Sunday, 14 March 2010

πώς επιλέγει η Τίνα Μπιρμπίλη τους Συμβούλους της???

"Είναι ακραίο να μιλάμε για κινδύνους από τα φωτοβολταϊκά γιατί δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα"


τάδε έφη ένας σύμβουλος της Τίνας, ονόματι Δ. Λάλας για να δικαιολογήσει την υπουργική ΠΕΚΑ πρεμούρα να γεμίσει η παραλίμνια περιοχή στην Υλική φωτοβολταϊκά...

όλη η ιστορία με τα μάτια της Νάντιας εδώ.

απορία Νο 1 : ο κ. Λάλας έχει διαβάσει από τι υλικά αποτελούνται τα ΦΒ πάνελ???

απορία Νο 2: κι αν αποδειχθούν βάσιμοι οι φόβοι της ΕΥΔΑΠ, τότε και άλλα βαρέα μέταλλα θα καταλήξουν στην διατροφική αλυσίδα! και στο νερό των Οινοφύτων!
έτσι αυτοαναιρείται η υπουργική πρόθεση [βλ. συνέντευξη Μπιρμπίλη-Καραβασίλη-Ανδρεαδάκη στις 8.2.2010 στα Οινόφυτα] υδροδότησης των παρα-Ασωπίων περιοχών από την Υλίκη...

απορία Νο 3: οι σύμβουλοι της Υπουργού ας ρωτήσουν και κανένα ειδικό ...next time...

προσωπικά μέσα σε 5 λεπτά βρήκα το εξής

The benefits and drawbacks of solar power

In operation, photovoltaic and solar thermal technologies produce no air pollution and little or no noise. Solar power does not require the transportation of fuel and therefore has a particular niche in providing energy in remote locations, where it would be difficult and costly to either connect to grid power or transport fuel.

It has been estimated that there is enough roof space on an average home to harness sufficient solar power to meet all of its energy needs. Depending on the local climate, a relatively inexpensive solar hot water system can meet most or all of a household's hot water needs, resulting in substantial long-term financial savings.

There are some environmental problems associated with solar power technologies, primarily:

 • The use of lead-acid batteries with some systems, for the storage of electricity.
 • The difficulty of recycling some of the heavy metals, such as arsenic, gallium and cadmium, which may be used in photovoltaic cells. There is a danger of toxic chemical pollution from these materials.
 • 13 comments:

  g.v. said...

  "Δεν είναι από άγνοια δυστυχώς. Με αυτά τα πτυχία και τις περγαμινές της Μπιρμπίλη,
  ούτε μία στο εκατομμύριο δεν είναι άγνοια. Εδώ απλοί πολίτες γνωρίζουν τα πάντα γύρω
  από τα φωτοβολταϊκά. Απλά πρόκειται για αποφάσεις ενδοτισμού σε πιέσεις του μεγάλου
  κεφαλαίου που ψάχνει επενδυτικές διεξόδους εκμεταλλευόμενο την μακρόχρονη σχετική
  προπαγάνδα των "Οικολόγων" που για σειρά ετών ζητούσαν στα τυφλά εκμετάλλευση των
  ΕΠΕ χωρίς αναφορά στην Ήπια Τεχνολογία και την αποκέντρωση της παραγωγής σε
  μικρομονάδες.Τώρα που ζητάνε αποκέντρωση (έλαβα σήμερα σχετικό email με τις θέσεις
  τους) είναι αργά, αφού οι άδειες έχουν ήδη δοθεί και άντε να τις μαζέψεις. Αυτό
  δυστυχώς είναι το παιχνίδι τους, που ταιριάζει απόλυτα στην τακτική της
  αντιπολιτευτικής σέχτας. Σκληρή η αλήθεια αλλά πρέπει να λέγεται Γιάννη.»

  Manos said...

  κ. Ζαμπετάκη μάλλον έπρεπε να ψάξετε για περισσότερο από 5 λεπτά. Εγώ ως λογικός άνθρωπος και με στοιχειώδεις γνώσεις απαντώ. Σε ΦΒ πάρκα κατ’αρχάς δεν υπάρχουν μπαταρίες και δεύτερον ακόμα και αν υπάρχουν βλαβερές ουσίες στα φωτοβολταϊκά πάνελ αυτό σημαίνει πως χρειάζοντε ειδική μεταχείριση κατά την απόσυρσή τους (ανακύκλωση κτλ). Όχι πως είναι επιβλαβή κατά την λειτουργία τους.Δεν αποσυντίθοντε όταν ζεσταίνοντε κτλ.Το ίδιο ισχύει για τις μπαταρίες, τα κινητά,λάδια αυτοκινήτου και τις λάμπες χαμηλής κατανάλωσης. Αλλά κανείς δεν απαγόρευσε την χρήση τους

  Yannis Zabetakis said...

  @manos

  σιγά μην αφιερώσω χρόνο για να κάνω την δουλειά για την οποία πληρώνονται αδρά οι σύμβουλοι της Τίνας.

  όλα αυτά που λέτε είναι ΟΚ, αρκεί να γίνεται καλή συντήρηση και να υπάρχουν μηχανισμοί διαχείρισης αποβλήτων και ανακύκλωσης!

  σήμερα...τέτοια πράγματα δεν υπάρχουν...

  άρα ΓΙΑΤΊ να βάλουμε ΦΒ πάνελ δίπλα σε μια λίμνη με ΠΌΣΙΜΟ νερό???

  απλά για να προωθήσουμε εταιρικά συμφέροντα???

  τόση μυωπία έχει το ΥΠΕΚΑ???

  Green Z said...

  Αχ ηλιολουστη Ελλαδα....Να το ψαξουμε ,δεν αντιλεγω. Αλλα οταν η φωτοβολταικη τεχνολογια δεν ειναι...χθεσινη και χωρες οπως η Ιαπωνια , οι ΗΠΑ και η Γερμανια κουβαλανε εμπειριες και καινοτομιες 10ετιων εχοντας απογειωσει την παγκοσμια βιομηχανια Φ/Β ,επιτελους ας ανοιξουμε λιγο το βηματισμο μας και στη Χωρα μας....Μπορουμε πολυ περισσοτερα !!!!Για ζεστο νερο ( ηλιακοι θερμοσιφωνες ) και ηλεκτρικη ενεργεια ( απο Φ/Β ) ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΘΟΝΗ ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ,που ο ...Απολλων εξασφαλισε για την Πατριδα μας!!!( Περισσοτερα στη σημερινη μου αναρτηση στο biozein.blogspot.com )

  Anonymous said...

  @giannis

  Με αφορμή την απάντησή σου στο χρήστη Manos.

  καθηγητής χημείας τροφίμων, δεν είσαι; Δεν είναι δηλαδή μέσα στα ερευνητικά σου ενδιαφέροντα (ενδεχόμενη μόλυνση νερού/τροφίμων) να κοιτάξεις το θέμα και να παρουσιάσεις μία πιο τεκμηριωμένη άποψη πάνω στην εντονότατη ανάρτηση που έκανες;

  Πρέπει να πάρεις εργολαβία από το ΥΠΕΚΑ για να κάνεις το παραπάνω αυτονόητο - για το οποίο σε πληρώνει η πολιτεία μέσω του μισθού σου;

  ΧΜ

  Yannis Zabetakis said...

  @green Z

  αυτά λέει και ο Λάλας...

  εδώ

  http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=14/03/2010&id=141131

  Ηδη η Περιφέρεια, που αδειοδοτεί από το 2008, έχει εγκρίνει επενδύσεις 10-15 εταιρειών εντός της ζώνης και οι διαδικασίες εγκατάστασης δρομολογούνται. Μεταξύ των εταιρειών η Energa Α.Ε., η Quest Ενεργειακή και η Υπατο-Ενεργειακή που έχουν αδειοδοτηθεί για σταθμούς 5 MW, 7,5 MW και 3 MW.

  Ο Δημ. Λάλας, σύμβουλος της υπουργού Περιβάλλοντος, αναφερόμενος στο υπουργικό έγγραφο, μας δήλωσε: «Θέλει να επισπεύσει τις διαδικασίες, ανεξάρτητα από την έκβαση που θα έχουν. Δεν είναι δυνατόν εφαρμογές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής να κολλούν σε συγκεκριμένες υπηρεσίες. Είναι ακραίο να μιλάμε για κινδύνους από τα φωτοβολταϊκά γιατί δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα».


  ΑΛΛΆ

  αλλά

  αλλά

  Η διεύθυνση Ελέγχου Λεκανών Απορροής της ΕΥΔΑΠ ήδη από το 2008 με γνωμοδοτήσεις της έχει εκφραστεί αρνητικά για τη λειτουργία φωτοβολταϊκού σταθμού 5 MW της Energa Α.Ε. μέσα στη ζώνη των 5.000 μέτρων από την ανώτατη στάθμη της λίμνης.

  Θεωρεί την τοποθέτηση «αδύνατη κι επικίνδυνη» σε προστατευόμενη περιοχή γιατί σε περίπτωση ατυχήματος, πυρκαγιάς, έντονων καιρικών φαινομένων κ.λπ., «θα υπάρξει διασπορά βλαβερών στοιχείων στα επιφανειακά και υπόγεια ύδατα». Υπογραμμίζει δε ότι κάποια από τα στοιχεία των πάνελ είναι τοξικά.

  Τις διαφωνίες της η διεύθυνση της ΕΥΔΑΠ στηρίζει και σε νομικούς λόγους. Σύμφωνα με το νόμο 2941/2001, τα έργα ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ χαρακτηρίζονται βιομηχανικές εγκαταστάσεις και συνεπώς εμπίπτουν στις απαγορευτικές διατάξεις υγειονομικής διάταξης (Α5/2280/83) που απαγορεύει τη λειτουργία βιομηχανιών-βιοτεχνιών ισχύος άνω των 15 hp μέσα στη ζώνη των 5.000 μέτρων. Στο ίδιο κλίμα κινείται και γνωμοδότηση της διεύθυνσης Χωροταξίας του ΥΠΕΧΩΔΕ.

  Yannis Zabetakis said...

  @ΧΜ

  από τις 3.3.2010 κάνω λευκή απεργία!

  δουλεύω όταν θέλω και όσο θέλω!

  περισσότερα εδώ

  http://www.zabetakis.net/?p=2349

  Anonymous said...

  Όταν η αυτο-εκττιμηση που έχεις για τη δουλειά του σαν Δημόσιος υπάλληλος και σαν δάσκαλος είναι αυτή που εκφράζεις με την απάντησή σου ("θα δουλεύω όταν θέλω για όσο θέλω"),

  τότε - αν και δε θα το ήθελα - τίνω να συμφωνήσω με την απάντηση που σου ανέβασε ο Dpurpler στο λινκ που παρέθεσες.

  Yannis Zabetakis said...

  και εγώ συμφωνώ με τον dpurpler γενικά!

  το μόνο κακό είναι ότι είναι Βάζελος αν και εργατική τάξη...

  πράγματα ασυμβίβαστα!

  μιας και Βάζελοι είναι η άρχουσα τάξη, εξ' ου και ο όρος (δικό μου copyright) βαζελοδεξιός!

  μήπως είσαι και εσύ τέτοιος?

  Anonymous said...

  Αν και δεν είμαι πολύ των σπορ, ΑΕΚτζής.

  fantasy said...

  Εδώ πάντως που έβαλε κάποιος φωτοβολταϊκά ένα στρέμμα το περίφραξε σαν στρατόπεδο φοβούμενος βανδαλισμούς, οπότε όλα είναι πιθανά και φωτιές και σπασίματα και όλα.

  Ε, ο Λάλας τόσα χρόνια το είπε το παραμύθι τώρα περιμένει και κάποια ανταπόδοση και να του τη χαλάν οι υπηρεσίες. Μα που ακούστηκε αυτό; Δεν υπάρχει σεβασμός για το νομπελίστα;

  Πάντως οι οικολόγοι μοιράζουν email όπου ζητάνε να μην πολυγίνεται κόντρα στην Τίνα γιατί είναι η τελευταία ελπίδα οικολογίας. Προφανώς αν θωμώσει η Τίνα πάει η οικολογική της ευαισθησία, γιαυτό λάου λάου.

  Stinger said...

  Διάβασα το άρθρο και αποκόμισα την εντύπωση ότι υποστηρίζει ξεκάθαρα τα φωτοβολταικά και τις ΑΠΕ γενικότερα. Με τη δέουσα προσοχή βέβαια σε πιθανές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Εδώ όμως έχουμε απόρριψη της επένδυσης φωτοβολταικών για περιβαλλοντικούς λόγους (πάλι), την οποία απόρριψη και υποστηρίζετε ένθερμα κ. Ζαμπετάκη. Μάλλον ατυχής επομένως η παραπομπή στο άρθρο. Εχει προηγηθεί επίσης η επένδυση στη Μεγαλόπολη που κι αυτή ατύχησε.

  Πέραν του τυπικού της υπόθεσης που εγείρει εδώ η κ. Υπουργός, οι περιβαλλοντικές ενστάσεις είναι επί της ουσίας από αυθαίρετες έως τραβηγμένες από μαλλιά. Μια εκτίμηση κινδύνου εδώ κ. Ζαμπετάκη θα ήταν χρήσιμη. Διότι ο κίνδυνος ρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα από φωτοβολταικά είναι πρακτικά μηδενικός. Αντιθέτως, η ρύπανση υδροφόρου ορίζοντα από ζουμιά ΧΑΔΑ είναι γεγονός. Ή από απορροές χωματερών σε ρεματιές που καταλήγουν στη λίμνη. Μου είναι δύσκολο να φαντασθώ την ΕΥΔΑΠ να ελέγχει κάτω από αυτό το πρίσμα την ευρύτερη περιοχή της Υλίκης, οπότε μάλλον δικαιολογημένα εμφανίστηκε εδώ βασιλικότερη του βασιλέως προτάσσοντας δικαιολογίες που μόνο θυμηδία προκαλούν. Θα μπορούσαν να είχαν βρεθεί χίλιες-δυό επιπλέον προφάσεις για απόρριψη. Οπότε συγκλίνω στη διαπίστωση πως το πρόβλημα είναι μάλλον ότι έχουμε να κάνουμε με επένδυση και οι επενδύσεις γενικώς σε κάποιους δεν αρέσουν.

  Σημειωτέον ότι το κόστος παραγωγής ενέργειας από οποιαδήποτε ΑΠΕ μέχρι στιγμής είναι πολύ υψηλότερο από τις συμβατικές μορφές ενέργειας. Οποια κοστολόγηση κι αν κάνουμε. Επιπλέον οι ΑΠΕ μπορούν να μπουν στο ισοζύγιο μέχρι ενός ανώτατου ποσοστού, πέραν το οποίου απειλούν την ευστάθεια του συστήματος.
  Εν πάσει περιπτώσει, κάποια στιγμή πρέπει να καταλήξουμε στο πώς θα παράγουμε ενέργεια με βιώσιμο τρόπο. Να καίμε άνθρακα και υδρογονάνθρακες δεν θέλουμε (αν και κατέπεσε η απάτη της κλιματικής αλλαγής). Φωτοβολταικά δεν θέλουμε, γιατί καταλαμβάνουν έδαφος και υποτίθεται μπορεί να ρυπάνουν το υδροφόρο ορίζοντα. Ανεμογεννήτριες δεν θέλουμε γιατί υποτίθεται προκαλούν οπτική και ηχητική ρύπανση και απειλούν την ορνιθοπανίδα. Πυρηνική δεν θέλουμε για τους γνωστούς λόγους. Γεωθερμία δεν θέλουμε, γιατί παλιότερα απέτυχε η εφαρμογή της από τη ΔΕΗ. Υδροηλεκτρικά φράγματα δεν θέλουμε γιατί ανατρέπουν το μικροκλίμα και τη φυσική ροή υδάτων. Το πώς τελικά θα παράγουμε ενέργεια παραμένει μυστήριο...

  Anonymous said...

  Απλά δεν θα παράγουμε. Θα εισάγουμε από το λιγνιτικό ενεργειακό κέντρο του Κοσόβου.