Tuesday, 10 August 2010

η τραγωδία του Ασωπού...η Κάθαρση Πλησιάζει !

Το ΣτΕ μίλησε! Η καταληκτική ημερομηνία για την ΕΑΒ και τον Μαΐλη είναι μόλις εκατόν κάτι μέρες μακριά. Θα προλάβουν οι εν λόγω βιομηχανίες να συμμορφωθούν σε 100 μέρες; Θα προλάβει η ΕΥΕΠ να μάθει να κάνει επιθεωρήσεις μέσα σε 100 μέρες; Θα έχει φτιάξει η ΕΥΕΠ τον αλγόριθμο για υποβολή προστίμων σε παρανομούντες-ρυπαντές σύμφωνα με την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει»; Πόσο κοστίζει αλήθεια η αποκατάσταση του υπόγειου υδροφορέα σε Ασωπό και Οινόφυτα αλλά και Θήβα;;; Αυτό το κόστος, κ. Καραβασίλη, ποιος θα το πληρώσει; Και σύμφωνα με ποιον αλγόριθμο;

Και τα τρόφιμα που παράγονται εκεί;

Στις 30.9.2010 θα ανακοινώσουμε επίσημα σε διεθνές επιστημονικό συνέδριο στην Μυτιλήνη τα επίπεδα βαρέων μετάλλων σε τρόφιμα-βολβούς σε Ασωπό, Οινόφυτα και Θήβα…30.9.2010 αυλαία για τρόφιμα, 30.11.2010 αυλαία για ανεπαρκείς επιθεωρήσεις (από ΕΥΕΠ και ΕΦΕΤ) ή πραγματική συμμόρφωση των ρυπαντών…Κάτι μου λέει ότι αυτό το φθινόπωρο η τραγωδία του Ασωπού θα μπει στην φάση της Κάθαρσης…

Μπράβο στο ΣτΕ. Αρκεί οι θιγόμενοι να προσπαθήσουν πραγματικά να λύσουν το πρόβλημα και όχι απλά να ψάξουν να βρουν πολιτικάντικες δηλώσεις…όπως έκανε η Τίνα Μπιρμπίλη σχετικά με το Cr(VI) και το πρόβλημα με το νερό στην Μεσσαπία όπου η Τίνα πάει να «ξεπεράσει» την Δικαιοσύνη και την απόφαση 1158/30.6.2010 του Πρωτοδικείου Χαλκίδας.

Η πολιτική πάνω από την Δικαιοσύνη;

Έγκλημα; Ναι!

Η Τιμωρία αργεί;

Γιάννης Ζαμπετάκης

Επικ. Καθηγητής Χημείας Τροφίμων και Lead Auditor

ΕΚΠΑ

3 comments:

Green Z said...

Η Πολιτικη μιλησε-με την Ημεριδα του Δεκεμβρη 2009.Και οσοι μιλησαν ή απλα συμμετειχαν δεν αφησαν κανενα περιθωριο για ολιγωριες...Το ΥΠΕΚΑ πηρε το μηνυμα!!!!Και με την Δικαιοσυνη να ξαναβρισκη τον καλο της εαυτο και να ξανασηκωνει την ρομφαια της ολοι καταλαβαινουν πια οτι τα...ψεμματα μας τελειωσαν!!!!!Οι Νομοι ειναι για να εφαρμοζονται!!!!

Yannis Zabetakis said...

http://www.skai.gr/news/environment/article/149478/dioria-toy-ste-se-viomihanies-ston-asopo-/

Διορία μέχρι τις 30 Νοεμβρίου έδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας σε δύο βιομηχανίες στα Οινόφυτα, προκειμένου να λάβουν μέτρα για την ποιότητα των αποβλήτων τους στον Ασωπό.

Η απόφαση αποτελεί δικαίωση των αγώνων των κατοίκων και ταυτόχρονα αναγνώριση των απειλητικών διαστάσεων που έχει λάβει η ρύπανση του ποταμού.

Τα μετρα είναι πρωτόγνωρα για τα ελληνικά δεδομένα ως προς την προστασία του υδροφόρου ορίζοντα από τα απόβλητα μεγάλων βιομηχανιών.

Οι δύο βιομηχανίες (Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανια" και "Μ.Ι.Μαϊλης ΑΕΒΕ Συστήματα Συσκευασίας") καλούνται μεταξύ άλλων να στεγανοποιήσουν το υδραυλικό τους δίκτυο, να χαρτογραφήσουν τις οδεύσεις των αποβλήτων και να εγκαταστήσουν υδρομετρητές για συνεχή παρακολούθηση βασικών ποιοτικών παραμέτρων.

Πάντως το Συμβούλιο της Επικρατείας έκανε εν μέρει δεκτές τις αιτήσεις των δύο εταιρειών να μην ανακληθούν οι άδειές τους.

Ωστόσο σημειώνει ότι αυτό είναι προσωρινό προκειμένου να τους δοθεί χρόνος να συμβάλουν στην αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος.

asopossos said...

Να δούμε...