Friday, 14 May 2010

πλάκες Καρύστου


ιστολογιάκι μου, έχεις αναρωτηθεί ποτέ πόσο Ιστορικές είναι οι Πλάκες Καρύστου?
ναι...για αυτές τις ταπεινές πλάκες σου μιλώ που έχουμε βάλει στο σπίτι μας στο Ρεούζι...

άκου να δεις λοιπόν!

πλάκες Καρύστου έχει ο Εθνικός Κήπος!
πλάκες Καρύστου έχει και το Ωδείο του Αγρίππα

Πεντελικό μάρμαρο είχε χρησιμοποιηθεί για τα υπόλοιπα αρχιτεκτονικά μέλη. Διάφορα άλλα είδη μαρμάρου είχαν χρησιμοποιηθεί για τις πλάκες που στρώθηκαν στην ορχήστρα (πολύχρωμα μάρμαρα), στο δάπεδο της σκηνής (λευκό και γκρίζο μάρμαρο) και στην πρόσοψη του κτηρίου της σκηνής (πρασινωπό μάρμαρο Καρύστου).

δες κι αυτό ...

αλλά και αυτό...


και μετά ρώτα την Μπιρμπίλη γιατί θέλει να κλείσει τα λατομεία στην Κάρυστο...

ΤΟ ΣΙΠΟΛΙΝΟ ΤΗΣ ΚΑΡΥΣΤΟΥ

MARMO CIPOLLINO ANTICO

Πρόκειται για το μάρμαρο Καρύστου-Στύρων. Το μάρμαρο αυτό ήταν γνωστό από την αρχαιότητα με το όνομα "Καρυστία λίθος" ή "Καρύστιο μάρμαρο". Οι Ρωμαίοι το ονόμαζαν Marmo caristium, γιατί εξορυσσόταν κοντά στην Κάρυστο της νότιας Εύβοιας. Τα αρχαία Λατομεία διατηρούνται και σήμερα.

Το μάρμαρο Cipollino antico είχε ανοιχτό πράσινο χρώμα, με σκουρόχρωμες πράσινες φλέβες, χαρακτηριστικό που το διαφοροποιεί από τα Cipollini moderni. Η λέξη Cipollino οφείλεται στην ομοιότητα των φλεβών του μαρμάρου αυτού με εκείνες του κρεμμυδιού. Χαρακτηρίζεται από λευκό σακχαροειδή κρυσταλλικό ιστό και περιέχει έγχρωμες μίκες και τάλκη. Συχνά παρατηρείται διάσπαρτο το λευκό και κόκκινο χρώμα.

Ο Stazio papinio, ποιητής του 1ου αιώνα παρομοίαζε το μάρμαρο Cipollino με τα κύματα της θάλασσας γιατί "έμοιαζε με αυτά τόσο στο χρώμα, όσο και στη μορφή". Υπάρχουν διαφορές ποικιλίες του μαρμάρου αυτού, όπως το Mandolato verde, με πράσινες ραβδώσεις που διασταυρώνονται μέσα στο λευκό φόντο, το Mandolato rosso, με κόκκινο φόντο και κόκκινες ραβδώσεις και το Cipollino marino, που χαρακτηρίζεται από μια λευκή συμπαγή μάζα με πολυάριθμα λεπτά φλεβίδια έντονου πράσινου χρώματος.

Δείγματα της τελευταίας ποικιλίας μαρμάρου υπάρχουν στη Villa albani κοντά στη Ρώμη.

Οι Ρωμαίοι θεωρούσαν το Marmo cipollino μέτριας ποιότητας, γιατί χαρακτηρι'zεται από μεγάλη σχιστότητα και εύκολο αποχωρισμό κατά μήκος των πράσινων σωματιδίων, ιδιότητα που το καθιστά ακατάλληλο για την αγαλματοποιία. Αποτελεί όμως άριστο υλικό διακόσμησης των οικοδομών και οι αρχαίοι το χρησιμοποιούσαν υπό μορφή ορθογωνίων ογκόλιθων, μερικές φορές γιγαντιαίων διαστάσεων, όπως δείχνουν οι πολυάριθμες εγκαταλειμμένες κολόνες στα αρχαία Λατομεία της Καρύστου.

Κατά τις πρώτες δεκαετίες του αιώνα, έγινε εντατική εξόρυξη του μαρμάρου Καρύsτου-Στύρων και χρησιμοποιήθηκε, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Από το μάρμαρο αυτό αποτελούνται οι κίονες της Δημόσιας Βιβλιοθήκης στη Ν. Υόρκη, διάφορες διακοσμήσεις και αρχιτεκτονικά μέλη του New sessions house, του Ρωμαιοκαθολικού Καθεδρικού Ναού Westminster και των αιθουσών αναψυκτικών του Waterloo Station του Λονδίνου, οι παραστάseiw της αίθουσας τελετών του Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, οι επενδύσεις των υπόγειων διαβάσεων της Ομόνοιας κ.ά.


------------------

επιμύθιο άσμα για την Τίνα και τον κ. Λάλλα που έχει επιμεληθεί το άρθρο 12, παράγραφος 11γ...

1885...αναγνώριση...κλπ κλπ

No comments: