Monday, 2 August 2010

Ασωπός - Ανδρεαδάκης : σημειώσατε 1


Η ρύπανση του Ασωπού θεωρείται δεδομένη, όμως κανείς δεν αναλαμβάνει έστω και μέρος της ευθύνης.

=====================================

το ότι ο Ασωπός παραμένει ένα βρώμικο, τοξινωμένο ποτάμι και επί Τίνας Μπιρμπίλη είναι πλέον καθολικά γνωστό!
Αρχίζουν όμως σιγά σιγά να βγαίνουν στην επιφάνεια και μερικές υπόγειες ή υπέργειες σχέσεις...μεταξύ ελεγχόμενων, ελεγχτών και ρυπαντών!
Και το επιστημονικά αλλά και επιχειρηματικά οξύμωρο είναι τούτο: πώς γίνεται ο συνεργάτης του ρυπαντή να ...καλείται σήμερα να τιμωρήσει τον ρυπαντή?

Απορία ασχετη : πέρσι την άνοιξη, ο σκάι είχε δόρυ ενημέρωσης τον Ασωπο. Από 4.10.2009, ο σταθμός άλλαξε στάση. Μην μιλάτε πλέον στον Αρη Πορτοσάλτε για Ασωπό.
Μήπως βρε ιστολογιάκι μου, πρέπει να μιλήσω απευθείας με Βαγγέλη Μαρινάκη? Ως μέλος του Θρύλου, λες να έχω καμιά τύχη να πω στον Βαγγέλη για το πολύπαθο ποτάμι?
Μιας και εκεί στο συγκρότημα Αλαφούζου, Ασωπό ακούνε και κάνουν στροφή αλλά ΜπαμπηΠαναγιώτου...ξέρεις, τώρα...όλα καλώς..., μνημόνιο, ΔΝΤ και άλλα γραφικά...

Υ.Γ. Η Νάντια στο κείμενό της θα έπρεπε/μπορούσε να είχε αναφέρει και την αδράνεια του ΕΣΥΔ...πώς γίνεται ακόμα και σήμερα η ΕΑΒ να έχει ISO14001???

o Φορέας Πιστοποίησης της ΕΑΒ ελέγχεται από το ΕΣΥΔ?

αν ναι, τότε πώς και γιατί παρέχονται τέτοια monkey certificates?

ο tempora o mores...2 comments:

Stinger said...

Κ. Ζαμπετάκη,

Για πολλοστή φορά εγείρετε το θέμα πιστοποιήσεων, ΕΣΥΔ κλπ κλπ προσπαθώντας να δημιουργήσετε λανθασμένες εντυπώσεις. Ως lead auditor και συνεργάτης οργανισμού πιστοποίησης, γνωρίζετε πολύ καλά ότι η κατοχή ενός (οποιουδήποτε) πιστοποιητικού δείχνει απλά συμμόρφωση με τις απαιτήσεις κάποιου προτύπου. Τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο. Δεν σημαίνει ούτε μηδενική απόκλιση ούτε ότι είναι δεν είναι πιθανόν να εντοπισθούν περιπτώσεις μη-συμμόρφωσης, ακόμη και με την εφαρμοστέα νομοθεσία, για την οποία υπάρχει γραπτή δέσμευση της εκάστοτε εταιρείας. Σε αυτές τις περιπτώσεις βέβαια, όπως γνωρίζετε, καθοριστική σημασία έχει ο μηχανισμός διορθωτικών και προληπτικών ενεργειών.

Για να μην θεωρητικολογούμε και ζαλίζουμε τον κόσμο, ειδικά για τις περιβαλλοντικές πιστοποιήσεις, η επιβολή προστίμων (από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος π.χ.), ΔΕΝ μπορεί σε καμμία περίπτωση να αποτελέσει τεκμήριο ανάκλησης του οποιοδήποτε πιστοποιητικού. Τόσο τυπικά, όσο και ουσιαστικά. Ετσι, θα σας (ξανα-) θυμίσω ότι στο 80-90 % των περιπτώσεων περιβαλλοντικών προστίμων, αυτά ΚΑΤΑΠΙΠΤΟΥΝ στα δικαστήρια όπου καταφεύγουν οι ενδιαφερόμενοι και δικαιώνονται. Δεν μιλάμε για μια-δυό περιπτώσεις, αλλά για την ΠΛΕΙΟΝΟΤΗΤΑ. Τι να κάνει το ΕΣΥΔ δηλαδή, να θεωρήσει προκαταβολικά ότι κάποια πιστοποιητικά ήταν πέτσινα, επειδή μπήκαν πρόστιμα που τελικά (πιθανότατα) θα ακυρωθούν; Και μη μου πείτε πάλι ότι οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος δεν είναι εκπαιδευμένοι και δεν ξέρουν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Διότι, ακόμη κι έτσι να είναι (που είναι μειωτικό σαν χαρακτηρισμός), πώς ζητάμε από το ΕΣΥΔ να λάβει υπόψη του τις λανθασμένες και ατεκμηρίωτες παρατηρήσεις τους και να τιμωρήσει ένα άλλο σώμα «Επιθεωρητών»; (Φορέας Πιστοποίησης).

Επιβολή προστίμων ΔΕΝ σημαίνει βεβαιωμένη ρύπανση ΟΥΤΕ υποχρεωτική κινητοποίηση του φορέα πιστοποίησης. Πολλώ δε μάλλον του φορέα διαπίστευσης ! Απλά σημαίνει ότι ο φορέας πιστοποίησης θα το λάβει υπόψη του στην επόμενη επιθεώρηση. Ανάκληση πιστοποιητικού, όπως επίσης γνωρίζετε (αλλά δεν το λέτε), γίνεται ΜΟΝΟΝ όταν βρεθούν μείζονες (ή και) ελάσσονες μη-συμμορφώσεις με τις απαιτήσεις ενός προτύπου. Δεν ξέρω τί λένε όλα αυτά στον κόσμο, αλλά σίγουρα δεν βοηθάνε στο πολυδιάστατο πρόβλημα της ρύτανσης του Ασωπού. Συμπέρασμα: Η επίκληση του ΕΣΥΔ (λέτε να είναι κι αυτοί λαμόγια;) είναι μεν καλό επικοινωνιακό πυροτέχνημα, αλλά περσινό και δεν (ξανα-)πιάνει.

Τέλος, καλό θα ήταν, πέραν των άρθρων εφημερίδων που ανακυκλώνετε στο μπλογκ, να αναφέρεται και ο αντίλογος της άλλης πλευράς, αν μη τί άλλο για να τον αξιολογήσουν οι ενδιαφερόμενοι. Η άλλη πλευρά έχει κάθετα αντίθετη άποψη με τη δική σας και ενδεικτικά παραπέμπω:

http://news.tuv-nord.gr/oct2009/index.html

Yannis Zabetakis said...

και ο Hitler ήταν σοσιαλιστής!

αυτή είναι η άλλη πλευρά!

αλλά σε αυτό το blog δεν θα παίζουμε hitler και τι λέει ο κάθε tuv...