και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς.
Και πουλάνε και 22000 σε περίπτερα, ενώ νομική υποχρέωση σύμφωνα με τον καν. 852, άρθρο 5, haccp κατά codex alimentarius.
δείτε και την αιτιολογική σκέψη 16 του κανονισμού, καθώς και τα αντίστοιχα guidence documents.