Thursday, 24 June 2010

test tubes and Omerta
το μπουκάλι της φωτογραφίας είναι ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας σε όποια περιοχή ζείτε, είτε στο Σχοινιά και στην Αν. Αττική, είτε στη Μεσσαπία, είτε στον Ασωπό.

Αν μια γεώτρηση έχει πρόβλημα με ...βαρέα μέταλλα (π.χ. το άσπρο καλαμάκι) τότε το ίδιο πρόβλημα θα έχει αργά ή γρήγορα και μια άλλη γεώτρηση λίγα km πιο κάτω κι ας είναι σε άλλο βάθος ή με άλλο χρώμα καλαμάκι!
Αυτό που κάνουν στη Μεσσαπία με νέες γεωτρήσεις είναι τουλάχιστον κοντόφθαλμο! Όσες γεωτρήσεις και να κάνουν, δεν θα μπορέσουν ποτέ να ξεφύγουν από το εξ. χρώμιο και το νικέλιο και τους Οφιόλιθους!

====================================================
Η χθεσινή συγκέντρωση στην πλατεία των Ψαχνών για το νερό με το Cr(VI) ήταν ένα τεράστιο deja vu.

Tα ίδια λόγια από τα ίδια κενά πουκάμισα, οι ίδιες μισοδικαιολογίες, οι ίδιες αιτιάσεις για φίλτρα και φράγματα, η ίδια επιχειρηματολογία, η ίδια απουσία της Πολιτείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης...

όπως τότε...τον Ιούλη του 2009...

έχουν περάσει 11 μήνες λοιπόν, η επάρατη Δεξιά έφυγε...το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο δουνουτού, η Καραβασίλη από κατηγορούμενη σε δίκες από τον Δερμιτζάκη, έχει αναβαθμιστεί σε Ειδική Γραμματέα (sic!) αλλά το πρόβλημα με το νερό στην Μεσσαπία παραμένει!

Και πώς να μην παραμένει όταν το Κράτος (και οι σύμβουλοί του...ξέρεις τώρα ιστολογιάκι μου...κάτι λαμόγια με επιστημονικά λοφία!) συνεχίζει την ίδια κουτή τακτική...γεωτρήσεις επί γεωτρήσεων...λες και μια νέα γεώτρηση θα κτυπήσει νέα φλέβα σε νέο υδροφόρο ορίζοντα και όχι στον 07-24...

Έλεος...

Αλλά την ίδια ώρα, χθες το βράδυ στην πλατεία, μαμάδες με παιδιά και εγκυμονούσες παρακολοθούσαν το deja vu θέατρο του παραλόγου...και με ρωτούσαν μετά...με τι νερό να πλενόμαστε?
Πώς να κρυφτείς από τα μωρά... έτσι κι αλλιώς τα ξέρουν όλα...

Μωρά και παιδιά που πλένονται με εξασθενές χρώμιο...σε ένα πείραμα Ζωής και Θανάτου...και η ΔΕΥΑΜ ...απούσα...

Χθες, ένας δημοτικός σύμβουλος...πάντως το παραδέχθηκε το πρόβλημα! ναι! είπε ότι εδώ και 3 μέρες...υπάρχει πρόβλημα με Cr(VI)...μιας και άνοιξαν 2 "επιχρωμιωμένες" γεωτρήσεις (βλ. τα καλαμάκια στην φωτό πιο πάνω) που τις είχε κλείσει πέρσι το καλοκαίρι ως ακατάλληλες.
Σήμερα παραμένουν ακατάλληλες αλλά μπροστά στην Λειψυδρία, καλύτερος ο καρκίνος !

Θαυμάστε λογική για τα μπάζα... [ μπάζα? τυχαίο? δεν νομίζω! ]

Και στο Πανεπιστήμιο?

Στο Τμήμα Χημείας που εργάζομαι?

Στο Τμήμα Γεωλογίας?

Στο ΕΜΠ?

Οι καθηγητές Πανεπιστημίου και Πολυτεχνείου που είναι συνεργάτες της Λάρκο και του ΙΓΜΕ?

Τι κάνουν?

Πετυχημένα projectάκια?


Τι κάνει η Επιστημονική Κοινότητα μπροστά σε αυτό το πείραμα μαζικής τοξίνωσης...?

Ποια είναι η σχέση λατεριτών και οφιόλιθων?

Κάτω από τον Παγώντα υπάρχει οφιόλιθος? οεο
\

Και ο οφιόλιθος ως γνωστόν ...δίνει Cr(VI)...
[το έπιασες το Υπονοούμενο κ. stinger?]

Σχετική Βιβλιογραφία για τους υπαλλήλους της Λάρκο και του ΙΓΜΕ . . .

The origin of amphibolites from metamorphic soles beneath the ultramafic ophiolites in Evia and Lesvos (Greece) and their geotectonic implication

Heavy Metals and Biological Properties of Subalpine Soils on Ophiolites in the Italian Western Alps

και

Natural hexavalent chromium in groundwaters interacting with ophiolitic rocks

Source: ENVIRONMENTAL GEOLOGY Volume: 42 Issue: 8 Pages: 871-882 Published: NOV 2002

Abstract: Thirty of the 58 groundwaters sampled in September-October 2000 in the study area (La Spezia Province, Italy) have Mg-HCO3 to Ca-HCO3 composition, undetectable Cr(III) contents, and virtually equal concentrations of total dissolved Cr and Cr(VI). Therefore, dissolved Cr is present in toto as Cr(VI), with concentrations of 5-73 ppb. These values are above the maximum permissible level for drinking waters (5 ppb). Local ophiolites, especially serpentinites and ultramafites, are Cr-rich and represent a Cr source for groundwaters. However, since Cr is present as Cr(III) in rock-forming minerals, its release to the aqueous solution requires oxidation of Cr(III) to Cr(VI). This can be performed by different electron acceptors, including Mn oxides, H2O2, gaseous O-2, and perhaps Fe(III) oxyhydroxides. Based on this evidence and due to the absence of anthropogenic Cr sources, the comparatively high Cr(VI) concentrations measured in the waters of the study area are attributed to natural pollution.

---------------------------

Τραγική η κατάσταση αλλά μερικοί συνάδελφοί μου προτιμούν να ΜΗΝ μιλούν, να ΜΗΝ παίρνουν θέση, να ΜΗΝ διαταράσσουν την Ολύμπια Απάθειά τους...

Είναι η μία πλευρά του Νομίσματος των ΑΕΙ...Αυτοί που κάνουν business ή δεν μπορούν να κάνουν τίποτα και απλά λερώνουν test tubes με ζουμάκια...

Η άλλη πλευρά των ΑΕΙ είναι κάτι τυπάκια στυλ Ανδρέα Λοβέρδου - λουμπαρδιάρη! που με πόνο Ψυχής έχει βαλθεί να γκρεμίσει εργασιακές κατακτήσεις δεκαετιών! ο Ανδρέας Λοβέρδος ...καθηγητής Πανεπιστήμιου! όπως και ο Γιώργος ο Αλογοσκούφης...

μπλε και πράσινα λαμόγια? μπα...σώπα καλέ!

απλά, αυτοί είναι που διδάσκουν τα παιδιά μας στα ΑΕΙ?

οι μη ομιλούντες με τα test tubes από την μία και οι υπουργοί-οδοστρωτήρες από την άλλη...


απάθεια/omerta ή λαμογιά...

αλλά, προσωπικά δεν στεναχωριέμαι (άλλο πια). Νισάφι!

Κρατώ το γέλιο των βιολογικών παιδιών μου, τις επιτυχίες των πνευματικών παιδιών μου και ...

Και ας μην μου'χεις χαρίσει ποτέ
ένα χάδι ως τώρα...

Από πείσμα και τρέλα θα ζω
σε τούτη την χώρα...
ώσπου να βρω νερό... γιατί Ανήκω Εδώ...

3 comments:

Anonymous said...

Είμαστε χώρα για κλάματα. Η πολιτεία δεν ενδιαφέρεται για το μέλλον των παιδιών της. Η αδιαφορία τους και το δούλεμα που ρίχνουν είναι απερίγραπτο!! Λυπάμαι πολύ και ντρέπομαι που είμαι πολίτης αυτής της χώρας.

ένας ευβοιώτης

eirini katsa said...

To νόμισμα έχει 2 όψεις...
Η μια πλευρά...τους ''businessman''
η άλλη πλευρά...μπλε-πράσινο λαμογιοκαθηγητές...
Η πλευρά τύπου κ.Ζαμπετάκη...που εντάσσεται...αφού είναι στα ΑΕΙ!!!
Δεν είναι σωστό το παράδειγμα του νομίσματος...αφού και τρίτος χωρεί...από την απέναντι πλευρά!!!
;)

Stinger said...

Α, αυτοί οι οφιόλιθοι κ. Ζαμπετάκη ! Μα αν είναι έτσι, όπως μας λένε οι Ιταλοί φίλοι μας για τη La Spezia, τότε θα είχαμε να κάνουμε με ΦΥΣΙΚΗ "ρύπανση" στη Μεσσαπία, οπότε δεν ευθύνεται η ΛΑΡΚΟ ή οι μεταφορείς αποβλήτων. Σε αυτή την περίπτωση η "ρύπανση" ήταν εκεί διαχρονικά και θα παραμένει εκεί, γιατί ας πούμε, έχει να κάνει με το γεωλογικό περιβάλλον. Αλλά τότε, όπως λέει και η θεωρία με τα καλαμάκια σας, δεν θα υπήρχε περίπτωση να βρεθεί νερό με πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις εξασθενούς. Ο Δήμος όμως λέει ότι βρήκε καλές γεωτρήσεις. Εκτός κι αν ψεύδεται ο Δήμος ή οι μετρήσεις είναι πέτσινες. Οπότε η ρύπανση δεν είναι φυσική, αλλά ανθρωπογενής. Αλλά και τότε πάλι δεν φταίει η ΛΑΡΚΟ. Διαλέξτε: Ή υπάρχει φυσική ρύπανση, δεν φταίει η ΛΑΡΚΟ και είναι ψεύτης ο Δήμος. Ή υπάρχει ανθρωπογενής ρύπανση, μεταφερόμενη από αλλού και δεν φταίει η ΛΑΡΚΟ. Αν είναι σημειακή ή/και πιθανόν μειούμενη, ο Δήμος λέει την αλήθεια. Στο κάτω-κάτω ο Δήμος δεν ευθύνεται για τη ρύπανση.

Ξέχασα (επίτηδες) να σας πώ ότι το γεωλογικό υπόβαθρο της Μεσσαπίας είναι διαφορετικό από εκείνο των περιοχών της La Spezia. Το φαινόμενο που περιγράφεται εκεί είναι η φυσική οξείδωση τρισθενούς χρωμίου σε εξασθενές από Η2Ο2, οξείδια μαγγανίου, Ο2 και τρισθενή σίδηρο. Τέτοιες συνθήκες δεν υπάρχουν βέβαια στη Εύβοια. Οι Ιταλοί οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα της οξείδωσης τρισθενούς από τους οφιόλιθους σε εξασθενές, διά της εις άτοπον απαγωγής, αφού δεν υπήρχε ανθρωπογενής πηγή ρύπανσης. Ξέρετε η γεωλογία έχει την ιδιομορφία να απαιτεί πολυπαραμετρική ανάλυση και γι΄αυτό και θα σας συμβούλευα να παραμείνετε στη χημεία τροφίμων. Εκτενής (γεωλογική και όχι μόνο) συζήτηση είχε γίνει παλιότερα στο μπλογκ kontodespoti, όποιος ενδιαφέρεται πάει και τη βρίσκει. Δεν χρειάζεται επίσης να επαναλαμβάνω τα ίδια περί ανύπαρκτου και ανεφάρμοστου μηδενικού ορίου χρωμίου στο πόσιμο νερό κλπ.

Σημειωτέον ότι ακόμη περιμένω απάντηση με βάση τα όσα ειπώθηκαν στο
https://www.blogger.com/comment.g?blogID=77591785465963840&postID=4379732056383838791&pli=1
Τα όσα λέτε στην ανάρτηση της 21 Ιουνίου "για το νερό" και "το λάθος στόχο" είναι περσινά ξυνά σταφύλια.

Οντως αρκετοί άξιοι συνάδελφοί σας σιωπούν, όπως σωστά λέτε. Αναρωτηθήκατε γιατί; Διότι αυτός ο οικολογικός παραλογισμός τους προκαλεί απέχθεια.

Τελικά το θέμα κ. Ζαμπετάκη είναι ότι ο κόσμος της Μεσσαπίας πρέπει να πληροφορηθεί αν μπορεί να πίνει το νερό, να ποτίζει τα ζώα και τα λαχανικά, να πουλά και να τρώει τα γεωργικά και κτηνοτροφικά προιόντα. Είστε εσείς σε θέση να του απαντήσετε υπεύθυνα και τεκμηριωμένα; ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ !