Friday, 5 March 2010

Θα κλείσει ο Παιδικός μας Σταθμός;


Η πολυκατοικία-παιδικός σταθμός στην οδό Νικηταρά...τα παιδιά από εμπορεύματα
(στο container)...έγιναν έγκλειστα σε ένα σταθμό χωρίς πυρασφάλεια!

=======================
Η άλλη άποψη
[του Γιάννη Ζαμπετάκη από την Εφημερίδα Δημοτικός Διάλογος]

Ο πολύπαθος 3ος Παιδικός Σταθμός της Νέας Φιλαδέλφειας συνεχίζει να λειτουργεί παράνομα υπό την διακριτική ανοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Τα προβλήματα του σταθμού είναι γνωστά σε όλους μας! Από το απαρχαιωμένο κατασκευής του 1999, ο σταθμός μεταφέρθηκε το καλοκαίρι του 2009 στο κτίριο-πολυκατοικία επί της οδού Νικηταρά 16.

Ως εκπρόσωποι γονέων και εργαζομένων είχαμε διατυπώσει έγκαιρα και έγκυρα τις διαφωνίες μας για αυτή την μετακόμιση σε ένα ακατάλληλο και συνεπώς παράνομο κτίριο. Είχαμε καταθέσει μάλιστα και εγγράφως τις προτάσεις μας στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας. Αλλά εις μάτην!

Η Δημοτική Αρχή υπό τον κ. Κόντο προχώρησε στη μετακόμιση και στην λειτουργία του παιδικού σταθμού από το Σεπτέμβρη του 2009 σε ένα παράνομο κτίριο.

Η ακαταλληλότητα του εν λόγω κτιρίου αποδεικνύεται (ευκρινώς και πέρα από κάθε πολιτικάντικη διάθεση (αιρετού ή μη) από το πρόστιμο που έχει δεχθεί ο Δήμος της Νέας Φιλαδέλφειας από τις 19.1.2010 και ανέρχεται στο ποσό των €129.467 συν 50% προσαύξηση.

Σήμερα, ο σταθμός είναι ακατάλληλος, δεν έχουμε πυρασφάλεια, σε περίπτωση ατυχήματος είμαστε όλοι μας (οι εργαζόμενοι και τα παιδιά μας!) ακάλυπτοι νομικά και το μόνο που ακούμε είναι φήμες ότι θα κλείσει ο σταθμός! Αντί να ακούσουμε λύσεις ρεαλιστικές και άμεσα υλοποιήσιμες ακούμε απειλές και ύβρεις!

Ως εργαζόμενοι γονείς και πολίτες της Νέας Φιλαδέλφειας που πληρώνουμε υπέρογκα δημοτικά τέλη, απαιτούμε έναν ασφαλή και νόμιμο παιδικό σταθμό!

Η Δημοτική Αρχή ας πράξει επιτέλους κάτι συγκεκριμένο! Διότι η μετακόμιση από το στην πολυκατοικία έχει κοστίσει πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και σήμερα έχουμε ένα παράνομο σταθμό χωρίς πυρασφάλεια.

Οι «δημοσιογράφοι-εκδότες» που μας κατηγορούν ας φροντίσουν πρώτα να διασταυρώσουν την εγκυρότητα των πηγών τους (εκ των πρακτικών της Βουλής ή των εισερχομένων στην Προεδρία της Δημοκρατίας!) διότι τα κείμενά τους θυμίζουν «πληρωμένες καταχωρίσεις». Αλλά, η αναπαραγωγή ανακριβειών δεν είναι δημοσιογραφία αλλά ποταπή λιβελλογραφία…

===================================

σχετικά λινκ

Σε κοντέινερ και εφέτος 43 παιδιά στη Νέα Φιλαδέλφεια

Ανοικτή Επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Aνοικτή επιστολή (αρ.πρωτ. 899/22-9-08) προς
τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας,
κ. Κάρολο Παπούλια

Νέα Φιλαδέλφεια, 22.9.08

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Με την επιστολή αυτή θα ήθελα να σας ενημερώσω για το εκπαιδευτικό δράμα που ζούμε περίπου σαράντα οικογένειες στη Νέα Φιλαδέλφεια. Τα παιδιά μας (ηλικίας από δυόμισι έως πέντε ετών) είναι αναγκασμένα από τον σεισμό του 1999 να πηγαίνουν σχολείο σε ένα …container. Το εν λόγω container όπου στεγάζεται ο 3ος Βρεφονηπιακός σταθμός του Δήμου της Νέας Φιλαδέλφειας (ή το 3ο παράρτημα του Κέντρου Προσχολικής Αγωγής (ΚΠΑ) όπως αποκαλείται από τις Υπηρεσίες) έχει χαρακτηριστεί ως ακατάλληλο από το Φεβρουάριο του 2005 από τους Επιθεωρητές του Υπουργείου Υγείας. Αλλά, ακόμα και αυτή η σχολική χρονιά (2008-2009) βρίσκει τόσο τα παιδιά μας όσο και τους εργαζομένους να είναι «εμπορεύματα» σε ένα…container…εννιά (9) ολόκληρα χρόνια μετά τον σεισμό!
Για το θέμα αυτό, έχουμε ζητήσει πολλές φορές τη βοήθεια των ΜΜΕ. Πολλοί δημοσιογράφοι έχουν ασχοληθεί με το …container. Eνδεικτικά: Σκάι τηλεόραση (15.6.2007), ΤΑ ΝΕΑ (22.5.2008), Ελ. Τύπος (5.9.2008).
Για την δική σας πληρέστερη ενημέρωση, θα θέλαμε να σας αναφέρουμε ότι ο Δήμος της Νέας Φιλαδέλφειας έχει δικό του οικόπεδο όπου θα κτιστεί (κάποτε!) παιδικός σταθμός. Λέμε κάποτε …διότι το εν λόγω οικόπεδο είναι χαρακτηρισμένο σήμερα για να κτιστεί γήπεδο αθλοπαιδιών αλλά ο Δήμος δεν κάνει καμία απολύτως κίνηση για την απαραίτητη αλλαγή της χρήσης γης πριν την έκδοση οικοδομικής άδειας!
Παράλληλα, οι γονείς των παιδιών του 3ου Παιδικού Σταθμού (container) έχουμε προτείνει στη Δημοτική Αρχή να εγκαταστήσει ένα προκάτ κτίριο στο χώρο που βρίσκεται τώρα το container. Η Δημοτική Αρχή όμως μάς λέει ψέματα όμως ότι δήθεν εξέτασε το θέμα και δεν είναι εφικτή μια τέτοια κατασκευή. Η Δημοτική Αρχή επιμένει να μεταφέρει το σταθμό σε μια…πολυκατοικία. Για να γίνει και ο 3ος Παιδικός Σταθμός όπως ο 2ος Παιδικός Σταθμός της Νέας Φιλαδέλφειας, που κι αυτός στεγάζεται σε μια …πολυκατοικία! Το θέμα του container έχει φτάσει και στην Βουλή όπου επτά βουλευτές του ΚΚΕ κατέθεσαν ερώτηση (αρ. πρωτ. ερωτήσεων 3445/22.8.08) προς τον αρμόδιο Υπουργό κ. Πρ. Παυλόπουλο.
Ενδεικτικά του τρόπου αντιμετώπισης του προβλήματός μας από τον νυν Δήμαρχο, κ. Σταύρο Κόντο είναι τα παρακάτω δύο περιστατικά:
1. στις 31.7.2008, κατέθεσα προς το Γραφείο Δημάρχου αίτηση για ενημέρωση περί της μεταφοράς του 3ου Παιδικού Σταθμού (αριθμός πρωτοκόλλου 8304 / 1.7.2008). Στην εν λόγω αίτηση έγραψα επί λέξει: «Αγαπητέ κ. Δήμαρχε και κ. Σύμβουλοι, με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να σας ζητήσω όπως με ενημερώσετε γραπτώς για την πρόοδο των εργασιών μετεγκατάστασης του 3ου παραρτήματος του Κ.Π.Α. από το container στην πολυκατοικία επί της οδού Νικηταρά 16».
Η απάντηση του Δημάρχου (αρ. πρωτ. 8874/10.7.2008): «Αγαπητέ κ.Ζαμπετάκη, το αίτημά σας για γραπτή ενημέρωση επί της προόδου των εργασιών για την μετεγκατάσταση του 3ου παραρτήματος του Κ.Π.Α. είναι αόριστο και ακατανόητο. Εάν και εφόσον θα θέλατε να πληροφορηθείτε κάτι ειδικώς, παρακαλώ να απευθυνθείτε στην Προϊσταμένη του Κ.Π.Α. κα Δουρούκα Ζην».
Όπως καταλαβαίνετε κ. Πρόεδρε, ο κ. Δήμαρχος όχι απλά αρνείται να ενημερώσει έναν πολίτη-γονιό για το πότε θα πάει ο παιδικός σταθμός από το container σε μια πολυκατοικία που δεν πληρεί βασικές παραμέτρους ασφαλείας (κλιμακοστάσιο, πυρασφάλεια κλπ) αλλά κάνει και ειρωνικά σχόλια ότι το αίτημά μου είναι «αόριστο και ακατανόητο» !!!
2. Στις 9.9.2008 συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) του Κέντρου Προσχολικής Αγωγής (ΚΠΑ) του Δήμου της Νέας Φιλαδέλφειας με μοναδικό θέμα «συζήτηση και λήψη απόφασης για την απευθείας ανάθεση μίσθωσης ακινήτου για την στέγαση του 3ου παραρτήματος του Κ.Π.Α.Δ.Ν.Φ» (αριθμός απόφασης 54.08).

Αντιγράφω από τα πρακτικά της εν λόγω συνεδρίασης.
«Η εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Δ.Σ. κ. Παυλοπούλου Βασιλική με εντολή των εργαζομένων στο Κ.Π.Α.Δ.Ν.Φ. ζήτησε να εγγραφεί στα πρακτικά μία επιστολή των εργαζομένων που αφορά την μίσθωση του παραπάνω κτιρίου η οποία έχει ως εξής: «Παρακαλούμε όπως προκειμένου να ενοικιασθεί το κτίριο επί της οδού Νικηταρά 16 και Μιαούλη στην περιοχή Απομάχων Ν. Φιλαδέλφεια, για την μεταστέγαση του 3ου παραρτήματος του Κ.Π.Α.Δ.Ν.Φ., το οποίο απορρίφθηκε από την επιτροπή καταλληλότητας κατά την πρώτη φάση της δημοπρασίας και προκειμένου να διασφαλισθεί η σωματική ακεραιότητα των παιδιών που θα φιλοξενηθούν στο παραπάνω κτίριο να εξασφαλισθούν τα παρακάτω: 1) μελέτη μηχανικού της τεχνικής υπηρεσίας με τις προτεινόμενες μεταβολές για την τροποποίηση του κτιρίου από κατοικία σε Παιδικό Σταθμό, 2) πιστοποιητικό πυρασφάλειας και άδεια λειτουργίας από την Πυροσβεστική Υπηρεσία πριν την εγκατάσταση των παιδιών και του προσωπικού στο κτίριο και 3) πρωτόκολλο παραλαβής του κτιρίου από τον αρμόδιο μηχανικό της τεχνικής υπηρεσίας για το καλώς έχει των προτεινόμενων τροποποιήσεων, προκειμένου να διασφαλισθεί η ακεραιότητα των παιδιών που θα φιλοξενηθούν στο κτίριο».
Η απόφαση που ελήφθη κατά πλειοψηφία (5 υπέρ, 1 κατά) είναι να γίνει η απευθείας μίσθωση. Κατά ψήφισε η εκπρόσωπος των εργαζομένων κ. Παυλοπούλου Βασιλική «με την αιτιολογία-ερώτημα ότι εφ’όσον το προτεινόμενο κτίριο είχε κριθεί ακατάλληλο από την επιτροπή καταλληλότητας για παιδικό σταθμό, πώς τώρα κρίνεται κατάλληλο και προχωράμε στην απ’ευθείας μίσθωση του ιδίου κτιρίου».

Τα κείμενα εντός των εισαγωγικών είναι πιστή αντιγραφή από τα πρακτικά. Πληροφορούμαι όμως ότι το κείμενο της απόφασης που στάλθηκε στην Περιφέρεια για την περαιτέρω έγκριση δεν περιλαμβάνει αυτά τα κείμενα. Προφανώς, η Δημ. Αρχή θέλει να παραπλανήσει την Περιφέρεια και να φιμώσει τους εργαζομένους!
Αποδεικτική των προθέσεων του κ. Δημάρχου είναι και η συμπεριφορά του προς τους εργαζομένους του παιδικού σταθμού. Τις τελευταίες μέρες ο κ. Δήμαρχος έχει αρχίσει να απειλεί τους εργαζομένους με φράσεις όπως «θα κλείσω τον παιδικό σταθμό», «θα απολύσω το προσωπικό» ή «βρείτε Δήμο να φύγετε».
κ. Πρόεδρε, το πρόβλημα της Παιδείας δεν είναι κομματικό. Είναι εθνικό και γι’ αυτό βαθιά πολιτικό! Με την επιστολή μου αυτή θα ήθελα να ζητήσω την βοήθειά σας για τον πολύπαθο 3ο Παιδικό Σταθμό στη Νέα Φιλαδέλφεια. Το πρόβλημα είναι πράγματι υπερκομματικό (και άρα εθνικό) μιας και καμιά δημοτική αρχή από το 1999 έως σήμερα δεν το έχει καν ακουμπήσει. Μέχρι το 2002, είχαμε δήμαρχο που υποστηριζόταν από το ΠαΣοΚ (κ. Γρετζελιάς), από το 2002 έως το 2006 είχαμε δήμαρχο με την στήριξη της Δεξιάς (κ. Αδαμόπουλος) ενώ από το 2006 και μέχρι σήμερα, ο νυν Δήμαρχος κ. Κόντος έχει την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. Φευ…Λύση καμιά…
Ως Πανεπιστημιακός δάσκαλος …δυσκολεύομαι να αποδεχθώ να ξοδεύει η Ελλάδα τόσα χρήματα για εξοπλισμούς αλλά να μην έχει το κράτος ή ένας Ο.Τ.Α. €200.000 για να φτιάξει ένα προκάτ σχολειό…

Με εκτίμηση,

Δρ. Ιωάννης Ζαμπετάκης
Γονιός ενός μαθητή του 3ου Παιδικού Σταθμού της Νέας Φιλαδέλφειας
(και Λέκτορας Χημείας Τροφίμων, Πανεπιστήμιο Αθηνών)


No comments: