Monday, 30 November 2009

κλιματική αλλαγή VS λάρκο

it is elementary my Dear Watson...στην Εύβοια δεν θα έχουμε πόσιμο νερό πολύ πριν ...λιώσουν οι πάγοι...
η Κλιματική Αλλαγή είναι μια φενάκη για την σκέψη μας...

Sunday, 29 November 2009

οι άλλοι σε λένε Θεό...εμείς απλά Ολυμπιακόthe biggest scientific manipulation in History?


Σήμερα, επιτέλους μάθαμε

από τον Διόδωρο Κυψελιώτη

την Αλήθεια σχετικά με τον Αντίχριστο – 666- CO2 !

Γράφει ο Διώδορος λοιπόν [σελ. 72, ΤΟ ΒΗΜΑ, 29.11.2009]

Οι κλιματολόγοι του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας (University of Εast Αnglia, Climatic Research Unit) είχαν την ατυχία...

[η συνέχεια εδώ]

Saturday, 28 November 2009

the new commissioners for environment and agriculture

1. environment

Janez Potocnik


a dull choice of a person with absolutely no environmental sense whatsoever...
his PhD is in economics...
even our Tina Birbili knows more on environment ! ! !

mark as a choice
3/10


2. agriculture

Dacian Ciolos

politically he is a bit ...κώλος...and being from Romania...it remains to be seen how proAmerican (in terms of GM, CAP etc) he will be.

mark as a choice
4/10

Friday, 27 November 2009

εγκλήματα και ...πομφόλυγες

τελικά...it's so bloody elementary my Dear Watson...

έλα όμως που μικροπολιτικές και μικροψυχίες...μας κάνουν να εθελοτυφλούμε...

τι εννοώ?

Πομφόλυγες: Φύσκαι αυτίκα διαφθειρόμεναι ήχον αποτελούσι τινα.

Και τi να πούμε και για τις λοιπές και αναπόφευκτα διακοσμητικές παρουσίες του πάνελ! Πού ήταν μέχρι τώρα το WWF και η Greenpeace και πόσο συνέβαλαν με πράξεις στον αγώνα μας; Με εκπροσώπους του WWF είχαμε έρθει σε επαφή από το καλοκαίρι ως Σύλλογος "Γαία", μας ζήτησαν και τους δώσαμε όλα τα στοιχεία και δεσμεύτηκαν να επισκεφτούν την περιοχή μας, αλλά αντί γι' αυτό σιώπησαν και απείχαν. Τώρα αυτοί εμφανίζονται ως εισηγητές στο θέμα που μας καίει και μοχθήσαμε να αναδείξουμε, αντιμετωπίζοντας μύριες αντιξοότητες και ύπουλες επιθέσεις από οργανωμένα συμφέροντα, και όχι μόνο!


Τι σχέση έχουν οι κλιματικές αλλαγές και τα περιβαλλοντικά εγκλήματα?

Μόνο η Greenpeace, το WWF και η Μαργαρίτα Καραβασίλη ίσως να μπορούν να μας απαντήσουν…

Σήμερα, τα εγκλήματα ΔΕΝ είναι το λιώσιμο των πάγων ή επερχόμενη αποτυχία της Κοπεγχάγης…

αλλά αυτά εδώ…

σε Θήβα,

σε Μεσσαπία,

σε Ασωπό

Επιστημονικά, το πιο επικίνδυνο σήμερα έγκλημα είναι η κακοδιαχείριση των υδάτινων πόρων…in this story...who is the SMOOTH CRIMINAL ? ? ?


τι λάχανα, τι μπρόκολα

του Δημήτρη Δανίκα, ddanikas@dolnet.gr

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: 27 Νοεμβρίου 2009

ΠΕΝΤΕ ΜΕΤΡΑ για να μην καταρρακωθεί η αξιοπιστία η κυβερνητική.

Το πρώτο. Να διασταυρωθούν οι φορολογικές δηλώσεις με τις τραπεζικές καταθέσεις. Έχεις παρκάρει ένα εκατομμύριο στην Εθνική και έχεις το θράσος να λες πως ετησίως βγάζεις είκοσι χιλιάδες ευρώ; Θα σε γδάρω ζωντανό.

Το δεύτερο. Να αναρτηθούν στο Διαδίκτυο όλες οι συμβάσεις, όλων των δημόσιων οργανισμών οι αναθέσεις. Ποιος έφαγε τον αγλέουρα από τον ελληνικό λαό.

Το τρίτο. Να τρομοκρατούν οι Ράμπο τις πολυεθνικές ώστε να χαμηλώσουν, σε ευρωπαϊκά επίπεδα, οι τιμές. Το γάλα όσο το πληρώνει ο Γερμανός.

Το τέταρτο. Να κοπούν όλες οι περιττές δαπάνες οι κρατικές. Γιατί, λόγου χάριν, τρία κρατικά κανάλια και δεκαοκτώ περιφερειακοί ραδιοφωνικοί σταθμοί; Ούτε στη Γερμανία τη βιομηχανική.

Το πέμπτο. Να ανακουφιστεί ο μισθοσυντήρητος, ακόμα και ο τάχα μου πλούσιος. Μόνο έτσι θα συγκρατηθεί η επερχόμενη λαϊκή οργή. Αλλιώτικα, τι λάχανα, τι μπρόκολα. Καμία η διαφορά για τα πρόβατα!

-----------------
izabet's comment
γάλα και πρόβατα αναφέρει ο Δημήτρης, μάλλον διάβασε κι αυτό χθες :)

Ο Βάιος…


από ένα καλό φίλο [Παντελή Μήτσιου] με αιχμηρή ματιά και καλλιτεχνική πένα,

με ένα δυνατό ιστολόγιο

Ο Βάιος…
Εργαζόμενος στο δημόσιο, κηπουρός, αλλά κάνει δουλειά γραφείου. Ο μισθός και τα λογής επιδόματα φτάνουν κοντά στα 1300 ευρά το μήνα. Με τα νοίκια από κάτι χωραφάκια, ένα σπιτάκι - κληρονομιά της άκληρης της θειάς - με κάτι μεροκάματα μαύρα, με τα «τυχερά» - έχει τον τρόπο του - της υπηρεσίας, τα εκτός έδρας, τις υπερωρίες, συμπληρώνει το εισόδημά του. Πόσα φτάνει; Κανείς δεν ξέρει. Ο ίδιος δεν λέει.
Λέει όμως πως «δεν βγαίνει». Οι ανάγκες βλέπεις… Σ’ αυτό ο Βάιος είναι ξεκάθαρος: «Το ρεύμα, το νερό, το τηλέφωνο, η nova, τα κινητά, τα ψώνια, τα φροντιστήρια, το ντύσιμο, τα προσωπικά, η έξοδος – βρε αδερφέ! -, τσιγάρα, καφέδες, τσίπουρα, η ασφάλεια, τα τέλη κυκλοφορίας, τα καύσιμα για τα’ αυτοκίνητα της οικογένειας… μη σου πω 5 χιλιάρικα το μήνα».
Ο Βάιος όπου σταθεί, φωνάζει: «δε βγαίνω, ρε! Πού είναι το κράτος; Δεν υπάρχει κράτος! Θέλω αύξηση!»
Την προσδιορίζει την αύξηση ο Βάιος: «Βγάζω 1300, μου λείπουν άλλα τρία για να καλύψω τις ανάγκες μου, δώστε μου τουλάχιστον τα μισά» Πως μπορείς να αντιπαλέψεις τα επιχειρήματα του Βάιου; Δεν βγαίνει ο άνθρωπος. Δεν του φτάνουν να καλύψει τις ανάγκες του. Βέβαια, το ύψος των αναγκών του το προσδιορίζει μόνος του. Ούτε κουβέντα να κόψει τη nova, ούτε συζήτηση να μειώσει τα τσίπουρα, ούτε λόγος να αλλάξει αυτοκίνητο: «που να πας χωρίς το διπλοκάμπινο;»
Κι έρχεται ο προϊστάμενος, ο δήμαρχος σα να λέμε, και λέει: «Εσένα ρε Γιάννο σου περισσεύουν λεφτά. Δεν είσαι πολυέξοδος, συμμαζεμένος είσαι, όλο σπίτι γραφείο – γραφείο σπίτι. Και το σεϊσέντο, τι καίει; Θα σου μειώσω το μισθό, θα πάρω κι από κάνα δυό άλλους για να καλύψει τις ανάγκες του ο Βάιος». Κάγκελο ο Γιάννος!

Τον γνωρίζω τον Βάιο. Γνωριμία του τσιπουράδικου, απ’ αυτές τις στενές κι απόλυτα ξένες. Έχω ακούσει τον «πόνο του» δεκάδες φορές: «Δεν βγαίνω ρε φίλε!». Μόνιμα χρεωμένος αλλά τα γούστα – γούστα. Πάντα ακριβά. Να κεράσματα, να μπουκάλια στα σκυλάδικα «για το μωρό απέναντι με το ξώβυζο», να σούρτα, να φέρτα… Το «διπλοκάμπινο» το ξέρουν σ΄ όλα τα κωλόμπαρα. Δεν υπάρχει δίμετρο αλλοδαπό να μην τον φωνάζει με τ’ όνομά του σε ακτίνα 100 χιλιομέτρων.
- Βάιο, του λέω, ξοδεύεις πολλά γι’ αυτό δεν βγαίνεις.
- Φιλαράκι, να μου δώσουν αύξηση, να μου χαρίσουν το δάνειο, να βρουν τρόπο, να μπω στο ΕΣΠΑ, να τα πάρω κι εγώ. Έχω ανάγκες ρε. Έτσι δε λέτε εσείς οι αριστεροί; «Ο καθένας σύμφωνα με τις ανάγκες του», δε λέτε;
Ακαταμάχητο το επιχείρημα του Βάιου.
Είχε και κάτι μετρητά από τη μάνα του, λίγα περισσότερα προίκα της Σούλας, τ’ απόσωσε κι αυτά για να μπει συνεταίρος «σε ντιλιβεράδικο» (γκαβά λεφτά, έλεγε) αλλά έπεσε έξω.

Ο δήμαρχος…
Συχωριανός του Βάιου. Τον έχει στήριγμα. Ρουφιάνος, δεξί χέρι, χειροκροτητής, τσαμπουκάς, ψηφοφόρος, κομματάρχης. Ο άνθρωπος για όλες τις δουλειές. Του έταξε λεφτά, θα τα βρει. Για τον Βάιο… Τις έκανε τις επαφές, τη στρώνει τη δουλειά, σπρώχνει από εδώ, τραβά από εκεί, το ρεγουλάρει το θέμα. Κατάφερε και μάζεψε τις υπογραφές μέχρι που οι υπόλοιποι ξεσηκώθηκαν. Πρώτ’ απ’ όλους ο Γιάννος. Συνάδελφος του Βάιου, στο ίδιο γραφείο… Αυτουνού του περισσεύανε, αλλά - βρε αδερφέ - τις υπερωρίες, τα εκτός έδρας, τα τυχερά όλα στον Βάιο; Ακόμα και δάνειο άτοκο της υπηρεσίας πήρε ο Βάιος κι αυτός τίποτα. Δικά του λεφτά μασούσε «ο αχόρταγος», έτσι τον έλεγε τον Βάιο ο Γιάννος. Πήγε στον επόπτη, στο συνδικάτο, στο Νομάρχη, ακόμα και στην Αθήνα στα κεντρικά έφτασε, κατάφερε να κλείσει προσωρινά τις βάνες της υπηρεσίας προς τον αχόρταγο…

Τότε άρχισαν τα όργανα.. Η υπηρεσία χωρίστηκε στα δυό: οι μεν με τον Βάιο οι άλλοι με το Γιάννο. Όχι ότι είχαν κοινά κίνητρα ούτε κοινά επιχειρήματα, όχι! Ο καθείς για τους λόγους του. Άλλος γιατί η νοοτροπία «Βάιος» μπορούσε να καλύψει και το δικό του βόλεμα, άλλος για να τά ’χει καλά με το δήμαρχο, άλλος για να γλείψει κι αυτός κάνα κόκαλο, να σου πως σχηματίζεται η παρέα του Βάιου. Το ίδιο κι απ’ την άλλη μεριά: ποικιλόχρουν και πολύτροπο ακροατήριο. Στο τέλος μπερδεύτηκε και το πόπολο κι ακολουθούσε σαν πρόβατο τους «ταγούς» του.
Οι πολιτικάντηδες, αυτοί που αρέσκονται να τους αποκαλούν «αιρετοί» - μάλλον σε αντιδιαστολή με τους «εξαίρετους» - βρήκαν ακροατήριο έτοιμο και ψήφους μαζεμένους. Οι Βαϊκοί και οι Γιαννικοί.. Κι ανάμεσα η λογική χαμένη. Ακολούθησαν οι άνθρωποι των γραμμάτων και των επιστημών. Εκεί να δείτε αλαλούμ. Χλιμίντζουρες που τους τρέχουν τα σάλια μπροστά στο μικρόφωνο των «μέσων», πειναλέοι που σου βγάζουν ό,τι αποτέλεσμα θέλεις μέσα από «έρευνες» και «μελέτες», αυλοκόλακες και μόνιμοι κάτοικοι των προθαλάμων του δημαρχείου για μια θέση, μια χρηματοδότηση, μια μελέτη. Επιστημονικές απόψεις «αλά κάρτ». Τεκμηρίωση με την λογική «έχω την αίσθηση». Κι εγώ την έχω ρε φίλε, αλλά δεν την βγάζω σε δημόσια θέα…

Τέλος, απέκτησε και ιδεολογικό υπόβαθρο (απαραίτητο!) η διαμάχη. Ποικιλόχρουν επίσης. Τα πάντα όλα! Λαϊκή εξουσία, αντίσταση στα μονοπώλια, αναδιανομή του πλούτου, ικανοποίηση του αισθήματος δικαίου, ανήκομεν εις την δύσην, είμεθα έθνος ανάδελφον και λοιπαί βαρύγδουπαι μπούρδαι …

Κι η λογική χαμένη.

Τι λέει η λογική; Ότι όποιος δανείζει σε σπάταλο, πετάει τα λεφτά του. Ότι οι ανάγκες είναι μια πολύ υποκειμενική παράμετρος για να μετρηθεί, ότι ο δημόσιος κορβανάς – ο εθνικός πλούτος – είναι ιερός… πράγματα αυτονόητα και αυταπόδεικτα.

Αλλά, είπαμε… η λογική είναι χαμένη

Κι οι βάνες των χρημάτων προς τον Βάιο, πότε άνοιγαν – πότε έκλειναν… το γεφύρι της Άρτας σε νέα έκδοση..

Χρόνια κρατάει το έργο… Δήμαρχοι έρχονται και παρέρχονται, όλοι προσκυνούν το καθεστώς του Βάιου… Διότι με σημαία «λεφτά στο Βάιο» εκλέχτηκαν όλοι. Η κυρίαρχη ιδεολογία : δικαίωση της αρπαχτής, της προχειρότητας, της ασυδοσίας. Το μέσον αναρρίχησης έγινε σκοπός της εξουσίας. Ο φορέας ταυτίστηκε με το φορτίο και το φορτίο κατάπιε τον φορέα. Στο τέλος, ο Βάιος κυβερνά. Και κανείς δεν το συνειδητοποίησε…

Τι κι αν κάποιοι φωνάζουν ότι:

Δεν δίνεις σε κάποιον με τρύπιες τσέπες να σου φυλάξει λεφτά
Δεν δίνεις τα λεφτά των άλλων σε κάποιον που δεν ξέρει να κουμαντάρει τα δικά του
Οι ανάγκες καθορίζονται από τα διαθέσιμα μέσα και όχι το ανάποδο.

Να τα πάρει ρε παιδιά ο Βάιος τα λεφτά του, αφού πρώτα:

Μάθει να κάνει οικονομία
Ξαναδεί τις ανάγκες του. Δεν θα πληρώνουν όλοι τα …. τις σεξουαλικές του επιθυμίες

Τότε, να δούμε πραγματικά πόσα του λείπουν κι ανάλογα να κινηθούμε.

Ο Βάιος είναι παντού. Σε όλες τις γωνιές της Ελλάδας, σε όλες τις τάξεις και τα στρώματα, σε όλα τα επαγγέλματα. Ο Βάιος είναι ιδεολογία, είναι πρακτική, είναι σύστημα. Το σύστημα «Βάιος» είναι κυρίαρχο στην Ελληνική πραγματικότητα. Το βλέπεις παντού, το ακούς παντού, το βιώνεις παντού. Οι οπαδοί του συστήματος Βάιος έχουν κωδικούς αναγνώρισης μεταξύ τους. Συνθηματικά. Κάθε φορά που ακούς : «έλα μωρέ τώρα», «θα τα βρούμε φιλαράκι», «ωχ αδερφέ», «έχω ένα φίλο, που έχει έναν συμπέθερο που ξέρει τον τάδε», «που είναι το κράτος, ρε» - ή παρόμοιες εκφράσεις που περιέχουν τη λέξη κράτος - ξέρεις ότι έχεις μπροστά σου ένα μέλος του συστήματος Βάιος.
Κι ο «δήμαρχος» παντού είναι. Ειλικρινά δεν ξέρω – κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πια – ποιος γέννησε ποιον: ο Βάιος το «δήμαρχο ή ο δήμαρχος τον Βάιο; Το γεγονός είναι ότι όπου υπάρχει εξουσία, φυτρώνει μέσα της κι ένας δήμαρχος. Λες κι είναι αδύνατο να ευδοκιμήσει άλλο φρούτο στο χώμα της εξουσίας παρέξ αυτό του δημάρχου. Δήμαρχος και Βάιος πάνε πακέτο. Δυό γρανάζια απαραίτητα να κινηθεί η μηχανή. Ένα να λείψει, το οικοδόμημα καταρρέει, κι αυτό το ξέρουν κι οι δυό γι’ αυτό φροντίζουν κι ο ένας συντηρεί τον άλλον. Σιαμαίοι, δεμένοι στη ζωή και στο θάνατο και – οι μπαγάσηδες! – ξέρουν να γαντζώνονται στη ζωή.
Το σύστημα «Βάιος» έχει πρόσωπο, έχει εικόνα. Το βλέπουμε στα σπίτια που χτίζουμε, στις πόλεις που φτιάχνουμε, στη διασκέδαση, στα σχολεία, στις υπηρεσίες, στον τρόπο που επιχειρούμε, που σχετιζόμαστε. Είναι παντού. Είναι δύσκολο να κρατηθείς μακριά του. Είναι κατόρθωμα να μη σε καταπιεί.
Δεν πιστεύω στη μαζική ευθύνη. Δεν φταίμε όλοι για την επικράτηση του Βάιου στην κοινωνία. Τουλάχιστο δεν φταίμε όλοι το ίδιο. Η καλλιέργεια μαζικής ενοχής είναι αυτή που τρέφει το σύστημα «Βάιος» γιατί φέρνει μοιρολατρία, καταστροφολογία, παραίτηση. Η μαζική ενοχή κάνει τον «εχθρό» αόρατο, καθώς αυτός γίνεται πανταχού παρών. Ο αδύναμος κρίκος στο σύστημα Βάιος είναι ο δήμαρχος γιατί αυτός «παιδεύει», διαμορφώνει κοινωνίες, νομοθετεί, άρχει. Δεν φταίνε όλοι, δεν φταίμε όλοι. Μη μασάτε! Η μαζική ενοχή είναι το αυγό μέσα από το οποίο ξαναγεννιέται το σύστημα.
Η εικόνα του Ασώτου που είδατε στα προηγούμενα κείμενα και οι πιο πολλοί αναγνωρίσατε, είναι μια μόνο έκφανση του συστήματος Βάιος. Τον Βάιο θα τον βρείτε κι αλλού, θα τον βρείτε παντού. Αφορμή για να γραφτεί στάθηκε το ζήτημα της εκτροπής του Αχελώου και η «λογική» που στήθηκε γύρω από αυτήν. Μια δεύτερη ανάγνωση κάτω από αυτό το πρίσμα κάνει φανερές τις αναλογίες. Βέβαια, για τις ανάγκες της μυθοπλασίας, η υπερβολή ήταν παρούσα σε όλο το κείμενο. Είναι κάτι που έκανα ηθελημένα για να τονίσω το πρόβλημα. Γιατί πρόβλημα είναι που πρέπει να λυθεί. Αν αφήσουμε να το λύσει το σύστημα Βάιος, χαθήκαμε.

Thursday, 26 November 2009

Τα καρτέλ, οι τραπεζίτες και η απουσία της πολιτικήςτα πράγματα είναι απλά αγελαδινοτραγικά [από τις λέξεις ...cow and goat]!!!

1. Σήμερα και με τη βούλα της Κομισιόν, τα εν Ελλάδι καρτέλ τρίβουν τα χέρια τους! Και επιδοτήσεις στους παραγωγούς και… τσιμουδιά για τις τιμές καταναλωτή! Και όλα αυτά, ενώ η Ελλάδα είναι ίσως η μόνη χώρα όπου το παστεριωμένο γάλα έχει πενθήμερη διατηρησιμότητα, σε αντίθεση με τη λοιπή Ευρώπη όπου είναι δέκα ημέρες. Τεχνηέντως μικρή διατηρησιμότητα που επιτείνει τα καρτέλ. Εκτός από αυτά, το ΠΑΣΟΚ πρέπει να μας ξεκαθαρίσει επίσης σε ποιο υπουργείο θα ανήκει στο εξής ο ΕΦΕΤ. Στο Ανταγωνιστικότητας όπου είναι και η φυσική του θέση ως Αρχή που υποστηρίζει τον καταναλωτή και όπως είχαν δηλώσει οι κ.κ. Σαχινίδης και Χρυσοχοΐδης προεκλογικά; Ή θα συνεχίσει να λειτουργεί στο Αγροτικής Ανάπτυξης με τις γνωστές εκ των έσω τρικλοποδιές;

2. Όταν ο Ναπολέων... ίδρυσε την Κεντρική Τράπεζα της Γαλλίας για να μην είναι η χώρα του στο έλεος των κερδοσκόπων, είχε πει: «Όταν μια κυβέρνηση εξαρτάται από τους τραπεζίτες για να βρει χρήμα, τότε θα ελέγχουν την κατάσταση αυτοί και όχι οι κυβερνήτες, αφού το χέρι που δίνει είναι πάντα πάνω από το χέρι που παίρνει». Έτσι έβαλε την πολιτική πάνω από τους τραπεζίτες.

3. Στη Βοσνία, η Νταϊάνα ονομαζόταν Σανέλα Τσάτσιτς. Στη διάρκεια του πολέμου έφυγε πεζή από το Σαράγεβο και, έπειτα από περιπέτειες για τις οποίες προτιμά να σιωπήσει («δεν είμαι έτοιμη ακόμη να μιλήσω γι΄ αυτά...», λέει στο «Τatler»), έφτασε στο Λονδίνο. Στην αρχή πείνασε, έζησε σε σπίτια «υπό κατάληψη», όμως σταδιακά άρχισε να εργάζεται ως υπηρέτρια και να κάνει παράλληλα επιχειρηματικές σπουδές, ενώ γράφτηκε και σ΄ ένα γυμναστήριο της μόδας- όπου συνάντησε τον πλούσιο τραπεζίτη. Ερωτεύτηκαν και παντρεύτηκαν, όμως η ιστορία δεν τελειώνει εδώ. Κάνοντας διακοπές με τον σύζυγό της στην Κόστα Σμεράλντα, η Νταϊάνα έπιασε φιλίες με τη σύζυγο του εμίρη του Κατάρ και έπεισε τον τελευταίο να επενδύσει 8 δισ. δολάρια στην τράπεζα του συζύγου της, την Βarclays, σώζοντάς την από την κρίση. Και ο Ράιτζερ Τζένκινς έγινε ακόμη πιο πλούσιος, ο πιο πλούσιος τραπεζίτης στο Σίτυ.

Αντίδραση της τοπικής κοινωνίας...όταν την σκοτώνουν

Τι σχέση έχει ο Ασωπός και η Μεσσαπία με μια πόλη της Ιαπωνίας ονόματι...Minamata ? ? ?

Η απάντηση είναι απλή...
Η Ιστορία επαναλαμβάνεται ως τραγωδία...

Τα παιδιά μας όμως δεν αξίζουν την απάθειά μας...

Wednesday, 25 November 2009

για τον νέο διευθυντή της ΕΥΕΠθαμένα τοξικά απόβλητα στην πίστα moto cross στο Κουτσουρί, Μεσσαπίας...
--------------------------
=========================================

Σήμερα, δεν θα γράψω κάτι καινούργιο ή αιχμηρό...
ευχές πολλές θέλω να δώσω σε ένα φίλο του ιστολογίου τούτου

Ευχές για Δύναμη, Υγεία και Αγώνα για Δικαιοσύνη!

και να βλέπεις, Παναγιώτη, την ρύπανση μέσα από τα μάτια των παιδιών μας...

διότι ο κάθε γονιός μπορεί να σκοτώσει όταν βλέπει να σκοτώνουν τα παιδιά του, να δηλητηριάζουν τον τόπο τους, να τοξινώνουν το νερό τους...

δύο σχόλια προσθέτω μόνο από αναγνώστες ...

1. από εδώ

oinofita
Σήμερα με πήραν τηλέφωνο απ’ Γενικό Χημείο του Κράτους (Χημική Υπηρεσία Λειβαδιάς). Η κα Γερούλια (που έκανε τις πρώτες αναλύσεις για εξασθενές χρώμιο) αφού μου είπε πως το θέμα μας επικοινωνιακά πάει πολύ καλά μου ζήτησε να ξεναγήσω κλιμάκιο στον Ασωπό. Η ξενάγηση τελείωσε πριν από λίγο. Είδαν τον Θερμιδώνα, το πηγάδι του Μαϊλη, την γέφυρα του τρένου και τα κοτόπουλα. Επί χρόνια κάνουν δειγματοληψίες σε σημεία που έχει υποδείξει το ΥΠΕΧΩΔΕ και τα οποία κατά κανόνα δεν έχουν ροή! Υπάρχει ο προβληματισμός για το πώς θα αναγκαστεί το ΥΠΕΧΩΔΕ να κάνει σωστούς και αντιπροσωπευτικούς ελέγχους στον Ασωπό.

και
2. από εδώ

butterfly
Κρινεται αμφιβολης επιστημονικης αξιοπιστιας απο ποιον [σ.σ. το πόρισμα για Μεσσαπία];;; Μηπως απλα δεν συμφερει καποιους να βγει; Απο 4-8-09 και εχουμε 24-11-09? Τρεισιμιση μηνες! Ποσο καιρο θελει να βγει μια αναλυση δηλαδη;
Αντε, ο κοσμος πεθαινει και who the f**k cares?

------------
απάντηση
από σήμερα έχουμε κάποιους που νοιάζονται σε πόστα κλειδιά!
πάμε μαζί για να πολεμήσουμε το έγκλημα! [και μην ακούσω κιχ για κλιματικές αλλαγές!]

Εγκληματολογική Χημεία!

έτσι Θανάση μου;

it's so bloody elementary, my Dear Watson

Tuesday, 24 November 2009

νερό στο μύλο των ρυπαντών

αυτό πάει να γίνει με μια εκδήλωση περί κλιματικών αλλαγών και περιβαλλοντικών εγκλημάτων...
όπου ο σύριζα πάει να περάσει ξύριζα...
[ΧαϊνοΤήνιοΛεωντήδες εσάς εννοώ!]

διαβάστε εδώ για το πρώτο πολιτικό σφάλμα της Μαργαρίτας...

Monday, 23 November 2009

ένα μπουρδέλο γίναμεέκτακτη έκδοση της εφημερίδας Δημοτικός Διάλογος


Εεε όχι και τα σκουπίδια !!!

Του Γιάννη Ζαμπετάκη

Τα σκουπίδια…αχ αυτά τα σκουπίδια…Το κατακαλόκαιρο πήγαν στο Άλσος. Αρχές Αύγουστου έριξαν τα αυθαίρετα μπετά! Τι Κόντος τι Γρετζελιάς! Μέσα Νοέμβρη κατάλαβαν το σφάλμα τους και πάνε να το διορθώσουν με ένα ακόμα μεγαλύτερο…Ο σταθμός μεταφόρτωσης σκουπιδιών φεύγει από το Άλσος και έρχεται στον οικισμό μας, στους Απομάχους. Λες και ο οικισμός μας έχει λυμένα όλα τα υπόλοιπα προβλήματα. Έχει φαρδιά πεζοδρόμια και διαβάσεις πεζών! Έχει ηχοπέτασμα κατά μήκος της Εθνικής οδού! Δεν έχει καθόλου μποτιλιαρίσματα και διαμπερή κυκλοφορία. Έχει μοντέρνες παιδικές χαρές και περιποιημένα πάρκα. Έχει ένα ειδυλλιακό ποτάμι με ψάρια και πεντακάθαρα νερά που δεν μυρίζουν άσχημα καμία μέρα του χρόνου.
Εεε, αφού έχει λυμένα όλα τα προβλήματα, ας αποκτήσει τα σκουπίδια όλης της πόλης!
Έλα όμως που θέλουν να τα πάνε στο πιο βόρειο τμήμα του οικισμού που είναι στα βόρεια της πόλης!
Το 70% των ανέμων είναι βοριάδες!
Και έτσι η οσμή τους θα ανήκει σε όλους τους πολίτες της Νέας Φιλαδέλφειας!
Μεγαλειώδες!
Οραματικό!

---------------

Y.Γ. μετά από όλα αυτά.... μπορούμε όλοι να αναφωνήσουμε

έέένα μπουρδέ

έέένα μπουρδέλο γίναμεεε

[Alien Girls Studio.Αντιοχείας 64 (Γέφυρα Βρυούλων) Νέα Φιλαδέλφεια

η εξαιρετική φωτό της ανάρτησης από το site του bordel]


MALIAKOS SOS

άλλο ένα θρίλερ...άλλη μια κρίση με ανύπαρκτη διαχείριση...
ως πότε;;;

Μεσσαπία: To θρίλερ με το εξασθενές χρώμιο συνεχίζεται

Tου Γιάννη Ζαμπετάκη, Eπίκουρου Καθηγητή Χημείας Τροφίμων και Lead Auditor, Tμήμα Χημείας, Πανεπιστήμιο Αθηνών

Σύμφωνα με το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), τα δύο από τα τρία πιο ρυπασμένα ποτάμια της Ελλάδας είναι ο Ασωπός στη Βοιωτία και ο Μεσσάπιος στην Εύβοια. Ο Ασωπός είναι πλέον η μεγαλύτερη περιβαλλοντική κρίση στην Ελλάδα. Και ενώ θα περιμέναμε η Πολιτεία να μαθαίνει από τα λάθη της ειδικά στη διαχείριση περιβαλλοντικών κρίσεων που αφορούν την Δημόσια Υγεία ώστε να μην ξαναγίνονται τα ίδια λάθη, «η τραγωδία του Ασωπού» επαναλαμβάνεται εδώ και μερικούς μήνες μερικές δεκάδες χιλιόμετρα πιο ανατολικά, στην Μεσσαπία. Όταν η ιστορία επαναλαμβάνεται πρόκειται συνήθως περί φάρσας. Αλλά στην περίπτωση της Μεσσαπίας, μάλλον για τραγωδία πρόκειται μιας ακόμα και σήμερα δεν ξέρουμε σε πόσες βρύσες σπιτιών φτάνει νερό με εξασθενές χρώμιο [Cr(VI)].

Oι κάτοικοι αντιδρούν: στις 13/1/2010 ...[η συνέχεια εδώ]

Μούτσου και Δήμας...βίοι παράλληλοι

Το κοινό έχουν η Δήμαρχος Στυρέων Σοφία Μούτσου και ο απερχόμενος αποτυχημένος Επίτροπος Περιβάλλοντος Σταύρος Δήμας ; ; ;
Σας βοηθώ... η απάντηση έχει σχέση με τον αγώνα για τον νέο ηγέτη της Πεφωτισμένης Δεξιάς ! Οι σωστές απαντήσεις κερδίζουν νερό με εξασθενές χρώμιο σε συσκευασία δώρου για τα Χριστούγεννα
Γιάννης Ζαμπετάκης

Sunday, 22 November 2009

περί ΧΑΔΑ Δήμου Στυρέων, Ειρωνείας και Σοφίας

αντιγράφω από ένα συντροφικό ιστολόγιο

Αμηχανία ψάλτου...βήχας (γράφει ο Αριστοτέλης Ζαμπετάκης)

Εχει πια γίνει ο κανόνας...Αντί να μιλάμε για τα ουσιαστικά και ενδιαφέροντα,
αντί δηλαδή να ...παίζουμε μπάλα απλά την πετάμε στην...εξέδρα.

Ο λόγος για την Χωματερή του Δήμου Στυρέων,
που ζει και βασιλεύει...

Ναι, σύμφωνοι δεν είναι η μόνη....

Σε όλη την Ν.Εύβοια παρανομού άλλες 7 Χωματερές...
Απλα γράφω για την δική μας ,που κατοικοεδρεύει στο Δ.Δ. Ζωοδόχου Πηγής ( Ρεούζι ),
μόλις 3-4 km από τον ομώνυμο Οικισμό. Και - όπως γνωρίζουν πολύ καλά όλοι οι Δημότες του Δήμου μας- αποτελεί μόνιμη εστία ρύπανσης και μόλυνσης!!!!

Η γραφική περιοχή με τις άφθονες , πολύχρωμες, πλαστικές σακούλες, που στολιζουν τα διασπαρτα κλαδια των ταλαιπωρημενων απο τις διαφορες πυρκαγιες θαμνων, δυστυχως δεν υποφερει μονον απο τα στερεα απορριμματα ,που συνεχιζουν να καταληγουν εκει , αλλα και απο τα υγρα ,αστικα λυμματα ,που εδω και πολλα καλοκαιρια ( 10,20,30 ????) μεταφερονται στις κοντινες πλαγιες προς τον Χαρακα.....Μια τοποθεσια αληθινα προικισμενη ,ενα μπαλκονι προς το Αιγαιο,μια βεραντα με τους δροσερους καλοκαιρινους βοριαδες να εξασφαλιζουν ιδανικη καλοκαιρινη διαμονη, που δυστυχως ειναι και ρυπασμενη και μολυσμενη.....

Αντι να εχουμε ανασκουμπωθει για να δουλεψουμε συστηματικα για την αναπλαση της , δυστυχως ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΧΩΜΑΤΕΡΗΣ!!!

Απο το περιπετειωδες φετεινο Καλοκαιρι γραφουμε και συζηταμε για την ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΧΩΜΑΤΕΡΗ .....Στις 5 Νοεμβριου με αριθμο Πρωτοκολλου 7826 καταθεσαμε (σ.σ. Α.Ζ. και Γ.Ζ.) και γραπτο αιτημα για την ενημερωση των Δημοτων σχετικα με το χρονοδιαγραμμα διακοπης λειτουργιας της παρανομης Χωματερης.

Μεχρι σημερα καμμια ενημερωση....Εχουμε ζητησει να γινη σχετικη συζητηση στο Δημοτικο Συμβουλιο ,ωστε οι υπευθυνοι με βαση το Νομο Ν. 3463/2006 ,αρθρο 75 Κα Δημαρχος και τα Μελη του Δημοτικου Συμβουλιου να εξηγησουν και να δεσμευθουν για τις αμεσες αποφασεις τους σχετικα με την χωροθετηση του ΧΥΤΥ της Ν.ΕΥΒΟΙΑΣ .Με την ιδιαιτερη νομικη υποχρεωση τους να μεριμνουν για την τηρηση των διαταξεων που αφορουν την ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ περιμενουμε την σχετικη συζητηση στο Δημοτικο Συμβουλιο. Και αναρωτιομαστε αν και το επομενο Καλοκαιρι μας περιμενει η ιδια ( μηπως και χειροτερη????) ταλαιπωρια , που βιωσαμε τον περασμενο Αυγουστο....Αληθεια με την πιθανολογουμενη παρομοια συγκυρια ( αυξημενη τουριστικη κινηση στα Ν.Στυρα , απουσια αποχετευσης και βιολογικου καθαρισμου , πιθανα σεναρια αδυναμιας εξυπηρετησης απο τους γειτονικους βιολογικους Καρυστου και Αλιβεριου) ποιες εναλλακτικες λυσεις σχεδιαζονται απο την Δημοτικη Αρχη?????Οσο για την χωροθετηση του ΧΥΤΥ, ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ ΑΛΥΤΟΣ ΓΡΙΦΟΣ, ποιοι ειναι οι σχεδιασμοι για ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ???Ποτε θα ξεκινησει μια καλα σχεδιασμενη εκστρατεια για την ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΣΤΥΡΕΩΝ?????

Αγαπητη Κα Δημαρχε με αυτα θα θελαμε να ασχοληθειτε ....Τα ευφυολογηματα σας στο σημερινο Σερβιτορο ειναι ασχετα με τα παραπανω ερωτηματα....Η μονη συνδεση τους ειναι η ΑΜΗΧΑΝΙΑ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ,ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΕ....Δυστυχως δεν εισθε Ψαλτης....Εισθε Δημαρχος απο τον Οκτωβριο του 2006....Και σε ενα χρονο θα κριθειτε για το Εργο σας ....Που απλα- οσο σημαντικο ή ανυπαρκτο κι αν ειναι, οι Δημοτες θα το πουμε....- το απαξιωνετε με τα ασχετα και ειρωνικα σας σχολια ......

----------------
izabet's comment

η σοφία είναι μια αρετή ! Είναι ο συνδυασμός της πολυμάθειας, της τέλειας γνώσης με τη σωστή κρίση και σκέψη.

Η Σοφία η Μούτσου είναι απλά μια Δήμαρχος που λασπολογεί και ειρωνεύεται...
κολυμπώντας μέσα στις ατελείωτες ανακρίβειές της...

Απορώ με τους υπόλοιπους 6 Δημάρχους της Καρυστίας που την επέλεξαν να είναι η Πρόεδρος του Συνδέσμου Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Καρυστία...

Ήξεραν τι έκαναν?

ΥΓ. το ερώτημα είναι απλά ρητορικό! η απάντηση είναι γνωστή ακόμα και στις πέτρες των Δρακόσπιτων!!!

Friday, 20 November 2009

Περιβαλλοντικό έγκλημαΑΝΟΙΚΤΟ FORUM ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ

Θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009 στο Ξενοδοχείο Classical Athens Imperial (Αίθουσα New York), Πλατεία Καραϊσκάκη, Αθήνα

Διοργάνωση

ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ (ΕΥΕΠ)

Thursday, 19 November 2009

Λάρκο

Παραθέτουμε την "Πράξη Βεβαίωσης Παράβασης" και την "Απόφαση Επιβολής Διοικητικών Κυρώσεων" (πρόστιμο 60.000 ευρώ) στην εταιρεία ΛΑΡΚΟ Α.Ε., που εκδόθηκαν από τη Ν.Α. Εύβοιας στις 7-10-2009 και 27-10-2009 αντίστοιχα...

stinger... any comments, my friend?
ΕΓΩ ΜΕ ΤΙΣ ΙΔΕΕΣ ΜΟΥ - ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΣΙΜΟΣ / ΣΩΤΗΡΙΑ ΛΕΟΝΑΡΔΟΥ

Εγώ με τις ιδέες μου
κι εσείς με τα λεφτά σας,
νομίζω πως τα θέλετε μονά ζυγά δικά σας,
δε θέλω την κουβέντα σας
ούτε τη γνωριμιά σας.

Θα χτυπήσω εκεί που σας πονάει,
κανένα δε θα αφήσω εμένα να κερνάει.
θα με χρίσω ιππότη και τζεντάι
και άμα ξεμεθύσω
σας λέω και γκοντμπάι.


Και οι θεοί σαν πείθονται
εάν υπάρχει ανάγκα,
για πόλεμο δεν έκανα
ποτέ εγώ το μάγκα
και ούτε νεροπίστολο
δεν έχω στην παράγκα.

Θα τραβήξω το δρόμο μου όσο πάει
κανένα δε θα αφήσω
εμένα να κερνάει,
Θα απολύσω κι όποιον με περιγελάει,
χιλιάδες δυο αλήθειες
ο πόνος μου γεννάει.


Εγώ στα δίνω έτοιμα
κι εσύ τα θες δικά σου
λιγούρα που σε έδερνε
παρ' όλα τα λεφτά σου
και ούτε στο νυχάκι μου
δε φτάνει η αφεντιά σου.


Δε σε παίρνει εμένα να κοιτάξεις
χωρίς καμιά ουσία εσύ
θα τα τινάξεις.
Είσαι θύμα του νόμου και της τάξης
δεν ξέρεις καν το λόγο
για να με υποτάξεις


Στίχοι: Νικόλας Άσιμος
Μουσική: Νικόλας Άσιμος

περί Λύσεων και Λασπολογίας

Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου 2009, 17:43

Του Γιάννη Ζαμπετάκη, Επικ. Καθ. Χημείας Τροφίμων, ΕΚΠΑ

Η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού! Συνεπώς, με την πολιτική πρέπει να ασχολούνται όσοι έχουν καταλάβει τη σοφία αυτού του ρητού και έχουν εφικτές λύσεις για τον τόπο μας. Αλλά... φευ...

Δεν σκέπτονται όλοι οι πολιτικοί και οι Αρχοντες μας έτσι. Ο καθένας κατεβαίνει στον πολιτικό στίβο με τα δικά του κίνητρα. Αλλά ο τόπος μας δεν νοιάζεται για τα προσωπικά ελατήρια του καθενός. Ο τόπος θέλει λύσεις και όχι λασπολογίες.

Τα Στύρα δεν αντέχουν άλλο τον ΧΑΔΑ. Το έχει καταλάβει αυτό η κ. Μούτσου; Τι κάνει για να κλείσει άμεσα ο ΧΑΔΑ;

Η Μεσσαπία δεν αντέχει άλλο να χρησιμοποιεί νερό με εξασθενές χρώμιο. Το έχουν καταλάβει αυτό οι κ.κ. Χαϊνάς, Βωκοτόπουλος (ο συντονιστής της ΠΚ Οικ. Πράσινων στην Εύβοια που έθεσε θέμα... Ζαμπετάκη) και Λεοντής; Τι κάνουν για να πετύχουν λύση;

Η Εύβοια δεν αντέχει άλλες «μισο-απαντήσεις» για το πρόβλημα του νερού. Το έχει καταλάβει αυτό ο επίτροπος για το Περιβάλλον κ. Δήμας και η ελληνική πολιτεία;

Οι προαναφερθέντες μπορούν να ζητήσουν λύση από την Πολιτεία και να πετύχουν την άμεση εφαρμογή της; Αν ναι, ας κάνουν τώρα κάτι. Αν όχι, ας σωπάσουν! Όχι όμως άλλες λασπολογίες...και γραφικές επιστολές! Κανένα πρόβλημα δεν έχει λυθεί με επιστολές... Θέλει και λίγη δουλειά η διαχείριση πόρων και απορριμμάτων...

Σχετικά θέματα:μανταλάκια και τηλεάστυ


επειδή η Επανάσταση ξεκίνησε από Δεξιά,

στο Τηλεάστυ του κ.Καρατζαφέρη, κάθε Παρασκευή στις 8 πμ για 40-45 λεπτά της ώρας

συζητάμε με τον Γιώργο Κοντονή και τον Λάμπρο Μπούκλη για περιβάλλον, τρόφιμα, ρύπανση, επιμόλυνση, οικολογία και ...πολιτική.

αύριο θα μιλήσουμε για την δήλωση Δήμα αλλά και τα σκουπίδια στη Νέα Φιλαδέλφεια.

αν θέλετε να μας προτείνετε θέματα...μετά χαράς στο

izabet@chem.uoa.gr

κλείνω με ένα εκπληκτικό σχόλιο από ένα φίλο στo Kontodespoti

ΓΖ

---------------

Επειδη στην Ελλαδα ξεχναμε πολυ ευκολα, προτεινω στους υπευθυνους του
ιστολογιου να στησουν μια πρωτοσελιδη απλωστρα με μανταλακια.
Εκει να κρεμοντε για στεγνωμα ολοι
οι βρεγμενοι: ανικανοι,λαδωμενοι,διαπλεκομενοι,πολιτικαντες δολοπλοκοι και καθε ειδους
ασκουμενοι περαστικοι τουριστες εσωτερικου και εξωτερικου.
Καθε κλικ στην αφισα του καθε κρεμασμενου να ισοδυναμει με ενα φτυσιμο απο τον αναγνωστη.
Ετσι θα θυμομαστε παντα τα εργα και ημερες του καθε λαμογιου, ωστε
να εισπρατει τα δεοντα σε καθε εκλογικη αναμετριση.
Ειναι πολυ καλος τροπος για να παει καθε κατεργαρης στο μπαγκο για σιδερωμα και που ξερεις καποιος μπορει να στεγνωσει.Αυτο εξαρταται
απο το αερακι και το σιδερο.
Θαναι αφιερωμενο σολες τις νυν και τεος στελεχαρες του δημοσιου και ιδιοτικου τομεα.
Εκει εκει στη Β`Εθνικη μαζι με τον Αλεφαντο και τη παναχαικη τους.
Τα Παντα ΟΛΑ./
Λαρκοβοσκος νιτρικων και εξασθενους χρωμιου.///.

Y.Γ.2.

φύγαμε για Νότια Αφρική με την Ελλαδάρα να αφήσουμε όλα τα λαμόγια πίσω μας!!!
Wednesday, 18 November 2009

who is the strongest?
talking about Dimas, Tanais etc

have you ever wondered who is stronger?
a hippo? or a crocodile?

the answer ...here

Dimas and Crisis Management
η φωτό είναι από το Ευρωκοινοβούλιο, Μ. Τετάρτη 2009, ο κ. Γιωτάκος από το γραφείο του Επιτρόπου Δήμα.
=====================
================================

από τον Μάρτη του 2009 που μπήκα στον πολιτικό στίβο ως μέλος των Οικολόγων Πράσινων, έχω δει πολλά με την βοήθεια πολύτιμων συνοδοιπόρων, όπως όλους τους φίλους και τις φίλες του ΙΤΑΠ, τα παιδιά στο Κοντοδεσπότι (τον ΛΦ, τον Α11) και στην Γαία [τον ΝΧ και τον ΔΜ], το ΓΠ στο Ληλάντιο, την ΚΝ από το Μετόχι...

έχω προλάβει να πάρω βλέφαρο και από την "άλλη" πλευρά της ...εξουσίας...
[στο Ευρωκοινοβούλιο, στον ΕΦΕΤ, στις εκλογές]

συμπέρασμα μέχρι σήμερα?
θέλει δουλειά πολλή για να γυρίσει ο ήλιος!

διότι αν ο Σταύρος Δήμας
(ο κύριος Επίτροπος για το Περιβάλλον!!!
ή απλά ένα παιδί του παλαιοκομματικού σωλήνα?)

δεν ξέρει (?) ή δεν θέλει (?) να απαντήσει σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών...τότε

there is something bloody rotten up there...at the top level balcony of the fucking power!


και εξηγούμαι.

1. ερώτηση για ΧΑΔΑ, ΧΥΤΥ κλπ και απάντηση Δήμα

2. ερώτηση για Μεσσαπία και απάντηση Δήμα

επιμύθιες απορίες

1. ο κ. Δήμας πρέπει να μας απαντήσει πού βρίσκεται η διαδικασία αναθεώρησης του ορίου για το Cr(VI)! Τι έχει κάνει επ'αυτού ?

2. ο κ. Δήμας πρέπει να μας πει τι έχει κάνει στην θητεία του για την χώρα ΤΟΥ και στην χώρα του εκτός από lobbying για την επανεκλογή του...
Διότι πολύ όμορφα όλα αυτά τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα περί "πράσινης ανάπτυξης" και κλιματικής αλλαγής, αλλά
σήμερα στην Ελλάδα το Νο1 περιβαλλοντικό πρόβλημα ΔΕΝ είναι η κλιματική αλλαγή αλλά η κακοδιαχείριση των απορριμμάτων και των νερών.

3. ένα μικρό manual για διαχείριση κρίσεων στη Μεσσαπία και στον Ασωπό...εδώ.

μετά από όλα αυτά...

ξέρουμε ότι ακόμα και ένας επίτροπος μπορεί να αποδειχθεί κομματικό πιόνι...

υφαίνουμε λοιπόν από σήμερα το δικό μας παραμύθι και ...αισιοδοξούμε!

στις 4.12.2009, έχουμε πολλά να πούμε!

Tuesday, 17 November 2009

commentary on Dimas' response for Messapiao Δήμας απάντησε για Μεσσαπία...

αλλά προφανώς αγνοεί τα παρακάτω...

ότι νεότερο για Μεσσαπία και λαθρεμπόριο
τοξικών αποβλήτων μπορείτε να
δείτε εδώ.

1. πώς έχει ρυπανθεί ο υδρ. ορίζοντας και
τι κάνει το ΙΓΜΕ
http://www.zabetakis.net/?p=1716

2. μια πρόσφατη ιστορία από Αλιβέρι ...
όπου αυτούς που έπιασε επ'αυτοφόρω
η ΕΛΑΣ...τους άφησε το ίδιο απόγευμα
http://www.zabetakis.net/?p=1734

3. ότι νεότερο από Μεσσαπία το προ-προηγούμενο ΣΚ
http://www.zabetakis.net/?p=1796

και
το προηγούμενο ΣΚ
http://www.zabetakis.net/?p=1834

4. πόσο "υγιεινό" κατά το ΙΓΜΕ είναι το εξ. χρώμιο
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_13/11/2009_337080

και

5. δείτε σελ. 3
http://www.inout.gr/showthread.php?t=44928&highlight=%EC%E5%F3%F3%E1%F0%DF%E1&page=3

καταχώρηση
15-10-09, 16:37

τις αναλύσεις βαρέων μετάλλων στο έδαφος.

---------
εκτός από όλα τα παραπάνω...

1. 13.1.10 εκδικάζονται ασφαλιστικά μέτρα
κατά του Δήμου για το νερό!

2. σήμερα ΔΕΝ ξέρουμε πόσο εξασθενές χρώμιο
κυκλοφορεί στο δίκτυο και στις
...γεωτρήσεις! κατά τον Δήμο...μηδέν...κατά την Κ.Ε.
από 16-31 μg/l

http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=08/11/2009&id=99803

3.η ΕΥΕΠ έχει πάει στην περιοχή αρχές Αυγούστου και
ακόμα και σήμερα δεν
έχουμε μάθει το πόρισμα!

4. το τοξικό λαθρεμπόριο συνεχίζεται!
με αποκορύφωμα τις αναλύσεις σε
εδάφη που σας λέω στο σημ. 5. πιο πάνω.


=============
στο διά ταύτα

1. οι απαντήσεις που δίνει ο Δήμας στις ερ. 1, 2
και 3 είναι τουλάχιστον
ανεπαρκείς! με άλλα λόγια...σφυρά αδιάφορα
και πετά το μπαλάκι στο ελλ.
κράτος και την ελλειπή πληροφόρηση που του παρέχει.

αλλά το πρόβλημα γιγαντώνεται!
και αυτό αποδεικνύεται και από την Εισαγγελική έρευνα
που άρχισε πριν από
10 μέρες!

ηδη έχει εισηγηθεί η Νομαρχία πρόστιμο στη Λάρκο
€60.000 και ο
Αντινομάρχης το έχει ...μειώσει στις €30.000

2. τον περασμένο Απρίλη ο ΕΦΕΤ συνέστησε επιτροπή
εμπειρογνώμων να
μελετήσουμε τα επίπεδα βαρέων μετάλλων στα τρόφιμα.
η επιτροπή δεν κατέληξε ...πουθενά!
διότι από τα 30 εργαστήρια - δημόσιες υπηρεσίες
που ρωτήσαμε να μας δώσουν
στοιχεία για βαρέα μέταλλα σε νερό και τρόφιμα...
κανείς δεν μας απάντησε.
οι προτάσεις μας είναι εδώ
http://www.zabetakis.net/?page_id=1787


3. σήμερα, δεν ξέρουμε την ακριβή ρύπανση των νερών
ούτε την επιμόλυνση
των τροφίμων-βολβών από τα νερά.

4.δεν υπάρχει επίσημο σχέδιο διαχείρισης της κρίσης
από την Πολιτεία

5. δεν έχουμε μάθει το πόρισμα από την
επίσκεψη της ΕΥΕΠ...

σκοτάδι...όπως και τον Αύγουστο!!!

ΓΖ

ο επίτροπος Δήμας για Μεσσαπία

στην ερώτηση αυτή του Μιχάλη Τρεμοπούλου για την Μεσσαπία

μόλις ελήφθη η παρακάτω απάντηση


E-4467/09E
Λ

Απάντηση του κ. Δήμα

Εξ ονόματος της Επιτροπής

(17.11.2009)

Η Επιτροπή δεν γνωρίζει την ύπαρξη των δειγμάτων νερού που αναφέρει το Αξιότιμο Μέλος του Κοινοβουλίου και δεν ήταν ενήμερη για την απόφαση που έλαβε η Ελληνική Κυβέρνηση, στις 4 Σεπτεμβρίου 2009, για την εκτέλεση έργων στη λεκάνη απορροής Αρτάκης-Ψαχνών, και ειδικά για το έργο "φράγμα Ψαχνών στο Νομό Ευβοίας.

Κατ' εφαρμογή της αρχής της επικουρικότητας τα κράτη μέλη είναι αρμόδια για την επιλογή, τη διαχείριση και την εφαρμογή των επιχειρησιακών προγραμμάτων. Τα κράτη μέλη δεν είναι υποχρεωμένα να διαβιβάζουν πληροφορίες σχετικά με ζητήματα σχεδιασμού και ανάπτυξης των έργων στην Επιτροπή, αν δεν πρόκειται για συγχρηματοδοτούμενα μεγάλα έργα, όπως προβλέπεται από τον κανονισμό 1260/1999[1] (άρθρο 25) ή τον κανονισμό 1083/2006[2] (άρθρα 39-41). Τα σχέδια και τα ειδικά μέτρα, εκτός από τα μεγάλα έργα, επιλέγονται και αξιολογούνται από τις αρμόδιες εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές, οι οποίες είναι υπεύθυνες για τη συγχρηματοδότηση από τα διαρθρωτικά ταμεία στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος και για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με την νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Επιτροπή δεν ήταν ικανοποιημένη με την καθυστέρηση όσον αφορά την κατάρτιση προγραμμάτων για την παρακολούθηση της κατάστασης των (επιφανειακών και υπόγειων) υδάτων στην Ελλάδα, όπως προβλέπει το άρθρο 8 της οδηγίας-πλαισίου για τα ύδατα (οδηγία 2000/60/ΕΚ) και, ως εκ τούτου, τον Ιούνιο του 2008, κίνησε τη διαδικασία επί παραβάσει (υπόθεση 2007/2490) όσον αφορά τη συμμόρφωση με τα άρθρα 8 και 15 παράγραφος 2 της οδηγίας. Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2009 τα κράτη μέλη οφείλουν να καταρτίσουν σχέδια διαχείρισης των λεκανών απορροής που πρέπει να προβλέπουν την παρακολούθηση των αποτελεσμάτων και τα μέτρα για τον έλεγχο της ρύπανσης από άλλους συναφείς ρύπους. Η Επιτροπή θα παρακολουθήσει εκ του σύνεγγυς τα επόμενα βήματα για την εφαρμογή της οδηγίας-πλαισίου για τα ύδατα, συμπεριλαμβανομένης της εν εξελίξει διαδικασίας επί παραβάσει, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι ελληνικές αρχές θα εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Όσον αφορά την τελευταία ερώτηση, στις 10.09.2009, ευκαιρία της εκδίκασης της υπόθεσης C-286/08, το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) αποφάνθηκε ότι η Ελλάδα παρέβη τις υποχρεώσεις της που προβλέπονται από α) τα άρθρα 1 παράγραφοι 2 και 6 της οδηγίας 91/689/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 12ης Δεκεμβρίου 1991 για τα επικίνδυνα απόβλητα σε συνδυασμό με τα άρθρα 5 παράγραφοι 1-2 και 7 παράγραφος 1 της οδηγίας 2006/12/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 5ης Απριλίου 2006 για τα στερεά απόβλητα, β) το άρθρο 1 παράγραφος 2 της οδηγίας 91/689/ΕΟΚ του Συμβουλίου, σε συνδυασμό με τα άρθρα 4 και 8 της οδηγίας 2006/12/ΕΚ και γ) το άρθρα 3 παράγραφος 1 σημεία 6-9 και 13-14 της οδηγίας 1999 / 31/ΕΟΚ[3].

της Ταναϊδας...


πού είναι η Ταναϊδα???

οεο

=========================

====================================
άμα σε πάρει η κατηφόρα...είναι δύσκολο να πατήσεις φρένο!!!

ατόπημα η προχθεσινή ανακοίνωση της Ταναϊδaς...

--------

στο οποίο απάντησα...

------------------------


σήμερα, η Ταναϊδα πέφτει πιο χαμηλά...

επανέρχεται...και με φράσεις μικρόψυχες προκαλεί και αποκαλύπτεται...

αντιγράφω τα λόγια της...

Προσπάθησαν να ρίξουν το φταίξιμο για την όχι και τόσο επιτυχημένη εκδήλωση στο σύλλογο Ταναϊς και στον κ. Ζαμπετάκη λέγοντας ψέματα. Η τοποθέτηση του Δ.Σ. του Ταναϊς βάζει τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση. Απάντησε πολιτικά στην παραγοντίστικη συμπεριφορά του προέδρου του ΓΑΙΑ.

Να θυμίσουμε στον κ. Ζαμπετάκη ότι τον Αύγουστο προσκαλέστηκε στα Ψαχνά από το σύλλογο Ταναϊς και το Δίκτυο Περιβαλλοντικών Συλλόγων Ευβοίας που διοργάνωσαν την εκδήλωση κόντρα στο ρεύμα.

[σ.σ.Γ.Ζ. σας ευχαριστώ για την πρόσκληση! αλλά αυτή είναι η ουσία τώρα ρε παιδιά??? έλεος! το θέμα είναι να βρούμε λύση! όχι ποιος έστειλε προσκλήσεις!!!]

Την παρέμβαση του Εισαγγελέα την προκαλέσαμε και εμείς, υπογράφοντας τη μηνυτήρια αναφορά. Είναι ευνόητο ότι θα υποστηρίξουμε με όλα τα μέσα και τα ασφαλιστικά μέτρα.

[σ.σ.Γ.Ζ. πόσα χρήματα έχετε δώσει για αναλύσεις νερού και δειγμάτων χώματος???]

Ο αγώνας δεν κινδυνεύει από τη συμμετοχή του κόσμου αλλά από ανεκδιήγητους παράγοντες και πολιτευτές. Παλεύουμε για την ενότητα του αγώνα και δεν δεχόμαστε καθοδηγητές"

[σ.σ. Γ.Ζ. ανεκδιήγητη είναι η στάση σας! και μην αρχίζετε τους γενικόλογους χαρακτηρισμούς ! μπορώ να γίνω και εγώ του λιμανιού! αλλά του αληθινού λιμανιού! όχι σαν το δικό σας το στυλάκι που θαυμάσαμε στις 31.10.09, μπροστάρηδες των ανακοινώσεων και απόντες από την ουσία]

Υ.Γ. κ. Χαϊνά και κ. Τήνιε, αν διαβάζετε αυτό το ταπεινό ιστολογιάκι, σας παρακαλώ μαζέψτε τους Συντρόφους σας...αφήστε την συνασπισμένη μικροπολιτική σας...

και ή αποσυρθείτε ή δουλέψτε για την λύση!

o Tζανίκος στη Φυλακή ?!?!?


yessss!!!

ο φίλος μου ο Γ.Κ. πρέπει να είναι ...delighted!!!

The mall είναι παράνομο
και
ο Τζανίκος έφαγε ένα χρόνο στην ψειρού!!!
[ok, μην τρελαθούμε κιόλας...εξαγοράσιμο!, είναι και κάποιας ηλικίας ο Χημικός Μηχανικός μας!]

χοχοχο!!!

αντιγράφω από Αthens News

The ruling is considered to be highly significant, as it is the first in a
series of six court hearings scheduled for 2009 which will look into various
aspects of The Mall's construction.


On March 6, a plenary session of the Council of State will rule on the
constitutionality of the December 2003 law (see inset) passed by parliament to
expedite The Mall's construction.


=================
καταπληκτικά νέα! λέτε να έχουμε ανάλογες επιτυχίες στις δίκες για τον Ασωπό και την Μεσσαπία το Γενάρη του 2010???

p.s. good story Damian! well done, mate

από τον ΝΑΘΑΝΙΕΛ

σήμερα στο σχολείο μου τραγουδήσαμε αυτό το τραγούδι!
ΝΑΘΑΝΙΕΛ

μέρα περισυλλογής...

17.11.2009.

μέρα περισυλλογής.

περισυλλογή (η)
1. το να μαζεύει κανείς σκόρπια πράγματα από διάφορα σημεία
2. (μτφ.) η περίσκεψη, ο βαθύς συλλογισμός

----------------
πριν από 36 χρόνια κάποιες ψυχές δολοφονήθηκαν και αυτός ο χαμός τους έγινε ο καταλύτης πτώσης της Χούντας!

Η Χούντα... και το Περιβαλλοντικό έγκλημα...πώς σχετίζονται όμως;

Το 1969, με βασιλικό διάταγμα, ο Ασωπός ποταμός (υδροφόρος ορίζοντας με κωδικό 0718) χαρακτηρίζεται αποδέκτης επεξεργασμένων βιομηχανικών λυμάτων και η παραΑσώπια νότια Βοιωτία αρχίζει να δέχεται ρυπογόνες βιομηχανίες που φεύγουν απ’ την Αττική.

Χωρίς κανένα χωροταξικό σχεδιασμό και καμία υποδομή, μεγάλες βιομηχανίες κάθε είδους και όχλησης όπως μεταλλουργίες, χημικών, τροφίμων, βαφεία-φινιριστήρια, κ.α. «απορρίπτονται ατάκτως» στην περιοχή Οινοφύτων-Σχηματαρίου και ανακατεύονται με σπίτια, χωράφια και αγροτικούς δρόμους.

Η περιοχή μέχρι και σήμερα δεν είναι θεσμοθετημένη ως Βιομηχανική αν και λειτουργούν εκατοντάδες εργοστάσια!


Και φτάνουμε στο σήμερα... 36 Νοέμβρηδες μετά...

Στον Ασωπό, στον Μεσσάπιο, τα ίδια εγκλήματα....

Σήμερα
δεν έχουμε tanks για να σκοτώνουν τα παιδιά, σήμερα τα σκοτώνουν άμεσα οι Μπάτσοι (6.12.08) ή πιο έμμεσα οι βιομηχανίες που ρυπαίνουν εν γνώσει τους!

Σήμερα το έγκλημα γίνεται με νομότυπη κουκούλα!

Κυκλοφορούν και μερικά φερέφωνα (δολοφόνοι με άσπρα κολλάρα;) ανάμεσά μας που είναι πληρωμένοι από τους εργοδότες τους να γράφουν με ψευδώνυμο και να προσπαθούν να δικαιολογήσουν το φονικό ή να καταθέτουν την γνώμη τους για την τοξικότητα του εξασθενούς χρωμίου...


Τραγικό επιμύθιο...
αυτές οι βιομηχανίες έχουν πλέον άλλη μια νομότυπη κουκούλα ..."μητρώο ρύπων"

Αλλά...το μητρώο ρύπων καταρτίζεται από τις δηλώσεις των βιομηχανιών, αφού δεν υπάρχει σύστημα μέτρησης! Κανείς δεν ελέγχει αν οι ποσότητες που δηλώνονται από τις εταιρείες ως εκπεμπόμενοι ρύποι στο μητρώο είναι σωστές!!!

Κανείς;

Δεν είναι σίγουρο αυτό...

διότι όταν αρχίσουν οι πραγματικοί έλεγχοι στη χώρα μας...

[σε λίγο η ΕΥΕΠ θα έχει νέα ηγεσία! ελπίζω κι ο ΕΦΕΤ!!!]

τότε εξετάζοντας το ισοζύγιο ρύπων [περιβάλλον] και την ιχνηλασιμότητα [τρόφιμα]...ο κάθε κατεργάρης θα πάει στον πάγκο του!

Υ.Γ. το τραγουδάκι σήμερα...για όλες και όλους μας που ακόμα...ονειρευόμαστε ένα "άλλο" μέλλον...
Monday, 16 November 2009

Tremopoulos vs Dimasο Μιχάλης Τρεμόπουλος είναι ευρωβουλευτής των ΟΠ από τον Ιούνη και έχει ζήσει αρκετά κοντά τον απερχόμενο και αποτυχημένο επίτροπο Περιβάλλοντος, Σταύρο Δήμα.

Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος έχει να δείξει αξιόλογο κοινοβουλευτικό έργο στους λίγους μήνες της παρουσίας του στο Ευρωκοινοβούλιο.

Σε μια από τις ερωτήσεις του, ο Μιχάλης ρώτησε την Κομισιόν [ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-4316/09] σχετικά με την "λειτουργία παράνομων χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων στην Ελλάδα".

Η απάντηση του Δήμα...μνημειωδώς άστοχη και άτοπη!
Ο επίτροπος κλείνει την απάντησή του [
E-4316/09ΕΛ] ως εξής...

"
Η Επιτροπή θεωρεί ότι προχωρεί πολύ ικανοποιητικά η υλοποίηση έργων που αφορούν την αποκατάσταση των παράνομων χωματερών Ωστόσο, η υλοποίηση έργων χώρων υγειονομικής ταφής (Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων, XYTA/Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων, XYTY) συχνά καθυστερεί εξαιτίας της αντίθεσης του περιοίκων και των προσφυγών ενώπιον της ελληνικής δικαιοσύνης".


Σχετικό σχολιασμό μπορείτε να δείτε εδώ

Μετά από αυτή την απάντηση Δήμα, δεν είναι (τουλάχιστον) λάθος η δήλωση Τρεμόπουλου στην χθεσινή Αυγή σχετικά με τον Δήμα;

Θα βλέπατε θετικά την παραμονή του κ. Δήμα στη θέση του επιτρόπου;

Ασφαλώς και το έχω πει και δημόσια. Ο κ. Δήμας έχει ξεπεράσει τις αγκυλώσεις της πολιτικής του καταγωγής και έχει εξελιχθεί σε έναν Ευρωπαίο πολιτικό που κατανοεί την ανάγκη για πολιτικές που θα προστατεύουν το περιβάλλον. Το απέδειξε με τη στάση του σε διάφορα περιβαλλοντικά προβλήματα που βιώνουμε στην Ελλάδα αλλά και με τις θαρραλέες θέσεις που έχει πάρει σε παγκόσμια ζητήματα. Έχει κερδίσει την εκτίμηση των Πράσινων και δεν έχουμε κανένα λόγο να το κρύψουμε.

----------------

επιμύθιες απορίες

τι απέδειξε ο Δήμας, Μιχάλη Τρεμόπουλε?

σε ποιο θέμα?

στον Ασωπό?

στη Μεσσαπία?

στους ΧΑΔΑ?

Στους ΧΥΤΑ και στα ΜΑΤ?

στην αναθεώρηση του ορίου για το εξασθενές χρώμιο?

στην προετοιμασία της ΕΕ για την συνάντηση της Κοπεγχάγης για το κλίμα?


-------------

ΥΓ. το παρακάτω τραγουδάκι το άκουσα σήμερα το πρωί στην Μελωδία [99,2] στις 6.30 και μου θύμησε την δήλωση Τρεμόπουλου για την Πολιτεία [Δήμας]

αφιερωμένο στο Μιχάλη και στο Σταύρο
Ο παλιάτσος

Στίχοι: Ζαροκώστα Μέλπω
Μουσική: Μαυρουδής Νότης
Πρώτη εκτέλεση: Παιδική Χορωδία Ωδείου Kodaly
Άλλες ερμηνείες: Παιδική Χορωδία Δημήτρη Τυπάλδου

Ένας παλιάτσος είμαι εγώ
καλή σας μέρα
Ξέρω να κλαίω, να γελάω, να πονώ
ξέρω να λέω την αλήθεια πέρα ως πέρα
γι' αυτό κι εγώ θα σας το πω...

Τραγούδι λέω δυνατά
ν' ακούσουν όλα τα παιδιά
ν' ακούσει η πολιτεία
κι απ' το τραγούδι μου αυτό
παλιάτσοι άλλοι εκατό να βγουν στην κοινωνία

Κι έτσι όλοι μαζί κι αντάμα
να τραγουδάμε τα δίκια της ζωής
να τραγουδάς κι εσύ απ' την πλατεία
να μάθεις φίλε μου σωστά να ζεις

Τραγούδι λέω δυνατά
ν' ακούσουν όλα τα παιδιά
ν' ακούσει η πολιτεία
κι απ' το τραγούδι μου αυτό
παλιάτσοι άλλοι εκατό να βγουν στην κοινωνία

Ένας παλιάτσος είμαι εγώ
καλή σας μέρα...

Sunday, 15 November 2009

ο εφιάλτης του Cr(VI) επεκτείνεται


Free Sunday Κυριακή 15.11.09, σελ. 14

Mπροστάρηδες και Λακεδαιμόνιοι

Ο αγώνας για καθαρό νερό στη Μεσσαπία έχει ξεκινήσει από την περασμένη άνοιξη! Σε αυτόν τον αγώνα τον καλό κλήθηκα να βοηθήσω από την αρχή του και έτσι έχω την τύχη να ξέρω αρκετά για τα «σωθικά» και τα «σώψυχα» των πρωταγωνιστών! Δεν είπα όχι σε καμιά εκδήλωση, σε κανένα κάλεσμα, σε καμιά βόλτα στα νταμάρια…Ακόμα και αν αυτό απαιτούσε χρόνο, κόπο και αποκάλυψη ψεμάτων, δολοπλοκιών, πολιτικής ίντριγκας και τελικά άνομων συμφερόντων.

Στις 31.10.2009, έγινε η πιο πρόσφατη εκδήλωση για τον Αγώνα αυτόν. Λίγες ώρες πριν από την εν λόγω συνέντευξη τύπου στο Γενικό Λύκειο Ψαχνών, ο σύλλογος Ταναΐς αποφάσισε να μην συμμετάσχει εκείνο το βράδυ ως συνδιοργανωτής! Το γεγονός αυτό το έμαθα εκείνο το βράδυ όταν μου ζητήθηκε να είμαι ο συντονιστής της συζήτησης ενώ ο ρόλος του συντονισμού προοριζόταν για τον εκπρόσωπο από την Ταναΐδα! Αλλά ο εν λόγω σύλλογος δεν έμεινε εκεί. Προχώρησε σε ένα μεγάλο ατόπημα με μια προχθεσινή ανακοίνωσή του που αυτοχαρακτηρίζεται «μπροστάρης» και ζητά από τους πολίτες να συμμετέχουν ενεργά στον αγώνα.

Στις ανακοινώσεις μπορούμε όλοι μας να είμαστε …μπροστάρηδες! Αλλά στον πραγματικό αγώνα (δειγματοληψίες, χρήματα για πολυέξοδες χημικές αναλύσεις, συλλογή υλικού – από ΜΠΕ των ρυπαντών ως πρακτικά των Δημοτικών Συμβουλίων, ανάρτηση του υλικού αυτού στο διαδίκτυο) που έχω ζήσει άλλοι είναι οι …μπροστάρηδες! Αλλά ο αληθινός μπροστάρης δεν έχει ανάγκη να αυτοαποκαλείται έτσι! Διότι η λέξη "μπροστάρης" είναι ένας τίτλος τιμής που μόνο ο λαός μπορεί να απονείμει.

Αλλά σήμερα ο αγώνας έχει φτάσει στο πιο κρίσιμο στάδιό του. Σήμερα ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Χαλκίδας κ. Χ. Τόλιας έχει αρχίσει να εξετάζει όλες τις πτυχές του προβλήματος με το τοξικό νερό της Μεσσαπίας και δεν είναι ώρα για διασπαστικές ανακοινώσεις. Δεν είναι ώρα να μετρήσουμε κομματικά πόσες ερωτήσεις στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και στο Ευρωκοινοβούλιο έχει καταθέσει το κάθε κόμμα. Δεν είναι ώρα να μετρήσουμε πόσες ημερίδες ή πόσα συνέδρια έχει διοργανώσει ο κάθε σύλλογος ή το κάθε κόμμα. Αλλά είναι η ώρα να αναρωτηθούμε όλοι μας γιατί συμμετέχουμε σε αυτό τον αγώνα. Είμαστε εδώ για προσωπική δόξα ή είμαστε εδώ για να λύσουμε το πρόβλημα;

-----

Γιάννης Ζαμπετάκης


τι Ασωπός τι ΜεσσάπιοςΟι εννέα ανοιχτές υδάτινες πληγές

Τα χειρότερα ποτάμια στην Ελλάδα: Ασωπός, Κηφισός και Μεσσάπιος

nitrates VS heavy metals

επειδή αυτό το blog είναι υποχρεωμένο να σχολιάζει τους ...σχολιαστές του ... και να αναδεικνύει τις διαφορές των απόψεων [διαφορές που προκύπτουν πολλές φορές όχι από επιστημονικές διαφωνίες αλλά από την διαφορετική βιοαντίληψη λόγω της ...δουλειάς μας!, άλλο να δουλεύεις σε ένα ρυπαντή-βιομήχανο και άλλο να ερευνάς την ...ρύπανση της βιομηχανίας!],

επειδή συνεχίζεται [καλώς!] η διαπάλη μεταξύ hard core industry VS farmers...

παραθέτω εδώ τις απόψεις των με και των δε.

Ι. Τα νιτρικά σκοτώνουν ...και όχι τα βαρέα μέταλλα [by stinger]

Εχουμε παραπομπή σε μη έγκυρο άρθρο δημοσιογράφου και θα επαναλάβω "μονότονα" ότι όπως είναι πλέον γνωστό σε όλους, το εξασθενές χρώμιο δεν προέρχεται από δραστηριότητες της ΛΑΡΚΟ, αλλά από άλλες δραστηριότητες και μεταφερόμενα προς απόρριψη απόβλητα από άλλες περιοχές. Το εξασθενές χρώμιο είναι ανθρωπογενούς προέλευσης και σχηματίζεται με οξείδωση του τρισθενούς σε συγκεκριμένες διεργασίες. ΚΑΜΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ σχέση δεν έχει με τα μεταλλεία της ΛΑΡΚΟ και μόνον η κυρία Γιάνναρου είδε σχέση. [σ.σ. λάθος! η κ. Γιάνναρου δεν πήρε καν θέση επ'αυτού! αντί να κτυπάς την Λίνα, κτύπα εμένα που έχω πάρει θέση]

Το πρόβλημα της νιτρορύπανσης που διαταράσσει τον κύκλο του αζώτου στη φύση, δεν είναι καινούργιο, ούτε βέβαια εντοπίζεται μόνο στη χώρα μας. Ηδη από το 1991 η ΕΕ θέσπισε σχετική Οδηγία με την οποία απαιτούσε από τα κράτη-μέλη, να ορίσουν έγκαιρα ποιές περιοχές τους είναι ευπρόσβλητες σε νιτρικά και να προχωρήσουν σε μετρήσεις, έλεγχο και περιορισμό αυτής της ρύπανσης. Το τί έγινε είναι άλλη ιστορία. Η νιτρορύπανση προέρχεται κυρίως από την διαφυγή αζωτούχων λιπασμάτων στους υδάτινους αποδέκτες, αλλά και από αστικά/οικιακά λύματα στο έδαφος (βόθροι, τάφροι) και στα νερά, κτηνοτροφικά απόβλητα και αστικά απορρίμματα.

Ειδικά γιά τη νιτρορύπανση στα υπόγεια νερά της Κ. Εύβοιας:
- Η ύδρευση των Ψαχνών και της Καστέλας γινόταν από τρείς γεωτρήσεις, οι οποίες το 1998 βρέθηκαν εκτός ορίων για νιτρικά και εγκαταλείφθηκαν. Κατά τα διάρκεια των πρόσφατων ερευνών του ΙΓΜΕ υπήρξε σκέψη να χρησιμοποιηθεί συμπληρωματικά και νερό γεωτρήσεων περιοχής Σκληρό, αλλά οι δειγματοληψίες έδειξαν νιτρικά εκτός ορίου.
- Το Μάιο του 2008 ο Δήμος Ν. Αρτάκης έδωσε στη δημοσιότητα μετρήσεις νιτρικών στο πόσιμο νερό. Κατά το έτος 2003 είχε γίνει μία και μοναδική μέτρηση με νιτρικά στα 56mg/lt (πάνω από το όριο των 50). Το 2004 είχαν γίνει 5 μηνιαίες μετρήσεις με αποτελέσματα από 40 - 53 mg/lt, πάλι εκτός αποδεκτού ορίου. Το 2005 είχε γίνει μία μέτρηση με τιμή 55 mg/lt (εκτός ορίου). Και το 2008, επαναλαμβανόμενες μετρήσεις έδειξαν νιτρικά πάλι εκτός ορίου, από 57-64. Η κατάσταση δηλ. δεν βελτιώνεται, αλλά μάλλον χειροτερεύει.
- Σε άλλη ευρεία πλέον μελέτη του ΙΓΜΕ (2008) για το χαρακτηρισμό των υπόγειων υδροφόρων συστημάτων, επισημαίνεται ξανά ότι γιά το σύστημα 07-23 των Ψαχνών και για το 07-24 Χαλκίδας-Ερέτρειας, το μείζον πρόβλημα είναι η νιτρορύπανση από διάχυτες πηγές. Η ίδια πάνω-κάτω κατάσταση επικρατεί σε όλη την επικράτεια, με σημειακή βιομηχανική ρύπανση. Ολες οι ανωτέρω μελέτες του ΙΓΜΕ μπορούν να βρεθούν σε παραπομπές στο blogg του κ. Ζαμπετάκη.

Για να έχουμε και μια αίσθηση των μεγεθών της "άλλης" ρύπανσης για τη χώρα μας:
- Η γεωργία καταλαμβάνει το 1/4 του εδάφους και καταναλώνει το 86 % (!!!) του νερού που καταναλώνει όλη η Ελλάδα, κανα-δυό εκατομμύρια τόννους λιπάσματα-φυτοφάρμακα-λοιπά χημικά, απασχολώντας το 15 % του πληθυσμού και παράγοντας μόλις το 7 % του ΑΕΠ, αλλά ζώντας ουσιαστικά από επιδοτήσεις. Δεν θα έλεγε κανείς ότι συμβάλλει και τόσο στη βιώσιμη ανάπτυξη...
- Τα σκουπίδια μας ανέρχονται σε 6-8 εκατομμύρια τόννους ετήσια και σχεδόν όλα πάνε σε χωματερές (άγνωστος ο αριθμός τους κι ας λέει ό,τι θέλει το Υπουργείο και ο κος Δήμας). Περιέχουν τοξικές και επικίνδυνες ουσίες, είναι διαρκής εστία μόλυνσης, αναφλέγονται το καλοκαίρι εκπέμποντας διοξίνες (προκαλώντας και πυρκαιές στα δάση) και τα τοξικά ζουμιά τους πάνε στο υπέδαφος.
- Τα αστικά-οικιακά λύματα ανέρχονται σε 600 εκ-1 δις κυβικά μέτρα (!) ετήσια. Οσα οδηγούνται σε βιολογικούς, αυτοί συνήθως δεν δουλεύουν σωστά, οπότε μέγα μέρος τους καταλήγει ουσιαστικά ανεπεξέργαστο στους υδάτινους αποδέκτες και στο έδαφος.

[σ.σ. Stinger...βγάλε τα εταιρικά σου γυαλιά! πες μας και την συνεισφορά στο ΑΕΠ αλλά και στη ρύπανση με βαρέα μέταλλα, πολλάκις πιο τοξικά από τα νιτρικά που προκαλούν οι κακές πρακτικές της μεταλλευτικής δραστηριότητας! πρόσεξε τι γράφω: οι κακές πρακτικές! όχι η μεταλλευτική δραστηριότητα που μπορεί και πρέπει να ακολουθεί τις ορθές πρακτικές αλλά στην Ελλάδα...γίνεται κάτι τέτοιο???]

ΙΙ. Τα βαρέα μέταλλα σκοτώνουν [by ΛαρκοΒοσκός και Κώστας Γ.]

Λαρκοβοσκός

Ανακαλυψες το προβλημα της νιτρορυπανσης απο τις διαταραξεις που
σου προκαλει κατα τη πτηση σου η μπουκαλα του αζωτου που χρησιμοποιεις
για την προωθηση σου.

Κανε ρισετ και επαναταξη σφαλματος.

Αλλαξε τη πορεια για να σωθεις ,φιλε,γιατι απ οτι βλεπω στο δορυφορο η τροχεια που ακολουθεις σε βγαζει καρφι στο σημειο κατσιγκιζα,ντουγρου σε μια τρυπα απο (Ντιενφορ) διαμετρου 60cm βαθους 30m-40m.

Εκει σαν φτασεις με το καλο θα δεις ολο το εργο για τα νιτρικα και πως λεγετε ο αρμοδιος.
Ψιθυριστα στο αυτι σου θα στον πω (ΛΑΡΚΟ) αλλα μη το πεις θα θυμωσει
πολυ και μετα .ΝΑ!!!

Ελπιζω κατα τη προσκρουση να παθεις αφλογιστια και να μην εκραγεις.Σε χρειαζομαστε για το πολεμο αλλωστε εισαι κι ακριβοπληρωμενος(για να σπουδασεις)
μην πας στο ντουκου αμαρτια.

Υ.Φ: Διορθωση πορειας επεισης (εκτος απο την ηλεκτρονικη μεθοδο)
μπορεις να κανεις και με τον εξης μηχανικο τροπο. Σκυβεις και ζητας ταπεινα συγνωμη
απο τους αγροτες που σε τα`ι`ζουν και που καθημερινα υβριζεις ξεδιαντροπα.

ΛΑΡΚΟΒΟΣΚΟΣ/ με γλιτσα και γαλωτσα
Παρων.Δυνατα///- "μονοτονα" για το
Cr(VI)


Κώστας Γ.
@stinger, παρακολουθώ αρκετό καιρό τις τοποθετήσεις σου και διαπιστώνω ότι ενώ από τη μία κατέχεις, σχετικά ορθά, την περιβαλλοντική ορολογία ταυτόχρονα όμως από την άλλη εξάγεις πολύ εύκολα συμπεράσματα. Πρέπει να γνωρίζεις ότι σε αυτές τις περιπτώσεις διερεύνησης της πηγής κάποιου ρυπαντή έως της τελικής αποδείξεως του ή των ενόχων, κρατάμε μικρό καλάθι και ιδιαίτερα όταν πρόκειται για απλές υποψίες και παραδοχές. Μέσα στους βασικούς υπόπτους για την πηγή του συγκεκριμένου τοξικού μετάλλου είναι αναμφισβήτητα και η συγκεκριμένη βιομηχανία. Όπως μπορεί να είναι και κάποιες άλλες ΑΣΥΜΜΕΤΡΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ, όπως έλεγε κάποιος ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ πολιτικός μας. Θα μπορούσαμε φυσικά να κατηγορούσαμε και ολόκληρη την τοπική κοινωνία ή κάποιους λαθρομετανάστες που αποδεσμεύουν εταιρείες από τα τοξικά τους απόβλητα. Μέχρι να γίνει κάποια ουσιαστική έρευνα (Η ΟΠΟΙΑ ΤΩΡΑ ΠΙΣΤΕΨΕ ΜΕ ΟΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ), όλοι αυτοί και ακόμη περισσότεροι είναι ύποπτοι. Έως τότε καλλίτερα να πράττουμε με περισσότερο φειδώ στους αποκλεισμούς μας.
Τώρα, να μιλήσουμε λίγο όπως αγαπάς:
Έχεις αναφέρει αρκετές φορές τις επιπτώσεις των αζωτούχων χημικών προϊόντων ή παραπροϊόντων τους στην φύση και ιδιαίτερα στα υδάτινα οικοσυστήματα με φάρο την νιτρορύπανση που προκαλούν. Κανένας δεν μπορεί να αμφισβητεί τέτοια γεγονότα, αλλά στην προκειμένη περίπτωση μιλάμε για έναν πολύ πιο σοβαρό ρύπο που δεν προκαλεί σωρευτικές ή συνεργιστικές αλλοιώσεις στο εκάστοτε οικοσύστημα αλλά άμεσα στον ανθρώπινο οργανισμό. Εδώ έχω παρατηρήσει ότι σε παλαιότερες τοποθετήσεις σου έχεις αναφερθεί στο παράδειγμα του Μαλιακού και στην πρόσφατη καταστροφή από αυτό το αίτιο.
Πρώτον ο Μαλιακός δεν είναι υδροφόρος ορίζοντας, όπως φαντάζομαι ότι γνωρίζεις, άρα η όποια νιτρορύπανση η οποία προέρχεται (που πραγματικά υπάρχει) και από απλές ανθρώπινες πρακτικές (γεωργία, απόβλητα) δεν είναι επώδυνη μόνο για το ποτήρι μας αλλά και για τον τόπο μας.
Παράλληλα δεν έχει ακόμα αποδειχθεί ότι είναι η μόνη αιτία της περσυνής οικολογικής καταστροφής (ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΕΥΤΡΟΦΙΣΜΟΥ ΣΕ ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ) και πρόκλησης εμφάνισης του πολύ τοξικού μικροφύκους για τους ανώτερους θηρευτές (chattonellas). Είναι μια περίπτωση που έχει πολύ δρόμο ακόμη.
Κλείνοντας θέλω να σου θυμίσω, αλλά και συγχρόνως να συνδέσω τις δύο θεματολογίες τις οποίες άνοιξα, ότι κατά την διάρκεια της μαζικής θανάτωσης των ψαριών στον Μαλιακό, οι ειδήμονες με βαθμό ή χωρίς ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΖΑΝ τους πολίτες και τα Μ.Μ.Ε για φυσικά αίτια, αλλαγές θερμοκρασίας νερού και υπερχειλίσεις υδάτων.

Σκεπτόμενος τώρα τις τοποθετήσεις σου περί της ΑΣΗΜΑΝΤΟΤΗΤΑΣ των επιδράσεων των τοξικών βαρέων ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ μετάλλων, σε οποιαδήποτε μορφή τους, στον ανθρώπινο οργανισμό ΜΠΡΟΣΤΑ στην εφιαλτική και εντατική (όπως καταγγέλλεις) αζωτορύπανση που προκαλεί αυτός ο αδίστακτος και αδηφάγος Έλληνας αγρότης στα νερά του Ασωπού και της Μεσσαπίας καταλήγω δυστυχώς στον ίδιο συνειρμό!!

============

izabet's comment

κανείς δεν είπε ότι τα νιτρικά δεν είναι σημαντικός ρύπος! αλλά αν θέλουμε να κάνουμε μια σοβαρή συζήτηση, πρέπει να δούμε 2 πράγματα:
1. την τοξικότητα του κάθε ρυπαντή και πόσο βιοσυσσωρεύσιμος είναι ο κάθε ρυπαντής
2. την επιμόλυνση της διατροφικής αλυσίδας (π.χ. τρόφιμα-βολβοί, ψάρια κλπ) από τους ρυπαντές αυτούς...

αν τα δούμε αυτά χωρίς φόβο και πάθος, δεν υπάρχει καμία επιστημονική αμφιβολία ότι τα βαρέα μέταλλα είναι άκρως πιο επικίνδυνα και τοξικά από τα νιτρικά!