Monday, 4 January 2010

pasok and Asopos
ως Χημικός Τροφίμων...προτείνω λαδάκι για καλό λάδωμα και ευνοϊκά απαλλακτικά βουλεύματα [για νυν Βουλευτίνες του ΠΑΣΟΚ, βλ. λινκ στα ονόματά τους] !!!

=================================

Για τον γράφοντα, τα πράγματα είναι εξαιρετικά απλά: στην Ελλάδα δεν ξέρουμε τι θα πει «έλεγχος» και «ασφάλεια». Συνεπώς, δεν ξέρουμε πώς να ελέγχουμε τους κατάδικους, τους φοροφυγάδες, τους εγκληματίες, τους αυθαιρετούντες. Με αποτέλεσμα, να ζούμε και να ξαναζούμε αποδράσεις χολιγουντιανού πρεστίζ, να μην ξέρουμε πώς να αυξήσουμε τα έσοδα του προϋπολογισμού (αφού καταργήσαμε το ΣΔΟΕ επί ημερών κ. Αλογοσκούφη), να μην έχουμε την πολιτική βούληση να επιβάλουμε έστω κι ένα πρόστιμο σε όσες εταιρείες παρανόμησαν πέρσι με το ηλιέλαιο ή σε όσες ρυπαίνουν ανέλεγκτα το περιβάλλον (από το «Sea Diamond» στη Σαντορίνη μέχρι τους ΟΤΑ που συνεχίζουν να έχουν ανοιχτές χωματερές ακόμα και σήμερα). Μια είδηση που είχε περάσει στα ψιλά στις 7.6.08 είναι τούτη: «Ενενήντα ελεγκτές (σε σύνολο 310) των Περιφερειακών και Διαπεριφερειακών Ελεγκτικών Κέντρων μετατίθενται στις εφορίες». Ο λόγος της μετάθεσης: η πλήρης ανεπάρκειά τους στο αντικείμενο της δουλειάς τους. Έτσι έκρινε η Επιτροπή Αξιολόγησης του υπουργείου Οικονομίας. Τα στοιχεία από την έρευνα τής εν λόγω επιτροπής έδειξαν «σημαντικές ελλείψεις σε ελέγχους που διενεργήθηκαν εξαιτίας των περιορισμένων γνώσεων αρκετών ελεγκτών, με αποτέλεσμα σε αρκετές περιπτώσεις οι ελεγκτές να γίνονται ευάλωτοι στις πιέσεις των επιχειρήσεων». Πιο συγκεκριμένα, τα κριτήρια αξιολόγησης που χρησιμοποίησε η επιτροπή ήταν, μεταξύ άλλων, τα εξής:

α) ο αριθμός ελεγχθεισών υποθέσεων την προηγούμενη τριετία, β) ο αριθμός ελεγχθεισών διαχειρίσεων και γ) ο τρόπος περαίωσης των ελεγχθεισών υποθέσεων.

Η είδηση τελειώνει εδώ, στο καλύτερο σημείο δηλαδή, εκεί που είχε αρχίσει να γίνεται ενδιαφέρουσα η «πλοκή της ταινίας». Ο τότε
ΤΟ ΚΟΛΠΟ ΣΤΟΝ ΑΣΩΠΟ
Να πώς τα μέρη των αυτοκινήτων και των αεροπλάνων που παράγονται στον Ασωπό ρυπαίνουν το νερό, τα τρόφιμα και τη ζωή μας
αρμόδιος υφυπουργός Οικονομίας δεν μας εξήγησε ποτέ όμως με ποιον τρόπο οι νέοι επιθεωρητές που θα πάρουν τη θέση των αποτυχόντων θα έχουν εκπαιδευτεί για να είναι καλύτεροι, αποδοτικότεροι και, σε τελική ανάλυση, πιο χρήσιμοι για την κοινωνία.

Ακριβώς την ίδια ελαφρά τη καρδία αντιμετώπιση έχουμε με όλα τα θέματα. Από τα πιο φαιδρά μέχρι τα πιο... τοξικά. Από το κινητό τηλέφωνο στο οποίο μιλάμε συνεχώς οδηγώντας το αυτοκίνητό μας, αν και παράνομο, μέχρι το εξασθενές χρώμιο [Cr (VΙ)] που ρέει άφθονο στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα από τον Ωρωπό και τον Αυλώνα μέχρι τη Θήβα και τα Βάγια.

Και πώς να μη ρέει όταν στην περιοχή του Ασωπού λειτουργεί η βιομηχανική ζώνη των Οινοφύτων με διατάξεις της χούντας και συγκεκριμένες εταιρείες ρυπαίνουν ακόμα και σήμερα με βαρέα μέταλλα. Οι εταιρείες αυτές είναι γνωστές τόσο στους επιθεωρητές Περιβάλλοντος (Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, ΕΥΕΠ) όσο και στο Εθνικό Συμβούλιο Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ) διότι οι εταιρείες αυτές διαθέτουν και περιβαλλοντική πιστοποίηση, είτε κατά ΙSΟ14001 (με την υψηλή εποπτεία του ΕΣΥΔ και του βρετανικού ΕΣΥΔ (UΚΑS), είτε κατά ΕΜΑS από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Το πρότυπο ΙSΟ14001 ορίζει ρητώς ότι η εταιρεία πρέπει να έχει περιβαλλοντική πολιτική που μεταξύ άλλων να περιλαμβάνει δέσμευση για συμμόρφωση με τις εφαρμοστέες νομικές απαιτήσεις. Συνεπώς, πώς γίνεται αυτές οι εταιρείες να είναι πιστοποιημένες κατά ΙSΟ14001 ή ΕΜΑS αλλά να ρυπαίνουν με βαρέα μέταλλα;

Το τελευταίο ερώτημα σχετίζεται με το καθεστώς των αδειοδοτήσεων: μια βιομηχανία (π.χ. αυτοκινητοβιομηχανία ή αεροπορική βιομηχανία) όταν δεν δηλώνει στην άδεια λειτουργίας της την επιφανειακή επεξεργασία του σασί ενός αυτοκινήτου ή ενός φτερού αεροπλάνου, τότε προφανώς αποκρύπτει τη χρήση Cr (VΙ)! Οι νομαρχίες που δίνουν τις άδειες λειτουργίας ή οι επιθεωρητές της ΕΥΕΠ γιατί δεν ελέγχουν στην πράξη τις πραγματικές δραστηριότητες μιας προς αδειοδότηση εταιρείας πριν της επιτρέψουν να λειτουργεί; Στους ελέγχους αυτούς, αν δεν ελεγχθεί η φάση της επιφανειακής επεξεργασίας, δεν θα βρεθεί Cr (VΙ), και αυτό γίνεται σήμερα στον Ασωπό... Να πώς τα μέρη των αυτοκινήτων και των αεροπλάνων που παράγονται στον Ασωπό ρυπαίνουν το νερό,τα τρόφιμα και τη ζωή μας! Με άλλα λόγια, οι εμπλεκόμενες βιομηχανίες, επειδή δεν δηλώνουν αναλυτικά όλες τις χρησιμοποιούμενες διεργασίες παραγωγής σε αμφιβόλου αξιοπιστίας περιβαλλοντικές μελέτες, τότε καταλήγουν απλά να ρυπαίνουν κατά παράβαση κάθε νόμου και επιστημονικής λογικής! Ο ΕΦΕΤ, η ΕΥΕΠ, το ΙΓΜΕ, το ΕΣΥΔ και το UΚΑS μέχρι πότε θα μένουν απαθείς;
--------
τούτα τα έγραφα στις 24.2.2009, επί ΝΔ

σήμερα, για τον Ασωπό μάθαμε νεότερα...

Οι ένοχοι και οι ρυπαίνοντες δεν είναι πλέον αγνώστου ταυτότητας. Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, έχει ταυτοποιηθεί σημαντικός αριθμός εταιρειών που προκάλεσαν τη ρύπανση! Ηθικοί αυτουργοί είναι οι κρατικές αδειοδοτούσες και ελεγκτικές αρχές και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι. Φυσικοί αυτουργοί είναι οι βιομηχανίες.

Το «έγκλημα του Ασωπού» έχει τις ρίζες του στον τρόπο λειτουργίας της βιομηχανίας στην περιοχή των Οινοφύτων. Η κατ' επίφαση βιομηχανική ζώνη των Οινοφύτων λειτουργεί με διατάξεις της χούντας, ενώ συγκεκριμένες εταιρείες ρυπαίνουν ακόμα και σήμερα με βαρέα μέταλλα και άλλους τοξικούς ρύπους. Μέχρι σήμερα, όλοι ξέραμε τους πιθανούς ενόχους αλλά χωρίς ονοματεπώνυμα.

Το κουβάρι της ρύπανσης ξεκινά από το καθεστώς των αδειοδοτήσεων.

Οι 17 εταιρείες από την περιοχή του Ασωπού που, σύμφωνα με την έκθεση, βρέθηκαν με προβλήματα νομιμότητας στις άδειες που τους είχαν χορηγηθεί, είναι οι ακόλουθες:

 • ALUMINCO Α.Ε.,
 • EUROPA PROFIL ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ Α.Ε.,
 • ΕΛΒΑΛ, Α.Ε.,
 • ΜΑΪΛΛΗΣ ΑΕΒΕ,
 • ICR ΙΩΆΝΝΟΥ,
 • BERLING ΑΒΕΕ,
 • VIOMETALE,
 • PROFILCO Α.Ε.,
 • ΓΑΛΒΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΒΕΕ
 • ΠΡΟΤΑΛ ΑΒΕΕ,
 • ΜΑΣΤΕΡΣΩΛ ΧΟΥΣΤΟΥΛΑΚΗΣ ΕΠΕ,
 • ΑΡΣΕΝΙΔΗΣ ΑΕΒΕ,
 • ΕΤΕΜ ΑΕ,
 • ΒΑΦΙΚΗ Α.Ε.,
 • ΕΠΑΛΜΕ Α.Ε.,
 • SIRCA HELLAS ΑΒΕΕ &
 • ΣΤΕΡΓΙΟΥ Π. ΝΙΚΟΛΑΟΣ.

Τα 11 δημόσια πρόσωπα για τα οποία η έκθεση ζητά διερεύνηση ευθυνών, είναι:

 • Ο (πρώην) Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος κ. Αθανάσιος Σκορδάς.
 • Ο πρώην περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος κ. Κωνστ. Έξαρχος.
 • Ο πρώην Γεν. Γραμματέας της Νομαρχίας Βοιωτίας κ. Στ. Καστρινάκης.
 • Ο Νομάρχης Βοιωτίας κ. Κλ. Περγαντάς.
 • Ο πρώην Νομάρχης Βοιωτίας κ. Ν. Στάμος.
 • Η αντινομάρχης Βοιωτίας κ. Αριάδνη Αγάτσα.
 • Η Βοηθός Νομάρχης Βοιωτίας κ. Βασιλική Τσονόγλου-Βυλλιώτη.
 • Ο Βοηθός Νομάρχης Βοιωτίας κ. Δήμος Παπαναγιώτου.
 • Ο πρώην Βοηθός Νομάρχης Βοιωτίας κ. Μ. Λύγγος.
 • Ο Προϊστάμενος Γεν. Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. κ. Ι. Βουρνάς
 • Ο πρώην Γεν. Διευθυντής του Υπουργείου Ανάπτυξης κ. Γ. Τσούκας.
-------------------
από ότι μαθαίνω οι κυρίες Αγάτσα και Τσονόγλου-Βυλλιώτη έχουν απαλλαγεί με βούλευμα...
η υπόθεσή τους έχει πάει στο αρχείο...
έτσι μπορούν απερίσπαστα να κάνουν ότι καλύτερο εκείνες κρίνουν για το καλό της Βοιωτίας...

ειδικά η κ. Αγάτσα που είναι και ...μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος !

Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, ο Πρωθυπουργός,
ήταν ενήμερος αυτών των εμετικών συναλλαγών;
Και αν όχι, σήμερα που είναι ενήμερος, τι πρόκειται να κάνει ; ; ;

Γ.Ζ.

το παρακάτω άσμα αφιερωμένο στις κυρίες του Κοινοβουλίου μας

No comments: