Wednesday, 22 July 2009

τα ψέματα της Λάρκο


η Λάρκο...λέει ψέματα?

όταν δηλώνει
Η ΛΑΡΚΟ σήμερα επανεξετάζει τις λειτουργίες της με σκοπό να ελαχιστοποιήσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Το σιδηρονικέλιο παράγεται με πυρομεταλλουργική διαδικασία και επεξεργασία μεταλλευμάτων που παράγονται σχεδόν στο σύνολό τους στα μεταλλεία της ΛΑΡΚΟ. Οι μεταλλουργικές σκουριές είναι παραπροϊόντα της πυρομεταλλουργικής κατεργασίας του φυσικού λατερίτη (ΦΛ) και αποτελούνται από οξείδια του σιδήρου και του πυριτίου. Είναι ένα ακίνδυνο (δευτερογενές προϊόν) μείγμα το οποίο δεν περιέχει τοξικά συστατικά.

μπορούμε να την πιστέψουμε?

σχετικά με τα εγκλήματα της Λάρκο...που έγραφα εδώ...ένας φίλος από την Μεσσαπία [Δ.Β.] έγραψε τις σκέψεις του:

"Ξέρετε γιατί συμβαίνει αυτό; Πρόκειται για δικαιώματα βασισμένα στον απαρχαιωμένο μεταλλευτικό κώδικα του 1973, που θεωρεί ότι κάθε εκμετάλλευση μεταλλείου είναι υπόθεση «εθνικής ωφελείας» και υπέρτερη οποιασδήποτε άλλης οικονομικής ανάπτυξης.
Δηλαδή τη Λάρκο την καλύπτει το ίδιο το κράτος.
Διαβάστε ακόμα λίγα...
Επειδή μου αρέσει η φύση, από το φθινόπωρο μέχρι την άνοιξη περιδιαβαίνω αυτά τα μέρη. Αυτό συμβαίνει περίπου 3 δεκαετίες.
Ανθρώπινος νους δεν μπορεί να συλλάβει το έγκλημα που έχει συντελεστεί. Εκει που υπήρχε παρθένο δάσος τώρα υπάρχουν μόνο βράχια ούτε καν δείγμα χώματος παρά μόνο βράχια. Η Λάρκο παίρνει το μετάλλευμα και αυτό που αφήνει είναι κρανίου τόπος. Ούτε αναδάσωση υπάρχει ούτε πρόνοια για τα υπόγεια ύδατα ούτε τίποτα. Πέρυσι της παραχωρήθηκε Β.Δ. της κοινότητας Κοντοδεσπότι ένα παρθένο κομμάτι ελατοδάσους. Σήμερα δεν υπάρχει ούτε δείγμα από έλατο και είναι σκεπασμένο από μπάζα στο μεγαλύτερο μέρος του. Δυστυχώς στο βωμό του χρήματος θυσιάζεται το μέλλον των παιδιών μας. Αυτοί οι κύριοι πρέπει να γνωρίζουν ότι τον τόπο τούτο τον νοικιάσαμε από τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας.
Τώρα έρχεται και το εξασθενές χρώμιο να ανιχνεύεται στο νερό του Κοντοδεσποτίου. Κοινότητα με μεγάλο υψόμετρο , χαμηλότερο όμως από τα νταμάρια της Λάρκο. Τι συμβαίνει στους κρατήρες και τις μολυσμένες λίμνες που αφήνει πίσω της το τέρας που λέγεται Λάρκο; Δυστυχώς οι ντόπιοι εθελοτυφλούν .
Γιατί μέχρι πρίν λίγους μήνες έβαζαν την υπογραφή τους και έδιναν το δάσος για λίγα αργύρια στο αδηφάγο τέρας.
Αλλά για πόσο ακόμη; Ο θάνατος χτυπάει την πόρτα τους" .

============================================
ποιος λέει την Αλήθεια? η Λάρκο ή ο Δ.Β.?

ρητορικό το ερώτημα...

2 comments:

Yannis Zabetakis said...

συνάντηση με υπέυθυνο περιβάλλοντος

From: "Ioannis Zabetakis" izabet@chem.uoa.gr
Date: Thu, July 23, 2009 00:13
To: larcomee@otenet.gr

Aγαπητέ κύριε

θα ήθελα να σας ζητήσω όπως με ενημερώσετε ποιος είναι υπεύθυνος
Περιβάλλοντος και τεχνικός ασφαλείας για την μονάδα σας στην Εύβοια.
Θέλω να έρθω σε επαφή μαζί τους σχετικά με αυτό το κείμενο

http://environmentfood.blogspot.com/2009/07/blog-post_9147.html

Με εκτίμηση

Γιάννης Ζαμπετάκης
Επικ. Καθηγητής Χημείας Τροφίμων και Lead Auditor (ISO, HACCP)
www.zabetakis.net
697 22 22 869

Δημητρης Μπαρσακης said...

Γεια σου Γιάννη! Προχωράνε καλά πιστεύω τα πράγματα, μόνο με λίγη καθυστέρηση και κάποια δυσκαμψία.
Δεν σου έχω μιλήσει για το μαθητικό περιοδικό μας (Παρρησία, http://e-parisia.blogspot.com/). Είναι όλα τα τεύχη ανεβασμένα στο servitoros.gr (στην κατηγορία Εκπαίδευση, http://www.servitoros.gr/education/index.php). Με την ευκαιρία της αναφοράς σου στις δραστηριότητες της ΛΑΡΚΟ στην περιοχή μας, σου στένω συνδέσμους για δύο σχετικά θέματά μας:

Όλα θυσία στη ΛΑΡΚΟ;
http://www.servitoros.gr/education/view.php/26/475/

Τα τεσσαράκοντα αργύρια
http://www.servitoros.gr/education/view.php/67/1135/