Sunday, 6 June 2010

Νερό-δηλητήριο σε όλη την Ελλάδα


Τοξικά βαρέα μέταλλα σε πόσιμο νερό, ποτάμια, λίμνες και υπόγεια ύδατα, σε συγκεντρώσεις που υπερβαίνουν κατά πολύ τα ανώτατα επιτρεπτά όρια που έχει θέσει η Ε.Ε. ή σε τιμές δυνητικά επικίνδυνες για την ανθρώπινη υγεία, ανιχνεύονται σε πολλές περιοχές της χώρας.


Επιστήμονες εκφράζουν φόβους ότι νερό «δηλητήριο» σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Πτολεμαΐδα, νησιά Β. Αιγαίου, Πηνειό και αλλού επηρεάζει την αγροτική παραγωγή και θεωρούν επιτακτική την ανάγκη δειγματοληψιών, κυρίως σε τρόφιμα-στόχους όπως οι βολβοί, προκειμένου να διερευνηθούν ενδεχόμενοι κίνδυνοι από την κατανάλωσή τους.

Ερευνα που διενήργησε διεπιστημονική επιτροπή από το Γεωπονικό και το Πανεπιστήμιο Αθηνών για λογαριασμό του ΕΦΕΤ και παραδόθηκε τον Σεπτέμβριο του 2009 στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, φέρνει στο φως αποκαλυπτικά ευρήματα:

*Στο νερό ύδρευσης της Καλαμάτας ανιχνεύθηκε νικέλιο σε οριακές τιμές (20,00 μg/l). Στον δήμο Ασωπού Λακωνίας εντοπίζεται συγκέντρωση μολύβδου (30,00 μg/l) τριπλάσια της οριακής τιμής. Δηλητήριο και στο νερό της Χίου, όπου οι αναλύσεις ανίχνευσαν οριακές (1,00 μg/l) πλην όμως υψηλές τιμές συγκέντρωσης σε υδράργυρο.

Χαρακτηριστικό στοιχείο των νερών ύδρευσης δημοτικών διαμερισμάτων της Θήβας αποτελεί όχι μόνο η παρουσία εξασθενούς χρωμίου (από 3,00μg/l-12,80μg/l) αλλά και οι εξαιρετικά υψηλές τιμές υδραργύρου.

Από τα διαθέσιμα στοιχεία προέκυψε ότι η παρουσία τοξικών βαρέων μετάλλων γίνεται αισθητή σε όλα σχεδόν τα εξεταζόμενα πόσιμα νερά. Αν και τα περισσότερα δείγματα παρουσιάζουν τιμές συγκέντρωσης που βρίσκονται χαμηλότερα από την παραμετρική τιμή η οποία ορίζεται μέσω της Οδηγίας 98/83 Ε.Ε., οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: «Μπορεί οι συγκεντρώσεις να είναι χαμηλές και να μην υπερβαίνουν τα όρια, όμως τα βαρέα μέταλλα όταν εισέλθουν στον οργανισμό δρουν σωρευτικά», τονίζουν.

*Στην Πάτρα ανιχνεύθηκαν νικέλιο, ολικό χρώμιο, μόλυβδος και αρσενικό (στο Ν. Σούλι) σε τιμές που κυμαίνονται εντός ορίων. Το ίδιο κοκτέιλ βαρέων μετάλλων, πάλι εντός ορίων, ανιχνεύθηκε στα πόσιμα ύδατα Ορεστιάδας, Ν. Βύσσας και Αρδα.

*Χαμηλές συγκεντρώσεις εντοπίζονται στις λίμνες Μαραθώνα, Υλίκης, Μόρνου. Τα νερά κρίνονται κατάλληλα για ύδρευση και άρδευση.

Σίδηρος και μαγγάνιο σε υψηλές συγκεντρώσεις -κατά περίπτωση πάνω από τα όρια- βρέθηκε στο νερό του νομού Εβρου.

Στην Ορεστιάδα το αρσενικό κυμαίνεται από 6,03 μg/l έως 9,69 μg/l. Αν και οι τιμές δεν ξεπερνούν τις παραμετρικές (10 μg/l) χαρακτηρίζονται υψηλές. Ιδιαίτερα στην κοινότητα Μπάκι παρατηρούνται τιμές ενίοτε διπλάσιες του επιτρεπτού, με αποτέλεσμα το νερό να κρίνεται ακατάλληλο.

*Τα υπόγεια νερά στο Λαύριο είναι έντονα επιβαρυμένα σε μόλυβδο (83,30 μg/l), νικέλιο (77μg/l), κάδμιο (28,30 μg/l) και διάφορα άλλα στοιχεία των οποίων οι συγκεντρώσεις υπερβαίνουν κατά πολύ τα ανώτατα επιτρεπτά όρια. Οι ερευνητές τονίζουν ότι η χρήση των νερών αυτών είναι απαγορευτική τουλάχιστον για ανθρώπινη κατανάλωση.

*Ακατάλληλα για κατανάλωση είναι και τα υπόγεια ύδατα στα Μεσόγεια. Κατά τόπους η επιβάρυνση είναι τόσο έντονη που κρίνονται ακατάλληλα και για άρδευση. Στην περιοχή μεταξύ Κορωπίου-Μαρκοπούλου-Παιανίας εντοπίζεται ολικό χρώμιο που κατά τόπους ξεπερνά τα 100 μg/l (με όριο τα 50 μg/l). Οπως υπογραμμίζουν οι ερευνητές «το μεγαλύτερο ποσοστό της συγκέντρωσης αυτής βρίσκεται προφανώς στην εξασθενή μορφή». Εκτός ορίων καταγράφεται ο μόλυβδος και το κάδμιο.

*Σε Ωρωπό και Οινόφυτα εκτός από το γνωστό πρόβλημα με το εξασθενές που εντοπίζεται σε τιμές μέχρι και 80 μg/l όλα τα τοξικά βαρέα μέταλλα υπερβαίνουν τα όρια.

*Προβληματικός και ο υδροφόρος ορίζοντας της Πτολεμαΐδας, κυρίως λόγω της έντονης εκμετάλλευσης λιγνιτών, της καύσης και της αιωρούμενης τέφρας. Παρατηρούνται υψηλές συγκεντρώσεις αρσενικού (20,00 μg/l), υδραργύρου (5,00 μg/l), μολύβδου (20,00 μg/l) και καδμίου (5,00 μg/l).

Εξίσου εκτεταμένη ρύπανση χαρακτηρίζει τους υδροφορείς στο Αλιβέρι και τη Μεγαλόπολη.

*Εντονη είναι η τοξικότητα σε υπόγεια ύδατα της Ορεστιάδας, της Κομοτηνής, της Ξάνθης και του Πύργου Ηλείας, όπου ανιχνεύεται κοκτέιλ μεταλλικών ιχνοστοιχείων.

Ειδικότερα στον Πύργο το νερό περιέχει μαγγάνιο 50 φορές πάνω από το όριο και σίδηρο σχεδόν τριπλάσιο του επιτρεπτού. Τα υπόγεια ύδατα είναι ακατάλληλα για ανθρώπινη χρήση και κατά περίπτωση ακατάλληλα για άρδευση.

*Οσον αφορά τους ποταμούς, τα αναμενόμενα «πρωτεία» στη ρύπανση κατέχει ο Ασωπός, καθώς όλα τα μεταλλικά ιχνοστοιχεία υπερβαίνουν τα όρια. Χρώμιο 65 μg/l (όριο 50), εξασθενές χρώμιο μέχρι και 148 μg/l, μόλυβδος 20 φορές πάνω, κάδμιο 12πλάσιο του επιτρεπτού.

Ο Πηνειός παρουσιάζει υψηλές συγκεντρώσεις σε νικέλιο και χρώμιο. Ο Εβρος εμφανίζει τη μεγαλύτερη τιμή όσον αφορά τον υδράργυρο. Λιγότερο επιβαρημένοι, Βοιωτικός Κηφισός και Αλφειός.

*Στο «κόκκινο» βρίσκεται ο υδράργυρος στη λίμνη Πετρών νομού Φλώρινας. Με όριο το 1 μg/l η μέση τιμή φτάνει τα ...112 μg/l! Η λίμνη δέχεται τα απόβλητα των εργοστασίων της Πτολεμαΐδας. Δοϊράνη και Κορώνεια παρουσιάζουν υψηλές τιμές αρσενικού. Γενικότερα, όλα τα λιμναία συστήματα της Βόρειας Ελλάδας εμφανίζουν επιβαρύνσεις σε αρσενικό μόλυβδο και νικέλιο.

Οι επιστήμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι σε περιοχές με έντονη βιομηχανική ρύπανση, τα παραγόμενα τρόφιμα είναι σαφώς πιο επιβαρημένα σε βαρέα μέταλλα. Εστιάζουν την προσοχή τους σε βολβούς (καρότα, πατάτες, κρεμμύδια) αλλά και φυλλώδη λαχανικά (λάχανο, μαρούλι, σπανάκι).

Πάντως η έρευνα των δυο πανεπιστημίων ολοκληρώθηκε μετ' εμποδίων. «Στείλαμε περισσότερα από τριάντα αιτήματα για αποστολή στοιχείων σε αρμόδιες υπηρεσίες, όμως καμία δεν ανταποκρίθηκε», καταγγέλει ο Γ. Ζαμπετάκης, επίκουρος καθηγητής Χημείας Τροφίμων.

10 comments:

margarita karavasili said...

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Απάντηση ΥΠΕΚΑ στην προσφυγή του Δημάρχου Οινοφύτων στο ΣτΕ για λήψη μέτρων στον Ασωπό
Αθήνα, 4 Ιουνίου 2010

Η κρίσιμη, αν όχι απαράδεκτη, κατάσταση στον Ασωπό είναι το αποτέλεσμα της ασυγχώρητης κυβερνητικής αμέλειας και αδιαφορίας των τελευταίων ετών.

Η κυβέρνησή μας, και ειδικότερα το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, από την πρώτη στιγμή έμπρακτα έδειξαν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να ανεχθούν την απαράδεκτη αυτή περιβαλλοντική επιβάρυνση, που φτάνει στο σημείο να εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των κατοίκων της περιοχής.

Ήδη από τις αρχές του χρόνου στα Οινόφυτα η Υπουργός ΠΕΚΑ, Τίνα Μπιρμπίλη, ανακοίνωσε την έναρξη εφαρμογής ενός ολοκληρωμένου προγράμματος προστασίας-αποκατάστασης με συγκεκριμένα στάδια και μέτρα, καθώς και χρονικές δεσμεύσεις τα οποία τηρούνται.

Ήδη έχει εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία θεσπίζονται αυστηρά περιβαλλοντικά πρότυπα για το ποτάμι και αυστηρά όρια εκπομπών από τις βιομηχανίες της περιοχής.

Σε εφαρμογή της ανωτέρω ΚΥΑ οι βιομηχανίες υποχρεούνται εντός του 2011 να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να συμμορφωθούν με τα νέα όρια και να αναθεωρήσουν τις άδειες λειτουργίας.

Κατά συνέπεια αμέσως μετά τη λήψη των μέτρων και την αυστηρή επιτήρηση θα επέλθει δραστική αναβάθμιση της ποιοτικής κατάστασης του Ασωπού.

Με δεδομένη την ποιοτική υποβάθμιση των υπόγειων υδάτων είναι άμεση ανάγκη η υδροδότηση των οικισμών της περιοχής με καθαρό νερό του Μόρνου.

Ήδη σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ έχει επιτευχθεί η υδροδότηση των Οινοφύτων με νερό του Μόρνου.

Παράλληλα, έχουν προχωρήσει οι συνεννοήσεις μεταξύ της ΕΥΔΑΠ και των αρμόδιων τοπικών φορέων για την επίτευξη της βέλτιστης λειτουργίας των υφιστάμενων εγκαταστάσεων επεξεργασίας νερού και της επέκτασης του δικτύου υδροδότησης σε μη εξυπηρετούμενους σήμερα οικισμούς.

Επιπρόσθετα, δρομολογείται η παροχή αρδευτικού νερού από την Υλίκη, προκειμένου να αποφευχθεί η άρδευση των καλλιεργειών της περιοχής με τα προβληματικά υπόγεια νερά. Αναμένεται ότι θα είναι δυνατή η ολοκλήρωση των ανωτέρω ενεργειών εντός του 2010.

Παράλληλα, με την άμεση εξασφάλιση εναλλακτικού πόσιμου και αρδευτικού νερού και την αναβάθμιση της ποιότητας των νερών του Ασωπού, προωθείται η επίλυση ενός αρκετά πιο σύνθετου προβλήματος, αυτού της αποκατάστασης της ποιότητας των υπόγειων νερών.

Καθοριστική σημασία για την επίτευξη του στόχου αυτού έχει η εκπόνηση ολοκληρωμένης μελέτης, η οποία θα αρχίσει άμεσα, προκειμένου να εκτιμηθεί η ένταση και έκταση του προβλήματος, οι γενεσιουργές αιτίες και να προταθούν τα κατάλληλα μέτρα αποκατάστασης.

Συνοψίζοντας με τα μέτρα:

Αντικαταστάθηκε το αναχρονιστικό θεσμικό καθεστώς με ένα νέο σύγχρονο που θωρακίζει τον Ασωπό και την ευρύτερη λεκάνη του και θα οδηγήσει σε άμεση βελτίωση της ποιότητας των νερών του ποταμού.

Εξασφαλίζεται όχι μόνον ασφαλές πόσιμο αλλά και αρδευτικό νερό για την περιοχή.

Παράλληλα, με την άμεση εξασφάλιση ασφαλούς εναλλακτικού νερού, δρομολογούνται οι ενέργειες που απαιτούνται για τη σταδιακή αποκατάσταση των ρυπασμένων υπόγειων νερών.

Τα μέτρα αυτά χαιρετίστηκαν από τους κατοίκους της περιοχής ως δικαίωση των αγώνων τους, καθώς σε λιγότερο από ένα χρόνο άρχισαν να επιλύονται τα προβλήματα που είχαν συσσωρευτεί.

Προκαλεί κατάπληξη το γεγονός ότι ο δήμαρχος Οινοφύτων, ο οποίος αδιαμαρτύρητα ανέχθηκε την απαράδεκτη κατάσταση των τελευταίων ετών, είναι ο μόνος που δεν αναγνωρίζει τα, κατά κοινή ομολογία, πολύ σημαντικά βήματα που έγιναν.

Είναι λυπηρό, ιδίως στη σημερινή συγκυρία που απαιτεί αυξημένο αίσθημα ευθύνης, στο βωμό μικροκομματικών σκοπιμοτήτων να παίζει κανείς με την υγεία των κατοίκων μιας ολόκληρης περιοχής.

Yannis Zabetakis said...

προς Μαργαρίτα Καραβασίλη

αφού είστε τόσο έτοιμη για όλα, γιατί δεν έχετε αρχίσει ήδη τον έλεγχο όλων των ΜΠΕ και ΑΕΠΟ...???

αλλά δίνετε χρονικό περιθώριο μέχρι το τέλος του 2011???

ποιον κοροϊδεύετε???

Γιάννης Ζαμπετάκης

Yannis Zabetakis said...

και πού να δείτε σε 3 μήνες που θα δημοσιεύσουμε και τις μελέτες σε καρότα και κρεμμύδια και πατάτες Θηβών...

Yannis Zabetakis said...

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_05/06/2010_403336

Το μικρό και το μεγάλο

Tου Παντελη Μπουκαλα

Δεν είναι Κόλπος του Μεξικού ο Ασωπός. Ενας ποταμός, όσο μεγάλος, δεν είναι θάλασσα. Και μια βιομηχανία που αρρωσταίνει με τα απόβλητά της τα Οινόφυτα δεν είναι η ΒΡ που καταστρέφει τις αμερικανικές Πολιτείες. Υπάρχει ωστόσο κάτι κοινό, που χαρακτηρίζει και τις δύο αυτές περιπτώσεις και τις πάμπολλες άλλες παγκοσμίως όπου η φθορά του περιβάλλοντος συνεχίζεται ανεμπόδιστα παρά την κατακραυγή και τη σχετική κινητοποίηση, σαν ένα ακατανίκητο φυσικό φαινόμενο ή σαν μια εξ ουρανών καταδίκη αμάχητη με τα μέσα των ανθρώπων. Είναι η απληστία των βιομηχανιών από τη μια, η οποία δεν μπορεί παρά να συνυπάρχει με την αδιαφορία τους για την καταστροφή των δημόσιων αγαθών, η απροθυμία και η αδυναμία των κυβερνήσεων από την άλλη να αναχαιτίσουν τη λαφυραγώγηση του περιβάλλοντος από τη βιομηχανική επιθετικότητα.

Αυτό είναι πια το «φυσικό», το καινούργιο (εδώ και κάποιους αιώνες «ανάπτυξης») φυσικό, και όχι ο σεβασμός της Φύσης. Ως προς αυτό, η Ελληνίδα υπουργός Περιβάλλοντος αναδεικνύεται αίφνης ισοδύναμη του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. Πριν λοιπόν στενοχωρηθεί που ο δήμαρχος Οινοφύτων εστράφη εναντίον της, προσφεύγοντας στο ΣτΕ, μπορεί να καυχηθεί για την εξίσωσή της (έστω την εν αδυναμία εξίσωσή της) με τον ισχυρότερο επί γης πολιτικό. Βέβαια, η εξομοίωση αυτή δεν αποτελεί αιτία καυχήσεως και για τον κ. Ομπάμα, αλλά πάντοτε κοιμάται κανείς όπως στρώνει· κάποια σχετική παροιμία θα υπάρχει και στα αμερικανικά.

Η μικρή καταστροφή, του Ασωπού, μετράει χρόνια. Η μεγάλη, στην Αμερική, εβδομάδες. Η ΒΡ είναι δηλωμένος μέγας χορηγός του κ. Ομπάμα. Τους «χορηγούς» ή τους «καλούς φίλους» του ελληνικού πολιτικού συστήματος τους μαθαίνουμε κατά τύχη. Ελληνες και Αμερικανοί πολιτικοί, κι όλων των άλλων εθνικοτήτων, για να εκλεγούν «δεσμεύονται» δι’ υποσχέσεων και, εκλεγόμενοι, για να διατηρηθούν στην εξουσία αποδεσμεύονται ραγδαία και απλώς ρητορεύουν, απρόθυμοι και αδύναμοι. Η δημοκρατία στην Ελλάδα είναι φθαρμένη και απομειωμένη όσο και στις ΗΠΑ. Αλλά αυτό μάλλον δεν μας επιτρέπει να καυχιόμαστε πως είμαστε υπερδύναμη.

eirini katsa said...

Kαλησπέρα!!
Παντελής Μπουκάλας....
Τι μου θυμίσατε...
2α και 3η Λυκείου δεν έκανα μαθήματα Εκθεσης για τις Πανελλήνιες...αλλά ποιά ήταν η τακτική μου...να κόβω και να διαβάζω κειμενάκια διάφορων αρθρογράφων κ
μάλιστα φιλολόγων...αυτή ήταν η μέθοδος μου σε αυτό το μάθημα.
Μαθήματα εκθέσεως...ελάχιστα!!!
Και ένας απ'αυτούς ήταν και ο Μπουκάλας!!!
Είχε βέβαια κάτι κείμενα...που δεν καταλάβαινα τίποτα...
Αλλά ήταν η καλύτερη εξάσκηση...
μέσα από τέτοια κείμενα!!!
Και η λατρεία μου για εφημερίδες ακόμα συνεχίζεται...

Stinger said...

Η Οδηγία Πλαίσιο για τα Υδατα 2000/60/ΕΚ, αναφέρει στο Παράρτημα VIII:

"ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΚΥΡΙΟΤΕΡΩΝ ΡΥΠΩΝ

1. Οργανοαλογονούχες ενώσεις και ουσίες που μπορεί να σχηματίζουν τέτοιες ενώσεις στο υδάτινο περιβάλλον.
2. Οργανοφωσφορικές ενώσεις.
3. Οργανοκασσιτερικές ενώσεις.
4. Ουσίες και παρασκευάσματα ή προϊόντα αποικοδόμησής τους, που αποδεδειγμένα έχουν καρκινογόνες ή μεταλλαξιογόνες ιδιότητες ή ιδιότητες που μπορεί να επηρεάσουν τη στερεοειδογόνο λειτουργία του θυρεοειδούς, την αναπαραγωγή ή άλλες λειτουργίες που σχετίζονται με το ενδοκρινικό σύστημα μέσα στο υδάτινο περιβάλλον ή μέσω αυτού.
5. Παραμένοντες υδρογονάνθρακες και παραμένουσες και βιοσωρεύσιμες οργανικές τοξικές ουσίες.
6. Κυανιούχες ενώσεις.
7. Μέταλλα και ενώσεις τους.
8. Αρσενικό και ενώσεις του.
9. Βιοκτόνα και φυτοπροστατευτικά προϊόντα.
10. Υλικά σε αιώρημα.
11. Ουσίες που συμβάλλουν στον ευτροφισμό (ιδίως νιτρικές και φωσφορικές ενώσεις).
12. Ουσίες που επηρεάζουν δυσμενώς το ισοζύγιο οξυγόνου (και μπορούν να μετρηθούν χρησιμοποιώντας παραμέτρους, όπως BOD, COD κλπ)."

Από τον ανωτέρω ενδεικτικό κατάλογο κ. Ζαμπετάκη καταλαβαίνω η μελέτη επικεντρώθηκε ΜΟΝΟΝ στα βαρέα μέταλλα. Σε πολλές από τις περιοχές της μελέτης, ενώ δεν υπάρχει ρύπανση από βαρέα μέταλλα, υπάρχει π.χ. νιτρορύπανση των υδάτων. Αν οι συμμετέχοντες στην έρευνα δεν είχαν τη δυνατότητα να καλύψουν όλες τι απαιτούμενες αναλύσεις, ας συνεργαζόντουσαν και με άλλους φορείς. Υπάρχει μονομέρεια στη μελέτη, ενώ η αποσπασματική αντιμετώπιση των θεμάτων και ο φόβος μην τυχόν και χάσουμε την αποκλειστικότητα, δεν βοηθάει σε τίποτε.

Stinger said...

Καταρχάς να ρωτήσω αν έχει ολοκληρωθεί η δημοσίευση που μας λέγατε εδώ κ. Ζαμπετάκη
https://www.blogger.com/comment.g?blogID=77591785465963840&postID=4379732056383838791&pli=1
ώστε να δούμε επιτέλους και κάποια επιστημονική τεκμηρίωση.

Διαβάζοντας τα στοιχεία που δεν μας λένε και κάτι καινούργιο (έχουν προηγηθεί άλλες μελέτες) μου επανήλθαν παλιές απορίες:

- Γιατί στα Μεσόγεια ανιχνεύονται υψηλά επίπεδα χρωμίου, ενώ δεν υπάρχει βιομηχανία; Μάλιστα, με βαση τη θεωρία σας, τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο περίπλοκα, αφού δεν υπάρχουν ούτε μεταλλεία για να τους ρίξουμε το φταίξιμο....
- Πώς διακιολογείται γενικά περιοχές που δεν έχουν εγκατεστημένες βιομηχανίες στο μέγεθος των Οινοφύτων, να εμαφανίζουν αυξημένες συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων;

Και μερικές παρατηρήσεις:

1) Δεν υπάρχει όριο μηδέν για τίποτε. Σαν επιστήμονας υποθέτω το γνωρίζετε. Το αστείο είναι ότι στους πίνακες αναφερεται όριο για το χρώμιο τα 50 μg/lt, ενώ στη σημείωση το "όριο"(;) του Πρωτοδικείου. Το ότι ένα Πρωτοδικείο έθεσε εξωπραγματικό μηδενικό όριο λόγω άγνοιας και υπερβολικού ζήλου, δεν σημαίνει ότι έγινε νομοθετική ρύθμιση.
2) Η εικόνα των νερών αυτών των περιοχών από τις αναλύσεις, με εξαίρεση ελάχιστες περιπτώσεις, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΗ. Οι περισσότερες συγκεντρώσεις είναι εντός των ορίων της ΕΕ. Το να πάμε με το ζόρι να βγάλουμε την κατάσταση κακή, ακόμη κι αν οι τιμές είναι εντός ορίων, υποδεικνύει τρομολαγνία.
3) Tο να υπερβαίνουν οι τιμές κάποιων συγκεντρώσεων τα σχετικά όρια που έχουν θεσπισθεί από την ΕΕ, το καταλαβαίνω. Εκείνο που δεν καταλαβαίνω είναι τι σημαίνει "τιμές δυνητικά επικίνδυνες για την ανθρώπινη υγεία". "Δυνητικά επικίνδυνα" είναι εκατομμύρια πράγματα από κάποιο όριο και πάνω. Οπως είπε και ο Παράκελσος "η δόση κάνει το δηλητήριο". Θα μου επιτρέψετε να πώ εδώ ότι η περιβαλλοντική κατασροφολογία είναι "δυνητικά επικίνδυνη για την ανθρώπινη σκέψη" (βλ. π.χ. global warming)

Anonymous said...

Όσοι περιμένουν επιστημονική τεκμηρίωση πλανόνται πλάνην οικτρά

Anonymous said...

Τα όρια είναι για να μην τιμωρούνται αυτοί που μολύνουν!
Εγώ έμαθα στο σχολείο ότι νερό =
Η2Ο. Ούτε μόλυβδος, ούτε Cr .....TIΠOTA!!

Σοφία

Anonymous said...

εγώ έμαθα ότι καραβασίλη και ζαμπετάκης λοιπά κινήματα πολιτών πλακώνωνται πλέον για την αποκλειστικότητα του θέματος και δείχνουν πόσο ασόβαροι και αστείοι είναι...

Κα Καραβασίλη: δεν θέλουμε άλλες ανακοινώσεις. Να μας πείτε ποιους ελέγξατε και ποια είναι τα αποτελέσματα (θετικά και αρνητικά) - ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!!!!!

Κε Ζαμπετάκη: καλό θα ήτανε να απαντήσετε σε αυτά που ρωτάει ο Stinger.

με εκτίμηση,
Ένας "κακόπιστος ανώνυμος πληρωμένος τσάτσος" κτλ κτλ.... όπως αποκαλείτε όλους αυτούς που δεν συμφωνούν πάντα μαζί σας.