Thursday, 30 October 2008

Προσοχή, κατεδάφισητο πιο ωραίο βράδυ της εβδομάδας είναι ...απόψε...
βράδυ Πέμπτης! γιατί...?
μα είναι απλό!
ένα ακόμα τέλειο κείμενο του ΝΓ είναι στη διάθεσή μας...

enjoy it
========================
O Κώστας είναι μαθηματικός. Με λίγα λόγια, ξέρει να διατυπώνει τα πράγματα με σαφήνεια και ακρίβεια. Αποφάσισε πως οι οικονομέτρες με τα μαθηματικά μοντέλα τους αδυνατούν να αποδώσουν την εικόνα της σημερινής κρίσης. Σκέφτηκε λοιπόν και κατέληξε στη διατύπωση του «Δείκτη των Φτωχών», μίας απλής μεθόδου που άντεξε στο χρόνο. Δίπλα στο ποτάμι, πάνω από τη rue de l’ Observatoir στο Στρασβούργο και δίπλα από τον Klein, ενδεχομένως το καλύτερο χασάπικο της κοιλάδας του Ρήνου, υπάρχει ένα καπνοπωλείο. Ο Κώστας προχθές πήρε αλά μπρατσέτα τον καπνοπώλη και τον ρώτησε για τις δουλειές του. Η απάντηση τον άφησε εμβρόντητο. Τους τελευταίους δύο μήνες διπλασιάστηκε ο τζίρος του κρατικού τζόγου. Λότο, Κίνο, Ξυστό και τα συναφή. Στο Λότο παίζουν οι φτωχοί κι αυτό έχει διαπιστωθεί εδώ και δεκαετίες. Αυτό σημαίνει πως διπλασιάστηκαν αυτοί που χάνουν, έστω και μικροποσά, αλλά και πως διπλασιάστηκαν τα έσοδα του κράτους από το φόρο στον κρατικό τζόγο. Αυτός είναι ο ένας δείκτης.
Ο Κώστας είναι επίμονος επιστήμονας. Οδηγώντας στον αυτοκινητόδρομο για τον Βορρά, διαπίστωσε πως οι νταλίκες ήταν άφαντες. Τηλεφώνησε στην αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Μεταφορών της Γαλλίας. Η απάντηση ήταν αποστομωτική. Η κυκλοφορία των φορτηγών TIR μειώθηκε κατά 40% τους τελευταίους δύο μήνες. Η εξήγηση είναι απλή. Μειώθηκε η ζήτηση βιομηχανικών προϊόντων λόγω κρίσης και άρα μειώθηκε η βιομηχανική παραγωγή. Η μείωση αυτή προκάλεσε τη μείωση στις παραγγελίες πρώτων υλών. Λιγότερες νταλίκες σημαίνει λιγότερα πλοία στα λιμάνια, λιγότερα βαγόνια στις ράγες, λιγότεροι φορτοεκφορτωτές, λιγότεροι εργάτες στην αλυσίδα παραγωγής. Σημαίνει ανεργία.
Την Κυριακή που μας πέρασε η Μερσεντές ανακοίνωσε πως κλείνει εργοστάσια της για 2,5 μήνες και η BMW ακολούθησε ανακοινώνοντας τη διακοπή παραγωγής του εργοστασίου της στη Λειψία. Το βράδυ της Κυριακής η L’Oréal ανακοίνωσε πως βάζει λουκέτο το εργοστάσιό της στη Μεγάλη Βρετανία.

Το τελευταίο ταξίδι του Μπράιαν
Στο Παρίσι διακόπηκαν οι μεγάλες και ακριβές θεατρικές παραστάσεις. Οι Γάλλοι δεν πηγαίνουν στο θέατρο εδώ και δύο μήνες. Δεν έχουν χρήματα για να τα ξοδέψουν σε μια έξοδο που θα κατέληγε και στο γωνιακό μπιστρό για ένα κρασί. Ο Μπράιαν στο Ντιτρόιτ ήταν ευχαριστημένος τα τελευταία χρόνια. Η σταθερή δουλειά στην General Motors του διασφάλιζε τα έξοδά του και αυτά της οικογενείας του. Δανείστηκε 100.000 δολάρια και επιτέλους έβαλε ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι του. Ξέρετε, αυτά τα ξύλινα σπίτια τα βαμμένα με έντονη λαδομπογιά στα περίχωρα των αμερικανικών πόλεων του Βορρά με το μικρό κηπάκι και την αλέα για το παρκάρισμα του αυτοκινήτου. Η G.M. ανακοίνωσε πως κλείνει τις αλυσίδες παραγωγής της. Η Κράισλερ το ίδιο. Η αυτοκινητοβιομηχανία πνέει τα λοίσθια. Το σπίτι του Μπράιαν κοστίζει πια 3.000 δολάρια μόνο. Πήρε των ομματιών του, φόρτωσε το φορτηγάκι με τους μπόγους, φόρτωσε και την οικογένεια και τράβηξε για τον Νότο. Του είπαν πως εκεί θα βρει δουλειά. Ακόμη και το μικροαστικό όνειρο πάει περίπατο.

Το Μαξίμου στη χώρα των θαυμάτων
Το τσουνάμι ξέβρασε πια στην ευρωπαϊκή ακτή του Ατλαντικού. Η ορμή του γίνεται αισθητή στο Βερολίνο και την Πράγα. Τα σούπερ μάρκετ της Μόσχας είναι άδεια, όπως τότε επί υπαρκτού σοσιαλισμού. Στην Κωνσταντινούπολη το ένα ευρώ έφθασε να ανταλλάσσεται με τρεις τουρκικές λίρες, όταν πριν από δύο μήνες η ισοτιμία ήταν σταθερή στο 1,20.
Στη χώρα των θαυμάτων, ο πρωθυπουργός ασχολείται με τον πρώην υπουργό του Επικρατείας. Για το εάν στεναχωρήθηκε, πόσο στεναχωρήθηκε και το εάν θα πρέπει να ξεκουραστεί. Στην Ελλάδα ο πρωθυπουργός ασχολείται μόνο με το πόσος χρόνος τού μένει στο Μαξίμου. Το ίδιο κάνουν και οι υπουργοί του. Ο Κώστας Καραμανλής ξέρει πως η οικοδομή πάγωσε, πως οι πραγματικές αξίες των ακινήτων θα ξεφουσκώσουν δραματικά, πως οι τράπεζες μείωσαν απότομα κατά 50% την έκδοση δανείων για τους μικρομεσαίους. Ξέρει πως τα Δημόσια Έργα του Γιώργου Σουφλιά δεν πηγαίνουν καλά. Πως ο αριθμός των μεροκάματων στην οικοδομή μειώθηκε στο μισό και πως θα μειωθεί κι άλλο. Υποθέτουμε πως θα του έχουν πει πως στα μαγαζιά σκοτώνουν μύγες και πως οι τιμές αγροτικών προϊόντων στην παραγωγή έχουν καταρρεύσει, ζήτημα που απασχολεί τουλάχιστον 500.000 οικογένειες.
Θα θυμούνται οι πολίτες το ύφος του πρωθυπουργού όταν δήλωνε με περισσή σιγουριά πως το τσουνάμι της κρίσης θα πλήξει λιγότερο την ελληνική οικονομία και πως το τραπεζικό σύστημα της χώρας είναι θωρακισμένο. Ο πρωθυπουργός προφανώς ανήκει στην κατηγορία των αισιόδοξων ανθρώπων. Καλά κάνει. Αλλά όχι σαν πρωθυπουργός.
Τα ασφαλιστικά ταμεία απώλεσαν συνολικά σε ένα μήνα όσα δισεκατομμύρια ευρώ προσφέρει ο Αλογοσκούφης στις τράπεζες για να τις στηρίξει. Δηλαδή περίπου 28 δισεκατομμύρια ευρώ. Βλέπετε, τα είχαν επενδύσει σε μετοχές και ομόλογα. Δεν το ομολογούν ούτε θα το ομολογήσουν εύκολα. Η Ελλάδα δανείζεται.

Το καζάνι της παρακμής

Σε εποχές παρακμής οι κοινωνίες αναβαπτίζονται. Άλλοτε καταλήγουν στο ναζισμό, όπως τότε στη μεγάλη πείνα της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης. Άλλοτε καταλήγουν σε επαναστάσεις, όπως στην Ισπανία το ’36. Μερικές φορές κάνουν θαύματα, όπως με τη νίκη του Λαϊκού Μετώπου στη Γαλλία με τον Λεόν Μπλουμ. Σε εποχές παρακμής και κατάρρευσης των μοντέλων οι κοινωνίες αναστενάζουν, αλλά αναπνέουν, αρκεί να υπάρχουν ιδέες και προτάσεις. Να υπάρχουν ποιητές και φαντασία. Προχθές στην Ιταλία του Μπερλουσκόνι, πέρασε ένα νόμος για την παιδεία που επαναφέρει τις ποδιές στο σχολείο και τη βαθμολογία της αγωγής στα πανεπιστήμια. Ξέρετε, εκείνα της άθλιας δεκαετίας του ’50 και του ’60, με τα κοσμία, κοσμιοτάτη και τα συναφή. Σε εποχές παρακμής, το «αυγό του φιδιού» ζεσταίνεται και σκάει, και μαζί του σκάνε οι φοβίες, ο πανικός και η μιζέρια των ανθρώπων. Ο Μπερλουσκόνι κάνει το χατίρι στο φασισταριό του ιταλικού Βορρά, στο σύμμαχό του Φίνι, και επαναφέρει την αθλιότητα στα σχολεία της χώρας του. Ήδη έχει βγάλει το στρατό στους δρόμους για να ελέγχουν του μετανάστες, με το πρόσχημα της πάταξης της εγκληματικότητας. Σε εποχές παρακμής όλα μπορεί να τα περιμένει κανείς. Τα καλύτερα και τα χειρότερα. Προς το παρόν βλέπουμε μόνο τα χειρότερα. Ίσως γιατί και οι λίγοι εναπομείναντες ποιητές είναι ακόμη μεθυσμένοι.

η φωτογραφία της Ημέρας

σήμερα που η λέξη της ημέρας είναι ...Εργοτέλης [απλή συνωνυμία με την ομάδα...που έριξε 3 τεμάχια στον ΠΑΟ...]
η φωτό της ημέρας δεν μπορεί παρά να είναι...


Υ.Γ. Σε ευχαριστώ Ευαγγελία για την φωτογραφία...ταιριάζει απόλυτα με τις άλλες δύο αναρτήσεις της ημέρας! μελαμίνη παντού [άρα ΚΑΙ στο γάλα] [βλ πρόβατα] και Εργοτέλης [για αντιπερισπασμό, τα πρόβατα έγιναν Θρύλος εν΄όψει και του κυριακάτικου ματς ΟΣΦΠ-Εργοτέλης στο Γ. Καραϊσκάκης!]

Μελαμίνη παντού!Κινέζα εξετάζει προσεκτικά αβγά σε προθήκη σουπερμάρκετ του Πεκίνου. Η μελαμίνη ξεκίνησε από το γάλα και πλέον ανιχνεύεται σε όλο και περισσότερα προϊόντα
ΑΡ/ ΑΝDΥ WΟΝG

------------------------------------------------

Διευρύνεται το διατροφικό σκάνδαλο μελαμίνης στην Κίνα γεννώντας φόβους ότι η επικίνδυνη ουσία ενδεχομένως να έχει περάσει στη διατροφική αλυσίδα. Μετά το μολυσμένο βρεφικό γάλα, ποσότητα μελαμίνης εντοπίστηκε σε αβγά κινεζικής προελεύσεως που είχαν εισαχθεί στο Χονγκ Κονγκ.

Αυτά τα νέα...μου φέρνουν στο μυαλό αυτά που έγραφα στις 26.9.08 στο ταπεινό τούτο ιστολόγιο...

"απορία μου...κ.κ. του ΕΦΕΤ, τους στοχευμένους (sic) ελέγχους δεν πρέπει να τους κάνετε για γάλα ή γαλακτοκομικά αλλά για προϊόντα (π.χ. έτοιμα μίγματα για ζαχαροπλαστική ή αρτοποιία) που ενδέχεται να περιέχουν γάλα σε σκόνη"

Υ.Γ. Ποιος ξέρει τι τρώνε οι κοτούλες εκεί στην Άπω Ανατολή για να βρεθεί μελαμίνη στα αυγά...

H λέξη της ημέρας: Εργοτέλης


Η συγκλονιστική Ιστορία του Μεγάλου
Κρητικού Αρχαίου Δρομέα
Πρώτη δημοσίευση από το υπό έκδοση βιβλίο
«ΔΡΟΜΕΙΣ-ΘΡΥΛΟΙ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ»
Μια μυθιστορηματική αφήγηση της ζωής 24 Αρχαίων
Ολυμπιακών – Δρομέων από τον Κωνσταντίνο Σάμιο

…Το πλοίο ξεμάκρυνε από την γνώριμη παραλία… Ο ρυθμικός ήχος των κουπιών, με τα παραγγέλματα του ναύκληρου έσχιζε την ηρεμία του απομεσήμερου. Στην κουπαστή της πρύμνης ένας νέος που ξεχώριζε από το παρουσιαστικό του κοιτούσε τις γνώριμες φιγούρες του πατέρα, της μάνας και των αδερφών που τον χαιρετούσαν.
Τον λέγαν Εργοτέλη. Πατρίδα η φημισμένη Κνωσός. Τον πατέρα του Φιλάνωρ. Την μάνα Ευμόλπια. Πέρα μακριά σιγά – σιγά χάνονταν οι ακτές της Κρήτης του νησιού του και της Κνωσού, της πόλης που γεννήθηκε και μεγάλωσε.
Το προηγούμενο βράδυ ο πατέρας του Φιλάνορας τον συμβούλευε τρώγοντας το φαΐ, γιατί η οικογένεία του μετά τα γεγονότα που είχαν προηγηθεί στους αγώνες για επικράτηση στην Κνωσό είχε απολέσει σχεδόν τα πάντα. Ο πατέρας κοιτώντας τον στα μάτια τούλεγε … τούλεγε… τον ορμήνευε μην ματαγυρίσει κι αν προκόψει εκεί που πάει, ας τους στέλνει κάτι τις, έτσι για να τον θυμούνται. (Η μοίρα του κάθε μετανάστη απ’ τα αρχαία χρόνια η ίδια…).
Ο Εργοτέλης, ο ταχύπους Εργοτέλης, το καμάρι της Κρήτης στους δρόμους τόχε αποφασίσει. Θα ξενιτευόταν αφού η πατρίδα του ουσιαστικά τον έδιωχνε, αρνούμενη τα αυτονόητα σ’ ένα άξιο αθλητή πούχε νικήσει σε όλους τους Αγώνες της Κρήτης, όπου είχε διαγωνισθεί. Να τον στείλει εκπρόσωπο στους Ολυμπιακούς αγώνες κι αν κέρδιζε να του δώσει αυτό που όλες οι άλλες πόλεις έδιναν στους νικητές. Όμως «αυτός» και η οικογένειά του έπρεπε να «τιμωρηθούν» γιατί ήταν από τους χαμένους των εμφύλιων πολέμων και συγκρούσεων για την τοπική εξουσία.
Σ’ ‘ένα άλλο μεγάλο νησί, την Σικελία, η Μεγάλη Ελλάδα άκμαζε. Βρισκόταν σ’ ένα ανώτερο σημείο πλούτου, ευμάρειας και δύναμης. Στην εξουσία βρισκόταν ήδη ο Ιέρωνας, ο αδελφός του μεγάλου Γέλωνα που είχε συντρίψει τον Αμίλκα και τους Καρχηδόνιους στην Ιμέρα το 480π.Χ. ( το ίδιο έτος με την ήττα των Περσών στην Σαλαμίνα).
Ο τύραννος των Συρακουσών μάζευε στην αυλή του ποιητές όπως τον Αισχύλο, τον Επίχαρμο, τον Σιμωνίδη, τον Βάγχυλο και τον Πίνδαρο, όμως αναγνωρίζοντας την δύναμη των Αγώνων, συγκέντρωνε αθλητές σε όλα τα αθλήματα για να επιδείξει την οικονομική του δύναμη και τον πλούτο της Μεγάλης Ελλάδας, της Σικελίας και των Συρακουσών απέναντι στις υπόλοιπες πόλεις της κυρίως Ελλάδας. Μ’ αυτό τον τρόπο εξαγόρασε τον Άστυλο τον Κροτυνιάτη κι έτσι μαθαίνοντας για τον «Εργοτέλη» (από τους «ωτακουστές», το περίφημο δίκτυο κατασκόπων [το πρώτο οργανωμένο σε όλη την Μεσόγειο]) που είχε οργανώσει και τα προβλήματα που είχε με την Κνωσό, τον προσκάλεσε να πάει για μόνιμη εγκατάσταση στη Σικελία. Προορισμός η Ιμέρα, η πανέμορφη πόλη της Τυρρηνικής Θάλασσας, δίπλα στις εκβολές του ομώνυμου ποταμού. (Εκεί όπου, όπως γράψαμε παραπάνω, συνετρίβη η πρώτη προσπάθεια των Καρχηδόνιων το 380π.Χ. από τον Γέλωνα).
Ο Ιέρων έχοντας ο ίδιος ως χορηγός (!) κερδίσει στην προηγούμενη Ολυμπιάδα τον στέφανο στον διαγωνισμό Κέλητος και με τον μέγα Άστυλο τον οπλίτη δρόμο, ήθελε στην 77η Ολυμπιάδα του 472 π.Χ. να ξαναπετύχει το ίδιο. Να «νικήσει» ο ίδιος με τον Κέλη του και ο Εργοτέλης ως Ιμεραίος πλέον (πόλη «δική» του) έναν αγώνα δρόμου. Ο Άστυλος, ο έμπειρος, τον συμβούλεψε να ποντάρει στον νεαρό Κρητικό. Του είπε ότι αυτός θα τον προπονούσε και θα τον συμβούλευε και ο Ιέρων συμφώνησε.
Ο Εργοτέλης ακούγοντας την δελεαστική προσφορά από τους απεσταλμένους του Ιέρωνα δεν χρειάστηκε πολύ για να αποφασίσει. Το καράβι είχε βγει πια στο ανοικτό πέλαγος. Μια καινούργια ζωή τον περίμενε στο νησί του Ιέρωνα. (Αυτά έγιναν το 473π.Χ.).
Τον επόμενο χρόνο ήταν η χρονιά των Ολυμπιακών. Με το που εγκαταστάθηκε στην φιλόξενη Ιμέρα, ο Άστυλος, ο Μέγας Δρομέας άρχισε να τον προπονεί. Του έδινε την πείρα και τις γνώσεις του. Τον εμψύχωνε και τον δυνάμωνε ψυχικά μέρα με τη μέρα. Οι Ολυμπιακοί έφτασαν. Θα ήσαν οι πρώτοι που θα γινόταν σε 5 ημέρες. Κι αυτό γιατί τα αθλήματα είχαν γίνει πολλά. Και ο συναγωνισμός τεράστιος. Κάθε πόλη έστελνε Αθλητές της παντού, προσδοκώντας αίγλη και δύναμη σε περίπτωση νίκης.
Ο Άστυλος τον είχε «φτιάξει» να τρέξει στον δόλιχο δρόμο. Είχε διαπιστώσει ο Εργοτέλης έναν ασύγκριτο τρόπο να κερδίζει τους αντιπάλους, επιταχύνοντας συνεχώς από 12ο Στάδιο (2.300 περίπου μέτρα) μέχρι το τέλος. Κανένας δεν μπορούσε να του αντισταθεί σ’ αυτό το δυναμικό ρυθμό που έδινε, εξουθενώνοντας τους αντιπάλους.
Έχοντας δει (ο Άστυλος) τον μεγαλύτερο (ανώτερο) δρομέα που είχε περάσει από την Ολυμπία (κι όπως φαίνεται και στους αγώνες που ακολούθησαν) τον Λάδα τον Λακεδαιμόνιο (στην προηγούμενη Ολυμπιάδα το 476π.Χ.) αναρωτήθηκε τι θα γινόταν αν ζούσε ο άτυχος Σπαρτιάτης στην αναμέτρηση με τον εκπληκτικό Κρητικό;
Έσφιξε τα χείλη του και προσηλώθηκε στον Αφέτη… Ο Δόλιχος ξεκινούσε. Τα πλήθη που είχαν συρρεύσει παρακολουθούσαν. Ο Ιέρων δίπλα του παραληρούσε. Οι Δρομείς έτρεχαν δίπλα – δίπλα στα πρώτα στάδια. Ο Άστυλος ο προπονητής τον περίμενε. Έφθασαν στον 12ο γύρο (στάδιο). Τότε η γνώριμη μελαχρινή φιγούρα με το σγουρό μαλλί ξεπετάχτηκε. Αρχίζοντας μια επική προέλαση που διεύρυνε μέτρο με μέτρο την διαφορά με τους υπόλοιπους δρομείς. Κάθε στάδιο που περνούσε ο κόσμος τον αποθέωνε. Στο τέλος ο Άστυλος τον περίμενε σφίγγοντάς τον στην αγκαλιά του.
Τα κατάφερες, παιδί μου, του είπε. Προπονητής και Αθλητής βουρκωμένοι έμειναν πολλή ώρα ο ένας μέσα στον άλλο ένα κουβάρι, ενώ το πλήθος τους αποθέωνε. Ο Ιέρων κατέβηκε από τη σκηνή του, τους πλησίασε, τους αγκάλιασε και σηκώνοντας το χέρι του Εργοτέλη φώναξε: «Άξιος, πρώτος της τύχης γιος, ο Εργοτέλης του Φιλήνορα».
Πήγε πάλι στη σκηνή του. Κοντά του ο διάσημος Πίνδαρος. Του έδωσε εντολή: Τη νίκη αυτή δόξασέ την Πίνδαρε, όπως του αρμόζει…
Ο Πίνδαρος χρόνια μετά τις μεγάλες νίκες του Εργοτέλη που ακολούθησαν, έγραψε τον περίφημο 12ο Ολυμπιόνικο, τον οποίο αυτούσιο μεταφρασμένο μεταφέρομε στο ταπεινό αυτό κείμενο.
------------------
Τύχη Σώτειρα του Ελευθέριου του Δία κόρη,
δέομαι προστάτευσε την ένδοξη τη πόλη της Ιμέρας.
Συ και στη θάλασσα τα πλοία κυβερνάς
και στην ξηρά τους αδυσώπητους πολέμους
και τις ειρηνοφόρες του λαού συνάξεις.
Παρόμοια και οι ελπίδες των ανθρώπων
άλλοτε αναπηδούν κι άλλοτε πέφτουν προς τα κάτω
όταν τα είδωλα ορέγονται απατηλά και πλάνα.
Ο θνητός να προμαντεύει δεν μπορεί.
Ο Θεός δεν επιτρέπει σε κανέναν να γνωρίζει
τι πρόκειται στο μέλλον να συμβεί.
Τυφλές του μέλλοντος οι ημέρες.
Πολλά είναι τα απροσδόκητα, τ’ απρόβλεπτα συχνά.
Αιφνίδια η χαρά σε περιζώνει
κι άλλοτε πάλι μέσα στων πικριών το κύμα
μια ευτυχία απροσδόκητη, αίφνης προβάλλει.
Και συ γυιέ του Φιλάνορος
όμοια με τον πετεινό που αδιάκοπες μάχες δίνει στην αυλή του
η γρηγοράδα των ποδιών σου
άγνωστη, άδοξη θάμενε, αν απ’ την Κνωσσό
η διχοστασία των συμπολιτών σε σ’ έδιωχνε.
Τώρα στην Ολυμπία κατέκτησες τον στέφανο,
ενίκησες και στην Πυθώνα δυο φορές
και στον Ισθμόν ακόμα Εργοτέλη.
Τώρα στη νέα πατρίδα όπου κατοικείς
λαμπρύνεις τα θερμά νερά που οι Νύμφες εκτινάσσουν!
-----------------------------------------------------------
Ο μεγάλος Κρητικός Αθλητής ξανακέρδισε τον δόλιχο δρόμο στους Ολυμπιακούς του 464π.Χ. ενώ προηγούμενα είχε κερδίσει από 2 φορές τα Πύθια, τα Ίσθμια και τα Νέμεα, γινόμενος έτσι ο πρώτος στην Ιστορία διπλός Περιοδονίκης…
Λίγο καιρό μετά τη δεύτερη Ολυμπιακή του νίκη, η δεύτερη πατρίδα, η Ιμέρα, του ανήγειρε ανδριάντα στην Ολυμπία που υπήρχε μέχρι τα χρόνια του Παυσανία, ο οποίος περίπου στο 160μ.Χ. έγραψε στο Γ΄, 4,11: «Εργοτέλης δε ο Φιλάνορας δολίχου δύο εν Ολυμπία νίκας, τοσαύτας δε άλλας Πυθοί και εν Ισθμώ τε και Νεμείων ανηρημένος».
Η θαυμαστή του φήμη εξαπλώθηκε στην ιστορική εποχή σαν τον Δρομέα με το απαράμιλλο τέμπο και τον εξοντωτικό ρυθμό που έδινε στον κάθε αγώνα από τα μέσα της διαδρομής μέχρι το τέλος (κάτι σαν τον αξεπέραστο Ζάτοπεκ στα νεότερα χρόνια).
Δυστυχώς ο Εργοτέλης όπως και τόσοι άλλοι χάθηκαν από τη συλλογική μνήμη και τ’ άφθαστα κατορθώματά τους τα σκέπασε η σκόνη της λήθης.
Αυτής της λήθης που σήμερα σ’ αυτές τις γραμμές σπάσαμε το σκοτεινό της πρόσωπο και αποκαλύψαμε τις ανθρώπινες στιγμές του μεγάλου Κρητικού Δρομέα… του Εργοτέλη από την Κνωσσό.

Wednesday, 29 October 2008

Ο ρόλος των χημικών εργαστηρίων στην ασφάλεια των τροφίμων


[από τον ερχόμενο μήνα ξεκινώ συνεργασία με το περιοδικό Τρόφιμα και Ποτά, προδημοσίευση από το τεύχος Νοεμβρίου είναι το παρακάτω κείμενο]

------------------


Ο ρόλος των χημικών εργαστηρίων στην ασφάλεια των τροφίμων

Του Γιάννη Ζαμπετάκη
izabet@chem.uoa.gr
http://environmentfood.blogspot.com/
Λέκτορα Χημείας Τροφίμων και Lead Auditor (HACCP – ISO22000, ISO9001)
Tμήμα Χημείας, Πανεπιστήμιο Αθηνών

Oι δύο πιο σημαντικοί ευρωπαϊκοί κανονισμοί (ΕΚ) για την ασφάλεια των τροφίμων είναι οι Ε.Κ. 178/2002 και Ε.Κ. 852/2004 που ορίζουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις των εταιρειών για την παραγωγή και διακίνηση ασφαλών τροφίμων. Οι εν λόγω ΕΚ έχουν ενσωματωθεί στο εθνικό μας δίκαιο από 1.1.2006, αλλά σχεδόν τρία χρόνια μετά δεν ξέρουμε πόσες εταιρείες εφαρμόζουν το σύστημα διαχείρισης της Ασφάλειας των Τροφίμων που λέγεται ΗΑCCΡ αν και ο ΕΚ 852/2004 υποχρεώνει όλες τις εταιρείες να εφαρμόζουν ΗΑCCΡ.

Σε κρατικό επίπεδο, τους ελέγχους αυτούς θα έπρεπε να τους κάνει ο ΕΦΕΤ. Γίνονται όμως; Και όταν γίνονται αυτοί οι έλεγχοι, πού καταλήγουν; Το γυαλί σε παιδικό γιαούρτι από πού προήλθε τον Νοέμβριο του 2006; Η έλλειψη ελέγχων είναι μια πανελλήνια ασθένεια και δυστυχώς όχι μόνο για τη βιομηχανία των τροφίμων.
Πλημμελείς έλεγχοι του πρώην ΣΔΟΕ έχουν γιγαντώσει τη μαύρη τρύπα του τρέχοντος προϋπολογισμού, με αποτέλεσμα ο συνάδελφος ακαδημαϊκός κ. Αλογοσκούφης να πρέπει να επιβάλει νέους φόρους (ελπίζω άμεσους!). Οι πλημμελείς έλεγχοι του ΕΦΕΤ έχουν δώσει το σύνθημα στην αγορά ότι ακόμη κι αν περάσει λίγο ορυκτέλαιο στο ηλιέλαιο ή στο αραβοσιτέλαιο καμία εταιρεία δεν θα τιμωρηθεί. Οι πλημμελείς έλεγχοι στο νερό έχουν εξαπλώσει το καρκίνωμα του εξασθενούς χρωμίου του Ασωπού ποταμού από τον Ωρωπό ως τη Θήβα και τα Βάγια! Οι πλημμελείς έλεγχοι της πολιτείας στις εταιρείες ψυχαγωγίας οδηγούν σε τραγικό ξυλοδαρμό τουριστών μέχρι θανάτου ή απλά στο να πίνουμε ποτά-«μπόμπες». Σήμερα, δεν ξέρουμε αν αναλύονται στα σούπερ μάρκετ τα φρούτα, τα λαχανικά ή οι παιδικές τροφές ως προς μια σειρά κινδύνων. Όλοι μας θα θυμόμαστε το περιστατικό με τη Datura – διαβολόχορτο- που βρέθηκε σε βλήτα πρόσφατα. Σήμερα, δυστυχώς τίποτα δεν έχει αλλάξει ώστε αυτό το περιστατικό να μην επαναληφθεί.
Όπως αναφέρεται σε έγκριτες εφημερίδες συχνά πυκνά (π.χ. ΤΟ ΒΗΜΑ, 27.1.2008, σελ. Α42), υπάρχουν «μαύρες τρύπες στον έλεγχο των τροφίμων». Μια από αυτές είναι η ελλιπής ανάλυση για υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης. Η Ελλάδα ελέγχθηκε από την ΕΕ στις 24.8.2007 επ’ αυτού και βρέθηκε το εξής ανατριχιαστικό: στην ΕΕ αναλύονται περίπου 135 διαφορετικές ενώσεις-υπολείμματα φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα φυτικής προέλευσης. Στη χώρα μας; Αναλύουμε από 10 έως 111. Πόσο (αν-)ασφαλή είναι τα φρούτα, τα λαχανικά και οι παιδικές τροφές φυτικής προέλευσης στα Ελληνικά σούπερ μάρκετ;
Το τρόφιμο είναι ένα μείγμα από χημικές ουσίες, μερικές από τις οποίες είναι αναγκαίες για να ζήσουμε (π.χ. βιταμίνες) ενώ μερικές από αυτές είναι τοξικές και άρα επικίνδυνες για την ασφάλεια του τροφίμου. Οι τοξικές ενώσεις ενός τροφίμου μπορεί να είναι ενδογενείς (φυσικά συστατικά του τροφίμου, π.χ. κυανιούχα στα πικραμύγδαλα) ή εξωγενείς (πρόσθετες, π.χ. συντηρητικά). Αν η συγκέντρωσή τους ξεπεράσει τα επιτρεπτά όρια, οι ενώσεις και των δύο αυτών ομάδων μπορεί να προκαλέσουν χημική δηλητηρίαση.

Στον πίνακα, παρουσιάζονται οι πιο σημαντικές ενώσεις που μας ενδιαφέρουν στο HACCP. O διαχωρισμός των χημικών κινδύνων σε φυσικά συστατικά και πρόσθετα βασίζεται στην «προϊστορία» της χημικής ένωσης. Δηλαδή, αν η ένωση προέρχεται από την πρώτη ύλη ή το τρόφιμο αυτό καθ’ εαυτό (χωρίς να έχει γίνει σκόπιμη και ηθελημένη προσθήκη κάποιων ενώσεων) τότε αυτή η ένωση θεωρείται «φυσικό συστατικό». Αντίθετα, στα πρόσθετα ανήκουν ενώσεις που σε κάποιο στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας προστίθενται στις πρώτες ύλες ή στα ενδιάμεσα προϊόντα και έτσι καταλήγουν στο τελικό προϊόν και άρα στο πιάτο μας.
Οι φυσικά απαντώμενες ενώσεις που αποτελούν χημικό κίνδυνο για το HACCP περιλαμβάνουν ποικιλία χημικών ουσιών φυτικής, ζωικής ή μικροβιακής προέλευσης. Αν και πολλές φυσικά απαντώμενες χημικές ενώσεις έχουν βιολογική προέλευση, για το σκοπό του ΗΑCCP έχουν καταχωρηθεί στους χημικούς κινδύνους, αν και δεν είναι λανθασμένη η καταχώρησή τους στους βιολογικούς κινδύνους.
Η δεύτερη κατηγορία χημικών κινδύνων περιλαμβάνει τις ουσίες που προστίθενται στα τρόφιμα σε ένα από τα στάδια της καλλιέργειας των πρώτων υλών, της παραγωγής του τροφίμου και της αποθήκευσης και διανομής του. Αν έχουν ακολουθηθεί πιστά οι οδηγίες χρήσης τους, αυτές οι ουσίες δεν είναι επικίνδυνες. Πιθανός κίνδυνος εμφανίζεται μόνο στην περίπτωση κακής εφαρμογής τους.
Στην Χημεία των Τροφίμων και στα πλαίσια της επικύρωσης του συστήματος HACCP πρέπει να αναλύουμε τα παραγόμενα ή διακινούμενα τρόφιμα σε ένα (διαπιστευμένο ή μη) χημικό εργαστήριο. Για να κάνουμε μια ανάλυση (π.χ. μελαμίνης σε τρόφιμα ή βαρέων μετάλλων στο νερό) πρέπει αρχικά να βρούμε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα από το προς ανάλυση υλικό. Από τη μία πλευρά, είναι αδύνατο να γίνει χημική ανάλυση στο σύνολο του υλικού ενώ από την άλλη πλευρά οι πιο πολλές χημικές αναλύσεις είναι καταστρεπτικές για το δείγμα. Γι’αυτούς τους λόγους, ο προσδιορισμός ενός συστατικού (ή η μέτρηση της παραμέτρου που μας ενδιαφέρει) γίνεται σε ένα μικρό μέρος του υλικού που ονομάζεται δείγμα. Το δείγμα πρέπει να αντιπροσωπεύει το σύνολο του συγκεκριμένου υλικού. Με άλλα λόγια, η κυρίαρχη ιδιότητα ενός δείγματος είναι η αντιπροσωπευτικότητά του.
Η σωστή και μη προκατειλημμένη δειγματοληψία είναι η βάση κάθε αξιόπιστης χημικής ανάλυσης και η αξία της χημικής πληροφορίας που θα προκύψει από την ανάλυση εξαρτάται άμεσα από το πόσο αντιπροσωπευτικό είναι το δείγμα που χρησιμοποιήθηκε. Αν το δείγμα δεν είναι αντιπροσωπευτικό του υλικού, ακόμα και η καλύτερη αναλυτική μέθοδος κι αν χρησιμοποιηθεί στο καλύτερο διαπιστευμένο εργαστήριο του κόσμου, δεν θα μπορέσουμε να απαντήσουμε σωστά την ερώτηση που ενέπνευσε την ανάγκη για ανάλυση.
Κάθε αξιόπιστο αποτέλεσμα πρέπει να συνοδεύεται από πληροφορίες σχετικές με τον τρόπο της δειγματοληψίας (χρόνος, τόπος, τρόπος), με το πόσα δείγματα αναλύθηκαν, πόσες φορές αναλύθηκε το κάθε δείγμα, ποια βαθμονομημένη (calibrated) μέθοδος μέτρησης χρησιμοποιήθηκε και σε ποιο διαπιστευμένο (accredited) εργαστήριο έγιναν οι αναλύσεις. Μόνο τότε μπορούμε να κρίνουμε χωρίς προκατάληψη (unbiased) την αξιοπιστία και (σε τελική ανάλυση) την αξία της μέτρησης.
Εφαρμόζοντας το παραπάνω σκεπτικό, πρέπει να αναρωτηθούμε ποιος είναι ο σκοπός μιας ανάλυσης: να βρει ένα σύστημα HACCP επίπλαστα ικανοποιητικό ή πραγματικά λειτουργικό; Το ερώτημα αυτό δυστυχώς δεν είναι απλά ρητορικό. Από την πενταετή μου εμπειρία ως Επιθεωρητής σε συστήματα ασφάλειας τροφίμων, το συμπέρασμα είναι το εξής: η πραγματικά επιστημονικά πλήρης επικύρωση ενός συστήματος HACCP απαιτεί πλήθος αναλύσεων (τόσο διαφορετικών δειγμάτων του ίδιου τροφίμου από διαφορετικούς προμηθευτές αλλά και διαφορετικών τροφίμων) αλλά λίγοι «παίκτες» της αγοράς τροφίμων παίζουν με τους κανόνες αυτούς.
Κι όμως λύσεις υπάρχουν, όπως εντατικοποίηση των εργαστηριακών αναλύσεων. Και αν ο ΕΦΕΤ δεν δύναται να ασκεί όλους τους ελέγχους, ας ορίζει με μορφή υπεργολαβίας διαπιστευμένα (κρατικά ή μη ! ) εργαστήρια σε επίπεδο Ε.Ε. τα οποία θα είναι σε θέση να κάνουν αξιόπιστες και αμερόληπτες αναλύσεις. Εδώ ακριβώς «κρύβεται» και η απάντηση στο ερώτημα του τίτλου αυτού του άρθρου. Τα χημικά εργαστήρια παρέχοντας αξιόπιστες δειγματοληψίες και αναλύσεις μπορούν να δώσουν τις επιστημονικά έγκυρες απαντήσεις ώστε να κρίνουμε αν το ΗΑCCP εφαρμόζεται ικανοποιητικά και αν εν τέλει τα παραγόμενα τρόφιμα είναι ασφαλή. Τα πιο «ψαγμένα» μάλιστα χημικά εργαστήρια έχουν προσθέσει και άλλη μια κατηγορία ενώσεων στον παραπάνω πίνακα, μια κατηγορία ενώσεων που πρέπει να προστεθεί και στις δύο στήλες του πίνακα που έχει το όνομα «ο άγνωστος επιμολυντής»… Όπως το «ορυκτέλαιο» στο ηλιέλαιο που ήρθε στη χώρα μας από την Ουκρανία…Ακόμα άγνωστος;

Tuesday, 28 October 2008

Η ακρίβεια δεν είναι εισαγόμενη!
γιατί είναι ακριβό το γάλα στην Ελλάδα?
===================================

[το παρακάτω κείμενο έχει γραφτεί για ΤΑ ΝΕΑ με αφορμή την ημερίδα με θέμα «Τα καρτέλ στην Ελλάδα» που διοργανώνει το Ινστιτούτο Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών (ΙΣΤΑΜΕ)Ανδρέας Παπανδρέου στις 30.10.2008]
=======================================
Σήμερα, όλοι μας μιλάμε για την παγκόσμια οικονομική κρίση αλλά λίγοι από εμάς θυμόμαστε την ακρίβεια και τα (ανεπαρκή) 41 μέτρα κατά της ακρίβειας του κ. Φώλια. Ας δούμε τι γίνεται και έξω από την Ελλάδα για να καταλάβουμε πόσο άδικο έχουν οι κ.κ Καραμανλής και Αλογοσκούφης όταν δηλώνουν ότι η κρίση και η ακρίβεια είναι εισαγόμενα φαινόμενα. Στην Αγγλία, το 1995, το 60% της τιμής του γάλακτος πήγαινε στον παραγωγό ενώ σήμερα μόνο το 35%. Αντίστοιχα, το μερίδιο της εμπορικής αλυσίδας (σούπερ μάρκετ) αυξήθηκε αλματωδώς: το 1995, το μερίδιο του σουπερμάρκετ ήταν 3% επί της τιμής του γάλακτος ενώ σήμερα έχει δεκαπλασιαστεί, ήτοι 30%.

Λόγω της αυξημένης πίεσης στους παραγωγούς, πολλοί παραγωγοί έχουν σταματήσει πλέον να παράγουν γάλα. Σήμερα, έχουν απομείνει 19.000 γαλακτοπαραγωγοί στην Μ. Βρετανία ενώ το 1995 ήταν 35.000. Στα επόμενα 2 χρόνια, υπολογίζεται ότι άλλοι 3.000 παραγωγοί θα αλλάξουν επάγγελμα. Αντίθετα, ενώ πριν από 30 χρόνια, οι αγελάδες παρήγαγαν 3.500 λίτρα/έτος και πριν από 10 χρόνια παρήγαγαν 5.000 λίτρα/έτος, σήμερα έσπασαν το «φράγμα» των 10.000 λίτρων/έτος.

Στην Ελλάδα σε σχέση με την τιμή παραγωγού αλλά και την τιμή καταναλωτή για το γάλα, πρέπει να αναθεωρήσουμε και να αλλάξουμε πολλά:

1. τη νομοθεσία (για να επεκταθεί επιτέλους η διατηρησιμότητα του παστεριωμένου γάλακτος στις 10 μέρες όπως ισχύει σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη και να σπάσει η τοπική διαστρέβλωση της τεχνητής απαγόρευσης των εισαγωγών),

2. την τιμή παραγωγού (ώστε να δώσουμε κίνητρο στους παραγωγούς να μην αλλάξουν δουλειά αλλά και να παράγουν πιο ποιοτική πρώτη ύλη για μια σειρά τροφίμων, από γάλα μέχρι υψηλής προστιθέμενης αξίας τυριά),

3. τους κανόνες ανταγωνισμού μεταξύ των γαλακτοβιομηχανιών αλλά και των αλυσίδων σούπερ μάρκετ (ώστε πιο πολλά γαλακτοκομικά προϊόντα να μπορούν να είναι ιδιωτικής ετικέτας, για παράδειγμα γιατί να μην έχουμε γάλα από ένα συνεταιρισμό γαλακτοπαραγωγών;) και

4. τους κανόνες εισαγωγής γάλακτος από άλλες χώρες (ώστε να ενταθεί ο υγιής ανταγωνισμός και να σπάσει το απόστημα του ολιγοπωλίου).

Μετά το σκάνδαλο του ηλιελαίου με το ορυκτέλαιο, αν δούμε το θέμα της ακρίβειας και των καρτέλ μέσα από το πρίσμα της ιχνηλασιμότητας μπορούμε να καταλάβουμε πολλά! Με άλλα λόγια, η σχέση που έχει το ηλιέλαιο με το καρτέλ του γάλακτος είναι απλή και μονολεκτική: ιχνηλασιμότητα, δηλ. τι πουλάνε, πόσο το πουλάνε και σε …ποιον το πουλάνε. Στο γάλα, τα δύο μόνο στοιχεία που ξέρουμε είναι τα εξής: τιμή παραγωγού (€0,30) και τιμή στο ράφι του σούπερ μάρκετ (€1,20-1,50) / λίτρο αλλά τα πράγματα είναι απλά: μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή υπάρχουν μόνο δύο μεσάζοντες: η γαλακτοβιομηχανία και το σούπερ μάρκετ. Σε τι τιμή το καρτέλ πουλά το παστεριωμένο γάλα στα σούπερ μάρκετ; Αυτό το τιμολόγιο πώλησης του παστεριωμένου γάλακτος μπορούμε να το δούμε; Γιατί αν το δούμε…πολύ απλά και γρήγορα θα καταλάβουμε πολλά. Χωρίς να χρειαζόμαστε ούτε Επιτροπές Ανταγωνισμού ούτε Υπουργούς (Αν-)Ακρίβειας και προεδρικά διατάγματα και …666 μέτρα κατά της ακρίβειας. Αν θέλει η κυβέρνηση να σπάσει το απόστημα των καρτέλ, ας ψάξει να βρει το πιο πάνω τιμολόγιο!

Και το ΠαΣοΚ τι κάνει σε αυτό το θέμα; Αρκούν κάποιες καταγγελίες από πλευράς του κ. Χρυσοχοΐδη για τις αθέμιτες πρακτικές των καρτέλ; Μήπως η μόνη λύση είναι η αναγέννηση του καταναλωτικού κινήματος μέσω ενός πρωτοπόρου δικτύου καταναλωτών, μια κίνηση που έχει αναγγελθεί από τον κ. Παπανδρέου στο τελευταίο συνέδριο του ΠαΣοΚ (άνοιξη του 2008) αλλά από τότε έχει μείνει μόνο σχέδιο επί χάρτου;

Διότι όσες δηλώσεις περί εισαγόμενης κρίσης κι ακρίβειας κι αν κάνει ο κ. Αλογοσκούφης, όσα μέτρα κι αν πάρει ο κ. Φώλιας, όσα πλαφόν στις τιμές κι αν προτείνει ο κ. Χρυσοχοΐδης, όσες ημερίδες για τα καρτέλ (όπως αυτή της 30ης Οκτωβρίου 2008) κι αν διοργανώσει το Ινστιτούτο Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών (ΙΣΤΑΜΕ) Ανδρέας Παπανδρέου, το πρόβλημα θα παραμένει: ένα λίτρο γάλα στην Αγγλία κοστίζει €0,85 (όπου ο μέσος μισθός είναι μεγαλύτερος από €2000) ενώ εδώ (όπου ο μέσος μισθός είναι κάτω από €1000) το ίδιο τρόφιμο κοστίζει €1,20-1,50… Ο πολίτης καταναλωτής χρειάζεται ελπίδα και πρακτικά μέσα αντίστασης…

Ποιος είναι ικανός να του τα προσφέρει σήμερα;


-------------------------------------------------------
Του Γιάννη Ζαμπετάκη

Οι Αναγνώστες του http://environmentfood.blogspot.com/
μια μάχιμη...ignoring political correctness
-----------------------------------------------

ο λόγος σε μια αναγνώστρια σήμερα, επέτειο του ΟΧΙ... [σ.σ. τρομάρα μας! αν μπορούσαν να δουν την Ελλάδα του 2008...οι πεσόντες του '40 τι θα ένιωθαν? την θέση του Δικτάτορα Ιωάννη -ατύχημα της Ιστορίας η συνωνυμία μας...- Μεταξά την έχει πάρει η Δικτατορία των Τραπεζών και της Πίστωσης-με εκφραστή της τον άλογο τον σκούφια ...που για τις τράπεζες μπορεί να βρίσκει €28 δις αλλά στο επίδομα της θέρμανσης ή στο ταμείο της φτώχειας...τα βρίσκει δύσκολα...
-----------------------------

γράφει λοιπόν η αναγνώστρια...
--------------

Αυτό που ξέρω είναι ότι βρίσκομαι στο 3ο έτος στη σχολή μου και δεν έχω πάρει ακόμη βιβλία. Οι καθηγητές προσπαθούν να μας βρουν παλιά αντίτυπα να τα έχουμε ανά 2 ή ανά 3. Τέτοια ξεφτίλα δεν έχει προηγούμενο. Εντάξει τα συγγράματα μπορεί να μην είναι ευνόητα, μπορεί να έχουν 1000 κακά, αλλά όπως και να το κάνουμε είναι μπούσουλας. Με ποιο δικαίωμα μας στερούν τα βιβλία μας;
Να θέλεις δηλαδή να διαβάσεις και να μη μπορείς!
Γιατί έπρεπε να δοθούν σε ιδιώτη τα συγγράματα, για να έχουμε αυτό το απέραντο Μπ...? Τι πήγαινε στραβά πριν μη πω καμία βαριά κουβέντα??
Φοιτητές είμαστε και δε ξέρουμε όχι μόνο πότε θα πάρουμε τα βιβλία μας αλλά και ποια θα είναι αυτα.
Επίσης με ποιο κριτήριο θα επιλέξουμε βιβλία από λίστα; Με βάση το εξώφυλλο και το όνομα του συγγραφέα;
Μα είναι καθόλου καλά οι άνθρωποι, μας δουλεύουν?
Θα έρθει η εξεταστική και δεν θα έχουμε από που να διαβάσουμε!

Όσον αφορά τα Ιδιωτικά Κολλέγια βασίζονται κυρίως στην αντίληψη που έχει ο Έλληνας ότι άμα δε σπουδάσεις δεν είσαι τίποτα. Επίσης πρέπει οπωσδήποτε να είσαι γιατρός, δικηγόρος ή μηχανικός. Γιατί ποιος αμφιβάλλει ότι τα κολλέγια που θα έρθουν, τέτοιους επαγγελματίες θα βγάζουν...
Τα κολλέγια με τα τεράστια δίδακτρα δε θα βοηθήσουν παιδιά που μένουν έξω από το πανεπιστήμιο επειδή δεν είχαν δυνατότητα για ιδιαίτερα κλπ. Θα αφαιμάξουν οικογένεις που θέλουν τα παιδιά τους να έχουν ένα πτυχίο στα χέρια τους και θα δώσουν τη δυνατότητα σε εύπορα παιδάκια που δεν έχουν την καλύτερη σχέση με το διάβασμα, να σπουδάσουν στη χώρα τους για να μη τρέχουν στο μακρινό Λονδίνο.

------------
izabet's comment
καλά τα λες φίλη Τσούγδω! ο νέος νόμος για τα ΑΕΙ είναι ένας πολύ κακός νόμος...πάει να κάνει κάτι καλό με τα συγγράμματα αλλά έτσι που το κάνει είναι μια τρύπα στο νερό... καλό και χρήσιμο και απαραίτητο είναι να σπάσει το απόστημα του ενός συγγράμματος-ευαγελλίου που έχουμε σε κάθε μάθημα...αλλά όχι με αυτόν τον τρόπο...δηλαδή απλά να προτείνουμε δύο και ο φοιτητής είναι υποχρεωμένος [ηθικά και ...φοβικά!] να επιλέξει [από τα δύο προτεινόμενα συγγράμματα] το βιβλίο του διδάσκοντα...
Ο νόμος είναι κακός και στην πράξη είναι ανεφάρμοστος...για να τον σαμποτάρουμε στην πράξη, σκέφτηκα και έπραξα το εξής [αρκετοί συνάδελφοι έκαναν το ίδιο!]: ως δεύτερο σύγγραμμα να προτείνω ένα ξενόγλωσσο και πανάκριβο βιβλίο...και να προτείνω στους φοιτητές να επιλέξουν το δεύτερο σύγγραμμα!
τώρα το Πανεπιστήμιο έχει πρόβλημα με το θεσμό της αποκλειστικής αντιπροσώπευσης των εκδοτικών οίκων του εξωτερικού στην Ελλάδα...και προσπαθεί να ακυρώσει το δεύτερο σύγγραμμα...μάλιστα από την γραμματεία του Φαρμακευτικού μου ζητούν να ακυρώσω την πρότασή μας για το δεύτερο σύγγραμμα και να τους γράψω μια επιστολή-βεβαίωση ότι η ύλη του δεύτερου βιβλίου θα καλυφθεί με ...σημειώσεις...
το δεύτερο σύγγραμμα που προτείναμε είναι η βίβλος της Χημείας Τροφίμων [Food Chemistry του Οwen Fennema...]...Πώς να το καλύψουμε με ...σημειώσεις?
Φυσικά τέτοια επιστολή δεν θα γράψω ποτέ! Είναι αδύνατον επιστημονικά να γράψω ένα τέτοιο ψέμα!

Με λίγα λόγια, βιβλία δύσκολο να πάρουν οι φοιτητές μέχρι τις ...γιορτές...αλλά μήπως αυτός είναι ένας αληθινός λόγος για αγώνες και πορείες και όχι τα ψευτοδικαιώματα των pseudo-colleges???

Monday, 27 October 2008

πόσο τοξινωμένος είμαι?Στην φωτογραφία, εμφανίζονται (από αριστερά προς τα δεξιά) :

George Standridge - Deputy Vice President business Development LM Aero, Κυριάκος Λινάκης – Πρόεδρος Δ.Σ ΕΑΒ, Τάσος Φιλιππάκος – Διευθύνων Σύμβουλος ΕΑΒ, Dennys Plessas -Αντιπρόεδρος Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων Ευρώπης Μέσης Ανατολής και Αφρικής της LM, Νίκος Βασιλόπουλος – Γενικός Διευθυντής Εμπορικού ΕΑΒ, Sandy Sandstrom -Deputy Peace Xenia F-16 Programs Director.

=======================================ήξεις αφίξεις
ου εν τω Ασωπώ ...θνίξεις...

ή λέτε να πεθάνουμε από κανένα επι-χρωμιωμένο καροτάκι?

εμείς τι άλλο να πούμε?

Y.Γ. τι σχέση έχουν τα αεροπλάνα και τα βαρέα μέταλλα?
η απάντηση εδώ...

Saturday, 25 October 2008

πόσο μέτριος είναι ο κ. Στυλιανίδης???
το σκυλάκι τελείωσε το ΚΕΣ "University of Ano Souvala" αλλά δεν μπορεί να αναγνωρίσει τα επαγγελματικά του δικαιώματα...
=============================================


διάβασα, ή μάλλον καλύτερα απόλαυσα το βιβλίο του Υπουργού μου (το "μου" πάει στο ότι είμαι εργαζόμενος του Υπ. Παιδείας!) του κ. Ε. Στυλιανίδη που θέλει να γράψει κάτι για την δικτατορία των μετριοτήτων. (εκ. Σιδέρη, 2007).

Το βιβλίο περιέχει πολλές ανακρίβειες, για να μην πω σκόπιμα ψεύδη στα οποία θα αναφερθώ σε λίγες μέρες [π.χ. τα πανεπιστήμια στην Αγγλία ΔΕΝ είναι ιδιωτικά, κ. Ευριπίδη!!
Αλλά λειτουργούν αυτόνομα υπό την εποπτεία του εκεί Υπ. Παιδείας.
Την λέξη αυτονομία την γνωρίζετε κ. Υπουργέ?

anyway, δείτε και 2 κείμενα σχετικά με την πολύπαθη τριτοβάθμια εκπαίδευση.
το ένα από ΤΟ ΒΗΜΑ, χθες
Νομοθετική προχειρότητα σε θέματα Παιδείας
και το άλλο από ΤΑ ΝΕΑ, σήμερα

Τα 3 ψέματα του υπουργείου Παιδείας για τα κολέγια


τα συμπεράσματα δικά σας...

δυστυχώς οι ενέργειες του κ. Υπουργού αποδεικνύονται πολύ κατώτερες των περιστάσεων...

Thursday, 23 October 2008

εδώ οι καλές κότεςμε αφορμή την απόφαση του ανηψιού του "εθνάρχη", δηλ. του KK Jr, να μην κατέβει καν στο γήπεδο η ομάδα του (ξέρετε τώρα, όλοι αυτοί οι Αδέξιοι Δεξιοί !!!) για τη συζήτηση για την προ-ανακριτική,
με αφορμή τα τραγικά που γίνονται στο χώρο της δουλειάς μου με έκνομες ενέργειες ,
με αφορμή την στάση μας...όλων μας που απλά ανεχόμαστε όλους αυτούς,

δείτε την φωτογραφία του πρώην καταλληλότερου κόκορα...
η κότα που θα υποκύψει στις ορμές του λέγεται...αλογοσκούφεια παρωδία ή απλά ακαδημαϊκός με λουμπάγκο...που έδωσε 28 δις € στα ευαγή ιδρύματα που λέγονται τραπεζικές εταιρείες [θυμίζω ότι η λέξη εταιρεία έχει την ρίζα της στην Εταίρα!] αλλά έχει ξεχάσει ο συνάδελφός μου Πανεπιστημιακός κ. ΑΛΟΓΟσκούφης το ταμείο της Φτώχειας ή το επίδομα θέρμανσης...

και τώρα τι καταλάβετε?
τίποτα?
δεν πειράζει ...


...δείτε και αυτό...

«H πάλη των τάξεων στη Γουόλ Στριτ» έγραψε ο Σλοβένος Zίζεκ, σε μία απέλπιδα προσπάθεια για ένα σοσιαλιστή να διαπιστώσει αν μέσα από αυτό το Xάος μπορεί να υπάρχει πολιτική δυναμική με την έννοια της λαϊκής οργής. «Eνώ υποβαλλόμαστε σε εκβιασμό με σχέδιο σωτηρία (σ.σ. Tου Tραπεζικού Συστήματος), πρέπει να διεπόμαστε από τη γρήγορη αντίληψη πως πρέπει να αντισταθούμε στο λαϊκιστικό πειραματισμό (σ.σ. Bλέπε τα λογύδρια των Mπους και Σαρκοζί) εκφράζοντας την οργή μας». Aυτά λέει ο Zίζεκ* αλλά τέτοια πράγματα τα λένε μόνον οι φιλόσοφοι.

* Slavoy Zizek: Φιλόσοφος από τη Σλοβενία. Γεννήθηκε το 1949, μελετητής του Λακάν, προσπαθεί να συνδέσει το νήμα της μαρξιστικής σκέψης της Σχολής της Φρανκφούρτης με τη σημερινή πραγματικότητα της μετα-οικονομίας.

Εγώ πάντως είμαι με τον Zizek, μήπως είμαστε όλοι μας κότες???

Ε.Τύπος 24.10.08 [προδημοσίευση]το παρακάτω κείμενο είναι από τον ...αυριανό Ε.Τύπο...

=========================================
Με μεγάλη μας έκπληξη πληροφορηθήκαμε τα πρόστιμα
και τις ποινές που υποβλήθηκαν
στις εταιρείες-ρυπαντές στον Ασωπό.
Τα πρόστιμα είναι
κυριολεκτικά χάδια μιας και
η αποκατάσταση της οικολογικής καταστροφής
είναι ανυπολόγιστη,
όπως ανυπολόγιστη είναι η ζωή όλων των ανθρώπων
που
έχουν γίνει άθελά τους πειραματόζωα
πίνοντας μολυσμένο νερό.
Νερό με βαρέα μέταλλα, εκτός από βρώμικα ποτάμια
και θάλασσες, σημαίνει και επικίνδυνα
τρόφιμα. Kαι η μολυσμένη παραγωγή από τον
Ασωπό φτάνει στο πιάτο μας. Το δόγμα του κ. Σουφλιά
«ο ρυπαίνων θα πληρώσει» είναι απλά επιστημονικά
ανεπαρκές διότι ακόμη και αν, και
όταν πληρώσει ο ρυπαίνων,
τα παιδιά στα Οινόφυτα και στην Αυλίδα,
που πίνουν νερό από τον Ασωπό, θα αρχίσουν να
πίνουν νερό χωρίς εξασθενές χρώμιο
ή άλλα βαρέα μέταλλα;
Θυμίζουμε ότι το πρόστιμο των 700.000 ευρώ
για τα μουχλιασμένα γιαούρτια
τον Μάρτιο του 2005 ακόμα εκκρεμεί
ενώ το πρόστιμο των 15 εκατ. € που είχε
υποβληθεί προ τριετίας στον ΣΕΣΜΕ
απλά εξαφανίσθηκε όπως και ο ΣΕΣΜΕ!
Το μείζον πρόβλημα είναι ότι
οι εμπλεκόμενες βιομηχανίες, επειδή δεν
δηλώνουν αναλυτικά όλες τις
χρησιμοποιούμενες διεργασίες παραγωγής,
καταλήγουν απλά να ρυπαίνουν
κατά παράβαση κάθε νόμου και επιστημονικής
λογικής!
Οι θάνατοι από καρκίνο στα Οινόφυτα
και στον Ωρωπό
θα καλπάζουν ενώ οι παλιές παράνομες
αδειοδοτήσεις βιομηχανιών θα ισχύουν καλώς...
Ποιος μπορεί να ξαναφέρει
τα όνειρα στα μάτια των παιδιών;


Γιάννης Ζαμπετάκης

http://environmentfood.blogspot.com
Λέκτορας Χημείας Τροφίμων και
Επικεφαλής Επιθεωρητής (HACCP-ISO22000,
ΙSO9001), Tμήμα Χημείας, Πανεπιστήμιο Αθηνών

Νερό: το μόριο της ζωής [μέρος 666]


θέλετε να μάθετε τι νερό πίνουμε στην Αθήνα;

αν ναι...κλικ εδώ...

θέλετε τώρα να μάθετε για τα καλά του νερού;

αν ναι...κλικ εδώ...

θέλετε και λίγο νερό που πίνουν στα Βάγια;
είναι καλό!
έχει όλα τα θρεπτικά συστατικά!
δείτε εδώ το γιατί!

πώς τον λεν, πώς τον λεν τον ποταμόόό???


Ασωπόόό

Ασωπόόό

να σου δώσω λίγο χρώμιο
να σε σκοτώσω

και μετά ...

εσύ στο χώμα και εγώ στη φυλακή!

Ναι, κυρίες και κύριοι, στη Φυλακή θα πάνε όσοι ρυπαίνουν!
η απόφαση βγήκε χθες...στη Θήβα!

οι κατηγορούμενες εταιρείες ψέλισαν κάτι φαιδρά για λάθος δειγματοληψίες κλπ και μου θύμισαν αυτό που έγραφα την Παρασκευή στα ΝΕΑ...

Η Επιστήμη είναι ένα εργαλείο που μας βοηθά να αποκαλύψουμε την Αλήθεια. Όταν όμως οι πολιτικοί βιάζουν την Επιστήμη, τότε ακόμα και ο Ασωπός (μπορεί να) είναι ένα καθαρό ποτάμι. Με μια προκατειλημμένη δειγματοληψία, για παράδειγμα, στις εκβολές του δεν θα βρούμε βαρέα μέταλλα. Άρα μπορούμε να πούμε ότι ο Ασωπός είναι καθαρός; Ο σκοπός σίγουρα αγιάζει τα μέσα... αλλά ο μοναδικός μας σκοπός μήπως πρέπει να είναι ο Άνθρωπος και η Δημόσια Υγεία και όχι οι μικροκομματικές μας μωροφιλοδοξίες; Η απάντηση του ΥΠΕΧΩΔΕ σε αυτό το ερώτημα αναμένεται με ενδιαφέρον...

===============================
Σήμερα θα πάρω στα χέρια μου την μελέτη του ΙΓΜΕ για τον Ασωπό...
αυτή τη μελέτη που κρύβουν εδώ και μήνες...
θα τη διαβάσω με ενδιαφέρον και θα σας ενημερώσω...

Tuesday, 21 October 2008

Γυρίζω τις πλάτες μου στο μέλλον...

εκλεκτορικά σώματα...
σύμφωνα με τον νέο-νόμο πλαίσιο... [δείτε το άρθρο 24]
θέση Λέκτορα "Χημεία Τροφίμων - Μικροβιολογία Τροφίμων"

σε τι διαφέρει ένας Χημικός τροφίμων από ένα Μικροβιολόγο τροφίμων;
ή μάλλον καλύτερα
σε τι διαφέρει η επιστημονική "ματιά"ενός Χημικού που έχει ειδικευθεί στη Μικροβιολογία τροφίμων από έναν Γεωπόνο που έχει ειδικευθεί στη Μικροβιολογία Τροφίμων;

προσωπικά, το πτυχίο μου είναι στη Χημεία,
και στο διδακτορικό μου έχω σπουδάσει βιο-τεχνολογία τροφίμων...
είμαι Χημικός;
είμαι Τεχνολόγος;
είμαι Βιοτεχνολόγος;
ή μήπως είμαι ένα τίποτα;;;

Ως λέκτορας Χημείας τροφίμων, διδάσκω και Τεχνολογία Τροφίμων...τι σημαίνει αυτό;
Μήπως να σταματήσω να διδάσκω Τεχνολογία τροφίμων και να προσλάβουμε ένα τεχνολόγο τροφίμων στο Χημικό Τμήμα του ΕΚΠΑ;;;

Ο νέος νόμος ορίζει ότι τα 10 μέλη του εκλεκτορικού σώματος πρέπει να είναι μέλη ΔΕΠ από άλλα ΑΕΙ...
Λογικά θα περίμενε κανείς να μπουν στην κληρωτίδα -για την παραπάνω θέση- όλα τα μέλη ΔΕΠ με γνωστικό αντικείμενο είτε Χημ.Τροφίμων είτε...Μικροβ. Τροφίμων.
Όμως, δεν έγινε αυτό...στην κληρωτίδα μπήκαν μόνο (;) Μικροβ. Τροφίμων... [γεωπόνοι, βιολόγοι, κλπ] και τώρα στο εκλεκτορικό σώμα ζήτημα είναι αν υπάρχουν 4 χημικοί τροφίμων...ενώ έχουμε 11 μικροβ. τροφίμων...

Το δίλημμά μου μεγάλο...
Τι κάνω;
"Παίζω" σε ένα τέτοιο παιχνίδι; Φευ...
Μοναδική μου επιλογή είναι να προσπαθήσω με επιστημονικά επιχειρήματα μέσα από αυτό το [ανεπιτυχώς ορισμένο] εκλεκτορικό σώμα αλλά και γενικότερα με το παράδειγμα ζωής μου να προωθώ τη Χημεία και τη Χημεία Τροφίμων, ακολουθώντας το παράδειγμα των γονιών μου και των δασκάλων μου.

Τώρα, αν κάποιοι συνάδελφοί μου στο Χημικό βλέπουν τη Χημεία Τροφίμων και τη Χημεία γενικότερα ...με άλλο μάτι...πιο δι-επιστημονικά...συμφωνώ μαζί τους 1000%!
Αλλά ας μην προκηρύσαμε τη θέση ως "Χημεία Τροφίμων - Μικροβιολογία Τροφίμων" αλλά ως "Μικροβιολογία Τροφίμων"...

Ποιος ο λόγος να αναφέρεται η Χημεία Τροφίμων στην προκήρυξη...;;;

Για να την αγνοήσουμε μετά την κακομοίρα την Χημεία;;;

γι’αυτό προτιμώ να σωπάσω, να φορέσω τα ακουστικά μου και να ακούσω ...μουσικήΣτίχοι: Διονύσης Τσακνής
Μουσική: Διονύσης Τσακνής
Πρώτη εκτέλεση: Χάρης&Πάνος Κατσιμίχας

Γυρίζω τις πλάτες μου στο μέλλον
στο μέλλον που φτιάχνετε όπως θέλετε
αφού η ιστορία σας ανήκει
σαρώστε το λοιπόν αν επιμένετε

Στ' αυτιά μου δεν χωράνε υποσχέσεις
το έργο το 'χω δει μη με τρελαίνετε
το πλοίο των ονείρων μου με πάει
σε κόσμους που εσείς δεν τους αντέχετε

Μένω μονάχος στο παρόν μου
να σώσω οτιδήποτε - αν σώζεται -
κι ας έχω τις συνέπειες του νόμου
συνένοχο στο φόνο δε θα μ' έχετε

Γυρίζω τις πλάτες μου στο μέλλον
το κόλπο είναι στημένο και στα μέτρα σας
ξεγράψτε με απ' τα κατάστιχά σας
στον κόπο σας δεν μπαίνω και στα έργα σας

O Nόμος της ένοχης σιωπής

Του Γιάννη Α. Μυλόπουλου*

Την περασμένη άνοιξη, όταν η χώρα μας διασύρονταν διεθνώς επειδή βρέθηκε, η μόνη στον κόσμο, που δεν διέθετε αξιόπιστο σύστημα μέτρησης των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου, η αντίδραση του υπουργείου Περιβάλλοντος ήταν να στοχοποιήσει τον προηγούμενο Έλληνα εκπρόσωπο στην επιτροπή τήρησης του πρωτοκόλλου του Κιότο, τον γνωστό για τη συμβολή του στην υπόθεση της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής, τον καθηγητή Δημήτρη Λάλα. Κατηγορώντας τον ότι είχε δήθεν εκείνος συκοφαντήσει τη χώρα μας, διαρρέοντας στους ξένους επιθεωρητές το… ένοχο μυστικό.

Η αλήθεια έλαμψε πρόσφατα όταν έγινε γνωστό ότι η Ελλάδα, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης και του υπουργού Περιβάλλοντος, εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να εξαιρείται από τους μηχανισμούς του πρωτοκόλλου του Κιότο, τιμωρούμενη για την παραβίαση των δεσμεύσεών της.

Σήμερα, δικάζεται η τέως Γενική Επιθεωρήτρια Περιβάλλοντος Μαργαρίτα Καραβασίλη, μετά από μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση που υπέβαλε εναντίον της ο διάδοχός της στη θέση αυτή. Η έμπειρη στα περιβαλλοντικά ζητήματα επιστήμονας, η οποία παρά το σημαντικό έργο της απομακρύνθηκε από τη θέση της πριν λήξει η θητεία της από την κυβέρνηση Καραμανλή για… ευνόητους λόγους, κατηγορείται ότι αρθρογράφησε, τολμώντας να πει τα… αυτονόητα.

Ότι δηλαδή η ρύπανση του Ασωπού ποταμού από το επικίνδυνο εξασθενές χρώμιο δεν ήταν αποτέλεσμα κάποιας αόρατης… ασύμμετρης απειλής, αλλά συνέπεια της αδράνειας του ΥΠΕΧΩΔΕ να ελέγξει τις ρυπογόνες βιομηχανίες της ευρύτερης περιοχής των Οινοφύτων. Άποψη υπέρ της οποίας συνηγορεί σύσσωμος ο επιστημονικός κόσμος της χώρας…

Όταν όμως η ποινικοποίηση του δικαιώματος στη δημόσια κριτική και η επιβολή του νόμου της σιωπής σε όσους γνωρίζουν, συνιστούν συστατικά στοιχεία της περιβαλλοντικής πολιτικής, τότε σε κίνδυνο δεν βρίσκονται μόνο τα δημόσια αγαθά κι η δημόσια υγεία. Πολύ περισσότερο, σε κίνδυνο βρίσκεται η ίδια η Δημοκρατία…

*Ο Γιάννης Α. Μυλόπουλος είναι καθηγητής στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ

================================

izabet's comment

Προκατειλημμένη δειγματοληψία σε μια κοιμισμένη κοινωνία

Το πρόβλημα δεν είναι να πληρώσει ο ρυπαίνων, αλλά να σταματήσει να ρυπαίνει. Διότι ακόμη και αν, και όταν πληρώσει ο ρυπαίνων(;), τα παιδιά στα Οινόφυτα και στην Αυλίδα που πίνουν νερό από τον Ασωπό θα αρχίσουν να πίνουν νερό χωρίς Cr(VΙ) ή τα παιδιά στο Αλιβέρι και στη Μεγαλόπολη, που μεγαλώνουν δίπλα στα εργοστάσια της ΔΕΗ, θα αναπνέουν πιο καθαρό αέρα;

Monday, 20 October 2008

Tα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα
προδημοσίευση από την εφημερίδα "Επιτέλους"
------------------------------------------------------------------
Tετάρτη 15.10.08, βρισκόμουν καθ’οδόν προς Νεμέα για να επιθεωρήσω ένα οινοποιείο σε θέματα ασφάλειας τροφίμων (HACCP), δηλαδή για να ελέγξω τις υποδομές και τις εγκαταστάσεις, τις πρώτες ύλες, το διάγραμμα ροής, την πυρασφάλεια, την πληρότητα των ελέγχων στο νερό και την εκπαίδευση του προσωπικού. Ξέρετε όλα αυτά που θα έπρεπε αλλά ΔΕΝ ελέγχονται σε ένα σχολείο.

Το σχολείο μπορεί να είναι το σχολείο του παιδιού σας, το σχολείο του εγγονιού του Δημάρχου κ. Κόντου, το σχολείο των παιδιών των φίλων των κ.κ. Αλαφάκη και Φουλεδάκη. Οι παραπάνω τρεις κύριοι δεν αναφέρονται τυχαία! Αναφέρονται διότι στο Δημοτικό Συμβούλιο (ΔΣ) της 14ης Οκτώβρη 2008 στη συζήτηση για το 1ο Δημοτικό Σχολείο οι κ.κ. Αλαφάκης, Κόντος και Φουλεδάκης αντί να επικεντρωθούν στα θέματα της καταλληλότητας του σχολείου που συζητούνταν, περιορίστηκαν στα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα: «ηθικός άνθρωπος», «θέση ευθύνης», «απόφαση σωστή», «προέχει η ασφάλεια των παιδιών».

Αυτά για το 1ο Δημ. Σχολειό. Αλλά για τον 3ο Παιδ. Σταθμό (ΠΣ), δεν ισχύουν τα παραπάνω για 2 λόγους:

1. και φέτος (σχολική χρονιά 2008-09) τα παιδιά μας πηγαίνουν στο …container…το οποίο έχει κριθεί από το Υπουργείο Υγείας ως ακατάλληλο από το Φλεβάρη του 2005!!! Το Σεπτέμβρη του 2009 θα κλείσουμε 10 χρόνια!!!

2. ο κ. Κόντος δήλωσε (Δ.Σ. 14.10.08) ότι θα προχωρήσει στην απ’ευθείας μίσθωση μιας χαρακτηρισμένης ως ακατάλληλης (άρα παράνομης!!!) πολυκατοικίας.

Η ακατανόητη εμμονή του Δημάρχου και των συμπολιτευόμενων Δημ. Συμβούλων να πάει ο 3ος ΠΣ σε μια ακατάλληλη πολυκατοικία έχει αρχίσει να είναι ύποπτη! Αν τους ενδιαφέρει η ασφάλεια των παιδιών (όπως λένε για τα παιδιά του 1ου Δημ. Σχολειού), γιατί δεν υιοθετούν την προτεινόμενη νόμιμη και ασφαλή λύση (δηλ. κατασκευή σχολείου προκάτ στο χώρο που είναι το container);

Ιδού η Ρόδος, κυρίες και κύριοι του Οράματος Πόλης…

Υ.Γ. 1.

Στο ΔΣ της 14ης Οκτώβρη 2008, αποκάλεσα τους συμπολιτευόμενους Δημ. Συμβούλους για το θέμα του 3ου ΠΣ «άχρηστους» για να λάβω ως απάντηση από έναν Εκπαιδευτικό και Οραματικό Δημ. Σύμβουλο: «είσαι αλήτης».

Για την πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών του Επιτέλους, αντιγράφω από το λεξικό του συναδέλφου μου Πανεπιστημιακού Γ. Μπαμπινιώτη.

Άχρηστος : 1. αυτός που δεν είναι χρήσιμος, 2. αυτός που έχει περιέλθει σε αχρηστία και 3. αυτός που δεν είναι ικανός να εκτελέσει σωστά ένα έργο.

Αλήτης : 1. αυτός που κατά σύστημα περιφέρεται στους δρόμους ή από τόπο σε τόπο χωρίς μόνιμη κατοικία και χωρίς να εργάζεται, 2. αυτός που συμπεριφέρεται ανάγωγα, προκλητικά, πρόστυχα, σαν άνθρωπος του δρόμου και 3. αυτός που εκδηλώνει προκλητικά αντικοινωνική συμπεριφορά.

Υ.Γ. 2.

προς κ. Βατίδη (Πρόεδρο του Δημ. Συμβουλίου): η λέξη που με αποκαλέσατε «tiramolas» σας την επιστρέφω και γραπτώς, όπως έκανα και στις 14.10.08, μιας και δεν υπάρχει στο εν λόγω λεξικό. Να την προωθήσετε στον κ. Μπαμπινιώτη.

Γιάννης Ζαμπετάκης

http://environmentfood.blogspot.com/

Sunday, 19 October 2008

τι είμαι?


πήγα για καφέ σήμερα με μια αδελφή ψυχή...
τα λέγαμε για δουλειά...[έχουμε την ίδια ειδικότητα από το 1993...], [αναδουλειές...πρέπει να πιάσουμε καμιά καρέκλα!], για τα παιδιά, για την παιδική χαρά, για τον ΕΦΕΤ, για..., για..., για πολλά και διάφορα.

Η σημαντική μας διαφορά-διαφωνία είναι αν είναι επαγγελματικά ορθό να δηλώνει ανοικτά τι πρεσβεύει πολιτικά ο κάτοχος ενός ιστολογίου...

Κατά την αδελφή ψυχή, ένας επαγγελματίας που έχει blog πρέπει να κρατά κάποια προσχήματα...αλλά ένας ακαδημαϊκός μπορεί να εκφραστεί πιο ...freely...στην περίπτωσή μου δεν είμαι μόνο λέκτορας...άρα δεν πρέπει να δηλώνω απερίφραστα ότι είμαι ΠΑΣΟΚ και Ολυμπιακός!

με λίγα λόγια, αυτό το ιστολόγιο [λέει η ψυχή] ότι πρέπει να μην δηλώνει πολιτικά που βρίσκεται...
ίσως και να έχεις δίκιο, αδελφή ψυχή...

αλλά 39 χρόνια τώρα προτιμώ να κοιτώ τον άλλο στα μάτια...και να του λέω φωνακτά την σκέψη μου...

αν το κάναμε όλοι μας αυτό πιο συχνά στην Ελλάδα...δεν θα είμασταν σε αυτή τη χαβαλο-χαβούζα...σήμερα...

[αντιγράφω από το κείμενο της 4.10.07, ένα χρόνο και κάτι ψιλά...πιο πριν...
Είναι ολοφάνερο ότι η Ιστορία επαναλαμβάνεται συνήθως ως φάρσα ή ως τραγωδία, και αυτό πρέπει να το θυμόμαστε όλοι μας. Η πυρκαϊά τον περασμένο Ιούλιο στην Πάρνηθα επαναλήφθηκε τον Αύγουστο σε όλη την Ελλάδα ως τραγωδία. Η διαχείριση της κρίσης από την κυβέρνηση εξαντλήθηκε σε θεωρίες συνωμοσίας. Ο πολιτικός που ανακάλυπτε «αντάρτικα πόλης» πίσω από τις πυρκαϊές είναι σήμερα υπουργός Πολιτισμού (ενδεικτικό για τον πολιτισμό μας;). Τα νεκρά ελάφια της Πάρνηθας ακολούθησαν τα νεκρά φλαμίνγκο της λίμνης Κορώνειας πριν από λίγες ημέρες. Από την πυρκαϊά περάσαμε στα κυανοβακτήρια, και όλα αυτά την ώρα που στα Οινόφυτα οι κάτοικοι πίνουν ακόμη νερό με καρκινογόνο χρώμιο VΙ.

Τους νεκρούς των δύο Παγκοσμίων Πολέμων τούς ακολουθούν χιλιάδες «ζωντανοί νεκροί» στην Ελλάδα του 2007, άνθρωποι άνεργοι ή συμβασιούχοι, με χαμηλούς μισθούς, στα όρια της φτώχειας, με γκρίζες- αν όχι μαύρες- προοπτικές για το μέλλον τους. Ανθρωποι που πίνουμε μολυσμένο νερό εν γνώσει της πολιτείας και οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια σε έναν αργό θάνατο. Ανθρωποι που αναπνέουμε κάθε μέρα πιο βρώμικο αέρα διότι ο κ. Σουφλιάς αρνείται τη δημιουργία ξεχωριστού υπουργείου Περιβάλλοντος. Ανθρωποι που ζητούμε μιαν αξιοπρεπή δουλειά σε μια ευνομούμενη κοινωνία, σε μια κοινωνία με πράσινο και όχι σε μια κοινωνία-real estate.

Στις 11 του Νοεμβρίου καλούμαστε (ως μέλη, ως φίλοι ή ακόμη και ως αντίπαλοι) να εκλέξουμε νέο αρχηγό στο ΠαΣοΚ και να θέσουμε σε ισχύ την εκεχειρία του πολέμου που μαίνεται τούτες τις ημέρες στο κόμμα που ήταν (;) έτοιμο να κυβερνήσει την Ελλάδα. Ως απλοί πολίτες στο μόνο που μπορούμε να ελπίζουμε είναι να γίνει ένας ουσιαστικός διάλογος ως τις 11/11 για τα θέματα που μας αφορούν: την Παιδεία, το περιβάλλον, το Ασφαλιστικό και τη διαχείριση των αποθεματικών των Ταμείων, την ακρίβεια και τα καρτέλ, την ποιότητα ζωής και τα ανύπαρκτα πάρκα στις πόλεις, την ανεργία που μαστίζει τους νέους και δη τους επιστήμονες. Ας μη μείνουμε σε αόριστο κενό λόγο. Ας μιλήσουμε για την ταμπακέρα. Διότι με τρομάζει η διαρκής υπενθύμιση του κ. Καραμανλή ότι οι δεσμεύσεις της ΝΔ «ισχύουν και ισχύουν στο ακέραιο».

Ας αποσύρουμε στο «χρονοντούλαπο της Ιστορίας» στελέχη και κομματάρχες που έχουν κενό και όχι καινό λόγο! Διότι ο πραγματικός εχθρός της κοινωνίας είναι η συντηρητική νοοτροπία της δεξιάς κυβέρνησης.

[ΤΟ ΒΗΜΑ, 4.10.2007]
===============================================

εσείς τι λέτε?

F1, footie, music and colours
στο Κανάλι 1 στον Πειραιά την Τρίτη τα πρωινά που μιλάω με τον Νίκο τον Μπουρσινό για τρόφιμα, ακούγεται και η φράση "από το μεγάλο λιμάνι"
...

μεγάλο λιμάνι ο Πειραιάς!
μεγάλο για πολλούς λόγους, και ιστορικά και πολιτικά και ποδοσφαιρικά!

άλλο μεγάλο λιμάνι?
το Liverpool
όπου γεννήθηκαν μεγάλα μυαλιά τόσο μπαλαδόρικα όσο και μουσικά...


η δικιά μου απορία?
γιατί τα πιο όμορφα πράγματα στη ζωή γίνεται σε ένα μεγάλο λιμάνι?
ποιο είναι αυτό το ...little something στα λιμάνια?
και γιατί όλα τα μεγάλα λιμάνια έχουν ομάδες-Θρύλους στα ...κόκκινα?
τι είναι αυτό το...something που έχει το Κόκκινο?

αυτό το Κόκκινο που πάει καλά σε όλα τα αθλήματα με αδρεναλίνη?

P.S.
go Lewis, GO!!!

Saturday, 18 October 2008

Μελίνα
Σήμερα, θέλω να γράψω για την Μελίνα...που έχει τα γενέθλια της σήμερα...
ναι! η Μελίνα ζει και έχει γενέθλια σήμερα!

Μελίνα μου, εκεί ψηλά με τον Τζούλι σου και τον Μάνο μας, είμαι σίγουρος ότι περνάτε καλά...και μας χαμογελάτε!
Να σου πω ένα νέο...
Κάθε Τρίτη πρωί που πάω για την ραδιοφωνική μου εκπομπή στο Κανάλι 1 στον Πειραιά...

αυτό το τραγούδι μου έρχεται στο μυαλό...όταν στρίβω από την Εθνική στην Πειραιώς...

Μας λείπεις Μελίνα...


Προκατειλημμένη δειγματοληψία

από τα χθεσινά ΝΕΑ...
----------------------------------

[ ΤΡΙΤΗ ΑΠΟΨΗ ] Προκατειλημμένη δειγματοληψία

Ο σκοπός μιας ανάλυσης είναι να βρει έναν ποταμό καθαρό ή το ανάποδο

Του Γιάννη Ζαμπετάκη izabet@chem.uoa.gr

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2008

Σήμερα, γίνεται πολύς λόγος για την αξιοπιστία διαφόρων μετρήσεων (από γκάλοπ γνώμης μέχρι αναλύσεις εξασθενούς χρωμίου στον Ασωπό ποταμό). Πόσο αξιόπιστες είναι αυτές οι μετρήσεις; Πόσο πιστευτά είναι τα εκάστοτε αποτελέσματα; Η Επιστήμη (είτε η Νομική είτε η Χημεία) πρέπει να εξυπηρετεί την Αλήθεια. Συνεπώς, το ερώτημα «πόσο αληθινό είναι το τάδε αποτέλεσμα της δείνα μέτρησης;» μπορεί και πρέπει να έχει μονοσήμαντη απάντηση.

Στην Αναλυτική Χημεία, για να κάνουμε μιαν ανάλυση (π.χ. μελαμίνη σε τρόφιμα ή βαρέα μέταλλα στο νερό) πρέπει αρχικά να βρούμε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα από το προς ανάλυση υλικό. Από τη μία πλευρά, είναι αδύνατον να γίνει χημική ανάλυση στο σύνολο του υλικού ενώ από την άλλη πλευρά οι πιο πολλές χημικές αναλύσεις είναι καταστρεπτικές για το δείγμα. Γι΄ αυτούς τους λόγους, ο προσδιορισμός ενός συστατικού (ή η μέτρηση της παραμέτρου που μας ενδιαφέρει) γίνεται σε ένα μικρό μέρος του υλικού που ονομάζεται δείγμα. Το δείγμα πρέπει να αντιπροσωπεύει το σύνολο του συγκεκριμένου υλικού. Με άλλα λόγια, η κυρίαρχη ιδιότητα ενός δείγματος είναι η αντιπροσωπευτικότητά του. Η σωστή και μη προκατειλημμένη δειγματοληψία είναι η βάση κάθε αξιόπιστης χημικής ανάλυσης και η αξία της χημικής πληροφορίας που θα προκύψει από την ανάλυση εξαρτάται άμεσα από το πόσο αντιπροσωπευτικό είναι το δείγμα που χρησιμοποιήθηκε. Αν το δείγμα δεν είναι αντιπροσωπευτικό του υλικού, ακόμα και η καλύτερη αναλυτική μέθοδος κι αν χρησιμοποιηθεί στο καλύτερο διαπιστευμένο εργαστήριο του κόσμου, δεν θα μπορέσουμε να απαντήσουμε σωστά στην ερώτηση που ενέπνευσε την ανάγκη για ανάλυση.

Κάθε αξιόπιστο αποτέλεσμα πρέπει να συνοδεύεται από πληροφορίες σχετικές με τον τρόπο της δειγματοληψίας (χρόνος, τόπος, τρόπος), με το πόσα δείγματα αναλύθηκαν, πόσες φορές αναλύθηκε το κάθε δείγμα, ποια βαθμονομημένη
Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ
είναι ένα εργαλείο που μας βοηθά να αποκαλύψουμε την Αλήθεια.
Όταν όμως οι πολιτικοί βιάζουν την Επιστήμη, τότε ακόμα και ο Ασωπός (μπορεί να) είναι ένα καθαρό ποτάμι
(calibrated) μέθοδος μέτρησης χρησιμοποιήθηκε και σε ποιο διαπιστευμένο (accredited) εργαστήριο έγιναν οι αναλύσεις. Μόνο τότε μπορούμε να κρίνουμε χωρίς προκατάληψη (unbiased) την αξιοπιστία και (σε τελική ανάλυση) την αξία της μέτρησης.

Εφαρμόζοντας το παραπάνω σκεπτικό, πρέπει να αναρωτηθούμε ποιος είναι ο σκοπός μιας ανάλυσης: να βρει έναν ποταμό καθαρό ή ένα τρόφιμο μη νοθευμένο ή το ανάποδο; Ο σκοπός της ανάλυσης είναι συνεπώς άμεσα συνδεδεμένος με το επιστημονικό ερώτημα που θέλουμε να απαντήσουμε. Αν θέλουμε να αποδείξουμε ότι τα ψάρια από μολυσμένες θάλασσες περιέχουν βαρέα μέταλλα, τότε πρέπει να πάρουμε δείγματα ψαριών από... μολυσμένες θάλασσες. Αν θέλουμε όμως να αποδείξουμε ότι η περιεκτικότητα των γεωργικών προϊόντων σε βαρέα μέταλλα εξαρτάται από την ποιότητα του νερού άρδευσης, τότε πρέπει να αναλύσουμε δείγματα τροφίμων που έχουν παραχθεί με μολυσμένο νερό και να τα συγκρίνουμε με τα ίδια τρόφιμα που έχουν παραχθεί με καθαρό νερό.

Η Επιστήμη είναι ένα εργαλείο που μας βοηθά να αποκαλύψουμε την Αλήθεια. Όταν όμως οι πολιτικοί βιάζουν την Επιστήμη, τότε ακόμα και ο Ασωπός (μπορεί να) είναι ένα καθαρό ποτάμι. Με μια προκατειλημμένη δειγματοληψία, για παράδειγμα, στις εκβολές του δεν θα βρούμε βαρέα μέταλλα. Άρα μπορούμε να πούμε ότι ο Ασωπός είναι καθαρός;

Ο σκοπός σίγουρα αγιάζει τα μέσα... αλλά ο μοναδικός μας σκοπός μήπως πρέπει να είναι ο Άνθρωπος και η Δημόσια Υγεία και όχι οι μικροκομματικές μας μωροφιλοδοξίες; Η απάντηση του ΥΠΕΧΩΔΕ σε αυτό το ερώτημα αναμένεται με ενδιαφέρον...
=================================================
Ο Γιάννης Ζαμπετάκης είναι λέκτορας Χημείας Τροφίμων και επικεφαλής Επιθεωρητής (ΗΑCCΡ- ΙSΟ22000, ΙSΟ9001) Τμήμα Χημείας, Πανεπιστήμιο Αθηνών
=========================================================

Υ.Γ. Στη δίκη της Καραβασίλη ...την Παρασκευή 24.10.08... θα το καταθέσω το παραπάνω κείμενο ώστε να το διαβάσει και ο κ. Δερμιτζάκης ...μπας και καταλάβει τι ...εννοώ !!!

Friday, 17 October 2008

ένα κείμενο από τα παλιά...


στις 16.10.2007, πριν από ένα χρόνο και μια μέρα...διαβάζαμε...

«Υπάρχει μεγάλη πολυδιάσπαση των ελεγκτικών μηχανισμών σε πέντε υπουργεία, με αποτέλεσμα το σύστημα ελέγχων των τροφίμων να πάσχει σε πολλά σημεία» τονίζει στην «Κ» ο κ. Ιωάννης Ζαμπετάκης, λέκτορας Χημείας Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ υπάρχει ο ΕΦΕΤ που υπάγεται στο υπουργείο Ανάπτυξης και ιδρύθηκε προκειμένου να αναλάβει το έργο συντονισμού των ελέγχων που αφορούν στα τρόφιμα, μόλις τον προηγούμενο Μάιο από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εκδόθηκε Προεδρικό Διάταγμα, σύμφωνα με το οποίο οι έλεγχοι που αφορούν το γάλα και το κρέας θα πραγματοποιούνται από τις υπηρεσίες του υπουργείου. Δύο περίπου μήνες νωρίτερα, ανάλογο Π.Δ. είχε εκδοθεί από το υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με το οποίο μεταφέρονταν στο υπουργείο οι έλεγχοι που αφορούν στο εμφιαλωμένο νερό.

Στην πραγματικότητα, όμως, τα δύο υπουργεία δεν διαθέτουν τον μηχανισμό για να πραγματοποιήσουν τους συγκεκριμένους ελέγχους, οι οποίοι εκτελούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες των νομαρχιών. Αυτές με τη σειρά τους δεν συνδέονται άμεσα με την κεντρική διοίκηση, ενώ συχνά δεν διαθέτουν το αναγκαίο προσωπικό. Ο κ. Νίκος Μπέσας, επιστημονικός σύμβουλος στα θέματα Ασφάλειας Τροφίμων στη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής, εξηγεί στην «Κ» ότι «καταρτίζεται ένα πρόγραμμα ελέγχων και επιχειρείται μεγάλη προσπάθεια για να τηρηθεί δεδομένου ότι υπάρχει πρόβλημα με το προσωπικό». Οι δειγματοληψίες τώρα ελέγχονται στα εργαστήρια του Γενικού Χημείου του Κράτους, οπότε ένα ακόμα υπουργείο εμπλέκεται στη διαδικασία, το Οικονομίας και Οικονομικών, όπου υπάγεται το Χημείο. Ακόμα όμως και όταν ο έλεγχος ολοκληρώνεται και φτάνει στο σημείο επιβολής προστίμων αυτά σπάνια καταβάλλονται. «Οι μεγάλες εταιρείες βρίσκουν παραθυράκια μέσω των νομικών τους υπηρεσιών» τονίζει ο κ. Μπέσας. Είναι πολύ συχνό, άλλωστε, μια υπόθεση που παραπέμπεται στον εισαγγελέα να φτάσει να εκδικαστεί έως και τρία χρόνια αργότερα. «Πού βρίσκεται άραγε η εισαγγελική έρευνα που είχε διαταχθεί σε σχέση με μεγάλη γαλακτοβιομηχανία, στα προϊόντα της οποίας είχε βρεθεί γυαλί ένα χρόνο πριν;» αναρωτιέται ο κ. Ζαμπετάκης.


==========================

έχετε ακούσει τίποτα σχετικό?

Υ.Γ. το γιαουρτάκι της παραπάνω φωτογραφίας είναι ....σχετικό...

Thursday, 16 October 2008

world food dayTwo Ugandan women drag sacks of food relief. Photograph: Walter Astrada/AFP/Getty Images


if you want to change the world [like Barak Obama will do!] try to change the diet of your beloved kids...

here are some guidelines

MyPyramid for Kids Poster
PDF of Simplified side
PDF of Advanced sideP.S. from the Guardian

Five months after countries pledged to give more than $12bn to address the global food emergency, less than $1bn has been delivered, says Oxfam. In a report to coincide with World Food day, the international agency berates rich countries for failing to respond speedily or adequately to soaring food and fuel prices.

Wednesday, 15 October 2008

νερό...water...aqua...H2O
ΕΛΛΕΙΨΗ ΚΑΘΑΡΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΤΗΝ ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ

Μπάνιο στο βαρέλι με βρώμικο νερό είναι η μόνη δυνατότητα προσωπικής καθαριότητας για τα δύο αυτά παιδιά που δείχνουν να απολαμβάνουν το «πλύσιμο» σε φτωχογειτονιά της Τζακάρτας. Σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές, το 80% των κατοίκων της Ινδονησίας, δηλαδή γύρω στα 250 εκατομμύρια άνδρες, γυναίκες και παιδιά, δεν έχει πρόσβαση σε δίκτυο ύδρευσης. Αυτό σημαίνει ότι τους λείπει το καθαρό νερό όχι μόνο για το μπάνιο, αφού αναγκάζονται να προσφεύγουν σε ύποπτα ρυάκια και ποτάμια ακόμη και για να πιουν νερό, όπως αναφέρει πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

on poverty: Ο κύριος Σπύρος ο μικρός, ο μέγας!
σήμερα όλοι οι bloggers γράφουμε για την φτώχεια...

προτιμώ να μην γράψω κάτι αλλά να μεταφέρω αυτή την επιστολή από το χθεσινό ΒΗΜΑ

Ο κύριος Σπύρος ο μικρός, ο μέγας!
Ο κ. Παν. Χρ. Καραγεώργος, από την Αθήνα, γράφει:

Μέσα από τον ορυμαγδό και τον κουρνιαχτό της επικρατούσας αποδόμησης που βιώνουμε, μου προέκυψε επεισόδιο ανέλπιστο και γι΄ αυτό αξιοσημείωτο. Ζήτησα από ειδικό κατάστημα να μου στείλει έναν τεχνίτη για την εγκατάσταση τηλεοπτικής συσκευής. Πράγματι, ήλθε ο κύριος Σπύρος. Κατόπτευσε τον χώρο, εκτίμησε την κατάσταση και όταν τον ρώτησα τι θα κοστίσει, μου είπε σαράντα (40) ευρώ. Επειτα από δύο ημέρες ήλθε ο κύριος Σπύρος με τα εργαλεία του και τα απαιτούμενα υλικά. Με πολλή επιμέλεια και επιδεξιότητα έκανε τη δουλειά του και επιπλέον ρύθμισε τα κανάλια. Ευχαριστώντας τον, του πρόσφερα τα δύο χαρτονομίσματα των 20 ευρώ. Ανοιξε το πορτοφόλι του και αντί να τα βάλει μέσα, έβγαλε και μου πρόσφερε χαρτονόμισμα των 10 ευρώ. «Τι είναι αυτό;» του λέω «σαράντα δεν είπαμε;». «Ναι» μου λέει «αλλά χρησιμοποίησα λιγότερα υλικά από ό,τι είχα υπολογίσει»!! Εμεινα άναυδος!! Παρά τις φορτικές παρακλήσεις μου, ο κύριος Σπύρος δεν δέχτηκε να πάρει το δεκάρικο, ούτε ως δώρο! Ζήτησα να μάθω τι ήταν αυτός ο ανατρεπτικός πραγματικά επαναστατικός Ανθρωπος που ήταν μπροστά μου. Ηταν μικροσυνταξιούχος του ΙΚΑ, 76 ετών. Παιδί πολύτεκνης οικογένειας, δούλευε από μικρός. Κάποτε δούλευε συνέχεια 18 ώρες για να αγοράσει ένα φόρεμα, δώρο στην αδερφή του για τον γάμο της. Οι εργοδότες του όχι μόνο δεν του έβαζαν τα ένσημα που έπρεπε, αλλά όταν ζήτησε τη σύνταξή του ανακάλυψε ότι του έβαζαν λιγότερα από ό,τι του έλεγαν. Ο αξιότιμος κύριος Σπύρος, «ο μικρός ο μέγας», με τη στάση ζωής του, μιας ολόκληρης ζωής, διαγράφει, εκμηδενίζει, οικτίρει όλους εκείνους τους offσόρους νομικιστές- «ηθικό είναι το νόμιμο»-, όλους εκείνους τους όψιμους σοφιστές«ο θάνατος της Ηθικής»-, όλα αυτά τα απόβλητα του μεταχουντικού τσουνάμι που μας κατέκλυσαν. Εκάς οι βέβηλοι!

Tuesday, 14 October 2008

φτώχεια, τρόφιμα και κλιματική αλλαγή


Αύριο όλοι οι bloggers θα ασχοληθούμε με την φτιώχεια...

ενώ μεθαύριο είναι η Παγκόσμια (τι βλακεία είναι αυτός ο θεσμός!) μέρα για την Διατροφή...


συνεπώς είναι πολύ επίκαιρο το κείμενο αυτό από το σημερινό ΒΗΜΑ
όπου γίνεται συσχέτιση της παραγωγής των τροφίμων, της [νοθευμένης] διατροφής και της απληστίας για κέρδος ...άρα φτώχεια για όλους τους ..."εκτός συστήματος"

Monday, 13 October 2008

photo break...to get warmed for radio-times

αύριο [90,4 Κανάλι 1, 09.30]
θα μιλήσουμε για Μελαμίνη, Βαρέα Μέταλλα και άλλα ωραία στο νερό... και ...Ασωπό...

δηλαδή για
υγεία,
Απληστία [ένα από τα 7 θανάσιμα αμαρτήματα]
και
ψάρια...

ιδού τρεις αλλιώτικες φωτογραφίες από τον Guardian
Bangkok, Thailand: Two conjoined Nile tilapia fish. The bigger fish tends to protect the smaller one from harm while the smaller one looks for food at the bottom of the aquarium

Photograph: Sukree Sukplang/Reuters

=========================================Puerto Montt, Chile: Salmon are washed before being processed at the Marine Harvest seafood factory

Photograph: Francisco Negroni/AFP/Getty Images

==========================================

Rhyl, UK: A seagull flies past a telescope

Photograph: Christopher Furlong/Getty ImagesSunday, 12 October 2008

τι θα λέμε κάθε Τρίτη?
στις μέρες ραδιοφώνου, τις Τρίτες..., θα μιλάμε για τα τρόφιμα...και για εμάς, τον μέσο άνθρωπο που πρέπει να διαλέξει τρόφιμα φτηνά, ποιοτικά και θρεπτικά.

Πώς μπορούμε να επιλέγουμε εναλλακτικά τρόφιμα προωθώντας την Οικολογία [π.χ. την ζάχαρη campesino]?Τι πρέπει να κάνουμε για να διαλέγουμε ασφαλή τρόφιμα?
Τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα είναι ασφαλή?
Ο ΟΗΕ είναι απλοϊκός όταν λέει να τρώμε λιγότερο κρέας για να σταματήσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη?
Πόσο gourmet είναι τα gourmet περιοδικά μας?


Και τι πρέπει να προσέχουμε σε μια ετικέτα τροφίμου? είναι όλα τα Ε..."κακά"?

απαντήσεις χρηστικές και απλές
για μια πιο νόστιμη Διατροφή...