Monday, 22 February 2010

τα "ανθρωπάκια" των ΠανεπιστημίωνClockwise, from top left: riot police face protesters; police move in to contain rioting civilians; a protester defies police; burned-out vans; an abandoned barricade; and protesters retreat from tear gas

---------------------------------


η "εισβολή" της ΕΛΑΣ στο ΕΜΠ πριν από 29 ώρες περίπου
είχε μηδενικό αποτέλεσμα!

και φθορές και έγιναν και κανένας ένοχος δεν πιάστηκε!

Αυτές οι σπασμωδικές ενέργειες ...μου έφεραν στο νου το κατακαημένο άσυλο...και μερικά σχετικά κείμενα...

Τα «ανθρωπάκια» και οι θεσμοί

Του Xαριδημου Κ. Tσουκα*

(...)
Τα «ανθρωπάκια» θέλουν να είναι αρεστά σε όλους· είναι συστηματικοί «ισορροπιστές», λατρεύουν την ηδονή της εξουσίας, σχετικοποιούν τους κανόνες, λειτουργούν με κύριο γνώμονα την αυτο-αναφορικότητα.
Η παρρησία, το ηθικό ανάστημα, η τόλμη δεν τους είναι γνωστές συμπεριφορές. Προτιμούν να κλείνουν τα μάτια σε απαράδεκτες πρακτικές για να αποφύγουν τις σκληρές επιλογές που το διοικείν επιβάλλει. Δεν αισθάνονται ότι υπηρετούν μακροχρόνιες αξίες, γι’ αυτό εύκολα προβαίνουν σε καιροσκοπικούς συμβιβασμούς. Δεν επιδιώκουν να εμπνέουν τους άλλους με το παράδειγμά τους, αρκούνται στην ασπόνδυλη μικρο-διαχείριση. Κυρίως είναι αναρριχητικοί τακτικιστές. Στο μέτρο που διαθέτουν όραμα και στρατηγική, αφορά το άτομό τους, τη διαχείριση της «εικόνας» τους, προκειμένου να ανέλθουν σε «ανώτερα» αξιώματα. Συναλλάσσονται με όσους χρειάζονται ή απειλούν την εξουσία τους, ανέχονται εξευτελιστικές για τους ίδιους και τον θεσμό συμπεριφορές, εκλογικεύουν τις αυτο-εξυπηρετικές επιλογές τους με όρους πολιτικής ορθοφροσύνης.

Πού ευδοκιμεί αυτό το είδος; Εκεί όπου οι φορείς νόμιμης εξουσίας δεν έχουν νοοτροπία κυβερνήτη θεσμού, αλλά διαχειριστή πεπερασμένων εξουσιαστικών προνομίων. Τα πανεπιστήμια είναι χαρακτηριστική περίπτωση. Στους χώρους που θα περίμενε να δει κανείς υποδείγματα ηγετικής συμπεριφοράς –ευτολμίας, παρρησίας, ανιδιοτελούς προσφοράς– συναντά συχνά δειλία, απραξία, αυτο-εξυπηρετικό πνεύμα. Οχι σπάνια, με τιμητικές φυσικά εξαιρέσεις, οι ακαδημαϊκές ηγεσίες αποφεύγουν τις δύσκολες επιλογές, μεριμνούν για τα μικρο-συμφέροντά τους (ατομικά, συγγενικά, φιλικά, κομματικά), αναμασούν την ξύλινη γλώσσα της κρατούσας πολιτικής ορθοφροσύνης, λένε στην κάθε ομάδα αυτά που θέλει να ακούσει. Οι ακαδημαϊκοί ηγέτες - «ανθρωπάκια» έχουν ορίζοντα αναφοράς αντίστοιχο του αναστήματός τους· προσαρμόζουν τον ρόλο στα μέτρα τους.

Ζητάει η υπουργός Παιδείας από τους πρυτάνεις να οριοθετήσουν τον χώρο του ασύλου. Τι απαντά ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών; «Δεν είναι δυνατόν να ζητάει το υπουργείο να οριοθετήσω τους χώρους σε 418 κτίρια του ιδρύματος. Ας κοιτάξει η πολιτεία να ανοίξει άλλα ζητήματα»! Ναι, σωστά διαβάσατε: ο πρύτανης αρνείται να κάνει τη δουλειά του, προφανώς για να μη συγκρουστεί με τις κομματικές ολιγαρχίες που λυμαίνονται τα πανεπιστήμια. Αν όμως ο πρύτανης δεν εφαρμόζει το νόμο, γιατί να το κάνει ο φοιτητής; Αν ο πρύτανης αδιαφορεί για την προστασία της δημόσιας περιουσίας, γιατί να τη σεβαστεί ο καταληψίας; Αν ο πρύτανης δεν εμπνέει σεβασμό με την ηγετική συμπεριφορά του, γιατί να του αποδώσει τον οφειλόμενο σεβασμό η ακαδημαϊκή κοινότητα;

---------------------

σχετικά λινκ

1. Το άσυλο και η αυτονομία των ΑΕΙ, ΤΟ ΒΗΜΑ 1.1.2009


Στη χώρα όπου γεννήθηκε ο Δημόκριτος και η έννοια του ατόμου ακόμη συζητάμε για τον ομφάλιο λώρο ΑΕΙ και ασύλου αγνοώντας ότι μερικά πράγματα δεν μπορούν να τμηθούν! Το άσυλο και τα ΑΕΙ είναι μια χημική οντότητα όπως το άτομο! Αρα πρέπει να τολμήσουμε ως πολιτεία και ως πνευματικοί δάσκαλοι να βρούμε άλλους τρόπους προστασίας των ΑΕΙ και διαφύλαξης του ασύλου. Ας πάμε μια βόλτα στα κολέγια του Cambridge ή στα αμφιθέατρα του ΜΙΤ... Η απάντηση είναι εύκολη: το ΜΙΤ και όχι η CΙΑ ή το FΒΙ προστατεύει το ΜΙΤ! Τo ΕΚΠΑ και όχι η ΕΛ.ΑΣ. ας προστατεύει το ΕΚΠΑ!

Ας πάψουμε να αναζητούμε βαρβάρους εκεί όπου δεν υπάρχουν. Οι βάρβαροι μάς τελείωσαν, όπως σοφά μας εξηγεί τόσα χρόνια ο Καβάφης. Οι βάρβαροι είναι μέσα μας και έφθασε πια ο καιρός να τους αντικρίσουμε με θάρρος και τόλμη. Θέλουμε; Μπορούμε;

2. Μια πρόταση για το Άσυλο, ΤΟ ΒΗΜΑ, 9.12.2009

Τα λόγια της Μάνιας με στενοχώρησαν πραγματικά και με έκαναν να σκεφθώ και κάποιες άλλες ψυχές: τους... φοιτητές στο Τμήμα που υπηρετώ.

Οι οποίοι, όταν μπαίνουν στο Χημικό, είναι μάλλον κατάκοποι από αυτή τη «δεσποτεία» και το «μίσος» και έτσι δεν έχουν όρεξη να σπουδάσουν. Αναρωτιέμαι μήπως αυτός είναι ένας από τους λόγους που ο μέσος όρος φοίτησης είναι κάπου 6 χρόνια σε ένα Τμήμα με 4ετές πρόγραμμα σπουδών.

Με την «Ευρώπη» κατακαμένη, ακόμη διυλίζουμε τον κώνωπα και μαδάμε τη μαργαρίτα: να το καταργήσουμε (το άσυλο) ή να μην το καταργήσουμε; Είναι εμφανής σήμερα η αμηχανία των πρυτάνεων όταν τους ρωτούν οι δημοσιογράφοι τι θα κάνουμε με το άσυλο και μου έρχεται στον νου η πρόταση που κατέθεσα μέσα από «Το Βήμα» (1.1.2009): «Το άσυλο μπορεί και πρέπει να καταργηθεί άμεσα. Το κάθε ΑΕΙ ας αποκτήσει τη νομική και διοικητική αυτοτέλεια να ορίζει το ίδιο τον μηχανισμό φύλαξής του από κάθε είδους βανδάλους. Τα μεγάλα (σε αξία) ΑΕΙ του κόσμου (π.χ. Cambridge, Οxford, ΜΙΤ, Υale) έχουν τους δικούς τους ιδιωτικούς φύλακες:φύλακες που λειτουργούν 365 ημέρες τον χρόνο άμεσα, αποτελεσματικά και χωρίς τη χρήση δακρυγόνων.

Ούτε μύτη δεν ανοίγει στα ξένα πανεπιστήμια και το άσυλο των ιδεών και των επιστημών λειτουργεί πραγματικά σε αυτόνομα και πραγματικά ανεξάρτητα πανεπιστήμια» .

Εκείνη την πρότασή μας την έχει ενστερνιστεί η νυν υπουργός Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου με συνέντευξή της στα «Νέα» (12.1.2009) όπου δήλωσε επί λέξει: «Θα πρέπει να εξετάσουμε το θέμα ανάθεσης της φύλαξης σε οργανωμένες από το πανεπιστήμιο υπηρεσίες». Μήπως έφτασε το πλήρωμα του χρόνου να κάνει το ΠαΣοΚ μια πραγματικά προοδευτική κίνηση για να αποκτήσουμε όλοι μας (μεγάλοι και μικροί) την αυτονομία, τον αυτοσεβασμό και τον σεβασμό που μας αξίζουν; Διότι τα γιαούρτια, τα καδρόνια και τα σφυριά δεν είναι εργαλεία σε καμιά επιστήμη, θετική ή ανθρωπιστική... Και το κυριότερο: καταστρέφουν τα όνειρα και τα «θέλω» των νέων παιδιών...

1 comment:

Yannis Zabetakis said...

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4561829

Με κατάληψη της πρυτανείας απάντησαν στην άρση του ασύλου

ΜΕ ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗ της πρυτανείας του Πολυτεχνείου στην Πολυτεχνειούπολη αντέδρασαν χθες φοιτητές αριστερών παρατάξεων στην προχθεσινή απόφαση των πρυτανικών αρχών του Ιδρύματος να άρουν το άσυλο, πρώτη φορά ύστερα από 15 χρόνια, επειδή απειλήθηκε η ζωή νυχτοφύλακα από αγνώστους.

Τις επόμενες ημέρες οι φοιτητές στο Πολυτεχνείο και σε άλλα Ιδρύματα, αναμένεται να κάνουν γενικές συνελεύσεις για το ζήτημα προκειμένου να αποφασίσουν αν και πώς θα αντιδράσουν. Στο μεταξύ, η ΠΑΣΠ σε ανακοίνωσή της χαρακτήρισε «άστοχη έως ύποπτη» την ενέργεια των πρυτανικών αρχών επειδή μετά τις προσαγωγές των φερομένων ως καταστροφέων ουδεμία ένδειξη, πολύ περισσότερο απόδειξη ενοχής βρέθηκε. «Βεβιασμένες και αψυχολόγητες ενέργειες, όπως αυτή, δημιουργούν αρνητικό κλίμα για το άσυλο στην κοινωνία λειτουργώντας προβοκατόρικα, διαρρηγνύουν την εμπιστοσύνη στην ακαδημαϊκή κοινότητα και δεν προσφέρουν καλές υπηρεσίες στο δημόσιο πανεπιστήμιο», καταλήγει η ΠΑΣΠ.

Υπενθυμίζεται ότι η Αστυνομία μπήκε στο προαύλιο της Πολυτεχνειούπολης τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής έπειτα από έκκληση των πρυτανικών αρχών προς τον εισαγγελέα, καθώς υπήρχαν πληροφορίες για βανδαλισμούς κατά τη διάρκεια πάρτι και για απειλές εναντίον της ζωής του νυχτοφύλακα. Έγιναν 30 συλλήψεις, αλλά όλοι οι συλληφθέντες αφέθηκαν το πρωί ελεύθεροι καθώς δεν καταγράφτηκαν σοβαρές καταστροφές στον χώρο.