Monday, 30 June 2008

bakery...science

σήμερα ας μην μιλήσουμε για siemens και μέριλ στριπ...
or the conference of the sosialists in the most expensive hotel in Greece :(

σήμερα ας μιλήσουμε για τα παιδιά, τα παιδιά μας, τα ...ζυμαράκια μας με αφορμή αυτήν την πανέμορφη επιστολή που διάβασα στο ΒΗΜΑ την Παρασκευή που μας πέρασε...

αντιγράφω...

Η Λαμπρινή και τα “ζυμαράκια” της»
Κάθε χρόνο τέτοιον καιρό «παίρνουν και δίνουν» στα σχολεία κάποιοι καημοί.
Ξεχωριστοί μερικές φορές, όπως η περίπτωση με τα «ζυμαράκια».
Τα «ζυμαράκια» έχουν μια σημαντική σχέση με το ζυμάρι. Πλάθονται και αυτά, αλλά με λόγο, παράδειγμα, αγάπη, μουσική, χορό, γνώση. Για 35 χρόνια «ζύμωνε» η καλή κυρία τα νήπιά της, τα «ζυμαράκια» της, όπως τα ονόμασε, και αυτή τη φορά, μιλώντας με ιδιαίτερη συγκίνηση στην αποχαιρετιστήρια γιορτή. Και θα περίμενε κανείς ότι, τώρα που ήλθε ο καιρός να σταματήσει να κουράζεται, θα ήταν χαρούμενη κι ευτυχής. Δεν είναι όμως. Αντίθετα, σχεδόν απαρηγόρητη... Εξομολογήθηκε: «Δεν μπορώ χωρίς τα παιδάκια, τα ζυμαράκια μου»...

Εκανα κάποιες προσπάθειες να τη «στηρίξω ψυχολογικά». Δεν θέλησα να επιμείνω. Ισως από διακριτικότητα, ίσως γιατί αντιλήφθηκα ότι είχα να κάνω με ένα δυναμικό άτομο... Είχε «ζυμώσει» και τον ίδιο τον εαυτό της μαζί με τα «ζυμαράκια» της σε μια αμοιβαία προσπάθεια για ό,τι καλύτερο. «Ο ζήλος του οίκου σου κατέφαγέ με» σκέφθηκα.

Ο ζήλος, φωτιά που τρώει τα σωθικά του ζηλωτή. Αυτού που λαμπρύνει. Οχι λόγω ονόματος... Αυτό απλή, ωραία σύμπτωση. Η Λαμπρινή, πάντοτε λαμπερή, άξια του ονόματος, λάμπρυνε με την παρουσία της την υπηρεσία τόσα χρόνια. Πώς τα κατάφερε; Με απέραντο ζήλο για τη δουλειά της και πολλή αγάπη για τα παιδιά της. Τα «ζυμαράκια» της... Οσο υπάρχουν δάσκαλοι... δεν χρειάζονται στενοχώριες.

Αυτό ισχύει για σένα, Λαμπρινή, και για καθένα που με την υπευθυνότητά του τίμησε την ιδιότητα του δασκάλου!
Καιρός να δείτε πιο πολύ και τα (κατα)δικά σας παιδιά, να χαρείτε, περισσότερο ίσως, και άλλες πτυχές της ζωής.
Και είναι πολλές: Παρέες, φίλοι, φύση, ταξίδια, ασχολίες αγαπημένες, που είχαν παραμεληθεί από τον ζήλο για τα «ζυμαράκια». Και μπορείτε να είστε σίγουροι ότι τα «ζυμαράκια» θα «ζυμώσουν» και αυτά... Θα το κάνουν, γιατί θα σας θυμούνται πάντα με αγάπη πολλή. Θα δώσουν ό,τι τους δώσατε. Οσο υπάρχουν δάσκαλοι... υπάρχει και ελπίδα!
Ουσιαστική, βαθιά ικανοποίηση, για όλους όσοι «ζύμωσαν» με ζήλο και αγάπη άλλα, οποιαδήποτε «ζυμαράκια», στο Νηπιαγωγείο, στο Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο, Πανεπιστήμιο.

ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Ψυχολόγος-συγγραφέας, καθηγητής Πανεπιστημίου, Κολωνάκι

--------------------------------
izabet's comment

να’ναι καλά ο Νίκος που μας έγραψε για την Λαμπρινή...
αν ξέρετε κι εσείς κάποια "Λαμπρινή", σας παρακαλώ δώστε της την επιστολή του Νίκου!
θα την κάνετε να ...σας χαμογελάσει!

Sunday, 29 June 2008

Ιχνηλασιμότητα και Siemens

Στο ΒΗΜΑ (27.6.08)
έγραφα...
Ανάλογες διαδικασίες ιχνηλασιμότητας τηρούνται (ή θα έπρεπε να τηρούνται) σε όλους τους τομείς τόσο της παραγωγικής διαδικασίας όσο και του τομέα των υπηρεσιών (π.χ. τραπεζικές). Οσον αφορά τις κομματικές επιχορηγήσεις, το κάθε κόμμα (π.χ. Δημοκρατικό στις ΗΠΑ, Εργατικό στη Μεγ. Βρετανία) πρέπει να μπορεί να αποδεικνύει ανά πάσα στιγμή τους χρηματοδότες του με κάθε λεπτομέρεια (δηλ. ποιος και πώς έδωσε χρήματα και πότε έγινε αυτή η χορηγία). Στην Ελλάδα της φαιδράς πορτοκαλέας όμως που ο γιαλός είναι ολόισιος, αυτές οι χορηγίες δεν έχουν ίχνη αλλά από την άλλη οι έλληνες σοσιαλιστές θα μαζευτούν στο πιο ακριβό ξενοδοχείο της χώρας για το 23ο Συνέδριο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Το επίσημο ΠαΣοΚ ζήτησε μάλιστα και χορηγία €1.000.000 από τη Νομαρχία Αθηνών. Η εν λόγω νομαρχία έκανε δεκτό κατά το ήμισυ το σοσιαλι(η)στικό αίτημα και θα συνεισφέρει €500.000.

Ο tempora o mores...
-------------------------

χθες μάθαμε από το ρεπορτάζ του Χάρα του Καρανίκα στα ΝΕΑ

To οξύμωρο είναι ότι την αρχιμαγείρισα της ...debevoise...τη λένε ...άσπρη [white!!!]
-----------------------------------------------------------------------------------------

Η συμμετοχή της Γουάιτ στον εσωτερικό έλεγχο της Ζίμενς, που άρχισε τον Δεκέμβριο του 2006, έγινε αισθητή με το παιχνίδι των πιέσεων και των διαρροών μόλις 7 μήνες αργότερα. Πέρσι τον Ιούλιο, μέσω διαφόρων «ρεπορτάζ» στον γερμανικό Τύπο, η Ντεμπεβουάζ και τα στελέχη των παραρτημάτων της πολυεθνικής καλούνταν να συνεργαστούν γιατί αλλιώς η Ζίμενς κινδύνευε με υπέρογκα πρόστιμα από την SΕC. «Αν η Ντεμπεβουάζ δεν σημειώσει πρόοδο, τότε η SΕC και το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ θα στείλουν δημόσιους κατήγορους στα γραφεία μας», δήλωνε στέλεχος του διοικητικού συμβουλίου της γερμανικής εταιρείας ενώ στα δημοσιεύματα επισημαινόταν ότι δικηγορικό γραφείο ενημερώνει συνεχώς τη SΕC για της εξελίξεις, καθώς η Ζίμενς είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και ως εκ τούτου πρέπει να συμμορφώνεται στους αμερικανικούς κανονισμούς. Ιδιαίτερη μνεία γινόταν για στελέχη στην Αυστρία και την Ελλάδα, όπου «η διοίκηση αρνούνταν να συνεργαστεί, ενώ τα γραφεία της Ζίμενς και στις δύο χώρες ήταν “κόμβοι” διαφθοράς», σύμφωνα με τα δημοσιεύματα.
«Από το καλοκαίρι του 2007 άρχισαν οι μεγάλες πιέσεις σε μικρά, μεσαία και μεγάλα στελέχη της εταιρείας.
Ακόμα και σήμερα όμως, που έχουν υπάρξει σημαντικές εξελίξεις στις έρευνες των Αμερικανών το κλίμα είναι ιδιαίτερα τεταμένο», λέει υπάλληλος του ελληνικού παραρτήματος της πολυεθνικής που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του.

------------------------------------------------

ενώ στην Ελευθεροτυπία [29.6.08]
o Mιχάλης ο Χρυσοχοϊδης
παραδέχεται ότι κάτι δεν κάνουν καλά στο ΠαΣοΚ...


μα και φυσικά δεν κάνουν κάτι καλά...όταν δεν έχουν καταλάβει ακόμα την ιχνηλασιμότητα [ή μήπως διαπλοκή???]
μεταξύ Debevoise - Παπαχελά και Τέλογλου και επιλεκτικών διαρροών από Καθημερινή μέσω Λυκουρέζου...

Friday, 27 June 2008

στρατευμένη επιστήμη...

Τελικά ΤΑ ΝΕΑ... είναι μια απίστευτη εφημερίδα!
Στις 19.6.08...έκαναν ειδικό [πληρωμένο με €12.000?] αφιέρωμα στα φίλτρα νερού...

σήμερα...πάνε παρακάτω!
έχουν στοχευμένο [μην πω τίποτα χειρότερο ...] κείμενο για τα καλά της πυρηνικής ενέργειας!

Αντιγράφω από ΤΑ ΝΕΑ τις χωρίς επιστημονική τσίπα λέξεις του κ. Τσίπη

Μήπως η πρόταση του κ. Σουφλιά να στραφούμε στην πυρηνική ενέργεια σε συνδυασμό με αιολική ηλεκτροπαραγωγή ανταποκρίνεται υπεύθυνα στις εγχώριες ενεργειακές ανάγκες και διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας; Αντιπυρηνική ιδεολογία, επιστημονικά αβάσιμοι υπερβολικοί φόβοι για τη ραδιενέργεια, άγνοια της πραγματικότητας, παράπονα ότι οι πυλώνες των ανεμογεννητριών είναι ακαλαίσθητοι, δεν είναι σώφρονες λόγοι επιλογής της ενεργειακής πολιτικής της χώρας.
Ο Κώστας Τσίπης είναι καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής στο Μ.Ι.Τ.
έλεος κ. Τσίπη που γράψατε το κείμενο και κ. Καψή που το δημοσιεύσατε!!!

Η αιολική ενέργεια, κ. Τσίπη και κ. Καψή...τελικά εκτός από προπαγανδιστικούς τοπικοδιοικητικούς...εχθρούς έχει και υποστηρικτές με white collars!
Αλλά τι να περιμένουμε από τους ...καθηγητές του ΜΙΤ??? Πώς να έχουν καταλάβει οι scientific yankees ότι στην ΕΕ δεν θεωρούμε "καθαρή" την πυρηνική ενέργεια???
Προτείνω: τα απόβλητα των τσίπικων πυρηνικών αντιδραστήρων να τα στέλνουμε στο ...ΜΙΤ...registered letter to Professor Tsipis!


ΥΓ. Δείτε κι αυτό από το ΒΗΜΑ 27.6.2008 για να ξέρετε την σχέση Τσουκάτου και ...ορυκτελαίου...

Thursday, 26 June 2008

Chelsea's tractors

ή
τα τρακτέρ του Τσέλσι...


Όσο και αν η ακρίβεια θεριεύει και η τιμή της βενζίνης αυξάνεται, πάντα θα υπάρχουν κάποιοι που θα πηγαίνουν κόντρα στο ρεύμα. Χαρακτηριστικό είναι αυτό που συμβαίνει με τα οχήματα τζιπ και 4Χ4, πιο γνωστά ως SUV, με μέση κατανάλωση βενζίνης τουλάχιστον 30% περισσότερη σε σχέση με ένα συμβατικό όχημα. Οι πωλήσεις σε αυτές τις κατηγορίες αυξάνονται θεαματικά στην Ελλάδα, όταν την ίδια ώρα σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες οι υψηλές τιμές των καυσίμων, η πρόσθετη φορολόγηση αλλά και η κοινωνική κριτική επηρεάζουν αρνητικά την εικόνα τους. Για παράδειγμα, στην Ισπανία οι πωλήσεις τους από την αρχή του έτους έχουν μειωθεί κατά 40%, στο Λονδίνο οι κάτοικοι της πόλης αποκαλούν περιπαικτικά τα SUV «τρακτέρ του Τσέλσι»- από τη σικ συνοικία της βρετανικής πρωτεύουσας- και σε πολλές ακόμη ευρωπαϊκές χώρες έχουν δημιουργηθεί κοινωνικά κινήματα εναντίον τους, τα οποία ζητούν τη θέσπιση αντικινήτρων ώστε να περιοριστεί η κυκλοφορία τους. Η Ελλάδα ωστόσο πηγαίνει κόντρα στο ρεύμα.

[izabet> διότι εδώ στο Ελλάντα πίνουμε φαιδρά πορτοκαλάδα!!!]

Τα τετρακίνητα τζιπ και SUV είναι τα τελευταία χρόνια η ταχύτερα αναπτυσσόμενη κατηγορία στη χώρα μας. Στο πρώτο πεντάμηνο του έτους οι πωλήσεις της κατηγορίας αυτής αυξήθηκαν κατά 12% έναντι του περσινού. Τι δείχνει αυτό για την καταναλωτική μας συμπεριφορά; Ότι όπως ακριβώς οι Έλληνες καταναλωτές δεν συμμετέχουμε σε μποϊκοτάζ κατά της ακρίβειας, αντίθετα απ΄ ό,τι συμβαίνει σε άλλες χώρες της Ευρώπης, την ίδια ακριβώς νοοτροπία επιδεικνύει μια μερίδα καταναλωτών με τη ροπή της προς τα μεγάλα αυτοκίνητα. Αν όμως δεν μειωθεί η κατανάλωση και η ζήτηση βενζίνης, πώς θα πέσουν οι τιμές;

Y.Γ.1.

Επειδή όπως έχει πει και ο Αλβέρτος "η ανθρώπινη βλακεία και το σύμπαν είναι απέραντα αλλά τώρα τελευταία έχω αρχίσει να αμφιβάλλω για το ...σύμπαν!"
δείτε ...
λίγο σκορπικό ....stardust

ΣΚΟΡΠΙΟΣ (24 Oκτωβρίου - 21 Nοεμβρίου) Tα παιχνίδια εξουσίας δεν σου είναι άγνωστο σπορ. Kυρίως σε ψυχολογικό και διαπροσωπικό επίπεδο. Θα ’λεγε κανείς μάλιστα ότι μερικές φορές διασκεδάζεις να χειραγωγείς τον άλλο, στριμώχνοντάς τον στη γωνία. Όμως σου είναι αδύνατο να συμφιλιωθείς με το γεγονός ότι κάποιοι κόπανοι είναι τόσο ανόητοι που νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν το αφεντικό και να το παίζουνε νταήδες στον επαγγελματικό χώρο, να τρομοκρατούν τους άλλους, να τους ελέγχουν και να τους υποχρεώνουν να συμμορφωθούν σε μια σειρά από άκαμπτους κανόνες και –εδώ είναι το εγκεφαλικό– όλα αυτά για το δικό τους καλό. Tο να ανατρέψεις τα σχέδια τέτοιων τυράννων –που μπορεί να έχουν και τη μορφή συντρόφου– είναι κι ένας από τους σοβαρούς λόγους που τοποθετήθηκες στη γη.

Y.Γ.2.
όποιος κατάλαβε...κατάλαβε :)

Wednesday, 25 June 2008

citrillus lanatus niger...

στη χώρα που από πυλώνες της ΔΕΗ έχουμε πυρκαγιές σύμφωνα με τα λεγόμενα ...δημοτικών αρχόντων ...
στη χώρα που ο διευθυντής της ΔΕΗ μιλά για ...πορτοκαλάδες...
στη χώρα που ο ΕΦΕΤ δεν ξέρει τι εστί ...μούχλα σε γιαούρτι...
στη χώρα που απλά όλα γίνονται ανεξέλεγκτα...

το είδαμε και αυτό...
μαύρα καρπούζια!

αυτή η είδηση μου θύμισε τον ...Πρωθυπουργό μας!
καρά - μανλής
καρά = μαύρο...

καρακάρπουζο λοιπόν!

ή αν είστε λατινολάτρεις...

citrillus lanatus niger...

από ΤΟ ΒΗΜΑ περί Σημίτη και Εκσυγχρονισμού

Κύριε διευθυντά
Δημήτρης Ψυχογιός


Ισοφαρίσουν δεν ισοφαρίσουν ΠαΣοΚ- ΝΔ στο αγώνισμα « ποιος πήρε τα περισσότερα από τη Siemens », το πρόβλημα θα παραμείνει: και μετά,τι κάνουμε;
Δεν μπορεί να θεωρηθεί «κάθαρση» το γεγονός ότι κάποιοι πολιτικοί των δύο παρατάξεων θα βρεθούν εκτός κομμάτων, εκτός Βουλής, ή και στη φυλακή.
Ούτε μπορεί να μας παρηγορεί το γεγονός ότι διά μέσου των αιώνων πλήθος πολιτικοί και κόμματα διαχειρίστηκαν τα δημόσια αξιώματα με στόχο να πλουτίσουν- διότι αυτό το φαινόμενο υποχωρεί στις περισσότερες χώρες του κόσμου, σε αυτές που εντάσσονται σε διαδικασίες αλλαγής και εκσυγχρονισμού, ενώ σε μας αυτό που εκσυγχρονίζεται είναι οι μέθοδοι κλοπής δημοσίου χρήματος και απόσπασης προμηθειών έναντι εξυπηρετήσεων.

Η απάτη των δομημένων ομολόγων χρησιμοποίησε τα τελευταία εργαλεία της χρηματοοικονομικής τέχνης, είναι παιδί του 21ου αιώνα και ως πλέον πρόσφατη είναι πολύ πιο πολύπλοκη από τις διαδικασίες δωροδοκίας της Siemens που χρησιμοποιούν τεχνολογίες της δεκαετίας του 1990, οι οποίες με τη σειρά τους είναι πολύ πιο προχωρημένες από τις παιδαριώδεις (με σημερινά κριτήρια) μεθόδους του Κοσκωτά, που έμοιαζαν διαβολικές κατά τη δεκαετία του 1980.

Δηλαδή, η σκοτεινή πλευρά του πολιτικού συστήματος εκσυγχρονίζεται πολύ γρηγορότερα από τη φωτεινή του πλευρά, με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα από την παιδεία, τη διοίκηση, την οικονομία, το οδικό δίκτυο ή τα νοσοκομεία. Με την πείρα που έχουμε συσσωρεύσει τις τελευταίες δεκαετίες είναι φανερό ότι κάθαρση δεν αποτελεί η τιμωρία κάποιων προσώπων, αλλά η ανακοπή της μαύρης εκσυγχρονιστικής διαδικασίας- και τέτοιες προτάσεις περιμένουμε να ακούσουμε.

«Πολιτική αυτοκτονία Σημίτη»
«Σκοτώνουν» τους Πρωθυπουργούς όταν γεράσουν; Ναι! Τους «σκοτώνουν» (διαγράφοντάς τους!) όταν αρχίσουν τις ιδεολογικές στροφές κατά 100% κατά του ίδιου τους του εαυτού! Τέτοια στροφή δεν έκανε ο κ. Σημίτης στο θέμα της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας; Στο «Βήμα της Κυριακής», στις 17.2.2008, ο πρώην πρωθυπουργός κ. Σημίτης έγραψε γιατί σήμερα η Ελλάδα δεν μπορεί να ζητεί την ένταξη της γείτονος Τουρκίας στην ΕΕ. Με αυτή τη στροφή των 180 μοιρών, ο κ. Σημίτης διαπράττει ίσως το δεύτερο μεγαλύτερο λάθος της πολιτικής του καριέρας. Το πρώτο και μεγαλύτερο θα είναι, για μένα, το «thanks yankees» μέσα στη Βουλή της Ελλάδας, λίγες ώρες μετά την κρίση των Ιμίων! Το πολιτικό δόρυ λοιπόν που είχαν επί χρόνια οι Κ. Σημίτης και Γ. Παπανδρέου (ως πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών, αντίστοιχα), δηλ. την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, στις 17/2/08 το έστρεψε ο κ. Σημίτης κατά του... εαυτού του. Με άλλα λόγια, μας λέει ότι λάθος έκανε τόσα χρόνια... Παρόμοια ιδεολογική στροφή 180 μοιρών έκανε και την προηγούμενη εβδομάδα με το θέμα του δημοψηφίσματος για την ευρωσυνθήκη. Με λίγα λόγια, όταν ένας πολιτικός ιδιωτεύει, διαφωνεί ριζικά με το υπόλοιπο κόμμα του σε βασικότατα θέματα και αντί να εκφράσει τις απόψεις του μέσα από τα κομματικά όργανα τις δημοσιοποιεί, τότε... πολιτικά αυτοκτονεί! Η διαγραφή του κ. Σημίτη από το ΠαΣοΚ ίσως να περισώσει ψήγματα αυτοσεβασμού του κ. Σημίτη και είναι πέρα για πέρα μια σωστή πολιτική κίνηση! Και άμεσα και μακροπρόθεσμα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΑΜΠΕΤΑΚΗΣ Λέκτορας Χημείας Τροφίμων, ΕΚΠΑ, Αθήνα

ΑΚΥΡΟΣ

Πείτε ό,τι θέτε για διαφανείς διαδικασίες και νόμιμες χρηματοδοτήσεις.
Μου γαργαλάτε τ αυτιά!
Υπήρξε ιστορική ανάγκη να γίνονται αδιαφανώς αυτές οι διαδικασίες.
Ισχυρό κομμουνιστικό κίνημα.
Αν και τα πράγματα έχουν διαφοροποιηθεί,ακόμη και να γίνουν κάποια πράγματα
προς τη κατεύθυνση της “διαφανούς” λειτουργίας των οικονομικών των κομμάτων
πάντα θα υπάρχουν τέτοια φαινόμενα.

Και σε ρωτώ δεν είναι πιο έξυπνο,όταν μπορείς,να κινείσαι στο παρασκήνιο?
Δεν είναι πιο έξυπνο να μην γίνεσαι φανερός στόχος?
Δεν συντηρείς πιο εύκολα το μύθο σου?
Δεν κρύβεις πιο εύκολα τις αδυναμίες σου?
Δεν φαντάζεις πιο δυνατός όταν ο άλλος δε σε βλέπει?
Δεν τον τρομάζεις έτσι ακόμα περισσότερο?

Άφησε τον πολιτικό να κάνει τη βρώμικη δουλειά.
Στο τέλος πάλι τον πολιτικό θα κατηγορήσουν!
Ε,θα φέρουμε καινούργιους…
Αν μας εμφανιστεί κάποιος ζώρικος,που δεν πάει με τα νερά μας…
Στην αρχή θα τον εκφοβίσουμε,θα προσπαθήσουμε
να τον “εξοντώσουμε” πολιτικά,σε καμοία περίπτωση βιολογικά,
δε θα τον κάνουμε και ήρωα τον μαλάκα…
Αν δεν πετύχει και αυτό,θα του τάξουμε εξουσία,δύναμη και χρήμα.
Το τελευταίο 9/10 πετυχαίνει.
Αν πάλι “αστοχήσει το υλικό” τότε…καταλαβαίνεις.

--------------------------------

του Άκυρου

ξεblogαρε ρε ...τι σου ζητάνε?

χαμογέλα ρεεε! τι σου ζητάνε?
φώναζε με την πένα του ο Χρόνης ο Μίσσιος...

σήμερα...είναι πιο επίκαιρο ίσως να ...
ξεblogάρουμε

ιδού και ένα πανέμορφο ιστολόγιο...
όπως λένε και οι ιχνηλασίες...[μου αρέσει πολύ αυτό το όνομα μιας και έχει άμεση σχέση και με την ιχνηλασιμότητα στα τρόφιμα...!!!]

Έστω. Ανάπηρος, δείξε τα χέρια σου. Κρίνε για να κριθείς. (Μανόλης Αναγνωστάκης)

Monday, 23 June 2008

Iχνηλασιμότητα και Siemens

Διαβάζω ότι τα μονοπάτια των μιζών από τα ταμεία της Siemens μέσω του κ. Τσουκάτου για τα ταμεία του ΠΑΣΟΚ έχουν επτά ενδιάμεσες στάσεις. Το θέμα των στάσεων (διάβαζε «μεσάζοντες») στα κονδύλια ή στα ομόλογα είναι άμεσα και άρρηκτα συνδεδεμένο με τη διαδικασία της ιχνηλασιμότητας και του …ηλιελαίου!

Ναι!

Η διαδικασία της ιχνηλασιμότητας που εφαρμόζεται στα τρόφιμα (ώστε να γνωρίζουμε ποια συγκεκριμένη παρτίδα παραγωγής αγοράστηκε από ποιον προμηθευτή και κατέληξε σε ποιον πελάτη), είναι η ίδια που εφαρμόζεται σε όλες τις διαδικασίες παραγωγής από ανεμιστήρες και κινητά τηλέφωνα έως αυτοκίνητα και συστήματα ασφαλείας (π.χ. C4I).


Mε αφορμή την πρόσφατη επιμόλυνση του ηλιελαίου με το ορυκτέλαιο και τη σχετική νομοθεσία για την ιχνηλασιμότητα (Ευρωπαϊκός Κανονισμός (ΕΚ) 178/2002), ας δούμε σύντομα τι σημαίνει «ιχνηλατώ».

Στο άρθρο 3, παράγραφος 15 του ΕΚ 178/2002 ορίζεται ο όρος της ανιχνευσιμότητας (ή ιχνηλασιμότητας, traceability) ως εξής: «ανιχνευσιμότητα» : η δυνατότητα ανίχνευσης και παρακολούθησης τροφίμων, ζωοτροφών, ζώων που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τροφίμων ή ουσιών που πρόκειται ή αναμένεται να ενσωματωθούν σε τρόφιμα ή σε ζωοτροφές, σε όλα τα στάδια της παραγωγής, μεταποίησης και διανομής τους.

Επίσης, το άρθρο 18 έχει 5 παραγράφους που αναλύουν τον όρο της ανιχνευσιμότητας διεξοδικά και διευκρινίζουν ρητά ότι όλα τα τρόφιμα και οι ζωοτροφές που διοχετεύονται στην αγορά της Κοινότητας «πρέπει να φέρουν κατάλληλη επισήμανση ή σήμα αναγνώρισης ώστε να διευκολύνεται η ανιχνευσιμότητά τους, μέσω κατάλληλων εγγράφων ή πληροφοριών».


Χάρη στα συστήματα ανιχνευσιμότητας (ή ιχνηλασιμότητας) τώρα μπορούμε να ξέρουμε από «πού κρατάει η σκούφια» όλων των τροφίμων που καταναλώνουμε. Κατ’αυτόν τον τρόπο, μπορεί ο καταναλωτής να γνωρίζει από ποιον παραγωγό έχει προέλθει το αυγό που έχει στα χέρια του και ανατρέχοντας στα αρχεία της παραγωγικής μονάδας μπορεί να βρει μέχρι και το ... διαιτολόγιο της κότας από την οποία προήλθε το αυγό του!


Για την εφαρμογή της
ιχνηλασιμότητας, όπως
προβλέπεται από τους σχετικούς
κανονισμούς, απαιτείται
τόσο η ατομική όσο και
η συντονισμένη προσπάθεια
όλων των φορέων που εμπλέκονται
άμεσα ή έμμεσα στην εφοδιαστική
αλυσίδα των τροφίμων. Οι φορείς αυτοί
είναι δύο κατηγοριών: άμεσοι
(π.χ. προμηθευτές, αγροκτήματα,
μεταφορείς, καταναλωτές) και
έμμεσοι (π.χ. νομικοί επιστήμονες,
ΜΜΕ, εταιρείες συμβούλων).

Είναι φανερό ότι η εταιρεία είναι υποχρεωμένη να ακολουθεί τεκμηριωμένες διαδικασίες που θα διασφαλίζουν την ιχνηλασιμότητα της κάθε πρώτης ύλης που έχει χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή του τελικού προϊόντος που εμπορεύεται.
Ανάλογες διαδικασίες ιχνηλασιμότητας τηρούνται (ή θα έπρεπε να τηρούνται) σε όλους τους τομείς τόσο της παραγωγικής διαδικασίας όσο και του τομέα των υπηρεσιών (π.χ. τραπεζικές). Όσον αφορά τις κομματικές επιχορηγήσεις, το κάθε κόμμα (π.χ. Δημοκρατικό στις ΗΠΑ, Εργατικό στη Μεγ. Βρεταννία) πρέπει να μπορεί να αποδεικνύει ανά πάσα στιγμή τους χρηματοδότες του με κάθε λεπτομέρεια (δηλ. ποιος και πώς έδωσε χρήματα και πότε έγινε αυτή η χορηγία).
Στην Ελλάδα της φαιδράς πορτοκαλέας όμως που ο γιαλός είναι ολόισιος, αυτές οι χορηγίες δεν έχουν ίχνη αλλά από την άλλη οι έλληνες σοσιαλιστές θα μαζευτούν στο πιο ακριβό ξενοδοχείο της χώρας για το 23ο συνέδριο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Το επίσημο ΠΑΣΟΚ ζήτησε μάλιστα και χορηγία €1.000.000 από τη Νομαρχία Αθηνών. Η εν λόγω νομαρχία έκανε δεκτό κατά το ήμισυ το σοσιαλι(η)στικό αίτημα και θα συνεισφέρει €500.000.
O tempora o mores…

κάποιοι κακόπιστοι ...από εσάς χρειάζονται Φροντιστήριο

ναι! υπάρχουν και κάποιοι κακόπιστοι είρωνες αναγνώστες τούτου του ιστολογίου...
φευ!

όπως έλεγε και ο Αλβέρτος
"η ανθρώπινη βλακεία και το σύμπαν είναι ατελείωτα αλλά τώρα τελευταία έχω αρχίσει να αμφιβάλλω για το ...σύμπαν"!

για αυτούς λοιπόν...Φροντιστήριο σήμερα...επανάληψη! η μητέρα της μάθησης!

σας θυμίζω ότι μπήκαμε και αστρικά πλέον στο ...καλοκαίρι ...
και σας υπενθυμίζω τι έγραφα στις 10.1.08...
---------------------------------------------------------------------------------
Κατασκευές των μαθητών δημοτικού σχολείου της Θεσσαλονίκης για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Το περιβάλλον μάς δίνει τροφή και νερό. Σε ένα βρώμικο περιβάλλον είναι αδύνατον να έχουμε πόσιμο νερό ή να παράγουμε ασφαλή τρόφιμα. Τα τρόφιμα και το περιβάλλον είναι άρρηκτα συνδεδεμένα. Η ποιότητα των τροφίμων είναι άμεση συνάρτηση της ρύπανσης του περιβάλλοντος στο οποίο παράγονται. Με απλά λόγια, το κρέας από ένα κατσικάκι που έχει μεγαλώσει στις πλαγιές του Ολύμπου είναι αδύνατον να μην είναι πιο νόστιμο και θρεπτικό από το κρέας αντίστοιχου ζώου θρεμμένου κοντά στην Αθήνα. Υπό αυτό το περιβαλλοντολογικό και διατροφικό πρίσμα, ας συνοψίσουμε το 2007 και ας προτείνουμε ενέργειες για το 2008.

[η συνέχεια εδώ]

------------------------------------------------------------


από τις 8 ευχές ...δεν θα γίνει πράξη ούτε μία!
και σας να μην έφταναν αυτά, το κτηματολόγιο αντί να ξεκινήσει από τα...καμμένα και τα δάση, ξεκίνησε για καθαρά εισπρακτικούς λόγους από τα αστικά κέντρα! το ορυκτέλαιο είναι ...παραφινέλαιο και η ακρίβεια είναι εισαγόμενη!
έλεος!

α ρε ...Φώλα-Σουφλέ που μας χρειάζεται!!!

Friday, 20 June 2008

Αιολική, πυρηνική ή θερμοηλεκτρική ενέργεια;Σε πρώτο πλάνο, το πανό του Δήμου Στυρέων και στο βάθος διακρίνονται οι ανεμογεννήτριες στο καμένο βουνό
--------------------------------------

από ΤΟ ΒΗΜΑ, 20.6.2008
----------------------------

Με αφορμή το πρόσφατο αφιέρωμα στον Αίολο από την Ελληνική Επιστημονική Ενωση Αιολικής Ενέργειας, μου ήρθαν στο μυαλό μερικές σκέψεις για το πόσο στραβά αρμενίζουμε εν Ελλάδι όσον αφορά τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), αλλά επιμένουμε να βαυκαλιζόμαστε ότι ο γιαλός είναι στραβός και εμείς πορευόμαστε μια χαρά. Αν απορρίψουμε τη θεωρία περί στραβομάρας του γιαλού, πώς αλλιώς μπορούμε ρασιοναλιστικά να εξηγήσουμε τις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Στυρέων Ευβοίας, για παράδειγμα, που προπαγανδίζει με το πανό της φωτογραφίας κατά της «μεταλλικής αναδάσωσης»- δηλαδή κατά των ανεμογεννητριών (ΑΓ); Εκτός από τον Δήμο Στυρέων, και οι Δήμοι Μαρμαρίου, Καρύστου και Καφηρέως τηρούν ανάλογη αρνητική στάση για τις ΑΓ.

Το θέμα των ΑΠΕ δεν είναι ούτε αμελητέο ούτε μόνο...οικολογικό! Διότι σε ένα βρώμικο περιβάλλον, όπως έχουμε σημειώσει από αυτό το βήμα, παράγονται μολυσμένα και άρα επικίνδυνα τρόφιμα. Σε ένα περιβάλλον με ρυπογόνα φουγάρα της ΔΕΗ, οι εκλυόμενοι ρύποι (μονοξείδιο του άνθρακα, οξείδια του θείου και του αζώτου καθώς και υδρογονάνθρακες) υποβαθμίζουν τον αέρα αλλά και το νερό, και οι μολυντές αργά ή γρήγορα εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα και καταλήγουν στο πιά το μας! Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η πρόσφατη επιμόλυνση με διοξίνες (προερχόμενες από την καύση απορριμμάτων) του τυριού μοτσαρέλα στη Νάπολι. Συνεπώς το ενεργειακό πρόβλημα της Ελλάδας αφορά όλους μας! Και είναι τόσο σημαντικό αυτό το πρόβλημα της χώρας μας ώστε δεν μπορούμε να το αφήσουμε «εν λευκώ» στον κ. Σουφλιά, ο οποίος υποστηρίζει ότι η πυρηνική ενέργεια είναι ένα είδος «καθαρής» ενέργειας (!), αγνοώντας σκόπιμα (;) ότι τα τοξικά απόβλητα των πυρηνικών αντιδραστήρων εκπέμπουν ακτινοβολίες για τουλάχιστον 70 χρόνια!

Ας δούμε όμως εν συντομία τι λένε όσοι αντιστέκονται στη «μεταλλική αναδάσωση». Αναφέρουν (σωστά) ότι αρκετές ΑΓ έχουν εγκατασταθεί στον Δήμο Στυρέων με δεδομένη την έκταση του δήμου και τον αριθμό των υπαρχουσών ΑΓ, και ισχυρίζονται ότι δεν μπορεί να δεχθεί και άλλες η περιοχή. Αντιπροτείνουν οι νέες ΑΓ να εγκατασταθούν στη Βόρειο Εύβοια αλλά εκεί δεν φυσάει...

Επίσης, αναφέρουν ότι οι ΑΓ καταστρέφουν τη φυσική ομορφιά του τοπίου και διώχνουν τον τουρισμό! Ουδέν αναληθέστερο μια και οι υπάρχουσες ΑΓ στις πλαγιές του Δήμου Στυρέων δεν φαίνονται καν από τις ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής αλλά μόνο από λουόμενους σε απόσταση δεκάδων μέτρων από την ακτή! Τέλος, κατηγορούν τις ΑΓ ότι είναι... θορυβώδεις! Σε αυτό το επιχείρημα, πώς να απαντήσω με λογικά επιχειρήματα όταν οι ΑΓ είναι σε τόσο μεγάλη απόσταση από τα χωριά της περιοχής και όταν φυσάει στην περιοχή, τις 300 από τις 360 ημέρες του χρόνου, τόσο πολύ που ο μόνος θόρυβος που μπαίνει στο σπίτι είναι ο άνεμος που γλύφει τη σκεπή και τα παράθυρα;

Το θέμα της αιολικής ενέργειας δεν είναι μηδαμινό. Αρκεί να θυμηθούμε ότι διαχειριστής και φύλακας των ανέμων ήταν ο Αίολος, γιος του Ιππότου και της Μελανίππης. Βασίλευε στην «πλωτή Αιολία»- οι αρχαίοι Ελληνες πίστευαν ότι βρίσκεται κοντά στη Σικελία. Εκεί, όπως μας διηγείται ο Ομηρος, ο Αίολος φιλοξένησε τον Οδυσσέα και τους συντρόφους του και τους υποσχέθηκε ότι θα τους βοηθούσε να φτάσουν γρηγορότερα στην Ιθάκη.

Ο «ταμίας των ανέμων» τηρώντας την υπόσχεσή του, έδωσε στον πολυμήχανο βασιλιά της Ιθάκης έναν ασκό που μέσα του είχε κλείσει όλους τους ανέμους, ενώ φρόντισε να αφήσει έξω μόνο τον Ζέφυρο να πνέει ούριος για να σπρώχνει ευκολότερα το πλοίο τους. Οι σύντροφοι του Οδυσσέα όμως από περιέργεια άνοιξαν τον ασκό για να δουν τι κρυβόταν μέσα, με αποτέλεσμα να ξεχυθούν με ορμή όλοι οι υπόλοιποι άνεμοι και να σπρώξουν το πλοίο πίσω στο νησί του Αιόλου. Ο Αίολος θεώρησε την πράξη αυτή του Οδυσσέα μεγάλη ασέβεια προς τους θεούς και αποφάσισε να μην τον βοηθήσει ξανά στο μακρύ ταξίδι του. Στο δικό μας ταξίδι προς μια Ελλάδα με ΑΠΕ, θέλουμε να έχουμε ούριο άνεμο;

Ο κ. Ι. Ζαμπετάκης είναι λέκτορας Χημείας Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Thursday, 19 June 2008

ΤΑ ΝΕΑ and a curious at least report on water filters...

σήμερα, 19.6, ΤΑ ΝΕΑ έκαναν ένα μεγάλο ατόπημα...
δημοσίευσαν ως ρεπορτάζ (sic)
το παρακάτω κείμενο


Νερό χωρίς... αμφιβολίες
Ειδικά φίλτρα αφαιρούν από το νερό όλες τις επικίνδυνες ουσίες
Ασπίδα προστασίας από τις επικίνδυνες χημικές ουσίες που κρύβει το νερό σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας προσφέρουν τα φίλτρα νερού. Με τιμές από 30 έως 2.000 ευρώ και εύκολη εγκατάσταση μπορεί κανείςόπως τουλάχιστον υποστηρίζουν οι εισαγωγείς- να εξασφαλίσει καθαρό πόσιμο νερό από τη βρύση του.
Πωλητές αλλά και υπεύθυνοι εταιρειών που εισάγουν φίλτρα νερού λένε στα «ΝΕΑ» ότι σήμερα οι συσκευές που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά μπορούν να δώσουν λύση για όλα τα προβλήματα που αφορούν στην ποιότητα του νερού. Μπορούν δηλαδή να μας προστατεύσουν ακόμα και από ουσίες όπως βαρέα μέταλλα, που θεωρούνται ύποπτα για καρκινογενέσεις. Συνιστούν όμως στους καταναλωτές να είναι προσεκτικοί, διότι κάθε φίλτρο έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές και δεν είναι κατάλληλο για να προστατεύσει από όλες τις βλαβερές ουσίες.
Όπως σημειώνει ο κ. Αργύρης Κολλιόπουλος, υπεύθυνος για τα φίλτρα νερού σε εταιρεία εισαγωγής συσκευών επεξεργασίας νερού, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν όλα τα φίλτρα για όλες τις περιπτώσεις και τις ποιότητες νερού. «Η πιο διαδεδομένη λύση πάντως είναι το φίλτρο άνθρακα» λέει ο κ. Αυγερινός Παπαδόπουλος, που διατηρεί εταιρεία εισαγωγής φίλτρων. Όπως τονίζει, το συγκεκριμένο είναι μία από τις πιο απλές και οικονομικές λύσεις. Εγκαθίσταται εύκολα μέσα σε 10 λεπτά στον πάγκο της κουζίνας ή μέσα σε μιάμιση ώρα κάτω από τον πάγκο. Αφαιρεί από το νερό αιωρούμενα σωματίδια, δυσάρεστες οσμές και γεύσεις, χλώριο, χλωριούχες ενώσεις, φυτοφάρμακα και βαρέα μέταλλα (π.χ. μόλυβδο, υδράργυρο). Όσο για το κόστος του κυμαίνεται στα 200 ευρώ. Πιο ακριβά είναι τα λεγόμενα φίλτρα αντίστροφης ώσμωσης. Αυτά, σύμφωνα με τους ειδικούς, θεωρούνται κατάλληλα για το φιλτράρισμα σε περιοχές όπου το νερό είναι υφάλμυρο, παρουσιάζει υψηλές συγκεντρώσεις νιτρικών ή έχει εξασθενές χρώμιο. Τέτοιου είδους φίλτρα κοστίζουν από 380 έως 1.000 ευρώ. Συνοδεύονται από μία μικρή δεξαμενή όπου γίνεται το φιλτράρισμα. Το μειονέκτημά τους όμως είναι ότι μετά το φιλτράρισμα χρησιμοποιείται περίπου το 30% του νερού.
Για αρσενικό
Η γκάμα των φίλτρων που υπάρχει στην ελληνική αγορά μπορεί να δώσει λύσεις και για πιο εξειδικευμένα προβλήματα. Για παράδειγμα, υπάρχει φίλτρο που μπορεί να προστατεύσει από την παρουσία του αρσενικού στο νερό, πρόβλημα που παρατηρείται σε αρκετές περιοχές.
Σήμερα πάντως στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι δραστηριοποιούνται περίπου 80 εταιρείες εισαγωγής και πώλησης φίλτρων νερού, όταν τη δεκαετία του ΄80 δεν ξεπερνούσαν τις δέκα. Το ενδιαφέρον των καταναλωτών αυξάνεται αλλά οι πωλητές δεν μιλούν ακόμη για έκρηξη πωλήσεων. Κι αυτό διότι οι καταναλωτές, ακόμη και σε περιοχές που παρουσιάζουν μεγάλα προβλήματα ποιότητας νερού, διστάζουν να προχωρήσουν σε αγορές. Αιτία; «Η κακή ενημέρωση των πολιτών» αναφέρει ο υπεύθυνος εταιρείας κ. Αντώνης Γεωργιάδης. «Επιπλέον, για αρκετούς είναι πιο εύκολο να αγοράσουν εμφιαλωμένο νερό για να λύσουν το πρόβλημά τους» συμπληρώνει.
Διασφάλιση ποιότητας
Τις τεχνικές προδιαγραφές αλλά και τα πιστοποιητικά που μπορεί να διαθέτουν τα φίλτρα θα πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές πριν τα αγοράσουν. Όπως τονίζουν οι εισαγωγείς, τα πιστοποιητικά από ανεξάρτητους φορείς είναι η μόνη διασφάλιση που έχει ο πελάτης ότι αυτό που αγοράζει είναι αξιόπιστο. Ακόμη ένα στοιχείο που πρέπει να προσέχουν στα φίλτρα οι καταναλωτές είναι η παροχή του νερού από τους πόρους τους. «Η παροχή ενός καλού φίλτρου δεν πρέπει να ξεπερνά τα 3 λίτρα νερό ανά λεπτό» λέει ο κ. Παπαδόπουλος.
---------------------------------------------------------------------------------

το κείμενο είναι ανυπόγραφο!!!
άρα έχει την υπογραφή του εκδότη!

Έστειλα λοιπόν το παρακάτω email στο διευθυντή των Νέων...κ. Παντελή Καψή...
[τα σχόλια δικά σας]
[οι δικές μου οι πηγές μιλάνε για 5.000 ή 6.000 ευρώ που πήραν ΤΑ ΝΕΑ γι΄αυτό το ..."ρεπορτάζ"]
------------------------------
Αγαπητέ κ. Καψή,
με μεγάλη μου λύπη και επιστημονική απογοήτευση διάβασα σήμερα στα ΝΕΑ [σελ. 70 και 71] το αφιέρωμά σας για το
"νερό ...χωρίς αμφιβολίες" ...
Με το εν λόγω επιστημονικά λάθος και καταφανώς μονόπλευρο κείμενο, παραπληφορείται επικίνδυνα το κοινό και δυστυχώς [άθελά σας ελπίζω] ρίχνετε νερό στο μύλο των εταιρειών που ρυπαίνουν με βαρέα μέταλλα και εξασθενές χρώμιο τον υδροφόρο ορίζοντα της Ελλάδας.
Τα επιστημονικά λάθη του αφιερώματος είναι πάμπολλα...
π.χ. στο νερό δεν υπάρχουν ...αιωρούμενα σωματίδια [αυτός ο όρος αναφέρεται μόνο σε ατμοσφαιρικούς ρύπους!], τα φυτοφάρμακα δεν μπορούν να απομακρυνθούν με οικιακό φίλτρο άνθρακα!
Προ(σ)καλώ τις εν λόγω εταιρείες να μας δείξουν ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΈΣ αναλύσεις του νερού αφού το νερό έχει "καθαριστεί" όπως ισχυρίζονται στα φίλτρα αυτά!
κ. Καψή, η εφημερίδα την οποία διευθύνετε, νομίζω και θέλω να ελπίζω ότι νοιάζεται για την υγεία του κόσμου!
όταν σήμερα στα Οινόφυτα, οι θάνατοι από καρκίνο είναι 36% [και λόγω του εξασθενούς χρωμίου], είναι απαραίτητο να δώσετε την ευκαιρία στην επιστημονική κοινότητα να παρουσιάσει τις θέσεις της στα φίλτρα νερού!
Kλείνοντας, θα ήθελα να εκφράσω την απορία μου για το τηλ. που δέχθηκα χθες από τον κ. Μ. Χαραλαμπάκη σχετικά με τα φίλτρα του νερού. Χθες, ανέφερα στον κ. Χαραλαμπάκη, ότι αν γράψετε κάτι σχετικό...προς Θεού μην θεοποιήσετε τα φίλτρα.
Φευ...
Το κάνατε...
Όλοι οι Δήμαρχοι των περιοχών με μολυσμένο νερό σας χρωστούν χάρη!
δείτε και αυτά τα σχετικά λινκ...
Σας στέλνω αυτή την επιστολή για δύο λόγους:
1. από αγάπη για φίλους και συναδέλφους που ζουν στη Θήβα, στα Οινόφυτα, στην Αυλίδα και τα Βάγια και συνεχίζουν να πίνουν νερό και να πλένονται με εξασθενές χρώμιο
και
2. από επιστημονικό αυτοσεβασμό μιας και κείμενά μου έχουν δημοσιευτεί στην εφημερίδα σας...
Αναμένοντας τις πρέπουσες ενέργειές σας
Με εκτίμηση
Γιάννης Ζαμπετάκης
Yannis Zabetakis (BSc, PhD, MEd)
Lecturer of Food Chemistry
Lab. of Food Chemistry
University of Athens
GR 15771
Greece

Τι μάρκα γάλα πίνετε;


Εδώ τα καλά crash test...

Διασταύρωσαν τα ξίφη τους στα ράφια των αλυσίδων σούπερ μάρκετ την τελευταία διετία. Επώνυμα γάλατα και ιδιωτικής ετικέτας που είναι φθηνότερα αποτελούν τις τελευταίες ημέρες τους πρωταγωνιστές στην αγορά των τροφίμων, καθώς βρέθηκαν στο στόχαστρο των καταναλωτικών οργανώσεων με το μποϊκοτάζ στις αγορές γάλακτος.
Αν και μέχρι σήμερα η ζυγαριά των προτιμήσεων των καταναλωτών γέρνει υπέρ των επώνυμων προϊόντων- που κατέχουν πάνω από το 85% στην αγορά του γάλακτος- η διαφορά της τιμής ανάμεσα σε αυτά και τα ιδιωτικής ετικέτας, που ξεπερνά ακόμα και το 50%, κάνει τους Έλληνες να σκέφτονται πολύ τι θα αγοράσουν όταν βρίσκονται μπροστά από τα ψυγεία των αλυσίδων.
Ίδια πρώτη ύλη
«Η διαφορά ανάμεσα στο επώνυμο φρέσκο παστεριωμένο γάλα και το ιδιωτικής ετικέτας βρίσκεται εκτός της συσκευασίας τους», λέει ο Γιάννης Ζαμπετάκης, λέκτορας Χημείας Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Επικεφαλής Επιθεωρητής ΗΑCCΡ και ΙSΟ9001. «Οι γαλακτοβιομηχανίες που παράγουν στη χώρα μας τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας για λογαριασμό μεγάλων σούπερ μάρκετ χρησιμοποιούν την ίδια πρώτη ύλη, δηλαδή το γάλα, κάνουν την ίδια επεξεργασία. Τα προϊόντα είναι το ίδιο ασφαλή και ποιοτικά με τα επώνυμα δικά τους. Η διαφορά όμως που καθορίζει την τελική τιμή είναι το κόστος των υλικών συσκευασίας των προϊόντων, η διαφήμιση και η προβολή τους, οι επιστροφές, πράγματα που δεν έχουν να κάνουν με τη διατροφική αξία», προσθέτει ο κ. Ζαμπετάκης.

---------------------------------------------------
Και λίγα για τις ...μάρκες που πρέπει να θυμάστε όταν θα ξαναπάτε να αγοράσετε γάλα
-----------------------------
Τι μάρκα γάλα πίνετε;

Βλέποντας την αφίσα για τη σημερινή πορεία των ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ, θυμήθηκα το τραγουδάκι που λέει «είμαστε πια πρωταθλητές, έρχονται άλλες εποχές». Ναι, δυστυχώς είμαστε ευρωπαϊκοί πρωταθλητές στην ακρίβεια του γάλακτος αλλά δεν έρχονται άλλες εποχές!
Και ο λόγος είναι απλός... Διότι στην Ελλάδα δεν αγοράζουμε γάλα ιδιωτικής ετικέτας σε φιάλη πολυαιθυλενίου (ΡΕΤ) όπως κάνουν όλοι οι άλλοι λαοί της Ε.Ε. αλλά γάλα (ιδιωτικής ετικέτας ή επώνυμο) σε τετραπάκ συσκευασία με τέσσερις ή και πέντε πλευρές. Επιπλέον, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ε.Ε. που η τηλεόρασή της έχει διαφημίσεις με χαρούμενα γελάδια. Λες και στην υπόλοιπη Ευρώπη τα γελάδια είναι κατσουφιασμένα! Το φρέσκο παστεριωμένο γάλα όμως δεν χρειάζεται ούτε διαφήμιση, ούτε τετραπάκ συσκευασία, ούτε διατηρησιμότητα μόνο για πέντε μέρες (αντί δέκα που είναι στην υπόλοιπη Ε.Ε.). Όλα αυτά εκτινάζουν τεχνητά την τιμή του στα ύψη ενώ η ποιότητα του γάλακτος ιδιωτικής ετικέτας είναι ακριβώς η ίδια με εκείνη του επώνυμου γάλακτος. Ιδέα: ποια εταιρεία μπορεί να δείξει ψήγματα κοινωνικής ευαισθησίας και εμπορικής καπατσοσύνης και να τολμήσει να συσκευάσει το γάλα σε φιάλη ΡΕΤ ώστε να μπορέσει να το πουλά 0,70-0,75 ευρώ/ λίτρο και να κερδίσει έτσι την εμπιστοσύνη μας;
Ο Γ. Ζαμπετάκης είναι λέκτορας Χημείας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Αθηνών

Wednesday, 18 June 2008

Άγιο Πνεύμα και Ηλι(θι)έλαιο

ακούστε εδώ ...τα συμπεράσματα ...
στον Γιάννη Ανδριτσόπουλο, Alpha Radio, 16.6.08, 17.15

Πιστοποίηση κατά ISO14001 : the dark side of the moon

Η εταιρεία EUROPA PROFIL SA έχει οικολογικές ευαισθησίες; Φυσικά!
Ιδού και η απόδειξη


Μια άλλη απόδειξη των οικολογικών της ευαισθησιών είναι ότι η εν λόγω εταιρεία είναι πιστοποιημένη από το φορέα πιστοποίησης ΒVQI (τηλ. 210 4063000, managing Director κ. Νίκος Τρίλιζας) κατά ISO14001


Το ISO14001 ορίζει ρητώς ότι η εταιρεία πρέπει να έχει περιβαλλοντική πολιτική που μεταξύ άλλων να:
1. περιλαμβάνει δέσμευση για συμμόρφωση με τις εφαρμοστέες νομικές απαιτήσεις και
2. είναι διαθέσιμη στο κοινό.

Σε επικοινωνία μου με τον κ. Φλώρο, υπεύθυνο Περιβάλλοντος και Τεχνικό Ασφαλείας της EUROPA PROFIL SA του ζήτησα αυτό το κείμενο που περιγράφει την περιβαλλοντική πολιτική της EUROPA PROFIL SA.
Η απάντηση του κ. Φλώρου ακόμα αναμένεται.

Επίσης, επικοινώνησα με τον Αγγλικό οργανισμό Διαπίστευσης [UKAS] που εποπτεύει την εταρεία BVQI και σύμφωνα με τον UKAS [ref number B1682] η μητρική BVQI στο Λονδίνο λειτουργεί εντός των κανόνων της διαπίστευσης και της πιστοποίησης.

Απορία μου: πώς γίνεται η BVQI ορθώς να πιστοποιεί την EUROPA PROFIL SA κατά ISO14001, αλλά ταυτόχρονα :
1. η EUROPA PROFIL SA να μην μπορεί να μου στείλει τη περιβαλλοντική πολιτική τους που ΠΡΈΠΕΙ να είναι διαθέσιμη στο κοινό;

Και

2. πώς γίνεται να συνεχίζει η BVQI να πιστοποιεί την EUROPA PROFIL SA κατά ISO14001 όταν αποδεδειγμένα η EUROPA PROFIL SA μολύνει τον Ασωπό ποταμό με 291 μg/L ;;;

Ιδού και η πράξη βεβαίωσης της παράβασης της EUROPA PROFIL SA από το ΥΠΕΧΩΔΕ ! ! !

[δείτε τη σελίδα 4 για τον μαγικό αριθμό 291 !!! όταν η νομοθεσία για το πόσιμο νερό μιλά για Ολικό χρώμιο μόλις 50 !!! ]

Τα μάτια μου είναι στραβά ή όντως ο γυαλός της πιστοποίησης - διαπίστευσης είναι ΘΕΌστραβος;;;

Κολλήστε, σκουπίστε, τελειώσατε

[από την Κυριακάτικη Ε 15.6.08, Της ΡΟΥΛΑΣ ΠΑΠΠΑ -ΣΟΥΛΟΥΝΙΑ]

Η βαμβακίαση, η γνωστή μας μαρσαλίνα, έχει εξελιχθεί σε χρόνια επιδημία, αφού ταλαιπωρεί και καταστρέφει πάνω από δέκα χρόνια τα πεύκα της χώρας.

Η αυτοκόλλητη ταινία μπορεί να καθαρίσει τη μαρσαλίνα μέχρι και 60% από τα δέντρα.
Οι πολίτες έχοντας αποδεχθεί την ασυνέπεια των δημόσιων υπηρεσιών αναζητούν πλέον μόνοι τους λύσεις: Αλλοι ακολουθούν ό,τι γράφεται στα ΜΜΕ (!), άλλοι εφαρμόζουν τις οδηγίες των δήμων τους και άλλοι κόβουν τα «μολυσμένα» πεύκα.Οι επιστήμονες παρ' ότι θεωρούν ότι για την ξήρανση των πεύκων η βαμβακίαση παίζει σημαντικό ρόλο, επισημαίνουν ότι η κατάσταση επιβαρύνεται κι από τις κλιματικές αλλαγές που πλήττουν την Μεσόγειο, όπως η ξηρασία, η υποχώρηση του υδροφόρου ορίζοντα, αλλά και οι αέριοι ρύποι. Το πρόβλημα αποδεικνύεται εξαιρετικά πολύπλοκο και για να αντιμετωπισθεί είναι απαραίτητη η αμερόληπτη συνεργασία επιστημόνων, οικολογικών οργανώσεων, τοπικής αυτοδιοίκησης. Ωστόσο, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ακολουθεί την πεπατημένη: για τρίτη χρονιά ψεκάζει με φυτοφάρμακα τα πεύκα της Αττικής.
Μια μέθοδος αναποτελεσματική, αλλά και επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία που παραβλέπει τις αποφάσεις του ΣτΕ, οι οποίες απαγορεύουν ρητά τους ψεκασμούς σε περιοχές κατοικίας.

Τα επικίνδυνα φυτοφάρμακα

Πέρυσι το ΣτΕ με την υπ' αριθ. 390/2008 απόφασή του ακύρωσε αποφάσεις της διοίκησης που αφορούσαν τα εντομοκτόνα Xellona, Triona, Savona, Saf-T-Side, Applaud Admiral. Φέτος, τα φυτοφάρμακα που εγκρίνουν οι αρμόδιοι του υπουργείου είναι... τα ίδια (!) που ακύρωσε το ΣτΕ, με εξαίρεση το Saf-T-Side, που απεσύρθη από την εταιρεία και το Applaud, ενώ προστέθηκε και το φερόμενο ως βιολογικό Tetrastop.
Η απόφαση του ΣτΕ προέκυψε έπειτα από προσφυγή της Πολυξένης Νικολοπούλου-Σταμάτη, αναπληρώτριας καθηγήτριας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών. Το ανώτατο δικαστήριο έχει αναστείλει και την έγκριση διάθεσης του φυτοφαρμάκου Insegar (που είχε εγκριθεί από το υπουργείο), καθώς περιείχε την ουσία Fenoxycarb λόγω της καρκινογόνου δράσης του (απόφαση 647/2006 της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ). Επικοινωνήσαμε με την Πολυξένη Νικολοπούλου, η οποία μας είπε: «Είναι εκτός κάθε λογικής η επιμονή στους ψεκασμούς του υπουργείου. Είναι απαράδεκτο να αγνοούν τις αποφάσεις του ΣτΕ. Το υπουργείο και οι επιστήμονες που προέρχονται από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, που διαβεβαιώνουν ότι τα φάρμακα που επιλέγονται για τους ψεκασμούς είναι ακίνδυνα, ουσιαστικά ανοίγουν το κουτί της Πανδώρας παροτρύνοντας στην ανεξέλεγκτη χρήση εντομοκτόνων. Το δικαίωμα να αναπνέουμε καθαρό αέρα είναι τουλάχιστον αυτονόητο. Αυτός είναι ο λόγος που προσφεύγω τρίτη φορά στο ΣτΕ».
Τι κάνουν, όμως, πολίτες και δήμοι; Ακολουθούν τις οδηγίες του υπουργείου; Οι περισσότεροι δήμοι της Αττικής έχουν σταματήσει να ψεκάζουν, εκτός από τους δήμους Κηφισιάς, Αγίας Παρασκευής και Παπάγου. Στο Δήμο Αμαρουσίου εδώ και δύο χρόνια πλένουν τα πεύκα με νερό από τις γεωτρήσεις του δήμου, κολλώντας μετά σε αυτά μια ειδική οικολογική ταινία. Τα πεύκα του δήμου κατά 60% έχουν γλιτώσει από τη βαμβακίαση. Ο δήμαρχος Γ. Πατούλης υποστηρίζει ότι άλλο είναι οι ψεκασμοί που γίνονται στους αγρούς με τις απαραίτητες προφυλάξεις και εντελώς διαφορετικοί αυτοί που εφαρμόζονται στους αστικούς ιστούς όπου τα μπαλκόνια είναι δίπλα στα πεύκα και ο δημότης δεν είναι προφυλαγμένος:
«Ως ιατρός αλλά και ως άνθρωπος της τοπικής αυτοδιοίκησης κρίνω ότι για να υπάρχει ασφάλεια της δημόσιας υγείας από τους ψεκασμούς στις κατοικήσιμες περιοχές θα έπρεπε να κοινοποιηθεί οδηγία μόνο από το αρμόδιο υπουργείο που είναι το υπουργείο Υγείας και όχι βεβαίως το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης». Τι ακριβώς, όμως, είναι οι οικολογικές ταινίες που πολλοί δήμοι επέλεξαν να τοποθετήσουν -γλιτώνοντας έτσι τον εφιάλτη των ψεκασμών- και από πού ξεκίνησε; Είναι μία «εφεύρεση» της διευθύντριας πρασίνου του δήμου Ρέντη, της γεωπόνου Αννας Κακουλάκης. Κοστίζει ελάχιστα και ξεκίνησε πειραματικά και τώρα, όπως αποδεικνύουν και οι φωτογραφίες που παραθέτουμε, εφαρμόζεται σε όλα τα πεύκα με απόλυτη επιτυχία.
Η μέθοδος βασίζεται σε τρεις παραμέτρους: στον βιολογικό κύκλο του εντόμου, στην παρακολούθηση, και στην εξαπόλυση ενός άλλου ωφέλιμου εντόμου (κρυπτόλαιμος). Τα έντομα της μαρσαλίνας φθάνουν το κάτω μέρος του φλοιού και το απομυζούν, με αποτέλεσμα την ξήρανση του δένδρου. Το έντομο κρύβεται στις σχισμές του πεύκου και εδώ εντοπίζεται και η δυσκολία της καταπολέμησής του. Η επιτυχία είναι να «πιαστεί» το έντομο τη στιγμή της κινητικότητάς του, δηλαδή Μάρτιο-Απρίλιο, Μάιο-Ιούνιο, Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, που βγαίνει για να βρει νέες θέσεις ωοτοκίας.Η εφαρμογή της μεθόδουΗ Αννα Κακουλάκη μάς εξηγεί πώς εφαρμόζεται η μέθοδός της: «Στη σωστή χρονική στιγμή επικαλύπτουμε ταινίες 10 πόντων με ειδική κόλλα (μαστίχη) που χρησιμοποιείται στη βιολογική γεωργία. Τυλίγεται ο κορμός χαμηλά και κάτω από το ύψος των δύο μέτρων. Εάν ο πληθυσμός της μαρσαλίνας είναι αυξημένος, τότε προηγείται πλύσιμο με μέτρια πίεση ώστε να κατεβάσουμε τα έντομα. Σκοπός μας είναι να μην καταστρέψουμε εντελώς το έντομο, αλλά να το κρατήσουμε σε πληθυσμιακή ισορροπία. Η κόλλα διαρκεί οκτώ μήνες, δεν εξατμίζεται, δεν απομακρύνεται από τη βροχή. Τον Ιούνιο επίσης εξαπολύουμε τον κρυπτόλαιμο ψηλά στα κλαριά για να βοηθήσουμε επιπλέον τη μείωση του πληθυσμού της μαρσαλίνας».
Ρωτήσαμε, τέλος, εάν οι αρμόδιοι από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ενδιαφέρθηκαν για αυτή την απλή αλλά τόσο αποτελεσματική μέθοδο. Η αρνητική της απάντηση καμία έκπληξη δεν μας προκάλεσε.

blues...

να και ένα καλό ...ανάγνωσμα
από τον Μίμη μας!

Υ.Γ. να ΄σαι πάντα καλά και πάντα να σε εμπνέει το Νημποριό!
από το γειτονικό Ρεούζι...

Tuesday, 17 June 2008

Imagine

όπως λέει και ο einstein...

η ανθρώπινη βλακεία και το σύμπαν είναι ατελείωτα αλλά τώρα τελευταία ...έχω αρχίσει να αμφιβάλλω για το ...σύμπαν...

in any case though, Mr Albert..."σκοτώνουν" τους Πρωθυπουργούς όταν γεράσουν;

φυσικά!
χημικά!
φυσικοχημικά!
Ναι! Τους "σκοτώνουν" [διαγράφοντάς τους!] όταν αρχίσουν τις ιδεολογικές στροφές κατά 100% κατά του ίδιου τους του εαυτού!
Τέτοια στροφή δεν έκανε ο κ. Σημίτης στο θέμα της Ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας;
[βλ και εδώ]

Στο ΒΗΜΑ την Κυριακή 17.2.2008, ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Σημίτης έγραψε γιατί σήμερα η Ελλάδα δεν μπορεί να ζητά την ένταξη της γείτονος Τουρκίας στην ΕΕ.
Με αυτή την στροφή 180 μοιρών, ο κ. Σημίτης διαπράττει ίσως το δεύτερο μεγαλύτερο λάθος της πολιτικής του καριέρας. Το πρώτο και μεγαλύτερο θα είναι, για μένα, το "thanks yankees" μέσα στη Βουλή της Ελλάδας, λίγες ώρες μετά την κρίση των Ιμίων!

Το πολιτικό δόρυ λοιπόν που είχαν επί χρόνια οι Κ.Σημίτης και Γ. Παπανδρέου [ως Πρωθυπουργός και Υπ.Εξ., αντίστοιχα] -δηλ. την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας -στις 17.2.2008 το έστρεψε ο κ. Σημίτης κατά του ...εαυτού του. Με άλλα λόγια μάς λέει ότι ΛΆΘΟΣ έκανε τόσα χρόνια...

Παρόμοια ιδεολογική στροφή 180 μοιρών έκανε και την προηγούμενη εβδομάδα με το θέμα του δημοψηφίσματος για την ευρωσυνθήκη.

Με λίγα λόγια, όταν ένας πολιτικός ιδιωτεύει, διαφωνεί ριζικά με το υπόλοιπο κόμμα του σε βασικότατα θέματα και αντί να εκφράσει τις απόψεις του μέσα από τα κομματικά όργανα τις δημοσιοποιεί, τότε ...πολιτικά αυτοκτονεί!

Η διαγραφή του κ. Σημίτη από το ΠΑΣΟΚ ίσως να περισώσει ψύγματα αυτοσεβασμού του κ. Σημίτη και είναι πέρα για πέρα μια σωστή πολιτική κίνηση! Και άμεσα και μακροπρόθεσμα.

Saturday, 14 June 2008

euro 2012"Η τύχη είναι με τον καλύτερο"... [Μισέλ Ινταλγκό, προπονητής της Εθνικής Γαλλίας...λίγα χρόνια πιο πριν ...όταν ο γράφων ήταν ...μικρούλης]

Η τύχη ... O Fortuna κατά Carl Orff...

αντίο Εuro 2008...
the defending champions...είπαμε πρόωρα Αντίο...

γιατί άραγε?
τόσο γρήγορα?
τόσο άδοξα?

οι αιτίες και οι αφορμές ...πολλές...

άλλες αιτίες και αφορμές στο ματς με τους ξυλοκόπους τους σουηδούς και άλλες ...με τα άμπαλα ρώσικα μηχανάκια...

δεν είναι η δουλειά μου να κρίνω ...αν και στο Καραϊσκάκη είμαστε 33.000 ξερόλες προπονητές...

αυτό που μου έμεινε από το ρώσικο ...ματσάκι ...
είναι τα εκτός τόπου και χρόνου σχόλια του Μπάμπη του Χριστόγλου...
με αποκορύφωμα εκείνο που έκανε τη στιγμή της αλλαγής του Ν. Λυμπερόπουλου...που αναρωτήθηκε γιατί να γίνει αλλαγή ο ΝΛ...

1000% αρνητικός ο Νικόλας στο ματς με τους ρώσους ...δεν κέρδισε καμία απολύτως μονομαχία! έχασε όλες μα όλες τις κεφαλιές και δυστυχώς για την Εθνική μας...όλοι οι παίχτες όταν παίζουν με το Εθνόσημο ...κουβαλάνε την νοοτροπία των συλλόγων που παίζουν...
π.χ. ο Λυμπερόπουλος διαμαρτυρόταν συνεχώς σε κάθε φάουλ που έκανε [ως γνήσιος ΑΕΚτζής] ενώ ο Τοροσίδης [ως γαύρος...] τα έβαλε με τον αντίπαλο ...προπονητή [τον χίντιγκ]...και ο βαζελο-Καραγκούνης έκανε ότι μπορούσε μεν αλλά με το γνωστό θεατρινίστικο στυλάκι του...

Όττο... με αυτές τις αρρωστημένες νοοτροπίες δεν μπορούμε να πάμε μπροστά...
και κάτι ακόμα, Όττο...
μην κάνεις ότι έκανε και ο Λεμονής που έβαζε ένα δεξιοπόδαρο [Πάντο] να παίξει αριστερό μπακ...
ο Τοροσίδης ΔΕΝ μπορεί να παίξει αριστερά όσο και αν το θέλει...

Όττο ...ήσουν πραγματικά φαιδρός ...στη συνέντευξη τύπου ...κρίμα!

περαστικά μας...

αυτή η κούπα θα πάει στους flying Dutchmen :)

Friday, 13 June 2008

Reach: Επιφυλάξεις για την εφαρμογή του στην Ελλάδα

από το greekretail

-----------------------------------------------

Reach ονομάζεται η νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία (ΕΚ 1907/2006), η οποία αφορά στην καταχώριση, την αξιολόγηση, την αδειοδότηση και τους περιορισμούς χημικών προϊόντων και η οποία ισχύει από 1ης Ιουνίου. Είναι το ακρωνύμιο των λέξεων Registration (καταχώριση), Evaluation (αξιολόγηση), Authorisation (αδειοδότηση) και Chemical (χημικός, επίθετο).

Σκοπός του Reach είναι να εξασφαλίσει ένα υψηλό επίπεδο προστασίας της υγείας του ανθρώπου αλλά και του περιβάλλοντος και να εισαγάγει νέους τρόπους αξιολόγησης της επικινδυνότητας των χημικών ενώσεων. Επίσης, σκοπεύει στη διευκόλυνση της κυκλοφορίας των χημικών ενώσεων εντός της ΕΕ, ώστε να ενισχυθούν η ανταγωνιστικότητα και η καινοτομία.

Η βασική αρχή, στην οποία βασίζεται ο Reach, είναι η εξής: αποτελεί ευθύνη των παραγωγών, των εισαγωγέων και των χρηστών να εξασφαλίζουν ότι οι χημικές ενώσεις (ουσίες) που παρασκευάζουν, διαθέτουν στην αγορά ή χρησιμοποιούν δεν βλάπτουν την υγεία του ανθρώπου ή το περιβάλλον. Ο Reach βασίζεται, δηλαδή, στην αρχή της προφύλαξης.

Οι ουσίες που εξαιρούνται από τον Reach είναι οι ραδιενεργές ουσίες, όσες βρίσκονται υπό τελωνειακή επιτήρηση, στα μη απομονωμένα ενδιάμεσα προϊόντα και στη μεταφορά επικίνδυνων ουσιών. Επίσης, εξαιρούνται τα απόβλητα, και εδώ βρίσκεται, κατά τον γράφοντα, και μία δομική αδυναμία του Reach.

Ο Reach δίνει περισσότερες αρμοδιότητες στη χημική βιομηχανία για την ορθή διαχείριση της επικινδυνότητας των χημικών ενώσεων και την παροχή πληροφοριών σχετικά με την ασφάλεια των ουσιών αυτών. Οι κατασκευαστές και οι εισαγωγείς, σύμφωνα με τον Reach, πρέπει να συλλέγουν πληροφορίες σχετικά με τις φυσικοχημικές ιδιότητες των ουσιών που εμπορεύονται ή χρησιμοποιούν. Με τη σειρά τους, όλες αυτές οι πληροφορίες συλλέγονται κεντρικά στην European Chemicals Agency στο Ελσίνκι. Αυτή η αρχή θα είναι και το κομβικό σημείο του Reach: θα συλλέγει και θα διαχειρίζεται τις πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια των ουσιών και θα διατηρεί μια δημόσια προσβάσιμη βάση δεδομένων, την οποία επαγγελματίες και καταναλωτές θα μπορούν να συμβουλεύονται σχετικά με την ασφάλεια ή επικινδυνότητα κάθε ουσίας.

Για παράδειγμα... δεν ξέρετε πόσο επικίνδυνο είναι το Ε210 (βενζοϊκό οξύ); Από αυτή τη βάση δεδομένων, θα μπορείτε να βρείτε πληροφορίες και έτσι θα μπορείτε να κρίνετε, αν αγοράσετε το τάδε τρόφιμο που έχει το Ε210 ή το δείνα που δεν έχει το Ε210. Ο νέος κανονισμός πάει και ένα βήμα παρακάτω και ζητά την προοδευτική αντικατάσταση των πιο επικίνδυνων ουσιών με πιο ακίνδυνα υποκατάστατα.

O Reach αναπτύχθηκε σε ένα κλίμα απόλυτης διαφάνειας και συνεχούς διαβούλευσης. Η ευρωπαϊκή επιτροπή είχε εκτενή διάλογο με τις διάφορες βιομηχανίες, οι οποίες έστειλαν πάνω από 6.000 απαντήσεις μέσω του internet, πριν διαμορφωθεί η αρχική πρόταση, το 2003. Η πλήρης εφαρμογή του θα γίνει σε 11 χρόνια από την αρχή της ισχύος του.

Ελλάδα και Reach

Στη χώρα μας, όπου η έννοια "περιβάλλον" απλώς δεν υπάρχει και η έκφραση «ορθή περιβαλλοντική διαχείριση» δεν είναι παρά ένα ανέκδοτο με 3 λέξεις, ο γράφων διατηρεί σοβαρές επιφυλάξεις για το κατά πόσο θα γίνει ορθή εφαρμογή του Reach. Το πρόβλημα στη χώρα μας προέρχεται από το γεγονός ότι δεν έχουμε -ως κοινωνία και βιομηχανία- ανεπτυγμένη μια «κουλτούρα ασφαλείας», και αυτό φάνηκε στο πρόσφατο σκάνδαλο με το ορυκτέλαιο-ηλιέλαιο. Ο κατακερματισμός των ελεγκτικών μηχανισμών επιδεινώνει την κατάσταση, και με δεδομένο ότι ο νέος κανονισμός βασίζεται στην αρχή της προφύλαξης (αρχή που είναι δύσκολα ελέγξιμη), επιτρέψτε μου να αμφιβάλλω πόσες βιομηχανίες εν Ελλάδι θα εφαρμόσουν πραγματικά τον Reach. Μια ισχνή μειοψηφία, ίσως...

Links:

Ο κ. Γιάννης Ζαμπετάκης (izabet@chem.uoa.gr) είναι Λέκτορας Χημείας Τροφίμων και Επικεφαλής Επιθεωρητής (HACCP – ISO22000, ΙSO9001)
Tμήμα Χημείας, Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Thursday, 12 June 2008

μήπως είμαι μαλάκας;;;

Διαβάζω

Ηλιέλαιο στα ράφια με ευθύνη των εταιρειών

σχετικά με αυτή τη είδηση, θα συνομιλήσω αύριο Παρασκευή με τον Δημήτρη τον Γιαγτζόγλου

Σκάι 100,3 στις 12.15 το μεσημέρι...

μέχρι τότε, μου έρχεται να ...τραγουδήσω ...μαζί σας
Υ.Γ.
νέα στάση ...του κάμασούτρααα
[Αλεξάνδρα, thanx! θα τη μεταβιβάσω στη ...βενζινού μου, ου ου ου, Δεν θέλω ουουυ]

αααχχχχ

Πόσο αίολος επιστημονικά είναι αυτός που λέει όχι στην Αιολική ενέργεια με προπαγανδιστικά πανό;
Σε πρώτο πλάνο

το πανό της προπαγάνδας στην πλατεία των Στύρων

και σε δεύτερο πλάνο...

οι ανεμογεννήτριες στο καμμένο βουνό

------------------------------------------------------------------

Με αφορμή το αφιέρωμα στον Αίολο από την Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας την τρέχουσα εβδομάδα (8-14 Ιούνη 2008), μου ήρθαν στο μυαλό μερικές σκέψεις για το πόσο στραβά αρμενίζουμε εν Ελλάδι όσον αφορά τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) αλλά επιμένουμε να βαυκαλιζόμαστε ότι ο γιαλός είναι στραβός και εμείς πορευόμαστε μια χαρά. Αν απορρίψουμε τη θεωρία περί στραβομάρας του γιαλού, πώς αλλιώς μπορούμε ρασιοναλιστικά να εξηγήσουμε τις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Στυρέων Ευβοίας, για παράδειγμα, που προπαγανδίζει με το πανό της φωτογραφίας κατά της «μεταλλικής αναδάσωσης» δηλαδή κατά των ανεμογεννητριών (ΑΓ) ; Εκτός από το δήμο Στυρέων, και οι δήμοι Μαρμαρίου, Καρύστου και Καφηρέως έχουν ανάλογη αρνητική στάση για τις ΑΓ.

Το θέμα των ΑΠΕ δεν είναι ούτε αμελητέο ούτε μόνο …οικολογικό! Διότι σε ένα βρώμικο περιβάλλον, όπως έχουμε σημειώσει από αυτό το βήμα, παράγονται μολυσμένα και άρα επικίνδυνα τρόφιμα. Σε ένα περιβάλλον με ρυπογόνα φουγάρα της ΔΕΗ, οι εκλυόμενοι ρύποι (μονοξείδιο του άνθρακα, οξείδια του θείου και του αζώτου καθώς και υδρογονάνθρακες) υποβαθμίζουν τον αέρα αλλά και το νερό και οι μολυντές αργά ή γρήγορα εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα και καταλήγουν στο πιάτο μας! Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πρόσφατη επιμόλυνση με διοξίνες (προερχόμενες από την καύση απορριμάτων) του τυριού μοτσαρέλα στη Νάπολι. Συνεπώς το ενεργειακό πρόβλημα της Ελλάδας, αφορά όλους μας! Και είναι τόσο σημαντικό αυτό το πρόβλημα της χώρας μας που δεν μπορούμε να το αφήσουμε «εν λευκώ» στον κ. Σουφλιά ο οποίος υποστηρίζει ότι η πυρηνική ενέργεια είναι ένα είδος «καθαρής» ενέργειας (!), αγνοώντας σκόπιμα (;) ότι τα τοξικά απόβλητα των πυρηνικών αντιδραστήρων εκπέμπουν ακτινοβολίες για 70 τουλάχιστον χρόνια!

Ας δούμε όμως εν συντομία τι λένε όσοι αντιστέκονται στην «μεταλλική αναδάσωση». Αναφέρουν (σωστά) ότι αρκετές ΑΓ έχουν εγκατασταθεί στο Δήμο Στυρέων με δεδομένη την έκταση του Δήμου και τον αριθμό των υπαρχουσών ΑΓ και ισχυρίζονται ότι δεν μπορεί να δεχθεί και άλλες η περιοχή. Αντιπροτείνουν οι νέες ΑΓ να εγκατασταθούν στη Βόρειο Εύβοια αλλά εκεί δεν φυσάει…

Επίσης, αναφέρουν ότι οι ΑΓ καταστρέφουν τη φυσική ομορφιά του τοπίου και διώχνουν τον τουρισμό! Ουδέν αναληθέστερο μιας και οι υπάρχουσες ΑΓ στις πλαγιές του Δήμου Στυρέων δεν φαίνονται καν από τις ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής αλλά μόνο από λουόμενους σε απόσταση δεκάδων μέτρων από την ακτή! Τέλος, κατηγορούν τις ΑΓ ότι είναι …θορυβώδεις! Σε αυτό το επιχείρημα, πώς να απαντήσω με λογικά επιχειρήματα όταν οι ΑΓ είναι σε τόσο μεγάλη απόσταση από τα χωριά της περιοχής και όταν φυσά στην περιοχή (δηλ. τις 300 από τις 360 μέρες του χρόνου), φυσά τόσο πολύ που ο μόνος θόρυβος που μπαίνει στο σπίτι είναι ο άνεμος που γλύφει την σκεπή και τα παράθυρα;

Το θέμα της αιολικής ενεργείας δεν είναι μηδαμινό. Αρκεί να θυμηθούμε ότι διαχειριστής και φύλακας των ανέμων ήταν ο Αίολος, γιος του Ιππότου και της Μελανίππης. Βασίλευε στην "πλωτή Αιολία", που οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι βρίσκεται κοντά στη Σικελία. Εκεί, όπως μας διηγείται ο Όμηρος, ο Αίολος φιλοξένησε τον Οδυσσέα και τους συντρόφους του και τους υποσχέθηκε ότι θα τους βοηθούσε να φτάσουν γρηγορότερα στην Ιθάκη.
Ο "ταμίας των ανέμων" τηρώντας την υπόσχεσή του, έδωσε στον πολυμήχανο βασιλιά της Ιθάκης έναν ασκό που μέσα του είχε κλείσει όλους τους ανέμους, ενώ φρόντισε να αφήσει έξω μόνο τον Ζέφυρο να πνέει ούριος για να σπρώχνει ευκολότερα το πλοίο τους. Όμως, οι σύντροφοι του Οδυσσέα από περιέργεια άνοιξαν τον ασκό για να δουν τι κρυβόταν μέσα, με αποτέλεσμα να ξεχυθούν με ορμή όλοι οι υπόλοιποι άνεμοι και να σπρώξουν το πλοίο πίσω στο νησί του Αιόλου. Ο Αίολος, θεώρησε αυτή τη πράξη του Οδυσσέα, μεγάλη ασέβεια προς τους θεούς και αποφάσισε να μην τον βοηθήσει ξανά στο μακρύ ταξίδι του. Στο δικό μας ταξίδι προς μια Ελλάδα με ΑΠΕ, θέλουμε να έχουμε ούριο άνεμο;

του Γιάννη Ζαμπετάκη

Y.Γ. για τα παιδιά στο Αλιβέρι που θέλουν καθαρό ουρανό και άρα...αιολική ενέργεια, κ. Μούτσου, ίσως συμφωνήσετε μαζί μου...
διαβάστε αυτό το κείμενό μου από ΤΟ ΒΗΜΑ και μετά ακούστε αυτό το τραγούδι

Wednesday, 11 June 2008

Το ηλιέλαιο, τα ερωτήματα και ο εμπαιγμός


Από ΤΟ ΒΗΜΑ, 11.6.2008

Στο «Βήμα» (6.6.08) ο κ. Τριπολίτης αναρωτιέται γιατί το ορυκτέλαιο αποκαλείται επιμολυσμένο και όχι νοθευμένο. Η νοθεία είναι μέθοδος αύξησης κέρδους. Στην περίπτωση του ηλιελαίου δεν είναι σίγουρο ότι το ορυκτέλαιο είναι πιο φθηνό από το ηλιέλαιο, άρα πώς έχουμε νοθεία;
Εκτός από το ρητορικό δίλημμα (επιμόλυνση ή νοθεία;), στο συνεχιζόμενο σκάνδαλο του επιμολυσμένου (με ορυκτέλαιο;) ηλιελαίου από την Ουκρανία παραμένουν ακόμη αναπάντητα τα εξής ερωτήματα:
1. Τι είδους ορυκτέλαιο είναι η επιμόλυνση (είναι απλώς παραφινέλαιο ή κάτι άλλο;);
2. Ποια είναι η συγκέντρωση του ορυκτελαίου;
3. Από ποιες εταιρείες ή στάδια της παραγωγής έχουν ληφθεί τα δείγματα όπου, σύμφωνα με το δελτίου του Τύπου της 16.5.08 του ΕΦΕΤ, βρέθηκε ορυκτέλαιο «σε διάφορες συγκεντρώσεις»;
Το εν λόγω δελτίο Τύπου του ΕΦΕΤ (16.5.08) είναι απλώς επιστημονικά κατάπτυστο, αφού είναι φανερό ότι σκόπιμα πλέον ο ΕΦΕΤ και το Γενικό Χημείο του Κράτους (ΓΧΚ) αποκρύβουν την επιστημονική αλήθεια. Διότι στη Χημεία των Τροφίμων δεν υπάρχει ο όρος «διάφορες συγκεντρώσεις». Και κάθε ανάλυση για να είναι πλήρης πρέπει να αναφέρει: Α. Το σημείο και τον τρόπο δειγματοληψίας. Β. Την ένωση που προκαλεί την επιμόλυνση, αλλά και τη συγκέντρωσή της.
Στον πλήρη εμπαιγμό της κοινής γνώμης που έχουμε όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ήλθε να προστεθεί και η ανακοίνωση της Εuropean Food Safety Αuthority (ΕFSΑ) [Corrigendum 29/05/081] όπου η ΕFSΑ, ακόμη και στις 29.5.08, δη λαδή έναν μήνα και έξι ημέρες μετά το πρώτο alert από τη Γαλλία (23.4.08), δεν έχει την επιστημονική ευθιξία να μας πει ξεκάθαρα ποιες ενώσεις είναι οι επιμολυντές...
Κάνει λόγο για μείγμα κορεσμένων υδρογονανθράκων (ή αλκάνια, όπως είναι ο ακριβής χημικός όρος) με 25-30 άτομα άνθρακα, αλλά δεν μας δίνει την ακριβή τους δομή. Επίσης, κάνει αναφορά στα επίπεδα της επιμόλυνσης (7,3 g/kg σε αραφινάριστο δείγμα!) χωρίς, όμως, να μας πληροφορεί για τα επίπεδα της επιμόλυνσης σε έτοιμα τρόφιμα (π.χ., πατατάκια, μαγιονέζες, πραλίνες, σοκολάτες, μαργαρίνες)!
Είναι πλέον ολοφάνερο ότι οι ελληνικές αρχές παραβιάζουν την υποχρέωση ενημέρωσης του καταναλωτικού κοινού που προβλέπεται ρητά από το άρθρο 10 του ΕΚ 178/2002 ο οποίος έχει καταστεί Εθνικό Δίκαιο της Ελλάδας από την 1.1.2006. Σύμφωνα με το άρθρο 10 του ΕΚ 178/2002 «όταν υπάρχουν βάσιμοι λόγοι υποψίας ότι ένα τρόφιμο ενδεχομένως ενέχει κίνδυνο για την υγεία του ανθρώπου ή των ζώων, ανάλογα με τη φύση, τη σοβαρότητα και την έκταση αυτού του κινδύνου, οι δημόσιες αρχές προβαίνουν στις κατάλληλες διαδικασίες ώστε να ενημερώσουν το ευρύ κοινό σχετικά με τη φύση του κινδύνου όσον αφορά την υγεία, παρέχοντας όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία για την αναγνώριση του τροφίμου ή του είδους του τροφίμου και καθορίζοντας τον κίνδυνο που ενδεχομένως αυτό ενέχει και τα μέτρα που λαμβάνονται ή που πρόκειται να ληφθούν για την αποφυγή, τη μείωση ή την εξάλειψη του κινδύνου αυτού».
Επί 39 ημέρες (από 23.4.08 ως σήμερα 2.6.08) καμιά αρμόδια Αρχή (ΕΦΕΤ, ΓΧΚ) δεν μας έχει ενημερώσει για τη φύση του επιμολυντή (χημική δομή) και συνεπώς την τοξικότητά του, αλλά και για το ποια τρόφιμα πρέπει να αποφεύγουμε.
Ο ΕΦΕΤ με το δελτίο Τύπου της 21ης Μαΐου 2008 ανακοίνωσε ότι: «Ενημερώνουμε το καταναλωτικό κοινό ότι αποσύρεται άμεσα από την αγορά, με ευθύνη των επιχειρήσεων,το σύνολο του ραφιναρισμένου ή ακατέργαστου ηλιελαίου, ανεξάρτητα από τη χώρα προέλευσης ή τον βαθμό επιμόλυνσης. (...) Διευκρινίζεται ότι για τα τρόφιμα που περιέχουν ηλιέλαιο έχει δοθεί εντολή για απόσυρση των τελικών προϊόντων, στα οποία έχει χρησιμοποιηθεί ηλιέλαιο ουκρανικής προέλευσης επιμολυσμένο με ορυκτέλαιο ως πρώτη ύλη,σε ποσοστό μεγαλύτερο του 10%,εκτός αν μπορεί να αποδειχθεί εμπεριστατωμένα (με ανάλυση ή με σχετικό ισοζύγιο μάζας) ότι η συγκέντρωση ορυκτελαίου σε αυτά είναι μικρότερη από 300 ppm.»
Από την παραπάνω διατύπωση ακόμη και σήμερα, όμως, δεν είναι σαφές και ξεκάθαρο τόσο για τις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις όσο και για το καταναλωτικό κοινό ποια είναι αυτά τα προϊόντα που περιέχουν ηλιέλαιο ουκρανικής προέλευσης πάνω από 10%. Και κάτι ακόμη: γιατί αποσύρεται άμεσα το σύνολο του ηλιελαίου από την αγορά, ενώ μόνο τα προϊόντα που περιέχουν ουκρανικό ηλιέλαιο πάνω από 10%;
Και αν λάβουμε υπόψη μας ότι πολλά τρόφιμα περιέχουν ηλιέλαιο σε πολύ μεγάλα ποσοστά (ενδεικτικά, μαγιονέζα 78%, ταραμάς 50%, μαργαρίνες 51%-71%, πατατάκια 36%, πραλίνα φουντουκιού 19% και παιδικές σοκολάτες με γέμιση γάλακτος 15%), γιατί ο ΕΦΕΤ δεν αποσύρει και όλα αυτά τα «ύποπτα» τρόφιμα με περιεκτικότητα σε ηλιέλαιο (επιμολυσμένο ή μη) άνω του 10% παρά μόνο το σύνολο του ηλιελαίου;
Ολα τα παραπάνω ερωτήματα θα μείνουν φυσικά αναπάντητα και έτσι ο κ. Φώλιας έχει δίκιο που δήλωσε στις 4.6.08 από το βήμα της Βουλής ότι «θα ζήσουμε και άλλα διατροφικά σκάνδαλα». Από τους φύλακες, όμως, ποιος θα μας φυλάξει;
---------------------------------------------------------------------------
Ο κ. Ι. Ζαμπετάκης είναι Λέκτορας της Χημείας Τροφίμων και Επικεφαλής Επιθεωρητής (ΗΑCCΡ - ΙSΟ22000, ΙSΟ9001) στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Tuesday, 10 June 2008

πόσο αναποτελεσματικοί είναι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί;

Μόνο 86!

[το σχόλιό μου από 31.23 ως 31.59]

εσείς τι λέτε;

Ενδογενές πρόβλημα ο πληθωρισμός

Εσωτερικό και όχι εισαγόμενο είναι μεγάλο μέρος του προβλήματος του πληθωρισμού δήλωσε την Τρίτη ο απερχόμενος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Νίκος Γκαργκάνας.

Μιλώντας στην τελευταία συνέντευξη Tύπου που παραχώρησε πριν παραδώσει την διοίκηση στον Γιώργο Προβόπουλο, ο κ, Γκαργκάνας δήλωσε ότι ο δομικός πληθωρισμός (ο οποίος δεν συμπεριλαμβάνει τις τιμές του πετρελαίου) βρίσκεται κοντά στα 4%, γεγονός που φανερώνει ότι το πρόβλημα είναι και ενδογενές.

--------------------------------------------

izabet's comment
Και τώρα τι έχει να μας πει ο κ. Αλογοσκούφης για τον πυρήνα του πληθωρισμού που τον θεωρεί εισαγόμενο και ...πετρελαϊκής οσμής;
Και ο κ. Πρωθυπουργός που προσπαθεί να εξάγει το πρόβλημα της ακρίβειας στην ΕΕ για να φύγει η ‘καυτή πατάτα‘ από πάνω του, πώς εξηγεί άραγε τη δήλωση του κ. Γκαργκάνα;
Οι δυο προαναφερόμενοι μήπως σκόπιμα θέλουν να κερδίσουν χρόνο και απλά πετάνε την μπάλα στην κερκίδα για να μην τους πάρουμε χαμπάρι εμείς οι ισόβιοι πολίτες αυτής της χώρας-θεατές αυτού του κάκιστου ματς;

Τι μας σέρβιραν τα κόμματα

«Εορτασμός» της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος


Και στον εφετινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, στις 5 Ιουνίου, ζήσαμε το ίδιο έργο: οι πάντες είχαν έτοιμη για σερβίρισμα την κατάλληλη ανακοίνωση-διάγγελμα. Έχοντας υπόψη ότι οι αναγνώστες των «ΝΕΩΝ» δεν έχουν τον χρόνο να διαβάσουν όλες τις ιδιαίτερα πρωτότυπες εκφράσεις του είδους «το περιβάλλον το δανειστήκαμε από τα παιδιά μας» και «δεν μπορεί να υπάρξει σωστή ανάπτυξη χωρίς προστασία του περιβάλλοντος» αποφάσισα να σας παρουσιάσω συνολικά και συνοπτικά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης και των κομμάτων.

Κυβέρνηση
Είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση της επανίδρυσης και των συνταρακτικών μεταρρυθμίσεων δεν ήταν δυνατόν να μην έχει ως πρώτη προτεραιότητα το περιβάλλον. Από τα ραδίκια στο Γαϊδουρονήσι μέχρι τους ζοχούς της Τρίπολης και τις λαχανίδες των Παξών και από τους γλάρους των χωματερών και τα σαμιαμίδια των Ψαρών μέχρι τις πασχαλίτσες του Καστελλόριζου, όλοι οι πραγματικοί οικολόγοι, όπως ο κ. Μαγγίνας, γνωρίζουν ότι η πανίδα και η χλωρίδα της πατρίδας μας αναβαθμίζεται συνεχώς. Η σημερινή Ελλάδα είναι πράσινη ουσιαστικά και όχι μεταφορικά όπως επί των ημερών που κυβερνούσε το ΠΑΣΟΚ κατά τη διακυβέρνηση του οποίου ο πληθυσμός των σκαντζόχοιρων είχε μειωθεί σημαντικά όπως αναφέρει η έγκυρη οικολογική οργάνωση «Η ΟΝΝΕΔ για την οικολογία». Είναι, μήπως, υπερβολή ν΄ αναφέρουμε ότι εκτός από τους ευτυχείς κατοίκους της χώρας μας που απολαμβάνουν τη νέα οικολογική διακυβέρνηση αυτό ισχύει και στους πελαργούς που όλο και περισσότεροι έρχονται να χτίσουν τη φωλιά τους πάνω και δίπλα στα έργα που γίνονται από άκρου εις άκρον της επικράτειας;

ΠΑΣΟΚ Είναι γνωστό σε όλους ότι το ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζεται από την αίσθηση του μέτρου. Έτσι, απέφυγε τις μεγαλοστομίες και το μόνο που τονίζει είναι ότι το περιβάλλον της Ελλάδας περνάει τον μεσαίωνά του. Σε ό,τι αφορά την αγάπη του προέδρου του για το περιβάλλον, τι καλύτερη απόδειξη υπάρχει από τη σθεναρά αρνητική του στάση σε οτιδήποτε προσπαθεί να κάνει η κυβέρνηση; Δεν θεωρούμε, βέβαια, ως οικολογική ενέργεια την υποκριτική διανομή γλαστρών με μαϊντανό. Εμείς δεν θα τους μοιάσουμε σε αυτές τις κοινότοπες κινήσεις που σχετίζονται μόνο με τη δημοσιότητα. Γι΄ αυτό αποφασίσαμε να μοιράσουμε στα φανάρια ματσάκια με σέλινο! Επίσης, εγκρίθηκε ψήφισμα για να απαγορευθούν οι αντι-οικολογικές εκφράσεις «μ΄ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια» και «τι λες βρε όρνιο», που αναφέρεται στους γύπες.

Συνασπισμός Απαράδεκτη χαρακτηρίζει, με δήλωσή του για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ο κύριος Τσίπρας την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας. Για τον λόγο αυτό εξήγγειλε μια σειρά πρακτικών μέτρων και ενεργειών. Η πρώτη από αυτές είναι η διοργάνωση δεκαέξι φεστιβάλ για το περιβάλλον, η δεύτερη είκοσι δύο συναυλιών, η τρίτη εβδομήντα πορειών σε όλα τα σημεία της χώρας και η τέταρτη μεγάλης αφισοκόλλησης για την προστασία του περιβάλλοντος στην οδό Ηρώδου Αττικού και πάνω στην Ακρόπολη.

Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας Είναι βέβαιο ότι ο λαός πρέπει επιτέλους να πάρει στα χέρια του τα θέματα της οικολογίας. Έτσι, στη γιορτή του περιβάλλοντος οι εργατικές οργανώσεις θα διακόψουν τη συγκοινωνία και την κυκλοφορία σε είκοσι τρία σημεία των Αθηνών, τόσο το πρωί όσο και το μεσημέρι και το βράδυ. Σχεδιάζουμε επίσης πορεία μέσα στις στοές του Μετρό, για να καταλάβουν όλοι όσοι νόμιζαν πως με την αντιοικολογική χρήση του Μετρό θα ξέφευγαν από τα μπλόκα των εργαζομένων ότι έχει ο καιρός γυρίσματα.

ΛΑΟΣ Ποιος άραγε ενδιαφέρεται περισσότερο για το Περιβάλλον; Αυτός που γεννήθηκε στα σαλόνια ή αυτός που έζησε στα αλώνια; Είναι τυχαίο που ο αρχηγός μας Γιώργος Καρατζαφέρης πούλαγε μικρός σανό, που είναι το παραπροϊόν της επεξεργασίας του σιταριού στα αλώνια; Αλλά και σήμερα ποιος πάει συχνότερα στο χωριό του, στο οποίο κάηκε πέρυσι το σπίτι του στις φωτιές της Πελοποννήσου, τις οποίες, προφανώς, έβαλαν εχθροί του Έθνους τους οποίους και καλύπτει η κυβέρνηση; Ξεχωρίζει ο Πρωθυπουργός και ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ τις μολόχες από τις τσουκνίδες και τα γαϊδούρια από τα άλογα; Πώς, λοιπόν, μιλούν για προστασία του περιβάλλοντος οι μπούληδες της Εκάλης και της Κηφισιάς;
-----------------------------------------------------------------------------------------------
O Ν.Σ. Μάργαρης είναι καθηγητής Διαχείρισης Οικοσυστημάτων στο Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Monday, 9 June 2008

Τα παιδία παίζει ;


H εβδομάδα που μας έρχεται θα έχει σε τούτο το ιστολόγιο...μπόλικες Δημοτικές Αρχές ...όλο χάρη !

στη Νέα Φιλαδέλφεια και στα Στύρα Ευβοίας!

θα πέσει γέλιο!
ίσως και ...μηνύσεις! οεο!
-----------------------------------
Ξεκινάμε με το δήμο της Νέας Φιλαδέλφειας με ...αναφορά
-καλή αυτή τη φορά- στο Δήμο Στυρέων!
Έπεται ο Δήμος Στυρέων! για τις Ανεμογεννήτριες και το ...νερό που είναι λιγοστό [σύμφωνα με Επείγουσα Ανακοίνωση που υπογράφει η κ. Σοφία Μούτσου το Σάββατο 7.6.08. Απορία μου: πώς γίνεται το Σάββατο να εκδίδονται Επείγουσες Ανακοινώσεις? Kαι κάτι ακόμα...μια ανακοίνωση πριν αρχίσουν οι διακοπές στην ύδρευση δεν έπρεπε να είχατε εκδόσει κ. Μούτσου? για να ξέρουμε κι εμείς πότε ΔΕΝ θα έχουμε νερό??? ή μήπως μόνο κατόπιν παραπόνων εκδίδετε ανακοινώσεις???]

Το φαιδρό της υπόθεσης με το νερό στα Στύρα είναι ότι μπροστά στο Δημαρχείο ...υπάρχει μεγάλο παρτέρι με ...γκαζόν και χθες το πρωί το πότιζαν και ας λέει η κ. Δήμαρχος στην Επείγουσα Ανακοίνωσή της ...όχι στο πότισμα!!!
εδώ, βλέπετε το εν λόγω ...παρτέρι με το υδροβόρο γκαζόν!


[ακολουθούν σε λίγες μέρες οι σχετικές φωτό με τα φαιδρά πανό για τις Ανεμογεννήτριες,
watch this space]--------------------------------------------------------------------------------
[το κείμενο που ακολουθεί είναι από το περιοδικό Χλωροφίλλη, Μάης 2008]
-------------------------------------------------------------------------------------

Σήμερα ας μιλήσουμε για τα παιδιά. Ξεκινώντας από το πιο κοντινό μας παιδί. Το παιδί που κρύβουμε όλοι μας μέσα μας. Να σας εκμυστηρευτώ κάτι σχετικό και προσωπικό; Τώρα που έφτασα σχεδόν στα πρώτα μου –άντα...δεν νιώθω 39 αλλά κάπου μεταξύ 4 και 1,5, όσο δηλ. είναι τα παιδιά μου. Εσείς όμως πόσο παιδί νιώθετε;
Δεν νιώθετε; Αποκλείεται. Ακόμα και αν δεν νιώθετε, αποκλείεται να μην κλείνετε πονηρά το ματάκι ή να χαμογελάτε σε ένα μωρό στο super market …ή στην/στον μαμά/μπαμπά του! Αν δεν νιώθετε καθόλου παιδί, ΟΚ! Σταματήστε την ανάγνωση αυτού του κειμένου μιας κα χάνετε το χρόνο σας. Αν νιώθετε όμως έστω και λίγο, σκεφτείτε τις παιδικές χαρές στη Νέα Φιλαδέλφεια, εκεί που μπορούν να «παίξουν» τα παιδιά μας.
Η Παιδική χαρά στο ΄Αλσος: παρά το πρόσφατο βάψιμό της [προσωρινός εύκολος καλωπισμός] παραμένει μια πολύ πολύ επικίνδυνη παιδική χαρά. Με ...πέτρες φυτευτές στο χώμα, σπασμένα γυαλιά, ακαθαρσίες σκύλων, σκουρασμιένες μεταλλικές επιφάνειες...ότι χειρότερο μπορεί να συμβεί σε ένα μπόμπιρα ή μια μπομπιρίνα που ανακαλύπτουν τα πρώτα τους βήματα.
Στον αντίποδα υπάρχει η παιδική χαρά της φωτογραφίας.
Φωτογραφία παιδικής χαράς στα Νέα Στύρα Ευβοίας, Πάσχα 2008.

Με μαλακό δάπεδο, περίφραξη για να μην το σκάνε τα παιδιά αλλά και να μην μπαίνουν σκύλοι. Με ειδικές κούνιες για μικρά παιδάκια με κάθισμα που στηρίζει τη μεσούλα τους γύρω γύρω. Στην Αττική, τέτοιες κούνιες έχω δει μόνο στην Κηφισιά και στον Εθνικό Κήπο... Λέτε να είναι τόσο ακριβές άραγε που να μπορούν να τις αγοράσουν μόνο οι Δήμοι Αθηνών και Κηφισιάς; Και ο πτωχός και κατακα(η)μένος Δήμος Στυρέων που διαθέτει την παιδική χαρά που βλέπετε, πώς μπόρεσε να αποκτήσει τόσο σύγχρονη παιδική χαρά;

κ.κ. του Οράματος Πόλης, γνωρίζοντας ότι έχετε δηλώσει ότι στη Νέα Φιλαδέλφεια δεν χρειαζόμαστε έργα, μήπως πρέπει να αναθεωρήσετε λίγο αυτές τις ατυχείς δηλώσεις σας και να φτιάξετε καμιά παιδική χαρά της προκοπής; Αν νιώθετε λίγο παιδιά...Αν όχι, κάντε το για τα παιδιά των παιδιών σας, δηλ. τα εγγόνια σας!

Y.Γ.


Οι παρανοϊκοί με τα ξυρισμένα κεφάλια - Crazy Baldheads.
[Χτίσαμε τις καλύβες μας/ φυτέψαμε το καλαμπόκι σας/ τώρα μας κοιτάτε με περιφρόνηση/ και μας τρώτε όλο το φαΐ/ Θα κυνηγήσουμε τους παρανοϊκούς με τα ξυρισμένα κεφάλια/ έξω από την πόλη]

Thursday, 5 June 2008

Young gifted and black


Νέος, ταλαντούχος και μαύρος

O Μπάρακ Ομπάμα ξεπέρασε λοιπόν το εμπόδιο.

Είναι πλέον βέβαιο ότι τον Αύγουστο θα λάβει το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος.

Ήταν γοητευτικό να τον βλέπεις τη νύχτα της Τρίτης προς την Τετάρτη στο CΝΝ.

«Απόψε μπορώ να σταθώ ενώπιόν σας και να σας πω ότι θα είμαι ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε. Το ύφος του ήταν σοβαρό:

«Αμερική!
Αυτή είναι η ώρα μας! Η ώρα να φέρουμε νέες ιδέες στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε! Η ώρα να προσφέρουμε μια νέα πορεία στη χώρα που αγαπάμε!».
Προφανώς, το Ιράκ είναι μια από αυτές τις «δυσκολίες».
Όσο για τη «νέα πορεία» είναι ακόμη ασαφής. Αλλά έχει ελάχιστη σημασία.
Το Δημοκρατικό Κόμμα απέδειξε την ικανότητά του να ανανεώνεται επιλέγοντας αυτό τον νέο και λαμπερό μαύρο πολιτικό. Μόνο η Χίλαρι Κλίντον φαίνεται να μην πείθεται. Σε μια στιγμή εγκατάλειψης δεν είχε πει ότι τα πάντα μπορούν να συμβούν - ακόμη και να δολοφονηθεί ο αντίπαλός της; Ο Ομπάμα δεν προσβλήθηκε.

Αντίθετα, επαίνεσε την αντίπαλό του. Η στάση του δεν ήταν μόνο κομψή, αλλά και έξυπνη. «Τo be young, gifted and black» («Το να είσαι νέος, χαρισματικός και μαύρος») τραγουδούσε η Νίνα Σιμόν το 1969 [σσ. έτος σταθμός!]

O Μπάρακ Ομπάμα είναι νέος, χαρισματικός και μαύρος. Και όπως τραγουδούσε πάλι η Νίνα Σιμόν, «Υour soul΄s intact- η ψυχή σου είναι άθικτη».

τι είναι Περιβάλλον;Παγκόσμια ημέρα του περιβάλλοντος σήμερα?


εεε και?

"ημέρα περιβάλλοντος" είναι η κάθε μέρα...αλλά
στην Ελλάδα του σήμερα όπου:

1. η Δήμαρχος Στυρέων λέει όχι στις Ανεμογεννήτριες
με πανό στην πλατεία των Στύρων,

2. το Δασαρχείο Πάρνηθας κλειδώνει τη Μόλα
και έτσι δεν μπορούμε να πηγαίνουμε
οι πολίτες να δείχνουμε το Δάσος στα παιδιά μας

και

3. στον Ασωπό, υπάρχουν σήμερα εταιρείες
που ρυπαίνουν τον Ασωπό με
εξασθενές χρώμιο [291 μg/l !!!]
αλλά η Πολιτεία - κ. Σουφλιάς κωφεύουν...

τι να την κάνει η Πάρνηθα σήμερα στις 9πμ
την επίσκεψή σας κ. Σουφλιά?
αντί να πηγαίνετε στην Πάρνηθα...
και να ρίχνετε κροκοδείλια δάκρυα,
γκρεμίστε το Αυθαίρετό σας!

Wednesday, 4 June 2008

Νοθεία ηλιελαίου και ποιότητα ζωής

Επί έναν και πλέον μήνα το πανελλήνιο πληροφορείται καθημερινώς
με δέος το γεγονός της μολύνσεως ή και επιμολύνσεως μεγάλων ποσοτήτων
ηλιελαίου προερχομένων κυρίως εξ Ουκρανίας, διοχετευθεισών δε εις την Ευρώπη και στην Ελλάδα, με ορυκτέλαια πιθανόν μικροτέρας αξίας.
Αναφέρθηκαν
διάτρητοι ελεγκτικοί μηχανισμοί, κρατικοί και επιχειρηματικοί,
παραλείψεις ελέγχων,
ελλείψεις προσωπικού,
αποσύρσεις τεραστίων ποσοτήτων από την αγορά και τα ράφια των καταστημάτων, διαβάσαμε στον Τύπο για λουκέτα σε επιχειρήσεις,
είδαμε στα κανάλια αρμοδίους, αναρμοδίους, επιστήμονες και άλλους να ομιλούν περί μολυσμένου ή και επιμολυσμένου ή και μολύσματος (ακούστηκε και αυτό) ηλιελαίου και άλλα διάφορα σχετικά τα οποία επανέφεραν στη μνήμη μας εποχές όπως του Τσέρνομπιλ, των κοτόπουλων, των τρελών αγελάδων κτλ., κτλ.
Αναλογίστηκα τη δεκαετία του 1950, όταν η περίφημη Λέσχη της Ρώμης,
αποτελούμενη από προσωπικότητες ολκής της εποχής, επιχειρηματίες, επιστήμονες, πολιτικούς, διεκήρυσσε ότι ο πλανήτης θα καταστραφεί ως το τέλος του αιώνα λόγω ρυπάνσεως. Γι΄ αυτό πιστεύω ότι τροφικές ή και άλλες κρίσεις πρέπει
να αντιμετωπίζονται από τα κράτη με τη δέουσα σοβαρότητα και
την επιστράτευση του λαού και των πολιτών.
Και πρώτον: μόλυνση ή επιμόλυνση δημιουργείται από δράση μικροβίων
ή μικροοργανισμών ή ιών, γεγονός που δεν υπάρχει στην προκειμένη περίπτωση. Εδώ πρόκειται περί νοθείας.
Στην προκειμένη περίπτωση υπάρχει νοθεία ηλιελαίου ή πρόσμειξη,
σκόπιμη ή όχι, π.χ. στα αμπάρια κάποιου πλοίου μεταφοράς,
με ορυκτέλαιο ή σε κάποιο εργοστάσιο.
Μερικά από τα πρόσθετα των ορυκτελαίων ως περιέχοντα
βαρέα μέταλλα και όχι μόνο είναι τοξικά. Πολλάκις τα ορυκτέλαια
προσμειγνύονται και με αναγεννημένα μηχανέλαια από καμένα λάδια
αυτοκινήτων στα οποία λόγω των αυξημένων θερμοκρασιών
έχουν δημιουργηθεί διοξίνες, ουσίες οι οποίες από δεκαπενταετίας
αναφέρονται στην επιστημονική βιβλιογραφία ως καρκινογόνες και με τις οποίες απασχολούνται η τοξικολογία, η χημική ανάλυση και η Ιατρική.
Αποτίθενται δε προσθετικά με τον χρόνο σε ορισμένα όργανα
του ανθρώπινου σώματος όπως το ήπαρ, ο εγκέφαλος και οι λιπώδεις ιστοί.
Γι΄ αυτό επιβάλλεται ο έλεγχος να γίνει σε βάθος. Είναι ανάγκη για μια γιγαντιαία κινητοποίηση όλων των αρμοδίων υπηρεσιών των υπουργείων, μαζί με τις ενώσεις καταναλωτών, τους ΟΤΑ και τους πολίτες για δειγματοληψίες και χημικούς ελέγχους, ανάπτυξη και ενίσχυση χημικών εργαστηρίων και
δημοσιεύσεις ετησίως όλων των γενομένων ελέγχων.
Η ποιότητα του ηλιελαίου είναι συνυφασμένη
με την ποιότητα του εθνικού προϊόντος, του ελαιολάδου.
Πέραν τούτων, άμεσα και αδήριτα προβάλλει η ανάγκη δημιουργίας υπουργείου Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής, διαχωρισμένου
από το Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΛΑΓΩΝΙΚΑΣ Χημικός, Νέα Σμύρνη, Αθήνα
----------------------------------------------------------
izabet's comment

το έχουμε προτείνει από τις 10.1.2008 στο ΒΗΜΑ
Υπουργείο Περιβάλλοντος και Τροφίμων [ΥΠΕΤΡΟ]
Προφανώς ο κ. Λαγωνίκας δεν διαβάζει τακτικά ΤΟ ΒΗΜΑ...
Φευ...