Monday, 30 August 2010

η Λινού, ο Ασωπός και γιατί δεν αρκεί να εξετάζουμε μόνο ...πιστοποιητικά θανάτουχθες το ΒΗΜΑ είχε ένα δισέλιδο άρθρο για τον Ασωπό και τον Καρκίνο με τίτλο
"Βόμβα στο Ποτήρι".

καλογραμμένο αλλά όχι πλήρες.

η αντίδρασή μου στο άρθρο της Ιωάννας Σουφλέρη είναι τούτη η επιστολή προς το ΒΗΜΑ:

Στο άρθρο της κ. Σουφλέρη σχετικά με την επιδημιολογική μελέτη της κ. Α. Λινού για τον Ασωπό με τίτλο «Βόμβα στο ποτήρι» (ΤΟ ΒΗΜΑ Science, 29.8.2010, σελ. 6 και 7), παρουσιάζονται εξαιρετικά χρήσιμα στοιχεία για τα επίπεδα θανάτων από καρκίνο στα Οινόφυτα αλλά δυστυχώς δεν αναφέρονται ότι:

1. 1. έχει προηγηθεί διεξοδική επιστημονική μελέτη με τίτλο «Hexavalent Chromium Is Carcinogenic to F344/N Rats and B6C3F1 Mice after Chronic Oral Exposure» στο επιστημονικό περιοδικό Environmental Health Perspectives, May 2009, 117, 716-722 όπου αναφέρεται ξεκάθαρα ότι το Cr(VI) είναι καρκινογόνο μέσω της κατάποσης. Συνεπώς η Ελληνική Πολιτεία πρέπει βάσει της «αρχής της προφύλαξης» να λάβει νομικά μέτρα ώστε να προφυλάξει τον εκεί πληθυσμό από κάθε καρκινογόνο παράγοντα παρόντα στο πόσιμο ή αρδευτικό νερό.
2. Μετά την παραπάνω μελέτη τα όρια για το εξασθενές χρώμιο αναθεωρούνται προς τα κάτω. Η πολιτεία της Καλιφόρνια στις ΗΠΑ σκοπεύει να θέσει νέο όριο για το Cr(VI) στο νερό της τάξης του 0,06 μg/l. Στη χώρα μας είχαμε μια πολύ πρόσφατη δικαστική απόφαση ( Απόφαση 1158, 30.6.2010 Πρωτοδικείου Χαλκίδας http://www.zabetakis.net/files/images/decision_1158_30_6_2010.pdf ) για ασφαλιστικά μέτρα κατά του Δήμου Μεσσαπίων για το πόσιμο νερό που ο Δικαστής ζητά από το Δήμο Μεσσαπίων να παράσχει νερό με συγκέντρωση εξασθενούς χρωμίου μικρότερη των 2 μg/l (ενώ η ισχύουσα νομοθεσία δεν ορίζει όριο για το εξασθενές χρώμιο αλλά ορίζει όριο για το ολικό χρώμιο στο πόσιμο νερό της τάξης των 50 μg/l).

Σήμερα δεν αρκεί απλά να μελετάμε τα πιστοποιητικά θανάτου όπως κάνει με μεστό τρόπο η ερευνητική ομάδα της κ. Λινού, αλλά θα πρέπει να απαντήσουμε άμεσα και στα εξής ερωτήματα:

1. Γιατί δεν γίνονται αναλύσεις βιοδεικτών στο αίμα του πληθυσμού; Δείκτες που σχετίζονται με τα πρώτα βήματα του καρκίνου χωρίς να περιμένουμε την μακροσκοπική παρατήρησή του…

2. Γιατί δεν γίνονται αναλύσεις βαρέων μετάλλων σε αίμα και ούρα ώστε να δούμε άμεσα τα επίπεδα τοξίνωσης του ζωντανού πληθυσμού;

Οι πλέον ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (έγκυες γυναίκες, και παιδιά) που εν δυνάμει αναπτύσσουν καρκίνο σήμερα χρειάζονται επαρκείς απαντήσεις σε αυτά τα δύο ερωτήματα και όχι απλή μακροσκοπική παρατήρηση των πιστοποιητικών θανάτων.

Με εκτίμηση,

Γιάννης Ζαμπετάκης

izabet@chem.uoa.gr

www.zabetakis.net

Eπίκουρος Καθηγητής Χημείας Τροφίμων και Lead Auditor (HACCP, ISO), Tμήμα Χημείας, Πανεπιστήμιο Αθηνών

5 comments:

Γιώργος said...

Γιάννη, σε παρακολουθώ προσεκτικά και καιρό και συγχαρητήρια για την επίμονη ενασχόλησή σου με τον Ασωπό και το εξασθενές. Ρώτησα την Μαργαρίτα Καραβασίλη για το Χαλκούτσι και απάντησε ότι όσοι παίρνουν νερό από την Μαυροσουβάλα κατ' αρχήν δεν έχουν πρόβλημα. Έχω μάθει όμως ότι και εκεί υπάρχει πρόβλημα.
Γνωρίζεις κάτι; Και γιατί στην υδροδότηση δεν περιλαμβάνονται οι περιοχές Ωρωπού, Χαλκούτσι κλπ
Στα Πηγαδάκια στο Χαλκούτσι που παραθερίζω υπάρχουν επίσης πολλοί θάνατοι από καρκίνο - κόπηκαν οι γεωτρήσεις και τελείωσε;

Anonymous said...

Και γιατί δεν κάνεις μια ανάλυση του νερού σου να είσαι και σίγουρος? Αν ακούς τον ένα και τον άλλο σώθηκες! Από τη στιγμή που η Πολιτεία δεν νοιάζεται για την υγεία των πολιτών της πρέπει να το ψάχνουμε και λίγο μόνοι μας. Έχω ακούσει για τα νερά της περιοχής ΠΟΛΛΕΣ μπαρούφες.... Για να είσαι σίγουρος κάνε μια ανάλυση. Εκτός αν φοβάσαι....την πικρή αλήθεια. Και όταν μάθεις την αλήθεια... ΑΠΑΙΤΗΣΕ!! Απαίτησε για καθαρό νερό.

Φιλικά, Νίκος.

Yannis Zabetakis said...

@Γιώργος

το Χαλκούτσι έχει περιστασιακά εξασθενές χρώμιο σε επίπεδα 4-8 μg/l...άρα θέλει παρακολούθηση...και δεν είναι απλό...το Χαλκούτσι μιας και σχετίζεται με τα στρατηγικά αποθέματα νερού για την Αθήνα!

καμιά Καραβασίλη, κανένας Υπουργός δεν πρόκειται να παραδεχθεί απλά ένα τόσο τεράστιο πρόβλημα!

ο Νίκος έχει δίκιο! ξεκινήστε αναλύσεις και συμβουλευτείτε νομικούς!

μόνο με Αγώνα ...κερδίζουμε κάτι...

αλλιώς...η σιωπή των Αμνών...βολεύει την εκάστοτε Κυβέρνηση...

Yannis Zabetakis said...

@Νίκος

προσυπογράφω!

θέλει Αρετή και Τόλμη...η πρόσβαση σε καθαρό νερό!

και ας είναι δικαίωμά μας Συνταγματικό!

Green Z said...

Καιρια και πολυ σημαντικα τα προβληματα με το νερο υδρευσης και αρδευσης!!!!Μπραβο σας ,που τα προσεγγιζετε υπευθυνα και προσεκτικα!!!Προσθετω απλα οτι οι μετρησεις για βαρεα μεταλλα ειναι το πρωτο βημα....Το δευτερο ειναι η διακοπη υδροδοτησης με το υποπτο νερο και το τριτο Η ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΙΤΙΩΝ ΤΟΞΙΝΩΣΗΣ ΤΟΥ!!!!!!Μονον αν απομονωθουν οι πηγες ρυπανσης θα αρχιση η ....καθαρση και προστασια του υδροφορου οριζοντα!!!!!Οσο για την Υγεια μας ας θυμομαστε ποτε-ποτε οτι οι συνεργειες ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΤΟΞΙΚΩΝ ΠΑΡΑΜΕΤΡΩΝ (μικροσωματιδια του μολυσμενου αερα,καπνισμα,κακης ποιοτητας τροφιμα και....ετοιμου φαγητου....)ειναι,που γεννανε και επιταχυνουν καρκινογονες δρασεις....