Tuesday, 31 March 2009

Η περιβαλλοντική αλήθεια του κ. Σουφλιά
πόσο "γυμνή" είναι η περιβαλλοντική πολιτική στην Ελλάδα?
------------------------------------------------------------------

TO BHMA 22.3.2009, Η Ελλάδα κόπηκε στο περιβάλλον

TO BHMA 29.3.2009, o κ. Σουφλιάς απαντά στο ΒΗΜΑ

Δευτέρα, 30.3.2009 , στέλνω στο ΒΗΜΑ το παρακάτω κείμενο για τον ...κ. Σουφλιά

Η περιβαλλοντική αλήθεια του κ. Σουφλιά

Με μεγάλη έκπληξη διάβασα την επιστολή του κ. Γ.Α. Σουφλιά στο Βήμα (29.3.2009) σχετικά με τα πεπραγμένα του στο υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ του οποίου ηγείται από τις 7.3.2004.
Οι παρακάτω γραμμές ας αναγνωστούν έχοντας υπόψη μας το εξής: η προσωπική πορεία του καθενός μας στο μετερίζι που ετάχθη έχει κάποια προιστορία και ανάλογη αξιοπιστία. Πόσο αξιόπιστος θεματοφύλακας επί των δημοσίων έργων μπορεί να είναι ένας Υπουργός όταν μέρος του σπιτιού του δεν είχε την απαιτούμενη από τον Νόμο οικοδομική άδεια; Πόσο ανιδιοτελείς μπορεί να είναι οι δηλώσεις ενός δημόσιου άνδρα που μάχεται το ΣτΕ επί σειρά ετών για την εκτροπή του Αχελώου ή πόσο ειλικρινής μπορεί να είναι όταν σκόπευε να διορίσει επιθεωρητές περιβάλλοντος στην Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ) εκτός διαδικασιών ΑΣΕΠ;
Στο επιστημονικό συνέδριο «Τρόφιμα και Περιβάλλον» που έγινε στις 13 και 14 Φεβρουαρίου 2009 στο Ευγενίδειο Ίδρυμα, ο κ. Π. Καρλής (επιθεωρητής της ΕΥΕΠ) ανέλυσε το έργο της ΕΥΕΠ από την 1.1.2004, ημέρα ίδρυσης της εν λόγω υπηρεσίας. Σε μια πρώτη ανάγνωση, το έργο της ΕΥΕΠ είναι πραγματικά αξιόλογο και τεράστιο αφού μέχρι 31.12.2003 δεν υπήρχε ΕΥΕΠ…
Σε μια δεύτερη ανάγνωση όμως, η πραγματικότητα δεν είναι όπως αυτή που δηλώνει ο κ. Σουφλιάς στην επιστολή του στο ΒΗΜΑ ή όπως εκείνη που περιέγραψε ο κ. Καρλής στο συνέδριο. Ο κ. Υπουργός σημειώνει στην επιστολή του στο ΒΗΜΑ σχετικά με την «δράση υπέρ του περιβάλλοντος» ότι «διενεργούνται αυστηροί περιβαλλοντικοί έλεγχοι, με την αποτελεσματική λειτουργία των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος. Προχωρήσαμε σε περισσότερους από 900 ελέγχους σε βιομηχανίες και επιβάλαμε πρόστιμα περίπου 18 εκατ. ευρώ στους παραβάτες». Αληθές! Η ΕΥΕΠ έχει κάνει εκατοντάδες ελέγχους από 1.1.2004 αλλά με αμφίβολα χειροπιαστά αποτελέσματα!
Ο ρυπαίνων καλείται να πληρώσει αλλά ακόμα και αν ακόμα (και όταν) πληρώσει, ποιος μας βεβαιώνει ότι θα σταματήσει να ρυπαίνει; Τα ποτάμια της χώρας (π.χ. Λούρος, Άραχθος και Σπερχειός) είναι απλές επαναλήψεις της εγκληματικής αμέλειας που έχει δείξει η πολιτεία στην διαχείριση των αποβλήτων, που έχουν μάλιστα την μορφή του copy-paste χωρίς να αλλάζουμε ούτε μία λέξη, ούτε μια τελεία.

Με άλλα λόγια, έχουμε κακόγουστες επαναλήψεις της ιστορίας του Ασωπού, αυτής της «αισώπειας ιστορίας», στη θάλασσα αυτή τη φορά. Στον μεν Ασωπό ποταμό πολλές βιομηχανίες απορρίπτουν τα λύματά τους χωρίς καμία βιολογική επεξεργασία και έτσι ρυπαίνουν το νερό με κοκτέηλ βαρέων μετάλλων, ενώ στον Αμβρακικό και στον Μαλιακό κόλπο τα λύματα των παραπλεύρων βιομηχανιών είναι πλούσια σε μικροοργανισμούς με μεγάλες απαιτήσεις σε οξυγόνο. Οι μικροοργανισμοί αυτοί βρίσκονται σε λύματα τα οποία είναι πλούσια σε οργανικές ενώσεις και άρα έχουν τις ιδανικές συνθήκες για να πολλαπλασιασθούν. Αυτός ο πολλαπλασιασμός τους όμως χρειάζεται οξυγόνο και έτσι δημιουργείται έλλειμμα οξυγόνου για τους υπόλοιπους οργανισμούς των θαλασσίων κόλπων. Το φαινόμενο αυτό έλαβε χώρα πέρσι τον Φεβρουάριο στον Αμβρακικό όπου πέθαναν 1.000.000 κιλά ψάρια και την περασμένη εβδομάδα στον Μαλιακό όπου και εκεί είχαμε τον θάνατο δεκάδων τόνων ψαριών. Για να πεθαίνουν όμως τα ψάρια τόσο μαζικά, κάτι παράνομο γίνεται…Κάτι που ίσως διαφεύγει της ΕΥΕΠ και του πολιτικού της προϊσταμένου, κ. Σουφλιά.
Αυτό το κάτι ίσως να σχετίζεται με την ανύπαρκτη διαχείριση αποβλήτων που έχουμε ως χώρα. Είναι πραγματικά λυπηρό να σκοτώνουμε ψάρια και το μεροκάματο των ψαράδων προσποιούμενοι διάφορα ψευδο-επιστημονικά αίτια. Το πραγματικό αίτιο του προβλήματος είναι τούτο: από 1.1.2009, θα έπρεπε να είχαμε σταματήσει σε εθνικό επίπεδο την λειτουργία όλων των ανοιχτών χωματερών αλλά ακόμα και σήμερα, εκατοντάδες τέτοιες χωματερές λειτουργούν παράνομα! Μάλιστα ο κ. Καρλής ήταν αποκαλυπτικός στην ομιλία του στο προαναφερθέν συνέδριο. Σε ερώτηση του γράφοντα σχετικά με τις χωματερές της χώρας, δήλωσε ότι «οι χωματερές είναι ευθύνη του Υπ. Εσωτερικών από 1.1.2009 και συνεπώς η ΕΥΕΠ δεν τις ελέγχει». Άρα, ο καθένας μας μπορεί ελεύθερα και ανέλεγκτα να πετά όπου θέλει ότι θέλει. Πώς να μην πεθάνουν τα ψάρια; Πώς να μην μολυνθεί ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας;
Η ΕΕ και ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, κ. Δήμας, μήπως θα πρέπει να επέμβουν άμεσα στο θέμα τούτο πριν δολοφονηθούν όλα τα αποθέματα αλιείας της χώρας μας; Διότι είναι φανερό ότι «η δράση υπέρ του περιβάλλοντος» από τον κ. Σουφλιά μάλλον δεν είναι αρκετά αποτελεσματική για την πραγματική προστασία της γεωργίας και της αλιείας της Ελλάδας.

Sunday, 29 March 2009

Τι σχέση έχουν τα καρτέλ, το Π(Θ)ΑΣΟΚ και ο Ασωπός?
το παπάκι είναι τα καρτέλ
που επιπλέουν
στα πράσινα ψέματα του ΠΑΣΟΚ
==================================
=====================================
========================================
η απάντηση στην ερώτηση του τίτλου
στο κείμενο τούτο που αποκαλύπτει
πόσο μάς κοροϊδεύει το ΠΑΣΟΚ
όταν μιλά για καρτέλ και πράσινα άλογα...
---------------------------
ΤΟ ΒΗΜΑ, 27.3.2009
-----------------------------------

Καρτέλ, δίκτυα καταναλωτών και πράσινη ανάπτυξη

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2009Η αξία της πολιτικής αλλά και της μαχόμενης δημοσιογραφίας γίνεται ακόμη πιο μεγάλη και χρήσιμη για την κοινωνία και τον άνθρωπο όταν σε τακτά χρονικά διαστήματα επανεξετάζουν φλέγοντα οικονομικά προβλήματα. Ειδικά σήμερα, εν μέσω παγκόσμιας οικονομικής και διατροφικής κρίσης. Από τη μία πλευρά υπάρχουν συνεχώς αυξανόμενες στρατιές ανέργων και αστέγων σε ΗΠΑ και ΕΕ, ενώ από την άλλη πλευρά περίπου 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι αντιμετωπίζουν οξύ επισιτιστικό πρόβλημα.

Εστιάζοντας στα δικά μας, αυτής της μικρής χώρας που λέγεται Ελλάδα με ελάχιστη κρίσιμη μάζα και άρα αληθινή εξουσία επιρροής, δύο τέτοια ζητήματα είναι τα καρτέλ και η πράσινη ανάπτυξη. Από τις σελίδες του «Βήματος» έχουμε αναφερθεί ξανά στα καρτέλ και στην ανύπαρκτη ουσιαστικά αντιμετώπισή τους από τη συντεταγμένη πολιτεία (βλ. «ΕΦΕΤ και καρτέλ: Ενας χρόνος μετά...», «Το Βήμα», 20.11.2007).

Εκείνο το κείμενο ισχύει στο ακέραιο ακόμα και σήμερα. Η πολιτική των προστίμων δεν μπορεί να σπάσει τις εναρμονισμένες πρακτικές από εταιρείες με ηγεμονική θέση στον χώρο των τροφίμων, του τουρισμού ή των τραπεζικών υπηρεσιών. Χρειάζεται μια άλλη αντιμετώπιση, πιο κινηματική. Μια αντιμετώπιση ενημέρωσης και εγρήγορσης του καταναλωτικού κοινού μέσα από ένα, για παράδειγμα, δίκτυο καταναλωτών. Ενα τέτοιο δίκτυο, μάλιστα, εξαγγέλθηκε από τον κ. Γ. Παπανδρέου πέρυσι τον Μάρτιο, στο 8ο Συνέδριο του ΠαΣοΚ, αλλά ακόμα και σήμερα η περαιτέρω τύχη του αγνοείται. Μαθαίνω ότι το εν λόγω δίκτυο έχει κολλήσει στα «γρανάζια της κομματικής γραφειοκρατίας». Ενώ σε κοινοβουλευτικό και αντιπολιτευτικό επίπεδο γίνονται μεμονωμένες προσπάθειες, τίποτα δεν γίνεται κεντρικά. Παράλληλα, τα μηνύματα από τον κόσμο δείχνουν ότι οι καταναλωτές αντιλαμβάνονται τη χρησιμότητα και την αναγκαιότητα ενός τέτοιου δικτύου. Αλλά αυτή η κοινωνική ανάγκη δυστυχώς δεν μπορεί να μετουσιωθεί σε πολιτική πράξη και πρακτική ιδεολογία από τα κομματικά στελέχη του ΠαΣοΚ. Αυτές οι σκέψεις ίσως είναι μια χρήσιμη τροφή για σκέψη σήμερα, λίγες ημέρες μετά την Παγκόσμια Ημέρα του Καταναλωτή (15 Μαρτίου).

Και βέβαια πρέπει να μας προβληματίσει το γεγονός, αλλά και η διεθνής πρακτική, ότι τα καρτέλ σε οποιονδήποτε χώρο δεν μπορούν να σπάσουν μόνο με επερωτήσεις στο Κοινοβούλιο ή καταγγελτικό λόγο. Χρειάζεται συστράτευση πολιτική και συντεταγμένη προσπάθεια, με εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, μετρήσιμους στόχους και σαφή πρόταση για τους πολίτες. Πρέπει να θυμηθούμε ότι η πολιτική ως λέξη προέρχεται από την πόλη και ο στόχος της (πρέπει να) είναι να υπηρετεί τους πολίτες, τον Ανθρωπο. Σήμερα όμως κατά πόσο γίνεται κάτι τέτοιο; Ή πόσο έγινε κάτι τέτοιο με το περυσινό σκάνδαλο του ηλιελαίου, που ποτέ δεν μάθαμε πόσο ορυκτέλαιο και από ποια προϊόντα καταναλώσαμε;

Εκφράζοντας αυτόν τον σκεπτικισμό δεν θέλουμε να κατηγορήσουμε ή να ψέξουμε συγκεκριμένα πρόσωπα αλλά δεδομένες αντιλήψεις! Και σίγουρα χρειάζεται να είμαστε κυνικοί σκεπτικιστές όταν διαβάζουμε για τις θέσεις του ΠαΣοΚ για τη λεγόμενη πράσινη ανάπτυξη, που παρουσιάστηκαν πριν από λίγες ημέρες από τον πρόεδρο του κόμματος. Αυτές οι θέσεις θα μείνουν απλώς θέσεις και άρα κενές λέξεις (σαν ένα αδειανό πουκάμισο που λέει και ο ποιητής) ή θα πάρουν σύντομα κινηματικό χαρακτήρα και πρακτική οντότητα; Ωσπου να απαντηθεί αρμοδίως το ερώτημα τούτο με πράξεις, μήπως έχουμε κάθε δικαίωμα να μιλάμε για πράσινα άλογα; Ειδικά σήμερα που οι πιστοποιημένοι ρυπαντές του Ασωπού επανελέγχονται από τους επιθεωρητές της ΕΥΕΠ, νέα πρόστιμα ανακοινώθηκαν στις 17.3.2009 σε εταιρείες που συνεχίζουν να ρυπαίνουν και άρα κατά τον νόμο πρέπει να ανασταλεί η λειτουργία τους; Αν υπήρχε ένα πραγματικό κίνημα ή δίκτυο καταναλωτών, θα μπορούσε κάλλιστα να ενημερώσει τους καταναλωτές για την πρακτική αυτών των εταιρειών με δεδομένα στοιχεία, ώστε να ξεκινήσει η μόνη αποδεδειγμένα επιτυχής αντιμετώπιση των καρτέλ: το εμπορικό και καταναλωτικό μποϊκοτάζ τους. Ως κοινωνία μέχρι πότε θα αναλωνόμαστε απλώς σε κενά λόγια χωρίς καμιά πράξη ουσίας; Ως ψηφοφόροι μήπως πρέπει να γίνουμε πιο απαιτητικοί από τα κόμματα εξουσίας;

Ο κ. Ι. Ζαμπετάκης είναι επίκουρος καθηγητής Χημείας Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Saturday, 28 March 2009

τι Ασωπός...τι Σπερχειός! Τι Αμβρακικός...τι Μαλιακός!

οι τσιπούρες ζουν σε ποτάμια? είναι δηλ. ποταμίσια ψάρια?
αυτό θέλουν να μας πείσουν οι Αρχές εκεί στο μαλιακό...όπου ψάρια...αυτοκτονούν μαζικώς!
τα ψάρια , κατά τις κοιμόμενες αρχές...είναι από τον Σπερχειό και άρα ποταμίσια, το λένε αυτό για να μας πείσουν ότι ...η θάλασσα είναι ΟΚ.

Οι ιχθυοπαθολόγοι όμως είναι ...στον κόσμο τους...όπως ήταν και πέρσι στον Αμβρακικό που πέθαναν 1.000.000 ψάρια!

όλα καλά λοιπόν?
οι ρυπαίνοντες τον Ασωπό, τον Λούρο, τον Άραχθο και τον ...Σπερχειό [πια...] θα πληρώνουν [κατά τον κουφό τον Σαρακατσάνο] και εμείς θα τρώμε νεκρά ψάρια και την πολιτική τους σαπίλα με τα βιομηχανικά τους λύματα...

μέχρι τις 15.4.09 αυτά...
στας βρυξέλας θα πρέπει να μιλήσω και για τον μαλιακό...

Thursday, 26 March 2009

fish commiting suicide...and Uni of Athens on Asopos...tell me lies...
πριν από λίγες ώρες με πήραν τηλέφωνο από το STAR κεντρικής Ελλάδας ...
να με ρωτήσουν πώς γίνεται να πεθαίνουν τα ψάρια στον μαλιακό?

το θέμα μού μυρίζει ...αμβρακικό κόλπο, φλεβάρη 2008

τι ασωπός, τι αμβρακικός έγραφα τότε...

σήμερα, τι είχες Γιάννη τι είχα πάντα.!
μήπως πρέπει να γράψω κανά κείμενο ...

τι αμβρακικός, τι μαλιακός ?!?!

κι όλα αυτά την ώρα που το Πανεπιστήμιο Αθηνών [αυτό το ανεπίληπτον ίδρυμα μορφώσεως και διαμορφώσεως...συνειδήσεων...] διοργανώνει ημερίδα με θέμα τον Ασωπό...
βρήκα από σπόντα την παρακάτω πρόσκληση...αλλά κανείς ακόμα δεν ξέρει ποιος θα μιλήσει και τι θα πει...

μυστήριο!
μήπως πρέπει να πάρω κανά τηλ. τον κ. Καρακώστα? να μάθω τι και πώς?
=============================================================
ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητής Χρήστος Ν. Κίττας και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητής Ιωάννης Κ. Καράκωστας, Αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ σας προσκαλούν την Παρασκευή 3 Απριλίου στις 14.00 στην επιστημονική ημερίδα με θέμα:

«Η κατάσταση στον Ασωπό»

Κατά την διάρκεια της ημερίδας θα γίνει παρουσίαση των αποτελεσμάτων έρευνας για την ποιότητα των νερών της λεκάνης του Ασωπού και θα αναλυθούν οι επιπτώσεις στην υγεία από την μόλυνση του νερού αλλά και ζητήματα σχετικά με την νομική προστασία του περιβάλλοντος.

Η ημερίδα θα λάβει χώρα στο Νέο Αμφιθέατρο, Κεντρικό Κτήριο Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου 30

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος

Χρήστος Ν. Κίττας Ιωάννης Κ. Καράκωστας


====================================

επειδή πολύ ψέμα μυρίζομαι...


πάρτε και ένα σχετικό άσμα...heavy metals! everywhere I read...Photograph of cadmium metal, with a penny to show scale.U.S. Geological Survey

----------------------------
---------------------------------
-----------------------------------------

όπου κι αν κοιτάξω...η Ελλάδα με πληγώνει...[έτσι δεν έλεγε ο ποιητής;]

in my case, whatever I read...βαρέα μέταλλα βρίσκω...

Πολύς λόγος γίνεται για τα νομικά όρια των βαρέων μετάλλων σε τρόφιμα,
μάλιστα ο ΕΚ 1881/2006 ΔΕΝ έχει όριο για νικέλιο και χρώμιο...
κι έτσι δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν είναι ΟΚ τα κρεμμύδια και καρότα του Ασωπού...όσο νικέλιο και χρώμιο κι αν βρούμε...ακόμα και όταν βρίσκουμε 400% πάνω από την ανώτατη βιβλιογραφική τιμή!!!

Από την άλλη όμως, έχουν αρχίσει να πυκνώνουν οι φωνές για μείωση των ορίων των βαρέων μετάλλων στα τρόφιμα!
προχθές, 24.3.09 η EFSA ζήτησε να μειωθεί το ποσό της ανεκτής εβδομαδιαίας πρόσληψης [Tolerable Weekly Intake] για το κάδμιο από 7 μg/kg σωματικού βάρους στα 2,5 μg/kg σωμ. βάρους.

Mε άλλα λόγια, ένα παιδί δέκα κιλών, μπορούσε να τρώει μέχρι 70 μg κάδμιο κάθε εβδομάδα,
αλλά τώρα πια μπορεί να τρώει μέχρι 25 μg...

Πολύ μεγάλη μέιωση από 70 ...στα 25 ! ! !

Kαταλαβαίνετε ότι οι παραγωγοί τροφίμων και η βιομηχανία τροφίμων πρέπει να αναθεωρήσουν πολλά στην πρακτική τους!
ο ΕΦΕΤ καλό θα είναι να εντατικοποιήσει τους ελέγχους για βαρέα μέταλλα...
το λέμε εδώ και πολλές μέρες...
ελπίζω κάποια στιγμή να εισακουστούμε!

Wednesday, 25 March 2009

alexander (the great?) and the climate change

η ιστορία είναι επιστήμη?
φυσικά και όχι!
ούτε νόμους έχει, ούτε αξιώματα, ούτε μπορείς να επαναλάβεις πειράματα για να τσεκάρεις τα συμπεράσματά σου.

αν είσαι μεγάλο νούμερο της Ιστορίας, παίρνεις και κανά δυο "ιστορικούς" - λαμόγια στο πλευρό σου όταν πας να πολεμήσεις τους Πέρσες...τους βάζεις να γράφουν ότι θέλεις εσύ και έτσι γενιέται ο μύθος σου (του μεγαλέξαντρου δηλαδή, του Bush της αρχαιότητας).

όταν έρχεται ο νυν bush junior στα πράγματα...του την πέφτουν οι ταλιμπάν στις 11.9.2001 και αρχίζει να διαβάζει τα βιβλία που έχουν γράψει οι παραπάνω ιστορικοί λαμόγια για τον bush της αρχαιότητας, τον ...alexander the great...που νίκησε τους Πέρσες...τον κοινό εχθρό...

έτσι...το hollywood αρχίζει να φτιάχνει ταινίες, οι συγγραφείς να γράφουν βιβλία και ο αλέξαδρος ξαναγίνεται της μόδας...μέχρι να πέσει ο σαντάμ...και να έρθει η ειρήνη [εμένα μου λες?] στο Ιράκ...σαν την ειρήνη που κατάφερε το λαμόγιο ο αλέξαντρος, ο αιμοσταγής δολοφόνος...από την Μακεδονία...

αν είσαι λαμόγιο πολιτικός (βλ. αλ γκορ) δεν κάνεις τίποτα για το περιβάλλον και τον πλανήτη 8 χρόνια ως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ αλλά κάποια στιγμή ξυπνάς από τον ύπνο σου και οραματίζεσαι ότι ο νέος αντίχριστος -666 είναι το CO2...και η κλιματική αλλαγή...βάζεις και τον ΟΗΕ να ασχοληθεί με το θέμα...σου κάθεται και ένα νομπελάκι και έτσι η κλ. αλλαγή γίνεται της μόδας...τόσο της μόδας που επιστήμονες του ΟΗΕ γίνονται γραφικοί όντας κατά της κρεατοφαγίας...

η κλ. αλλαγή όμως δεν μπορεί να σκοτώσει! τουλάχιστον όχι ακόμα...
ενώ η ρύπανση του νερού [με βαρέα μέταλλα, με φυτοφάρμακα κλπ] και μπορεί να σκοτώσει και έχει αρχίσει ήδη να σκοτώνει...π.χ. στον Ασωπό...

αν είσαι όμως ψευδο-επιστήμονας ή απλά πολιτικός...δεν μπορείς να αξιολογήσεις τη σχετική επικινδυνότητα του κάθε ρύπου...
και έτσι παραμένεις στην αφασία σου ότι
1. ο αλέξανδρος είναι μέγας...
και
2. το CO2 είναι πιο σημαντικό από το Cr[VI]

αν είσαι όμως σε αφασία...τότε πώς μπορείς να ορίσεις μια ρεαλιστική πολιτική για το περιβάλλον?
δεν μπορείς!
και απλά κλείνεις τον διακόπτη για μια ώρα στις 28.3..09...
ενώ το νερό που πίνεις μέσω των τροφίμων ...είναι καρατοξινομένο...

αυτό δεν κάνει ο σκάι, η greenpeace, το wwf, o σουφλιάς, ο ομερπριόνης-kaklamanis, όλοι εσείς που θα σβήσετε τα φώτα το σάββατο???

και όσοι απλά κοιμούνται μέσα σε μια οικολογική φούσκα...οικολόγοι της πλάκας...

δείτε και το παρακάτω κείμενο ...είναι λίγο παλιό αλλά πάντα επίκαιρο...
=========================================================

Ecology is fashionable

THESE days it is rather trendy to be an ecologist. The news on fires and on Chromium (VI) in Asopos River, the Nobel Prize to Al Gore and the Bali meeting has made us a bit more aware about the environment. However, is the climate change the number one environmental problem in Greece?
The global warming might be a big problem for the Earth in the next few decades, but the polluted water (Oinofyta) which is not fit for consumption or even washing is more severe and more fatal. In 1989, six percent of the deaths in Oinofyta were due to cancer. Today this ratio is 36 percent! Chromium (VI) might be the reason.
A useful tool for prioritising the environmental problems is the method called Hazard Analysis and Critical Control Point (HACCP), which is used in assessing food safety. The first step is to perform a proper risk assessment for all the hazards in water and waste.
Having performed such an environmental HACCP study, it could be suggested that the most pressing problems in Greece today are: the way the water is managed (eg nitrates and Chromium (VI) are present in very high levels); the way our waste is managed (there are still thousands of illegal waste landfills where a fire causes the emission of carcinogenic dioxins); and the non-existing recycling schemes.
Linked to the environmental pollution is the quality of food, as in a polluted environment it is impossible to produce safe food. In order to highlight this link, my blog's name is environmentfood. blogspot. com, where the problem of punishing the polluters is discussed. Today, the state announces fines but we, as consumers, do not know which fines are finally collected. It is a matter of urgency to create a publicly accessible database where anybody can get information on companies polluting the environment or producing non-safe food. This database could be called "Teiresias for the environment" and it would be a commercial tool to pressurise companies to start applying HACCP principles for a cleaner environment and therefore safer food. Do we ask a lot from the ministers of environment and development (ie Messrs Souflias and Folias)?

-----------------------
Yannis Zabetakis, Athens
Letter to the Editor, Athens News, 28.12.2007

Tuesday, 24 March 2009

Καρτέλ και Πράσινα άλογα[why PaSoK is lying on cartel and green development? the answer is here]

κείμενο περί ΠΑΣΟΚ και πράσινων αλόγων...
[έχει γραφτεί για ΤΟ ΒΗΜΑ]
Γιατί για να γίνει μια καινούργια αρχή με τους Οικ. Πράσινους...πρέπει να δηλώσεις και ελεύθερος από βαρίδια του παρελθόντος...

.ΥΓ. Το κείμενο αφιερώνεται στα βαρίδια του ΠΑΣΟΚ...

Monday, 23 March 2009

Sunday, 22 March 2009

is IKEA stupid?
TO BHMA,
Sunday 22.3.2009,
on page 15
they got this ad...
on how good for the environment are the IKEA eco-bulbs...

did you know that
20 bulbs from IKEA = 490 trees?

how stupid are they?
how can they compare bulbs to trees?
trees can turn CO2 to O2, bulbs can not!
unless IKEA bulbs have this magic chemistry ...called photosynthesis!

έλεος!
μάς περνάνε για τόσο χαζούς ?
την επόμενη φορά που θα βρεθώ στο ΙΚΕΑ...θα τους ρωτήσω...πώς μετατρέπουν λάμπες σε ...δέντρα?

και το χειρότερο ποιο είναι?
ότι το wwf υπογράφει αυτή την επιστημονική Ηλιθιότητα!
έλεος...

Saturday, 21 March 2009

world water day


Department of Water and Power workers are emptying out bales of plastic balls in the Ivanhoe reservoir in Los Angeles on Monday, June 9, 2008. Department of Water and Power released about 400,000 black plastic 4-inch balls as the first installment of approximately 3 million to form a floating cover over 7 acres of the reservoir to protect the water from sunlight. When sunlight mixes with the bromide and chlorine in Ivanhoe's water, the carcinogen bromate can form. (Irfan Khan/AP)
========================
===============================
=======================================

22nd of March, world day of water...

the water that is getting dirty and more scarce...

the water that contains pesticides, heavy metals and gets more polluted by the minute since no industry in Greece has a proper waste management system. Ok, I may exaggerate a bit but the waste management is a big water problem...

This text by Maria is about 4 years old...but still up-to-date...

you can see here some thoughts [in greek] for Asopos and water management
and here on the value of water

last, but not least, if you are a farmer, think water...not subsidies!

Friday, 20 March 2009

polluted Asopos...
polluted Asopos...the new plague of Thebes
=======================================

* Heavy metals at Thiva’s gates – Renowned for its city gates in antiquity, Thiva is infamous for hexavalent chromium in its water - and now it seems, in some of its vegetables, writes Damian Mac Con Uladh

Thursday, 19 March 2009

water or climate change?Yesterday, I asked you to rate which one is more important...
climate change VS water shortage...

In order to help you...get the right answer,

please read here...

@AsoposSOS
φίλε, ok, think global and act local...
wot a nice...moto...if you can breathe and drink water...

otherwise you r dead...and then ...no thinking and no acting...

Wednesday, 18 March 2009

ASOPOS SOS in Athens News

νέα, νέα πολλά!

το Σάββατο στα διόδια θα κάνουμε μια εκδήλωση καλή!

την Παρασκευή 20.3.2009 αγοράστε την Athens News, θα έχει κείμενο για τον Ασωπό και το νερό!

χθες μιλούσα με τους ανθρώπους του WWF για το θέμα του νερού και πόσο πιο σημαντικό είναι από την κλιματική αλλαγή.

στις 15.4.2009, το κόμμα των Πράσινων θα κάνει ημερίδα στις Βρυξέλλες στο Ευρωκοινοβούλιο για το θέμα του Ασωπού...

Εκεί με κάλεσαν να μιλήσω για νερό και τρόφιμα, τίτλος της ομιλίας μου

"Food Hazards in Greece: why water pollution is more important than climate change? "


ενώ παράλληλα ο ρυπαίνων συνεχίζει να ρυπαίνει!
αντί να ανασταλλεί η λειτουργία του...ρυπαντή...ως ορίζει ο νόμος [!!!] ...η ΕΥΕΠ δεν έχει τα κότσια να το κάνει...ξαναρίχνει απλά πρόστιμα...

εσείς τι λέτε;
ποιο είναι πιο σημαντικό σήμερα;
το πόσιμο νερό ή το λιώσιμο των πάγων;

Monday, 16 March 2009

aspartame

πόσο γλυκιά και άδολη είναι η ασπαρτάμη?
===========================================

η Athens Voice στη σελίδα 5 του τρέχοντος φύλλου της...δυστυχώς μάς λέει ψέματα...
ιδού και το email που έστειλα πριν από 10 λεπτά στο
info@athensvoice.gr

Αγαπητέ κ. Εκδότη της Athens Voice

με την παρούσα επιστολή και το συνημμένο κείμενό μου θα ήθελα να επιστήσω
την προσοχή σας στην ασφάλεια της ασπαρτάμης που δεν είναι καθόλου "άδολη"
όπως ψευδώς αναφέρει η σελίδα 5 της Αthens Voice στο τρέχον φύλλο της,
12-18/3/2009.

Είναι και λίγο περίεργη η σελίδα αυτή, δεν αναφέρεται ...αν είναι ξένη
δημοσίευση αλλά οι συντάκτες του κειμένου ευχαριστούν την κ. Βίκυ
Πυρογιάννη για την επιστημονική επιμέλεια του άρθρου...

Δεν πρέπει να μάθουμε ποιοι είναι οι συντάκτες αυτού του επιστημονικώς
ψευδούς κειμένου?
Δεν πρέπει να μάθουν οι αναγνώστες ότι η ασπαρτάμη δεν είναι 100% αθώα?

Μήπως πρέπει να δημοσιεύσετε και την άλλη άποψη, για την άλλη πλευρά [την
σκοτεινή!] της ασπαρτάμης?

Γιάννης Ζαμπετάκης
Επίκ. Καθηγητής Χημείας Τροφίμων και Lead Auditor
ΕΚΠΑ

===============================

το κείμενό μου περί ασπαρτάμης που έστειλα στην Athens Voice συνημμένο με το παραπάνω email,
μπορείτε να το δείτε εδώ...

==============================================

Friday, 13 March 2009

climate change

η κλιματική αλλαγή είναι εδώ...
και το χειρότερο από όλα ποιο είναι? ότι η αλλαγή είναι μεγαλύτερη ακόμα και από τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις.

σε λίγα χρόνια...θα είμαστε είτε έρημος είτε...under water...

εσείς τι προτιμάτε?

έρημος

ή

υποβρύχιο?PS. αυτό το τραγούδι σχετίζεται με τις πλημμύρες που έρχονται αλλά και με την ...Villarreal την ομάδα - κίτρινο υποβρύχιο από την Ισπανία που έστειλε τον Βάζελο ...σπίτι του μετά από μια ΜΕΓΑΛΕΙΏΔΗ ευρωπαϊκή πορεία...

και του χρόνου με Υγεία...Βαζελάκια! να είστε πάντα καλά να μας χαρίζετε Ηδονή. ΟΕΟ

Thursday, 12 March 2009

Ο μηχανισμός της πιστοποίησης


πόσο αξιόπιστα είναι τα πιστοποιητικά ISO14001 εν Ασωπώ??
===============================================
απάντηση...ρωτήστε τον
κ. Αγερίδη,
πρόεδρο του ΕΣΥΔ

Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης A.E. (E.ΣY.Δ.), Θησέως 7, 176 76 Καλλιθέα
Τηλ.:
210 7204600, Fax: 210 7204555
e-mail:


==================================
=====================================
========================================

Η πιστοποίηση είναι κατ’ουσία μια επιθεώρηση που γίνεται από μια ανεξάρτητη (ως προς την προς πιστοποίηση εταιρεία) εταιρεία ώστε να ελεγχθεί και να βεβαιωθεί ότι η εταιρεία πληρεί κάποιους όρους. Αυτοί οι όροι ορίζονται από το πρότυπο πιστοποίησης.

Στην πρακτική των επιθεωρήσεων, υπάρχουν 3 τύποι:

I. Επιθεώρηση 1ου τύπου ή εσωτερική επιθεώρηση


II. Επιθεώρηση 2ου τύπου: κάποιος από τους πελάτες της επιχείρησης, έρχεται να επιθεωρήσει όλη την εταιρεία από την οποία προμηθεύεται τις πρώτες του ύλες.Αυτή η επιθεώρηση είναι η κατ΄εξοχήν επιθεώρηση που πρέπει να γίνεται από τις αλυσίδες λιανικού εμπορίου στους προμηθευτές τους των Private Label [ιδιωτική ετικέτα] τροφίμων.

III. Επιθεώρηση 3ου τύπου: ανεξάρτητος φορέας πιστοποίησης (π.χ. EQA, TUV) επιθεωρεί την επιχείρηση βάσει κάποιου πρότυπου (π.χ. ISO9001, ISO22000) ώστε να πιστοποιηθεί η εταιρεία ως προς αυτό το πρότυπο.


Ουσιαστικά μιλάμε για μια πυραμίδα όπου στη βάση της πυραμίδας είναι η παραγωγός εταρεία ή η εταιρεία logistics, με δυο λόγια η προς πιστοποίηση εταιρεία. Πάνω από αυτή την εταιρεία, σχηματικά πάντα, βρίσκονται καμιά 20-αριά φορείς πιστοποίησης...εκ των οποίων ένας από αυτούς θα πιστοποιήσει την προς-πιστοποίηση εταιρεία...Πώς επιλέγει όμως φορέα πιστοποίησης η προς-πιστοποίηση εταιρεία? Μέσω προσωπικών σχέσεων, δυστυχώς.

Τώρα, ως υψηλή επιβλέπουσα αρχή καλής λειτουργίας των φορέων πιστοποίησης είναι το ΕΣΥΔ [Εθνικό Συμβούλιο Διαπίστευσης]. Ο ρόλος του ΕΣΥΔ είναι να επιβλέπει την ορθή λειτουργία των φορέων πιστοποίησης ώστε τα πιστοποιητικά που χορηγούν οι δεύτεροι είναι αξιόπιστα και κατόπιν αληθινής επιθεώρησης on site και όχι ...επιθεώρησης εκ του μακρόθεν...

Όταν, λοιπόν, άρχισα να μαθαίνω εκ των ...έσω το μηχανισμό της πιστοποίησης, άρχισα να βλέπω και πότε κάνουμε ή δεν κάνουμε τα στραβά τα μάτια... Γενικά, υπάρχει απίστευτη ελαστικότητα στο πόσο κοντά στην πραγματικότητα ή πόσο μακριά από αυτή μπορεί να είναι όσα γράφονται σε μια έκθεση επιθεώρησης... το όλο σύστημα εξαρτάται από το ηθικό ανάστημα του Ιδιοκτήτη του φορέα πιστοποίησης και το επιστημονικό σθένος "να πατήσει πόδι" ο επιθεωρητής στα "κακώς κείμενα" της προς πιστοποίηση εταιρείας...

Δυστυχώς ο αδύναμος κρίκος της αλυσιδωτής αντίδρασης που λέγεται "πιστοποίηση" είναι το ΕΣΥΔ ΑΕ, που αν και ΑΕ μόνο ΑΕ δεν είναι ...είναι ένας μηχανισμός που ελέγχεται ηθικά και πρακτικά από την κυβέρνηση και η εκάστοτε κυβέρνηση διαλέγει διευθυντές του ΕΣΥΔ [κατά το δοκούν??]. Πέρσι το καλοκαίρι, άλλαξε διοίκηση το ΕΣΥΔ και από τότε διευθυντής του ΕΣΥΔ (δι-)ορίστηκε ο κ. Αγερίδης, πρώην εργαζόμενος στην ΕΑΒ.

Όταν μιλώ με τους φίλους του ΙΤΑΠ, αναρωτιούνται σχετικά: "μήπως έχουμε βάλει τους λύκους να φυλάνε τα πρόβατα?"...

Μάλλον δίκιο έχουν...

Ιδού το γιατί...

1. Asopos - water, ISO14001 και ο ρόλος κάποιων ελεγκτών

2. Real News και ΕΑΒ

3. και η σπασμωδική αντίδραση του κοιμωμένου UKAS [is UKAS the sleeping beauty of this story?] [Reading this UKAS' response, I have to say that Ι am afraid that UKAS has not understood the environmental murder here...they think it is just another storm in a -british- tea cup...they need to wake up...somehow... ]


P.S. The fight for clean water and for Asopos is getting Pan-European! watch this space for more details! Till then...please, relax and feel the Highlands Breeze...


Wednesday, 11 March 2009

περί Καθώς Πρέπει Λαμογιών...ένας γιατρός λαμόγιο ...λέει σε ασθενή του...come to me again...

=========================================

τι εστί Λαμόγιο στην Επιστήμη?
πόσο Λαμόγιο μπορεί να είναι ένας Επιστήμονας που λέει ότι το εξασθενές χρώμιο δεν είναι καρκινογόνο?
και στην τελική, ποια είναι τα ΠΙΟ επικίνδυνα λαμόγια?

τα πράγματα είναι [κι εδώ!] απλά...
οι άνθρωποι που έχουν αναλάβει από τον καιρό του Ιπποκράτη να δίνουν Υγεία στους Ανθρώπους...είναι και τα μεγαλύτερα λαμόγια...διότι παίζουν με τον πόνο και τον φόβο των Ανθρώπων πουλώντας μούρη, εξουσία και γνώση...
Φακελάκια, αγένεια, ύφος ξερόλα κλπ κλπ [δεν χρειάζεται να σας τα πω...πάτε μια βόλτα σε ένα νοσοκομείο να τα δείτε]
[Από την άλλη, μην τα ισοπεδώνουμε όλα! Στην Ελλάδα, έχω συναντήσει Αληθινούς Γιατρούς! Έξοχους Επιστήμονες και πάνω από όλα Ανθρώπους με όλη τη σημασία της λέξης]

Το παιχνίδι της ιατρικής λαμόγιας δυστυχώς είναι τόσο καλά στημένο ...που είναι δύσκολο να το ξεσκεπάσεις...
Αλλά τα νέα που μας έρχονται από το Harvard είναι πραγματικά ελπιδοφόρα...
Οι ίδιοι οι φοιτητές αυτού του πανεπιστήμιου [που αποτελεί κράτος εν κράτι!] μυρίστηκαν κάτι ...
Δείτε εδώ τη συνέχεια της ιστορίας...
Και θυμηθείτε τους στίχους του Νιόνιου...

Πώς να κρυφτείς από τα παιδιά?
Έτσι κι αλλιώς τα ξέρουν όλα...

Tuesday, 10 March 2009

James Blunt in Athens...at last!
Μια μαγική βραδιά με τον James Blunt στην Αθήνα, στη τελευταία του συναυλία μιας δεκαπεντάμηνης τουρνέ σε όλο τον κόσμο το Σάββατο 7.3.09...
Eίχε έρθει και πέρσι το καλοκαίρι αλλά ο ομερΠριόνης έκλεισε το θέατρο λίγες ώρες πριν την συναυλία αν θυμάστε...
Αλλά το Σάββατο τα κατάφερε να μας τραγουδήσει και εμείς να τον απολαύσουμε!
Η ατμόσφαιρα πανέμορφη, το πλήθος μάλλον λιγοστό αλλά τόσο μα τόσο ενθουσιώδες...ήταν πολύ όμορφο να βλέπεις ανθρώπους από 12 ως 70 χρονών να ...ξέρουν τους στίχους του James και να σιγοτραγουδάμε όλοι μαζί...
Ο ήχος στο κλειστό του tae-kwon-do απλά τέλειος!
και χαλάλι τα €45 του εισιτήριου...

Η πρώτη μας συναυλία ήταν που πήγαμε επί Ελληνικού εδάφους με την Debbie και πραγματικά περάσαμε πανέμορφα!

Ειδικά όταν ένας εκστασιασμένος James κατέβηκε στην αρένα και άρχισε να μας χαιρετά...πέρασε και δίπλα μας...[2η φωτό]Δύο στίχοι

Give me reason but don't give me choice.
'Cause I'll just make the same mistake again.

που μου έχουν καρφωθεί στο μυαλό από το Σαββατόβραδο και όσο τους σκέπτομαι ...νομίζω πως βρίσκουν εφαρμογή όχι μόνο στις σχέσεις αλλά ...παντού είναι από αυτό το τραγούδι...Same mistake
Saw the world turning in my sheets and once again I cannot sleep.
Walk out the door and up the street; look at the stars beneath my feet.
Remember rights that I did wrong, so here I go.
Hello, hello. There is no place I cannot go.
My mind is muddy but my heart is heavy. Does it show?
I lose the track that loses me, so here I go.


And so I sent some men to fight, and one came back at dead of night.
Said he'd seen my enemy. Said he looked just like me,
So I set out to cut myself and here I go.


I'm not calling for a second chance,
I'm screaming at the top of my voice.
Give me reason but don't give me choice.
'Cause I'll just make the same mistake again.


And maybe someday we will meet, and maybe talk and not just speak.
Don't buy the promises 'cause, there are no promises I keep.
And my reflection troubles me, so here I go.


I'm not calling for a second chance,
I'm screaming at the top of my voice.
Give me reason but don't give me choice.
'Cause I'll just make the same mistake,
I'm not calling for a second chance,
I'm screaming at the top of my voice.
Give me reason but don't give me choice.
'Cause I'll just make the same mistake again.


Saw the world turning in my sheets and once again I cannot sleep.
Walk out the door and up the street; look at the stars.
Look at the stars fall down.
And wonder where did I go wrong.

===============================

Τhanx James et al for a magic night!
See you soon...

Sunday, 8 March 2009

μια αναγνώστρια ερωτά

στην ανάρτηση περί ΕΣΥΔ και Ασωπού,
είχα και κάποια σχόλια - καλόπιστα (είμαι σίγουρος!) ερωτήματα από μια ανώνυμη αναγνώστρια του blog τούτου, την ΑΚ.

ιδού μερικά

Παρασκευή 27.2.

Εγώ δεν λέω ότι πάω να σώσω τον κόσμο. Δεν μπορώ, ίσως είμαι αδύναμη.. Εσύ όμως έχεις βγει προς τα έξω (και μπράβο) και είπες μερικά πράγματα. Ένα από αυτά είναι ότι κάποιοι φορείς πιστοποίησης τα παίρνουν. Και μετά βγαίνει ότι δούλευες και εσύ με κάποιον τρόπο για έναν από αυτούς. Και του τα χώνεις τώρα, αφού σε απέλυσε, γιατί δεν έχει όπως λες ηθικό ανάστημα, ενώ όπως συμπληρώνεις ηθικό ανάστημα και επαγγελματική σοβαρότητα συνήθως πάνε μαζί. Και γιατί ενώ μπορούσες να μας πεις ποιοι δεν είναι σοβαροί δημόσια δεν μπορείς να μας πεις και ποιοι είναι σοβαροί; Για να ξέρουμε τις πιστοποιήσεις ποιων εταιριών να εμπιστευόμαστε σαν καταναλωτές; Όταν λέω όλοι έχουν κάτι να κερδίσουν το έγραψα αυθόρμητα, και μετά την απάντηση σου και του fantasy συνεχίζω δυστυχώς να το υποστηρίζω. Γιατί βόλευαν την εταιρία για την οποία δούλευες αυτά που έλεγες. Επίσης, τα τελευταία 2 χρόνια είσαι παντού στα media. Και σωστά γιατί δίνεις δημοσιότητα στο θέμα. Αλλά τελικά, το ξύλο άλλος το έφαγε, και άλλοι μολύνονται και άλλοι κάνουν κονέ με τα πιο ισχυρά δημοσιογραφικά λόμπυ. Τώρα, μπορείτε να με ξαναβρίσετε που τόλμησα να θέσω τα θέματα αυτά και να ανεβάσετε και κανένα βιντεάκι που να υποδεικνύει πόσο σκοτεινά είναι τα κίνητρα της παρέμβασής μου…. δυστυχώς, με τον ίδιο τρόπο αντιδρούν και οι περισσότεροι από αυτούς που (ορθώς) κατηγορείτε.. ευχαριστώ και καλό τριήμερο.


Τετάρτη 4.3.

Το κείμενο που μου λες το είδα και όχι μόνο δεν απαντά στα ερωτήματά μου, αλλά είναι το κείμενο από το οποίο τα ερωτήματα αυτά προέκυψαν. Προσπαθώ να είμαι ενημερωμένη για τα προϊόντα που επιλέγω. Παρακολουθώντας ειδησεογραφία και εν μέρει εσένα, δεν έχω σκοπό να ενισχύσω δια της κατανάλωσης κάποιες εταιρίες και δεν καταναλώνω αγροτικά προϊόντα από την περιοχή της βιοτίας. Δεν πρέπει να είναι δημόσιο κτήμα η απάντηση στις ερωτήσεις που έκανα και η αποσαφήνιση κάποιων πραγμάτων; Και όχι, ε-μαιλ δεν σου στέλνω αφού θεωρώ τα υπονοούμενα για τα κίνητρά μου (για πολλοστή φορά μέσα σε 2-3 αναρτήσεις-έλεος!!!) προσβλητικά και επαναλαμβάνω ότι η απάντηση σε αυτά που ρωτώ με βάση τη στάση σου μέχρι τώρα θα έπρεπε να είναι δημόσια. Από ότι φαίνεται θέλετε να κάνετε «δημόσιο» διάλογο μεταξύ σας και να αποξενώσετε μέχρι και αυτούς που συμφωνούν μαζί σας (όπως εγώ) αλλά δεν είναι ενταγμένοι στο άμεσο περιβάλλον σας. Άλλο περίμενα να μάθω από αυτή την ανταλλαγή και άλλο βγαίνει. Λυπάμαι γι αυτό. Καλή συνέχεια στον αγώνα Athanasie και ευχαριστώ και πάλι.


Παρασκευή 6.3.

Δικαίωμα έχω και παρα-έχω, όπως έχει κάθε ανώνυμη/ανώνυμος αναγνώστης των κειμένων σου. Επίσης δικαίωμα έχω να προτείνω ασυνέχειες στη στάση σου. Εσύ αντιθέτως δεν έχεις το δικαίωμα να απαντάς σε ΚΑΘΕ σου μήνυμα με αμφιβολίες για τα δικά μου κίνητρα από τη στιγμή που εξηγήθηκα σαφέστατα – όπως εσύ άλλωστε ζήτησες – και να αγνοείς (αποφεύγεις; ελπίζω όχι!!!) κάποιες απαντήσεις που καλό θα ήταν να είναι δημόσιο κτήμα. Κύριο μέλημά μου ήταν να πάρω απάντηση σε συγκεκριμένα ερωτήματα για τις πιστοποιήσεις ποιων προϊόντων μπορώ να εμπιστεύομαι. Στα ερωτήματα αυτά δεν μου απάντησες με την πρόφαση ότι ουσιαστικά αποτελώ ασύμμετρη απειλή - να μας ζήσει ο φαταούλας και όλο του το σόι. Τα κίνητρά σου ήταν θέμα δευτερεύον στην παρέμβασή μου αλλά εσύ το ανέδειξες άκομψα σε μείζον, μέσω ειρωνειών και καμίας ουσίας.

==========================================
izabet's comment
ειλικρινά δεν έχω καταλάβει τα ερωτήματά σου ΑΚ.
με ρωτάς να σου πω ποιοι φορείς πιστοποίησης "τα παίρνουν" ...πώς να το ξέρω κάτι τέτοιο?...
εγώ αυτό που ξέρω είναι ό,τι υπάρχει δημόσια διαθέσιμο στα site των εταιρειών, του ΕΣΥΔ και του ΥΠΕΧΩΔΕ...δηλ. αυτά που βλέπεις εδώ...

επειδή τόλμησα να γράψω για την αξιοπιστία των ISO14001 πιστοποιήσεων ...μου ζητήθηκε να παραιτηθώ από την EQA Hellas...αυτό δεν δείχνει και το ηθικό ανάστημα του ιδιοκτήτη της ΕQA Hellas αλλά και των ανθρώπων του ΕΣΥΔ που ...ζήτησαν την παραίτησή μου?

τι άλλο να σου πω?
ειλικρινά δεν ξέρω ποιοι φορείς είναι αξιόπιστοι! ας κρίνουμε μόνοι μας ως καταναλωτές...από τα προϊόντα που πουλάνε...και πόσα προβλήματα έχουν δημιουργήσει...
και ας προσπαθήσουμε να γίνουμε homo cognosciens...

Οικολόγος Πράσινος...


...είμαι από εχθές!
Πολιτικά δεν ανήκω πλέον στο ΠΑΣΟΚ [παραμένω "φίλος" του Κινήματος και Υποστηρικτής του Ε. Βενιζέλου]. Πιστεύω ότι είναι η απόλυτη κοροϊδία αυτά που μας λέει ο Γ.Π. Jr...
πριν από ένα χρόνο μίλησε στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ για κίνημα καταναλωτών...σήμερα, 1 χρόνο μετά, ακόμα το ψάχνουν εκεί στο ΠΑΣΟΚ.

προχθές ο πρόεδρος, ο ΓΠ Jr μάς μίλησε για πράσινη ανάπτυξη...
έχω πολλές αμφιβολίες αν τα εννοεί ειδικά σήμερα που όλοι οι βο(υ)λευτές του Κινήματος ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ να έρθουν στον Ασωπό...

Με τον Ασωπό έχουν πέσει, ευτυχώς, πολλά προσωπεία!
ειδικά ...πασοκικά!

Από χθες λοιπόν πάμε για πιο πράσινα πράγματα με τους ανθρώπους των Οικολόγων Πράσινων που μπορεί να μην επαγγελματίες της Πολιτικής αλλά τουλάχιστον είναι εξαιρετικοί Επιστήμονες και Αληθινοί!
Διαβάστε και κάτι σχετικό από έναν Οικολόγο Πράσινο
περί πράσινης ανάπτυξης και πολιτικής οικολογίας.

Καλημέρα, πράσινη και οικολογική!

Saturday, 7 March 2009

και ο Ριζοσπάστης για τα αγροτικά προϊόντα

ΟΙΝΟΦΥΤΑ
Αυξημένες ποσότητες νικελίου και χρωμίου σε αγροτικά προϊόντα

Αυτό δείχνουν τα πρώτα στοιχεία έρευνας του Πανεπιστημίου ΑθηνώνΑνησυχητικές ενδείξεις προκύπτουν για τα παραγόμενα προϊόντα στην περιοχή των Οινοφύτων και στην ευρύτερη περιοχή του Ασωπού, γεγονός που επιβεβαιώνει, για μια ακόμη φορά, ότι στο έγκλημα που συντελείται στην περιοχή εδώ και δεκαετίες, με ευθύνη των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, επιβάλλεται να μπει τέλος και να σταματήσει η μόλυνση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα από τα λύματα των βιομηχανιών της περιοχής.

Οπως προκύπτει από τα πρώτα αποτελέσματα δειγματοληπτικής εξέτασης παραγόμενων αγροτικών προϊόντων, έρευνας του Πανεπιστημίου Αθηνών, υπάρχουν αυξημένες ποσότητες νικελίου μέχρι και ...400% (από 160 μg/κιλό βρέθηκαν μέχρι και 640 μg/κιλό), ενώ οι αντίστοιχες του χρωμίου βρέθηκαν αυξημένες (από 80 μg/κιλό σε 95 μg/κιλό).

Σύμφωνα με όσα λέει ο επίκουρος καθηγητής Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Ζαμπετάκης, στο «Ρ», «φαίνεται πως τα βαρέα μέταλλα, με τα οποία έχει μολυνθεί ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας, περνούν και στα τρόφιμα. Το πρόβλημα, συνέχισε, δεν είναι τοπικό, όπως διατείνονται, αλλά πανελλήνιο, απ' τη στιγμή που αυτά τα τρόφιμα μεταφέρονται σε όλη την Ελλάδα».

Ο Βαγγέλης Ξένος, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατ. Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ, επισήμανε πως «αυτές οι ενδείξεις δείχνουν πως απαιτείται η άμεση επέμβαση του κράτους. Επέμβαση, τόσο για να σταματήσει άμεσα η μόλυνση του Ασωπού ποταμού, όσο και για να γίνει - με κρατική ευθύνη - αναλυτικός έλεγχος στα αγροτικά προϊόντα και για τα τρόφιμα που παράγονται στην περιοχή. Πρέπει το Γενικό Χημείο του Κράτους να προχωρήσει σε μετρήσεις και αναλύσεις και να υπάρξουν οι απαραίτητες ενέργειες της πολιτείας».

Οι ευθύνες των κομμάτων που κυβέρνησαν παραμένουν εγκληματικές. Η μόλυνση όχι μόνο εξακολουθεί να υφίσταται, αλλά η κατάσταση στην περιοχή είναι ακόμη χειρότερη απ' ό,τι ήταν το 2007 - όταν η κυβέρνηση για πρώτη φορά παραδέχτηκε το έγκλημα. Το εξασθενές χρώμιο εξακολουθεί να μολύνει την περιοχή. Ενδεικτική είναι, άλλωστε, η σχετική έρευνα του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, ότι οι συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου ξεπερνούν τα 100 μικρογραμμάρια ανά λίτρο σε ορισμένες περιοχές, ενώ οι συγκεντρώσεις ολικού σιδήρου ξεπερνούν τα 1.000, ακόμα και τα 2.000 μικρογραμμάρια ανά λίτρο.

==============

izabet's comment

σε ένα μόνο σημείο πρέπει να διαφωνήσω με τον κ. Ξένο. Οι αναλύσεις δεν πρέπει να γίνουν από το ΓΧΚ το οποίο λειτουργεί υπό κρατικές εντολές...Θυμηθείτε πώς κουκούλωσαν το ΓΚΧ με τον ΕΦΕΤ το πρόβλημα με το ορυκτέλαιο πέρσι τον Μάη...Για εβδομάδες μας κοροϊδευαν με επιστημονικώς κατάπτυστα δελτία τύπου και δεν μας είπαν ποτέ ποια προϊόντα βρέθηκαν με ορυκτέλαιο...για να τα αποφύγουμε.

Το ΓΧΚ είναι επιστημονικά και ηθικά υπόλογο στην εκάστοτε κυβέρνηση...επιστημονικό λουμπάγκο το λένε αυτό?

Άρα, οι έρευνες πρέπει να γίνουν από τα Πανεπιστήμια που δεν έχουν κανένα λόγο να κρύψουν την Αλήθεια... Αυτό πρότεινα και χθες με το κείμενό μου στο ΒΗΜΑ.

Friday, 6 March 2009

Ο Ασωπός είναι εθνικό πρόβλημα

Το ΒΗΜΑ, 6.3.2009

greek MPs or greek Malakes Periopis?


τα προϊόντα της περιοχής Θηβών
και Οινοφύτων δεν μπορούν να
πωληθούν πλέον εύκολα στα
σούπερ μάρκετ της Αθήνας μιας
και ο κόσμος άρχισε να αντιδρά
στην ρύπανση από βαρέα μέταλλα
που έχουν τα καρότα, τα κρεμμύδια
και οι πατάτες Θηβών…
από την άλλη,
η κυβέρνηση απλά κοιμάται!
αντί να προβεί άμεσα σε
καθολικούς ελέγχους των τροφίμων αυτών,
έχουμε τον κ. Γιαννάκη [βουλευτή της ΝΔ στη Βοιωτία] να ζητά από τους Υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ
και Αγρ. Ανάπτυξης και Τροφίμων
να προβούν άμεσα σε κατηγορηματική
δήλωση για την ασφάλεια
των αγροτικών προϊόντων της ευρύτερης περιοχής του Ασωπού”

η όλη υπόθεση θυμίζει πλέον …τρελές Αγελάδες Αγγλίας…όπου ο κόσμος βοούσε με το κουκούλωμα του σκανδάλου…και ο τότε άγγλος υπουργός Γεωργίας τάιζε hamburger το παιδί του …on camera…έτσι θα κάνουν και με τα κρεμμυδοκάροτα της Θήβας?

φάτε ρε ηλίθιοι κανα καροτάκι on camera...όπως έκανε με το γαλόπουλο ο Νικήτας ο Κακλαμάνης [ή πιο απλά ομερ-Πριόνης!] όταν ήταν υπουργός Υγείας...

ρε παιδιά...τώρα που κάνω το λινκ...όλοι οι προαναφερθέντες σε Ελλάδα και Αγγλία είναι Δεξιοί...

άρα...μάπα και η Ελληνική Δεξιά... μάπα και η Αγγλική η Δεξιά...

και επειδή στα αγγλικά...ο βουλευτής είναι member of parliament...[MP] ...μήπως να κρατήσουμε την συντόμευση [ΜP] αλλά ως Μαλάκας Περιοπής?

Υ.Γ. Μελίνα, 15 χρόνια πριν σαν σήμερα μας άφησες...αλλά η φωνή σου πάντα μας γλυκαίνει την ζωή ...ειδικά όταν έχουμε τόσο Ηλίθιους κυβερνώντες...Να προσέχεις τον Τζούλη σου...εμείς εδώ ακόμα Καφενείο είμαστε...περάστε Κόσμε...
Thursday, 5 March 2009

for Panathinaikos FC

τα τρία γκολάκια από τις Σέρρες...
την πατρίδα του Εθνάρχη του Καραμανλή!
=============================
===========================================

Ευρωπαίοι
Ευρωπαίοι σας γαμήσανεεε ακόμα κι οι Σερραίοι

και το άλλο...

Ελλάς - Ευρώπη - Πανσερραϊκός ! ! !

Είναι απίστευτη ηδονή να βλέπεις τους βάζελους να χάνουν στο γήπεδό τους...το Ολυμπιακό Στάδιο...από ομάδα με ερυθρόλευκα...Υ.Γ. αυτό το ιστολόγιο είναι και του Σαλονιού αλλά και του Λιμανιού!
δεν είμαστε σεμνότυφοι, ούτε σεμνοί αλλά ούτε και ταπεινοί...
οεο
είμαστε ΠΑΣΟΚ και Πράσινοι [Οικολόγοι] και Ολυμπιακοί!
Και σε όποιον αρέσουμε...για τις άλλες...και τους άλλους δεν θα μπορέσουμε...

Wednesday, 4 March 2009

Meritocracy in Greek Police


η ΕΛ.ΑΣ επί ημερών Τσιατούρα...Έλεος! όχι άλλο Τσιατούρααα
----------------------------------------------------------------------πού πας ρε Καραμήτρο?
τι meritocracy και εγγλέζικες αηδίες γράφεις ρε λαμόγιο Ζαμπετάκη!>?!?!@#@@#$ΦΕΥ*&

εδώ είναι μπαλκάνια,
με Ζαρντινιέρες αυτοκινούμενες ή μη...,
με Υπουργό Γκιουλέκα που βρίσκει λογικό και φυσιολογικό να έχουν οι κρατούμενοι κινητό τηλέφωνο [κι ας είναι καρα-παράνομο],
με Μητροπολίτη Ανθιμο που ζήλεψε την δόξα του Εφραίμ και πάει να κάνει κάτι λαμογιές εκεί στο Πανόραμα της Θεσ/νίκης...
και
με Νομάρχη τον Πανμέγιστο, τον ογκόλιθο της τοπικής Αυτοδιοίκησης ...τον Ψωμιάδη!

ιδού η Αγία Τριάδα της Δεξιάς στην όμορφη Θεσ/νίκη... Γκιουλέκας - Άνθιμος - Ψωμιάδης...

με αυτή την Αγία Τριάδα...
με την ανύπαρκτη meritocracy = αξιοκρατία εν Ελλάδι όπου όλα είναι λάδι

είχες καμιά αμφιβολία ...ότι ο Τσιατούρας θα έμενε αρχηγός της ρημαδο-ΕΛ.ΑΣ.???

Τσιατούρας και ξερό ψωμί!
για να έχουμε νέους Αλέξανδρους, νέους αυτοπυροβολισμούς, νέους εξοστρακισμούς σφαιρών...νέα νεοδημοκρατικά ανέκδοτα...όπως αυτό που είπε ο Μαρκόπουλος (Υπ. Τουρ. Ανάπτυξης) χθες στην Βουλή: το Υπουργείο του έχει ελικόπτερο εδώ και 10 χρόνια αλλά δεν έχει πιστοποίηση πτήσης!
Να του προτείνω εγώ κάτι "φιλαράκια" που δίνουν πιστοποιητικά με τα σέα και τα μέα τους?
Ή μάλλον καλύτερα...γιατί δεν βάζουν τον Τσιατούρα να πάρει πιστοποίηση πτήσης από τον Παλαιοκώστα?

οεο

Monday, 2 March 2009

τα βιολογικά τρόφιμα αξίζουν τα παραπάνω ευρώ?η απάντηση είναι απλή και μονολεκτική!
ΝΑΙ!

δείτε εδώ τι εστί ...organic

επίσης, η Μariann Fischer Boel γράφει κάτι ενδιαφέρον για τα βιολογικά τρόφιμα...

και τέλος...δείτε και το δράμα ενός αγρότη βιολογικών τροφίμων με ...ρυπασμένο νερό...πού αλλού? στον Ασωπό...