Tuesday, 21 July 2009

γράμμα από τον Δήμο Μεσσαπίωνπήγαμε χθες το βράδυ με τον παπαΓιάννη και τον Θανάση τον Παντελόγλου στα Ψαχνά και μιλήσαμε στην εκδήλωση που οργάνωσαν οι εκεί περιβαλλοντικοί σύλλογοι Γαία και Ταναϊς καθώς και το δίκτυο κινήσεων πολιτών και συλλόγων περιβάλλοντος της Εύβοιας για το νερό που πίνουμε και που δυστυχώς είναι γεμάτο πια με εξασθενές χρώμιο...
άλλο ένα Hinkley στην έρμη Ελλάδα...αλήθεια πόσα Hinkley έχουμε πια στην πατρίδα μας?

η συμμετοχή του κόσμου χθες ήταν πραγματικά εντυπωσιακή! μέχρι τις 11.20 το βράδυ που τελειώσαμε η πλατεία ήταν γεμάτη με πολίτες που ρωτούσαν και ενδιαφέρονταν να μάθουν τι να κάνουν, να ρωτήσουν για το ποια μέτρα μπορούν να πάρουν, για το αν είναι υγιεινά τα βιολογικά τρόφιμα ποτισμένα με εξ. χρώμιο, για το αν πρέπει να μετακομίσουν σε άλλο μέρος, για..., για...πώς να απαντήσεις σε όλα αυτά ? πώς να τους πεις ότι σήμερα κιόλας πρέπει να σταματήσουν όχι μόνο να πίνουν νερό αλλά και να μην πλένονται ή να μαγειρεύουν με αυτό...?

η πολιτεία για άλλη μια φορά κοιμάται και καλούνται πολίτες να παίξουν τον ρόλο της... ας είναι κι έτσι! αφού είναι μουγκές οι αρχές...ας μιλήσουμε εμείς!

όπως 3 γιατροί χθες στην εκδήλωση που οι παρεμβάσεις τους ήταν απλά συγκινητικές! πρώτη φορά βλέπω ανθρώπους να συμπάσχουν με όλη την σημασία της λέξης! αυτό το μοίρασμα των προβληματισμών είναι το πραγματικό μήνυμα της χθεσινής εκδήλωσης! που κάποιοι είχαν ζητήσει από την Αστυνομία στην Αρτάκη να την σταματήσει! λες και ζούμε χούντα!

ένας από τους γιατρούς [ωρυλά] έχει μετακομίσει στην Αρτάκη από την Αθήνα πριν από 3 χρόνια "για να ζήσει με την οικογένειά του σε ένα καλύτερο περιβάλλον" και μέσα από την δουλειά του έρχεται σε επαφή με αυξημένης συχνότητας περιστατικά λεμφανοπαθειών...τα λόγια του ήταν γεμάτη ζέση και ανθρώπινο πόνο και μου θύμησαν την επιδημιολογική μελέτη για τον Ασωπό που έχει παραγγείλει εδώ και κάτι μήνες ο Αβραμό...έχετε ακούσει κάτι για αυτήν?
μήπως να ξεκινούσαμε με τα στοιχεία των γιατρών από τα Μεσσάπια?

μίλησε και μια κυρία που πρότεινε οι κάτοικοι να σταματήσουν να πληρώνουν τους λογαριασμούς στην ΔΕΥΑΜ...ναι! όχι μόνο αυτό! αλλά να ξεκινήσουμε και μαζικές αγωγές κατά της Δημ. Επιχείρησης ύδρευσης και αποχέτευσης Μεσσαπίων...μιας και ούτε ύδρευση παρέχει αλλά ούτε και αποχέτευση!

το δικαίωμά μας σε καθαρό νερό είναι κατωχυρωμένο από το Σύνταγμα! και όταν δεν μας το παρέχει το κράτος υπόλογος πρέπει να είναι πρώτα ο Δήμος και η Νομαρχία και κατόπιν οι ρυπαντές που το έχουν ρυπάνει ...ανεπανόρθωτα...

κλείνω με ένα ποίημα από τον Καβάφη που ανέφερε χθες ο παπαΓιάννης σε μια ερώτηση ενός πολίτη "μήπως πρέπει να φύγουν από την περιοχή? "

είχε γράψει ο Αλεξανδρινός το 1909

Η ΠΟΛΙΣ


Είπες. «Θα πάγω σ' άλλη γη, θα πάγω σ' άλλη θάλασσα.
Μιά πόλις άλλη θα βρεθεί καλλίτερη από αυτή.
Κάθε προσπάθεια μου μιά καταδίκη είναι γραφτή.
κ' ειν' η καρδιά μου - σαν νεκρός - θαμένη.
Ο νούς μου ως πότε μες στον μαρασμόν αυτόν θα μένει.
Οπου το μάτι μου γυρίσω, όπου κι αν δω
ερείπια μαύρα της ζωής μου βλέπω εδώ,
που τόσα χρόνια πέρασα και ρήμαξα και χάλασα ».

Καινούριους τόπους δεν θα βρεις, δεν θάβρεις άλλες θάλασσες.
Η πόλις θα σε ακολουθεί. Στους δρόμους θα γυρνάς
τους ίδιους. και στες γειτονιές τες ίδιες θα γερνάς
και μες στα ίδια σπίτια αυτά θ' ασπρίζεις.
Πάντα στην πόλη αυτή θα φθάνεις. Για τα αλλού - μη ελπίζεις -
δεν έχει πλοίο για σε, δεν έχει οδό.
Ετσι που τη ζωή σου ρήμαξες εδώ
στην κώχη τούτη την μικρή, σ' όλην την γη την χάλασες.

5 comments:

eirini katsa said...

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΟΤΑΤΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ από τον Αλεξανδρινό.Σαν να παρευρισκότανε στα Ψαχνά Ευβοίας και να απαντούσε στο δικαιολογημένα ανήσυχο κάτοικο Ψαχνών!Διαχρονικά και που ταιριάζουνε σε πολλές περιπτώσεις τέτοια ποιήματα!

Yannis Zabetakis said...

μμμ, κάτι άλλο ίσως είχε στο μυαλό του ο Αλεξανδρινός!
αλλά ο δαιμόνιος [με την καλή έννοια!] παπάς μας έκανε το λινκ καλά ! ! !

ΔΒ said...

Κε Ζαμπετάκη, όντως στην εκδήλωση στα Ψαχνά πολλοί ξύπνησαν απότομα από τον ύπνο τους. Το θέμα είναι ότι σήμερα βρισκόμουν πάλι στην ίδια πλατεία και βρέθηκα σε ένα πιγαδάκι μιας παρέας που συζητούσε το συγκεκριμένο Θέμα.
Δεν ξέρουν πως να οργανωθούν ώστε να κινηθούν σωστά χωρις χρονοτριβές και άσκοπες ενέργειες. Ρώτησαν λοιπόν εμένα αλλά δυστυχώς επι της ουσίας δεν μπόρεσα να βοηθήσω. Σας παρακαλώ λοιπόν επειδή όπως καταλαβαίνεται άνοιξαν πληγές μετά την συγκεκριμένη εκδήλωση και επειδή η πείρα σας στο θέμα των δικαστικών κινητοποιήσεων, είναι σίγουρα καλύτερη από τη δική μου, θα ήθελα την βοήθειά σας. Το email είναι orthodox_dim@hol.gr
Μπράβο για την προσπάθεια
Δ.Β.

eirini katsa said...

Συγχαρητήρια στον παπα-Γιάννη!Την ευλογία του και την ευχή του να χουμε!

Yannis Zabetakis said...

@Δ.Β.

σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!

ειδικοί επί των δικαστικών αγώνων είναι οι του ΙΤΑΠ, δηλ. παπαΓιάννης και Παντελόγλου

ο παπαΓιάννης

pioaniss@yahoo.gr

έχει πιο πολλές λεπτομέρειες πρακτικά πώς μπορούμε να οργανώσουμε αγωγές.