Wednesday, 30 April 2008

Από το Αλιβέρι στο ΚιότοΣτις 10.1.2008, από το βήμα τούτο προτάθηκε η δημιουργία χωριστού Υπουργείου Περιβάλλοντος και Τροφίμων με την ονομασία Υ.ΠΕ.ΤΡΟ. Σήμερα, έχουμε ακόμα πιο πολλά ακλόνητα επιστημονικά στοιχεία που αποδεικνύουν την άμεση σχέση της ρύπανσης του περιβάλλοντος και της ποιότητας των τροφίμων. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα ήταν το δημοσίευμα των «ΝΕΩΝ» (14.4.08) που προκάλεσε την άμεση επέμβαση εισαγγελέα (με άγνωστες ακόμα όμως ενδείξεις ή αποδείξεις) όπου αναλύθηκαν ως προς αρσενικό, υδράργυρο και κάδμιο μια σειρά ψαριών από μολυσμένες θάλασσες του πλανήτη. Τα πιο ανησυχητικά αποτελέσματα προήλθαν από ψάρια προερχόμενα από το κεντρικό Αιγαίο (!) και τον Νοτιοανατολικό Ατλαντικό. Η έρευνα αυτή απέδειξε με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο ότι στην Ελλάδα αμελούμε για την ασφάλεια των τροφίμων και συνεπώς για την πραγματική ρύπανση του περιβάλλοντος. Αλλά, δεν είναι τυχαίο πως πολλές δυτικές κοινωνίες (οι γνωστοί μας «κουτόφραγκοι») έχουν ήδη ιδρύσει υπηρεσίες ελέγχου της ρύπανσης του περιβάλλοντος και της ασφάλειας των τροφίμων υπό την ίδια υπουργική σκέπη. Οι «κουτόφραγκοι» δε της ΕΕ χρηματοδοτούν ερευνητικά προγράμματα που προκρίνουν αυτή την ολιστική αντίληψη, ότι δηλαδή το τρόφιμο πρέπει να το εξετάζουμε από το πηρούνι μας μέχρι το αγρόκτημα από το οποίο προήλθε (from fork to farm).

Αν δούμε υπό αυτό το ολιστικό πρίσμα τη διαμάχη του επιτρόπου της ΕΕ για το Περιβάλλον κ. Δήμα με τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιά, ίσως κατανοήσουμε πού έχει άδικο ο κ. Σουφλιάς. Το πρόβλημα είναι το λεγόμενο «πρωτόκολλο του Κιότο» και οι εκπομπές του CO2 (του σύγχρονου 666 όπως έχει αποκαλέσει το διοξείδιο του άνθρακα πολύ εύστοχα ο κ. Ψυχογιός).

Σύμφωνα με το Κιότο, η Ελλάδα έχει δικαίωμα να αυξήσει κατά 25% τις εκπομπές της σε CO2 από το 1990 ως το 2012. Μέχρι σήμερα, όμως, η χώρα μας έχει αυξήσει ήδη κατά 24,7 % τις εν λόγω εκπομπές και αν συνεχίσουμε με αυτό το ρυθμό θα φθάσουμε το 35% το 2012. Άρα θα πρέπει να «πουλήσουμε» το επιπλέον CO2. Θα βρούμε λοιπόν μια φτωχή και άρα καθαρή από CO2 χώρα (π.χ. την Ναμίμπια) και θα της πουλήσουμε το επιπλέον CO2. Η σημερινή τιμή ενός τόνου CO2 είναι περίπου €25 ενώ το 2012 η τιμή αυτή θα είναι €40-70. Άρα, αν συνεχίσει την ίδια ρυπογόνο πολιτική, η Ελλάδα το 2012 θα κληθεί να πληρώσει για τους ρύπους της. Αλλά το κόστος αυτό θα μετακυλισθεί στους καταναλωτές, π.χ. από την ΔΕΗ σε όλους εμάς. Σύμφωνα με τις πιο συντηρητικές προβλέψεις, το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος θα αυξηθεί κατά 30% όσο και να θέλει να μας πείσει ο κ. Αθανασόπουλος της ΔΕΗ ότι το CO2 δεν είναι ρύπος αφού πίνεται με την πορτοκαλάδα! Έτσι η ρυπαίνουσα Ελλάδα –της φαιδράς πορτοκαλάδας- θα πουλήσει στην καθαρή Ναμίμπια τους ρύπους της αλλά το πρόβλημα ουσίας θα είναι ακόμα υπαρκτό.

Το υπαρκτό αυτό πρόβλημα είναι το εξής και εδώ έγκειται και η οικολογική μυωπία του πρωτοκόλλου του Κιότου: η καθαρή Ναμίμπια θα συνεχίσει να είναι καθαρή και μετά την εξαγορά του CO2 – 666 από την Ελλάδα, ενώ η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι μια βρώμικη χώρα όχι τόσο ως προς το CO2 αλλά κυρίως ως προς τους ρύπους που πραγματικά σκοτώνουν όπως το διοξείδιο του θείου (SO­­­2), τα οξείδια του αζώτου (ΝΟX), το εξασθενές χρώμιο [Cr(VI)] στο νερό, το αρσενικό και τον υδράργυρο στα ψάρια. Όλους αυτούς τους ρύπους που άμεσα αναπνέουν τα παιδιά της Μεγαλόπολης και του Αλιβερίου και έμμεσα τους καταναλώνουμε όλοι μας μέσω του νερού και των τροφίμων.

Να γιατί ο κ. Δήμας έχει δίκιο όταν εγκαλεί την Ελλάδα για το CO2­­­. Διότι η ανάλαφρη αντιμετώπιση του CO2 από το ΥΠΕΧΩΔΕ που δεν διαθέτει αξιόπιστο σύστημα μέτρησης των εκπομπών CO2 ουσιαστικά αποδεικνύει ότι η φράση του κ. Σουφλιά «ο ρυπαίνων θα πληρώσει» είναι απλά μια επικοινωνιακή τρίπλα χωρίς επιστημονική ουσία και πρακτική αξία. Το πρόβλημα δεν είναι να πληρώσει ο ρυπαίνων αλλά να σταματήσει να ρυπαίνει. Διότι ακόμα και αν και όταν πληρώσει ο ρυπαίνων (;), τα παιδιά στα Οινόφυτα και την Αυλίδα που πίνουν νερό από τον Ασωπό θα αρχίσουν να πίνουν νερό χωρίς Cr(VI) ή τα παιδιά στο Αλιβέρι και τη Μεγαλόπολη που μεγαλώνουν δίπλα στα εργοστάσια της ΔΕΗ θα αναπνέουν πιο καθαρό αέρα;

ΥΓ. Το παραπάνω κείμενο είναι αφιερωμένο στον Γιάννη Ανδριτσόπουλο αφού η κουβέντα που είχαμε ON AIR Αlpha Radio τη Δευτέρα του Πάσχα για ΠΕΧΩΔΕ...που έγινε ΔΕν...μου έδωσε την ιδέα για όσα διαβάσατε. Nα'σαι καλά, φίλε Γιάννη!

Μετά την κουβέντα μας [που θα αναρτηθεί λίαν συντόμως]...
έπαιξε ON AIR κι αυτό το άσμα...


ΥΓ. 2. Δείτε κι αυτό για τα ...παιδιά

κι ακούστε κι αυτό

Saturday, 26 April 2008

Καλή Επ-Ανάσταση ...Θάνατος στους Ηθελημένα κουφούς

για τις Σχέσεις μαςγια την Ψυχή μαςκαι για τους Γελοίους συν-κωλοέλληνες... Κουφούς , Τυφλούς, Αμαρτωλούς
[το μπλε σημαίνει κάτι? οεο!]

Tuesday, 22 April 2008

Ασφάλεια Τροφίμων: υπάρχει πλάνο διαχείρισης κρίσεων;

Mήπως το μωρό αυτό το λένε...ΕΦΕΤ;


---------------------------------------------------------
Διαβάστε εδώ το γιατί!σχετικά με τη γνωστή ιστορία με
ψάρια-βαρέα μέταλλα που...είναι εδώ.
---------------------------------------------------------------
Υγιεινή των τροφίμων
Yπάρχει πλάνο διαχείρισης κρίσεων;

Του Γιάννη Ζαμπετάκη izabet@chem. uoa.gr

Αν και ο ΕΦΕΤ είναι ήδη οκτώ ετών, η πρακτική του και η απουσία του από τον στίβο των συστηματικών ελέγχων μάς δείχνουν ότι πάσχει (ακόμα, φευ!) από παιδικές ασθένειες. Τι άλλο μπορούμε να υποθέσουμε βλέποντας την (ανύπαρκτη;) αντίδρασή του στο δημοσίευμα των «ΝΕΩΝ» στις 14.4.2008 σύμφωνα με το οποίο βρέθηκαν εκτός νομίμων ορίων υδράργυρος σε γαλέο και πολύ υψηλές συγκεντρώσεις αρσενικού σε σαργό και μπαρμπούνια;
Κάνοντας μια σύντομη αναδρομή στη νομοθεσία που αφορά την ασφάλεια και την υγιεινή των τροφίμων, πρέπει να σημειώσουμε τέσσερα σημεία:
● Το 2001 ο ΕΦΕΤ εκπόνησε οδηγούς υγιεινής, οι οποίοι είναι εγχειρίδια που απευθύνονται στους υπευθύνους των επιχειρήσεων τροφίμων. Σκοπός τους ήταν και είναι να ενθαρρύνουν την εφαρμογή των αρχών του συστήματος διαχείρισης της ασφάλειας των τροφίμων ονόματι Ηazard Αnalysis and Critical Control (ΗΑCCΡ) έτσι ώστε να διασφαλίζονται η υγιεινή των τροφίμων και η συμμόρφωση των επιχειρήσεων με τη νομοθεσία.
● Το 2002, η Ευρωπαϊκή Ένωση εκδίδει τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 178/2002 με τον οποίο υποχρεώνονται όλες οι εταιρείες που παράγουν ή απλά διακινούν τρόφιμα να τηρούν τη διαδικασία της ανιχνευσιμότητας ή ιχνηλασιμότητας (traceability) η οποία επιτρέπει τη γρήγορη ανάκληση των μη συμμορφούμενων (ΜΣ) με τη νομοθεσία τροφίμων.
● Το 2004, η Ε.Ε. εκδίδει τον Κανονισμό 852/2004 με τον οποίο υποχρεώνονται όλες οι προαναφερθείσες εταιρείες να εφαρμόζουν το σύστημα ΗΑCCΡ.
● Την 1.1.2006, οι δύο παραπάνω Κανονισμοί ενσωματώνονται στο εθνικό μας δίκαιο αλλά σήμερα, σχεδόν δυόμισι χρόνια μετά, η πλειονότητα των ελληνικών επιχειρήσεων τροφίμων απλά δεν τους εφαρμόζει.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την άμεση ειδοποίηση όλων των χωρών- μελών λειτουργεί σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης (το λεγόμενο Rapid Αlert System for Food and Feed - RΑSFF) για την άμεση ανάκληση των μη συμμορφούμενων τροφίμων και για την έγκαιρη ενημέρωση των καταναλωτών.
Τo RΑSFF λειτουργεί από το 1979 και σε εβδομαδιαία βάση εκδίδει δελτίο Τύπου για τα μη συμμορφούμενα τρόφιμα σε όλες τις χώρες της Ε.Ε.
Για παράδειγμα, στο εν λόγω σύστημα, έχει καταχωρισθεί ότι στις 10.4.2008, από επίσημο έλεγχο που έκανε η Ιταλία βρέθηκε κάδμιο εκτός νομίμων ορίων (1.34
mg/kg) σε ελληνικό καλαμάρι! Σύμφωνα με το δημοσίευμα των «ΝΕΩΝ», στις 14.4.08, βρέθηκαν υδράργυρος εκτός νομίμων ορίων (60% πιο ψηλά από το νομικό όριο!) σε γαλέο και αρσενικό 7 φορές πάνω από τις πλέον αξιόπιστες δημοσιευμένες μετρήσεις σε ψάρια και θαλασσινά! Ανάγοντας τα αποτελέσματα αυτά σε ανόργανο (την τοξική μορφή του αρσενικού) αρσενικό και λαμβάνοντας υπόψη το πιο ευνοϊκό σενάριο, η συγκέντρωση του ανόργανου αρσενικού στα ψάρια αντιστοιχεί σε δεκαπλάσια συγκέντρωση αρσενικού από το νόμιμο όριο στο νερό!!!
Αυτές οι μετρήσεις απέδειξαν ότι τα δείγματα ψαριών που ελέγχθηκαν από την ελληνική αγορά είναι επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία. Την ίδια μέρα (14.4.08) διατάχθηκε εισαγγελική έρευνα. Δεν θα έπρεπε ο ΕΦΕΤ άμεσα να ελέγξει τα τρόφιμα του δημοσιεύματος των «ΝΕΩΝ» και να ενημερώσει με δελτίο Τύπου το καταναλωτικό κοινό και παράλληλα να στείλει σήμα στο RΑSFF;
Επίσης, δεν θα έπρεπε να ελεγχθούν οι εταιρείες που πωλούν αυτά τα μη συμμορφούμενα τρόφιμα αν εφαρμόζουν τους προαναφερθέντες ευρωπαϊκούς κανονισμούς;
Ποιες από τις παραπάνω ενέργειες έκανε ο ΕΦΕΤ; Η πολιτική ηγεσία του ΕΦΕΤ, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Φώλιας, μήπως μπορεί να μας εξηγήσει γιατί δεν έγιναν οι συγκεκριμένες ενέργειες και πότε θα γίνουν;
-----------------------------------------------------------------------------------------
Ο Γιάννης Ζαμπετάκης είναι λέκτορας Χημείας
Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Monday, 21 April 2008

Happy BirthDay

for the bestest Big Boy in the Entire World...What a Wonderful World with You aroundand for a Happy Hippy Morning with ...rice-pudding :)))

Saturday, 19 April 2008

Home for EasterΣήμερα Σάββατο του Λαζάρου, προσπαθώ να γράψω την τελευταία ανάρτηση πριν το Πάσχα, Ελλήνων Πάσχα...

Τι να γράψω ...για τις σκέψεις που μου ήρθαν στο μυαλό σήμερα το πρωί στο σούπερ μάρκετ βλέποντας τόνο από Ταϊλάνδη [με κάδμιο?], καρότα Θηβών [με χρώμιο?] ή μαρούλια Μαραθώνα [με νιτρικά?]... Ουφ, όπως λέει και μια φίλη, σε λίγο θα μπορούμε να τρώμε μόνο ανθρώπους...ή μήπως τρώμε ήδη ανθρώπους όπως έκαναν με τον Χριστό κάπ0υ 1975 χρόνια πριν?

Θα σας γράψω λοιπόν με αφορμή μια ανάρτηση 2 φίλων καλών σχετικά με τα εγκλήματα του Απρίλη

Ο φίλος Μύστης σχολίασε σε αυτή την ανάρτηση...
η ανάρτηση με πήγε συνειρμικά σε ένα μυθιστόρημα που είχα διαβάσει μικρός, το Μάρτιν Ήντεν του Τζακ Λόντον. Ο Λόντον είναι μαζί με τον Χεμινγουέι η πιο αντιπροσωπευτική αμερικάνικη πένα. Ο κόσμος του Λόντον είναι αδρός, περιπετειώδης, αθλητικός, ηρωικός, προσκολλημένος στη φύση, και σε αξίες διαχρονικές, όπως την αντρική φιλία, τη δύναμη κ.ά. Είμαστε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Ένας κόσμος προσδοκιών. Τα πάντα είναι μπροστά. Οράματα, ιδέες, πολιτικά συστήματα, όλα στην υπηρεσία του νέου ανθρώπου. Ήταν ένας κόσμος αθώος. Διαποτισμένος από το πνεύμα και την ορμή, ρομαντικός, εμφορούμενος από το Υψηλό, το Ανώτερο, το Υψιπετές. Ήταν ένας κόσμος γεμάτος ελπίδα. Ήταν ένας κόσμος, σε γενικές γραμμές, ακόμη ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ.
Σήμερα, είμαστε πιο ΑΝΕΛΕΥΘΕΡΟΙ από ποτέ. Δεν είναι σχήμα λόγου, είναι η πραγματικότητα. Όλα είναι διαποτισμένα με κυνισμό, όλα είναι ΚΟΡΕΣΜΕΝΑ, όλα είναι ΑΝΕΛΕΥΘΕΡΑ, όλα τόσο ΧΡΕΟΚΟΠΗΜΕΝΑ.
Δεν μιλάω για τα στενά όρια της κατάργησης της δουλείας, ή της ανισότητας των δύο φύλων που σήμερα –υποτίθεται ότι- τα έχουμε λύσει. Ήταν οι προσδοκίες που απέρρεαν από τέτοιες διεκδικήσεις. Σήμερα, ποιες διεκδικήσεις έχουμε;
Τα ανθρώπινα φερσίματα είναι παντού τα ίδια. Οι άνθρωποι μοιάζουμε περισσότερο από όσο πιστεύουμε ή αφήνουν να εννοηθεί οι τόσες (τεχνητές) διαφορές. Περιμένω με ανυπομονησία να δω το σόου που θα δώσουν οι Κινέζοι με την Ολυμπιάδα. Θα είναι η αρχή του Τέλους; Η έναρξη της Αυλαίας;
Οι άνθρωποι, συνασπισμένοι ως έθνη, λειτουργούν όπως η γονιμοποίηση. Ο ισχυρότερος γονιμοποιεί. Ο ισχυρότερος άρχει. [izabet: έτσι δεν ήταν πάντα όμως?]
Ο αγώνας δρόμου αφορά πολλούς, η εξουσία, η νίκη, αφορά έναν. Δισεκατομμύρια σπερματοζωάρια αγωνίζονται, ένα όμως φτάνει στο στόχο. Κατά περιόδους εναλλάσσονται αυτοκρατορίες, η διάρκεια των οποίων κυμαίνεται ανάλογα τα χρόνια, τις συνθήκες, τις περιστάσεις, τους ρυθμούς ζωής. Το θέμα είναι ότι για να υπάρξει ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΝΟΣ σε έναν πολύπλοκο κόσμο, πρέπει να υπάρχει η ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ στρατιωτική ισχύ. Όποιος αμφισβητήσει την αυτοκρατορία, θα το κάνει σε επίπεδο στρατιωτικό. Άρα θα πρέπει να διαθέτει ΑΝΑΛΟΓΗ ή κατά προσέγγιση στρατιωτική ισχύ. [izabet: η Αρχαία Αθήνα της Δημοκρατίας, αλήθεια πώς κυριάρχησε? μήπως κάπως έτσι?]
Οτιδήποτε άλλο, προσβάλλει τη νοημοσύνη όλων μας. Αν ο άνθρωπος δεν ήταν φτιαγμένος ατελώς, ΔΕΝ θα είχε φτάσει να φτιάξει ΤΕΤΟΙΑΣ ΑΠΙΣΤΕΥΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ όπλα, για να ΜΗΝ ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ. Οποιαδήποτε άλλη δικαιολογία ή πρόφαση ή επίφαση ή δεν ξέρω γω τι, προσβάλλει βάναυσα τη νοημοσύνη μας.
Όταν η Αυτοκρατορία του Ενός συμπεριφέρεται όπως η Ανώτατη Αρχή, στη Μεγάπολη του Δικαστή Ντρεντ, όλο και περισσότεροι άνθρωποι με στοιχειώδες φιλότιμο σε όλη τη Γη θα αρχίσουν να δυσανασχετούν. Από την άλλη, όταν οι εναλλακτικές προέρχονται από την… Κίνα και την… Ινδία, όπου μεγάλες ανθρώπινες μάζες ζουν εξαθλιωμένες, μόνο και μόνο για να χρησιμεύσουν αύριο ως κιμάς για τα πυροβόλα, τι να σκεφτείς; Ο κόσμος πριν από 100 χρόνια τουλάχιστον είχε πολλά λιοντάρια. Στη σκέψη, στη μουσική, στη συγγραφή, στον αθλητισμό, παντού. Πόσο καιρό έχει να γραφτεί πραγματικά ΜΕΓΑΛΗ μουσική;
Κάποτε, ζούσαν την ίδια περίοδο ο Νίτσε, ο Σοπενάουερ, ο Ντοστογιέφσκι, ο Μπετόβεν, ο Κίρκεγκορ κ.ά. Σήμερα;
Ο Μάρτιν Ήντεν, ο ομώνυμος ήρωας του βιβλίου του Λόντον, είναι ένας νεαρός ναυτικός, γεμάτος ζωώδη ορμή για ζωή, μάθηση, δουλειά. Θέλει να ξεφύγει από τον κύκλο του, να μορφωθεί για να εντυπωσιάσει μια εύθραυστη δεσποινίδα ανωτέρας τάξης. Απαρνείται τους φίλους του, την όμορφη λαϊκή κοπέλα που τον αγαπά, εγκαταλείπει τη δουλειά του (τα ταξίδια σε κόσμους ακόμη ΑΓΝΩΣΤΟΥΣ τότε, σήμερα όμως βρωμισμένους από τον άνθρωπο, όπως βλέπουμε όλοι στα διάφορα ντοκιμαντέρ), για να μορφωθεί. Τελικά, αυτοκτονεί όπως ο ίδιος ο Λόντον άλλωστε, σε ένα προφητικό αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα. Γιατί φαινόταν πού πήγαινε το πράμα. Οι πρώτες διαψεύσεις ήρθαν με τους Παγκοσμίους Πολέμους.
Η μεγαλύτερη διάψευση όμως ήρθε με τη σημερινή κατάσταση. Το μεγαλύτερο κρίμα αφορά τη Δύση, ειδικά την Ευρώπη, που μοιάζει ανήμπορη να αντιδράσει.
Τέλος πάντων. Δεν είναι θέμα αισιοδοξίας ή απαισιοδοξίας. Ούτε ρομαντισμού ή ρεαλισμού. Θα έλεγα ότι είμαι ρεαλιστής με την έννοια ότι τα σημάδια είναι ολοκάθαρα. Όπως ξεκάθαρο είναι ότι δύσκολα θα υπάρξει ανάσχεση στην κατηφόρα. Προσωπικά, επιφάσεις και προφάσεις δεν τις καταδέχομαι. Θεωρώ καλύτερη εκείνη την εποχή, από άποψη αγνότητας και δράσης. Σήμερα, είσαι -στην καλύτερη- ένας ξεσποριασμένος δουλοπάροικος αστός. Όχι ότι είναι άσχημο.
Αλίμονο, αν έχεις καλή δουλειά, κάποια σχετική άνεση, αυτοκίνητο, σπιτάκι, κάνεις τα ταξιδάκια σου, έχεις διαρκείας στο Θρύλο, ξενυχτάς και βγάζεις γκομενάκια, όλα είναι μια χαρά. Αλλά αυτά τα παραισθησιογόνα δεν πρέπει να σε εμποδίζουν να βλέπεις.
Για να έχουμε μια τάξη μεγέθους, θα προτιμούσα το Έβερεστ (αυτόχρημα ηλίθιο όνομα, ένα τέτοιο φυσικό αριστούργημα να ονομάζεται από ένα σκατά άνθρωπο) να μην το πατήσει άνθρωπος. Να υπήρχαν απάτητα δάση στον Αμαζόνιο και όχι να τα αποψιλώνουν. Όπου υπάρχουν φυσικοί παράδεισοι (βλ. και στη χώρα μας) να μην τους κοπρίζουν οι άνθρωποι. Αλλά πλέον αυτό ακούγεται ουτοπικό αν όχι ηλίθιο. Θα προτιμούσα όμως εκείνα τα χρόνια, διότι μέσα στην πλάνη τους, στην αγνότητά τους, στον ιδεαλισμό τους, δεν ένιωθες τη ματαιότητα. Σήμερα η ματαιότητα ΣΥΝΘΛΙΒΕΙ. Σήμερα, οι ροζ υπεραισιόδοξοι αγνοί, ειδικά κάποιοι πληρωμένοι ψευδο-διανοούμενοι, μου προκαλούν αηδία. Θα μου πεις, αν βλέπεις τον κόσμο με τα ματάκια της Τζούλιας (τι μάτια!) θα είναι ένας κόσμος μόνο ροζ και παρφουμαρισμένος. Αλλά, πόσοι έχουν την τύχη να είναι σαν την Τζούλια; Δεν είμαι δυσκοίλιος για να είμαι δυσκοίλιος. Απολαμβάνω στο μέτρο του υπερ-δυνατού όσα μου προσφέρονται και όσα μπορώ μέσα από τη δουλειά μου. Αλλά δεν μπορώ να είμαι γλυκούλης. Γιατί να πετύχουμε εμείς εκεί που απέτυχαν τόσοι άλλοι; Πόσο εγωπαθής, εαυτούλης και συφοριασμένος να είναι κάποιος για να πιστεύει ότι όλα πάνε καλά; Προσωπικά, δεν το καταδέχομαι. Θα συμφωνήσω, ότι το καλύτερο είναι να έχεις άγνοια.
Ιωάννη, σε ευχαριστώ αν έφτασες ως εδώ. Με τιμά η πρόσκλησή σου για διάλογο.
Αλέκα/Κώστα, με τιμάτε με την προσοχή που μου δίνετε! Τέτοια θέματα σαν του Τιτανικού και των δύο Ιταλών με συνεπαίρνουν.
Αμφότερους, αντιλαμβάνεστε ότι ούτε την μπογιά του θέματος δεν ξύσαμε…


--------------------
στο παραπάνω εκπληκτικό κείμενο του Μύστη, απαντώ:

Μύστη, φίλε κόκκινε, συμφωνώ 1000% με όσα γράφεις και με όσα υποννοείς!

αλοίμονο! επειδή όμως όπως λες

"αν έχεις καλή δουλειά, κάποια σχετική άνεση, αυτοκίνητο, σπιτάκι, κάνεις τα ταξιδάκια σου, έχεις διαρκείας στο Θρύλο, ξενυχτάς και βγάζεις γκομενάκια, όλα είναι μια χαρά. Αλλά αυτά τα παραισθησιογόνα δεν πρέπει να σε εμποδίζουν να βλέπεις"

-----------------
προσωπικά, έχω καλές δουλειές [3!μιας και τόσες χρειάζονται για να μαζεύω τα προς το ζην της 4-μελούς οικογένειάς μου], σπιτάκι, εξοκιχούλι, διαρκείας...κομπλέ είμαι ρε συ!?!?!

ξενυχτώ καμιά φορά με το ανεμολόγιο...τα γκομενάκια δεν μου έκαναν ποτέ κουκου...
άρα ...πού ανήκω?

το μεγαλύτερο πρόβλημα για μένα είναι οι ...δάσκαλοι και οι πνευματικοί ταγοί που αντί να διδάσκουν Ανυπακοή ...είναι παραδομένοι στα παραισθησιογόνα που αναφέρεις...

όλα όσα όμως ξέρουμε σήμερα...είναι χρήσιμα! αρκεί να βρούμε τη μαγκιά και το σθένος να τα Χρησιμοποιήσουμε για ένα καλύτερο αύριο και όχι για να τα έχουμε ως φθηνό άλλοθι στο ...ντιβάνι του ψυχαναλυτή μας...

μπορούμε?
αμφιβάλλω αλλά ελπίζω...
αν δεν ήλπιζα...δεν θα έκανα παιδιά...

-----------------------------------------------
Παίρνω μαζί μου τις νότες και τους στίχους του Μιχάλη του "Φούσκα" (michael Buble) και φεύγω...

Καλή μας Ανάσταση

Friday, 18 April 2008

Chicken Run
Tην έχετε δει την ταινία Chicken Run, όπου οι κοτούλες επαναστατούν γιατί δεν θέλουν να γίνουν ...chicken pies?
Στην Εύβοια, τα κοτόπουλα ετοιμάζονται να πάρουν την εκδίκησή τους με άλλο τρόπο...
Αφού σε αυτή τη χώρα, δεν ξέρουμε τι εστί ...βιολογικός καθαρισμός, σε λίγο τα απόβλητα των σφαγείων και των ορνιθο-μονάδων θα μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα [όπως έγινε στον Ασωπό] και συνεπώς όλη την τροφική μας αλυσίδα... Τελικά υπάρχουν πολλοί Ασωποί στη χώρα του Αισώπου...

Τα κοτόπουλα σε λίγο θα πάρουν την εκδίκησή τους για την εντατικοποίηση που κάνουμε σε όλα αλλά πάμε ντουγρού σε ένα τοίχο...
σήμερα θέλουμε πιο πολλή τροφή με πιο λίγα χρήματα και άρα χειρότερης ποιότητας.


Υ.Γ. μη με ρωτήσετε τι να τρώτε τώρα που δεν μπορείτε να τρώτε ούτε ψάρια ούτε κοτόπουλα...
όσο για τον Οβελία του Πάσχα, ειλικρινά δεν ξέρω πια τίποτα.


ούτε αν είναι Ελληνικό ή εισαγόμενο, ούτε αν είναι υγιεινό, ούτε αν έχει πιει καθαρό νερό όσο ζούσε...


δεν ξέρω τίποτα
δεν ελπίζω σε τίποτα...
είμαι μελλοθάνατος απλά...

Χαίρε Καίσαρα, οι Μελλοθάνατοι σε χαιρετούν!
Να μου φιλήσεις τη Μυτούλα της Κλεοπάτρας!

Thursday, 17 April 2008

how many it takes to Tango?

Σε όλες τις ιστορίες υπάρχει ένας κουζουλός που δεν ...τον παίζουν τα άλλα παιδάκια...
Εκείνος όμως δεν το βάζει κάτω. Κάνει ότι μπορεί για να κεντρίσει το ενδιαφέρον...να κάνει και τους άλλους να ακούσουν την ιστορία του, να τους ξυπνήσει από το Λήθαργό τους, ειδικά όταν λέγονται Ελληνικό κράτος και ...ελεγκτικοί μηχανισμοί!

Μέχρι και ψάρια με αρσενικό και υδράργυρο είναι ικανός να ...βρει για να κάνει και τους υπόλοιπους να σηκωθούν από τις καρέκλες τους, να παίξουν το παιχνίδι του, να χορέψουν το χορό του...

Προσέξτε... ο τύπος είναι τρελός! φορά και κόκκινα!
Χορεύει όμως υπέροχα και μπορεί να συνεπάρει το πλήθος μαζί του!
Είναι απλά ένας καλός χορευτής και Γητευτής!
Ή μήπως είναι μόνο ένας έξυπνος Δημοσιογράφος με αναλυτική σκέψη και συνθετικό πνεύμα ή ένας πολιτικοποιημένος Επιστήμονας με οικολογικές ανησυχίες ?

Δεν έχει σημασία ίσως...

enjoy the music
[o στρατιωτικός στο video είναι ο Υπουργός ή ο Εισαγγελέας ?
Και ο τύπος που διαβαζει Αστροφυσ(τ)ική ποιος να είναι άραγε?]Y.Γ. Σε ευχαριστώ http://scienceforcoffee.blogspot.com/ για την ιδέα!
Y.Γ.2 Τελικά ο τύπος δεν είναι τρελός! την κοπέλα ήθελε και την Κέρδισε! όλε όλε όλε!
Y.Γ.3 Και τώρα ο τύπος με τα κόκκινα, ο Δημοσιογράφος και ο Επιστήμονας...μας και σας αφιερώνουμε τούτο το άσμα...

Για Χ.Κ. : να ζήσει η Χημεία της Γεωλογίας και η Γεωλογία της Χημείας ! ! !

Wednesday, 16 April 2008

sea pollution

εδώ τα καλά ψάρια...


μμμ, μούρλια!!!

μουσικό διάλειμμα τώρα...
ένα τραγούδι για τη Θάλασσα και την ...ανθρώπινη Απληστία...κι ένα τραγούδι για την Αγάπη που μπορεί να διασχίζει όλους τους Ωκεανούς...

Tuesday, 15 April 2008

environmentfood
το ιστολόγιό μου - αν έχει ψυχούλα - πρέπει να είναι πολύ χαρούμενο απόψε.
όταν ξεκινούσαμε παρέα στις 19.9.2007 - του μάρτυρα Τροφίμου - πού να το φανταστούμε ότι τόσο σύντομα όλη η Ελλάδα θα μιλάει για τη σχέση των τροφίμων με το ...περιβάλλον...όλη? ναι δεν είναι υπερβολή.
Σήμερα αναφέρθηκαν σε αυτή τη σχέση περιβάλλοντος και τροφίμων
σχεδόν όλοι...
από την Πρώτη Γραμμή στη ΝΕΤ, την ΕΡΤ3 και ΤΑ ΝΕΑ μέχρι τον Σερβιτόρο της Εύβοιας , το Μadata.gr, τη CityPress ,το KykladesNews ακόμα και τα ... "οικολογικά" ΜΜΕ του γνωστού συγκροτήματος...η Καθημερινή [χωρίς όμως να αναφέρει την πρωτογενή πηγή...φευ!] και ο Σκάι !!!

όπως βλέπετε και στο χάρτη αυτόν που έδειξα σήμερα το πρωί on air στην Πρώτη Γραμμή...όταν το Αιγαίο είναι βρώμικο (κοκκινοπορτοκαλί) τότε μην μας προκαλούν έκπληξη όσα βρήκαν ΤΑ ΝΕΑ...

Ο σημερινός τίτλος των ΝΕΩΝ τα λέει όλα...
"μολυσμένες θάλασσες, μολυσμένες ψαριές" ! ή με άλλα λόγια ...environmentfood

να΄σαι καλά ιστολόγιό μου που μου κάνεις παρέα σε αυτό το Ταξίδι!

και ας είναι πολλά τα καλοκαιρινά πρωινά που θα μπαίνουμε παρέα σε λιμένια "πρωτοειδωμένα" ...

Προσοχή! έρχεται ο Εισαγγελέας... αντί να έρθει ο ΕΦΕΤ!
Συναγερμός

Εισαγγελέας

izabet's comment

αχ Ελλάδα με τους εισαγγελείς σου...

εκεί που δεν ξέρει η συντεταγμένη πολιτεία να κάνει ελέγχους ...τι και πού και κάθε πότε να ψάχνει και να ψάξει...καλούμε μια εισαγγελική έρευνα...

Αλήθεια, η αντίστοιχη έρευνα για το γυαλάκι στο παιδικό γιαουρτάκι από το Νοέμβριο του 2006...πού κατέληξε;;;

σε ποιο συρτάρι εννοώ...

Monday, 14 April 2008

Βρώμικη θάλασσα, τοξικά ψάριαΌταν ένα ψάρι μεγαλώνει σε
μια βρώμικη θάλασσα, είναι
μαθηματικά βέβαιο ότι
η σάρκα του θα είναι
μολυσμένη με τοξικά.
Το σημερινό κείμενο
στα ΝΕΑ το αποδεικνύει
και πειρα-
ματικά.
Η έρευνα που
έκαναν ΤΑ ΝΕΑ μιλάει από μόνη της!

Διαλέξτε...

Μπαρμπούνι και σαργό με αρσενικό από το Αιγαίο πέλαγος ;

από τον Ατλαντικό ωκεανό ;

από την Ταϋλάνδη ;


Διαλέξτε τι δεν θα φάτε σήμερα μιας και ο ΕΦΕΤ μόνο τυχαία ελέγχει τα τρόφιμα
Για την πληρέστερη ενημέρωσή σας, δείτε και αυτό το κείμενο από τον FSA, δηλ. τον ΕΦΕΤ του Ηνωμένου Βασιλείου για τα επίπεδα του αρσενικού σε ψάρια και θαλασσινά.

Sunday, 13 April 2008

Εθισμός στη Βρώμα και στα Κα(η)μένα


[προ-ακρόαση, όπως λέμε προ-δημοσίευση από την Φυλή των Φίλων, 8.45 αύριο το πρωί στη Δίεση 101,3]

Σκηνή πρώτη

Ένα παιδάκι τριών χρονών στο φέρι μποτ, δείχνει στο μπαμπά του μια σακούλα σούπερ μάρκετ να επιπλέει στη θάλασσα και του λέει: Μπαμπά, τι είναι αυτό?

Ο μπαμπάς τι να πει? Ότι τα ψάρια γυρίζουν από του …βερόπουλου?

Σκηνή δεύτερη

Ένας θυμωμένος δεκαεξάρης γυρνά από το γήπεδο ή από το σχολείο του και γράφει με σπρέυ ένα σύνθημα στον τοίχο…Η πληροφόρηση είναι η οργάνωση της μοναξιάς μας

Σκηνή τρίτη

Ένας εικοσάρης φοιτητής στο Χημικό της Αθήνας, κάθεται με την παρέα του να πιει καφέ σε ένα από τα παγκάκια του κυλικείου. Γύρω γύρω …αφίσες παντού, μπλε, πράσινες, κόκκινες.

Ο τύπος με τα παράνομα cd να παίζει χαβαλέ μουσική…

Μόνο Πανεπιστήμιο δεν είναι αυτό το ρυπαρό σύνολο…

Σκηνή τέταρτη
Σήμερα, τολμήσαμε να πάμε στα κα(η)μένα στην Πάρνηθα να δούμε τα μέρη που παίζαμε παιδιά...
Μαζέψαμε θάρρος και τόλμη και ανεβήκαμε.
Το θέαμα...πραγματικά τραγικό.
Η Μόλα όμως είναι άθικτη!
Ζήτω!
Αλλά φευ... το Δασαρχείο της Πάρνηθας την κλειδώνει.
Γιατί???
Αν δεν μπορούμε να πάμε τα παιδιά μας να δουν το πραγματικό Δάσος ...πώς θα τα μάθουμε να σέβονται τη Φύση?

Απορώ ποιος Ηλίθιος πήρε την απόφαση αυτή και κλειδώνει τη Μόλα! [Μήπως ξέρετε?]
Σκηνή πέμπτη - διευκρίνιση

Τα παιδιά που ανέφερα πιο πάνω είναι το δικό μου [σκηνή πρώτη], ένας πρώην μαθητής
της μητέρας μου στο Ενιαίο Πολυκλαδικό Λύκειο στη
Νέα Φιλαδέλφεια πριν λίγα χρόνια [σκηνή δεύτερη] και
ένας φοιτητής μου στο Πανεπιστήμιο σήμερα [σκηνή τρίτη]...στην τέταρτη σκηνή είμαστε συνομήλικοι φίλοι που παίζαμε στη Μόλα παιδιά και έφηβοι και σήμερα πήγαμε να τη δείξουμε στα παιδιά μας...αλλά φευ... είναι κλειδωμένη για το φόβο κάποιων Ρωσοπόντιων [όπως μας είπαν] που ανάβουν φωτιές. Ήμαρτον! Οι ρωσοπόντιοι μας έφταιξαν? Και από τους Πόντιους του Ελληνικού κράτους-μπουρδέλου που μας κλειδώνουν την Πάρνηθα ποιος θα μας σώσει???


Αγωνία που έχω...

μήπως και η γενιά του γιου
μου [η γενιά του 2004] καταντήσει σαν τους
σημερινούς
φοιτητές μου... με μπλαζέ απάθεια στα σκουπίδια!
και χωρίς πρόσβαση στα άκαυτα
για να μπορέσει να μάθει να αγαπάει το Δάσος και να καταλάβει την τραγωδία
με τα κατα-κα(η)μένα...

Saturday, 12 April 2008

Ισότητα και Πρόσβαση σε μια Κοντή Νέα ΦιλαδέλφειαΣήμερα, διαβάζοντας για τις ...μαμάδες με τα καροτσάκια,
σκέφτηκα 2 πράγματα:
1. ένα κείμενο περί πρόσβασης του Κωνσταντίνου Λαβίθη και πόση πρόσβαση έχουν οι μαμάδες [αλλά και οι μπαμπάδες!] στην ελευθερία κίνησης και
2. πόσο ρατσιστικό είναι να λες ότι μόνο οι μαμάδες πάνε τα παιδιά τους βόλτα με τα καροτσάκια.
ΟΚ, οι έλληνες μπαμπάδες που έχω δει να βγάζουν βόλτα το παιδί τους δεν είναι και τόσοι πολλοί, αλλά προσωπικά και πολλοί φίλοι μου...ναι! βγάζαμε και βγάζουμε βόλτα το παιδί μας με το καρότσι!
Προσωπικά, έχω γράψει και αρκετά γράμματα στην πρώην Δημοτική Αρχή της Νέας Φιλαδέλφειας για να φύγουν οι μπάρες που αποκλείουν την πρόσβαση στο ΄Αλσος της Νέας Φιλαδέλφειας από γονείς με καρότσια...ακόμα και σήμερα...πρέπει να είσαι αρσιβαρίστας και να σηκώνεις το καρότσι πάνω από τη ...μπάρα...
Γι'αυτό ίσως χρειαζόμαστε όλοι μας λίγη ντόπα!

Είπα δημ. αρχή και θυμήθηκα τον νυν Δήμαρχο...κ. Κόντο του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου.
Από το Επιτέλους, φύλλο 117, Απρίλιος 2008, που μόλις κυκλοφόρησε...
αντιγράφω το κείμενό μου...
-----------------------------------

Παρακόντυνε η Νέα Φιλαδέλφεια

Αμέσως μετά τις τελευταίες δημοτικές εκλογές, είχα γράψει από αυτό το φιλόξενο βήμα [φύλλο 100] ότι «Κόντυνε η Νέα Φιλαδέλφεια». Σήμερα, ενάμισι χρόνο μετά, δυστυχώς πρέπει να προσθέσω το πρόθεμα «παρά» σε εκείνο τον τίτλο.

Παρακόντυνε η πόλη μας, λοιπόν. Παρακόντυνε διότι ακούμε πλέον από τα πλέον επίσημα χείλη (του Δημάρχου) όχι σχέδια και πράξεις αλλά εκκλήσεις για ιδέες και προτάσεις. Λες κι εμείς πήραμε 7.755 ψήφους στις 22.10.2006. Λες κι εμείς κυβερνάμε το Δήμο σήμερα.

Εξηγούμαι.

Στις 16.1.2007, δέκα γονείς παιδιών του container ζητήσαμε από τον Δήμαρχο κ.Κόντο να ενημερωθούμε για τους Παιδικούς Σταθμούς (ΠΣ). Ο Δήμαρχος ανταποκρίθηκε στο αίτημά μας και αυτό τον τιμά!

Στις 25.2.2008, λοιπόν, οι γονείς των παιδιών των ΠΣ της Νέας Φιλαδέλφειας κληθήκαμε στη συνεδρίαση του Δημ. Συμβουλίου της πόλης μας για να ενημερωθούμε από τον Δήμαρχό μας σχετικά με τους ΠΣ. Στη συνεδρίαση αυτή, ο κ. Κόντος όντως μας ενημέρωσε για τον 3ο όμως μόνο ΠΣ. Δεν μας είπε κουβέντα όμως για το διαμέρισμα που στεγάζεται ο 2ος ΠΣ, όπως δεν είχε τίποτα να μας πει και για το καμένο ΚΔΑΠ.

Ανοίγω παρένθεση. Ο φορέας για το ΄Αλσος δεν θα γίνει ποτέ, το τσιπουράδικο θα κλείσει, άρα μήπως ο εμπρησμός του ΚΔΑΠ ήταν μέρος του «σχεδίου αδράνειας» να γίνει το Άλσος μας παρατημένο «δάσος»; Κλείνω την παρένθεση.

Αυτή τη φορά, ο κ. Βατίδης έδωσε τον λόγο και σε πολίτες-γονείς και τον ευχαριστώ ξανά και από τη στήλη τούτη. Ερώτησα τότε τον κ. Κόντο για το πρόγραμμα της δημοτικής του παράταξης σχετικά με τους ΠΣ. Υπάρχει πρόγραμμα; Αν υπάρχει, γιατί δεν το εφαρμόζει; Αν δεν υπάρχει, τότε γιατί μας ζήτησε την ψήφο μας; Διότι είναι τουλάχιστον πολιτικά ανεύθυνο να μας ζητάει ο ίδιος ο Δήμαρχος να προτείνουμε εμείς, οι γονείς, λύση για τον 3ο ΠΣ. Κύριε Κόντε, γιατί δεν ρωτάτε την τεχνική υπηρεσία του Δήμου μας; Λόγω αντικειμένου, εκείνοι ίσως ξέρουν καλύτερα.

Ας είναι! Επειδή ποτέ δεν μου άρεσε η αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση, οι γονείς των παιδιών ενός κατώτερου Θεού [αλήθεια, την έχετε δει αυτή την ταινία;], δηλαδή οι γονείς των παιδιών του container έχουμε συγκεκριμένη πρόταση για τον 3ο ΠΣ. Να κτιστεί άμεσα στο χώρο που είναι το container με κόστος €600/τμ δηλαδή €180.000 για 300τμ κτίριο προκάτ για να σταματήσουν τα παιδιά μας να πηγαίνουν στο καρκινογόνο container. Αν λάβουμε υπόψη μας ότι το εκμίσθωμα της πολυκατοικίας θα ήταν €5.700 το μήνα, οι €180.000 αντιστοιχούν σε μηνιάτικα 31,58 μηνών. Ιδού η λύση για να έχουμε ασφαλές κτίριο με προαύλιο χώρο.

Aναμένουμε τις ενέργειες των κυβερνώντων του Δήμου μας.

Υ.Γ.1 [για τους κ.κ. Κωνσταντάτο και Λιόση] Δεν είναι καθόλου γελοία η πρόταση να στεγασθεί προσωρινά ένας ΠΣ σε ένα κτίριο για τον πολιτισμό. Διότι πάνω απ’όλα, η εκπαίδευση και η Παιδεία είναι πολιτισμός! Και με την αποχώρησή του από την αίθουσα (λόγω των αυθόρμητων χειροκροτημάτων) ο κ. Κωνσταντάτος στέρησε τη συμπολίτευση από την παρουσία του μοναδικού μηχανικού που έχει στη δύναμή της την ώρα που συζητούσαμε για κτίρια. Ήταν σαν να έδινε κόκκινη κάρτα στον εαυτό του την ώρα που η ομάδα του τον είχε απόλυτη ανάγκη!

Υ.Γ.2 [για tsolidis@NeoHerakleion] Eυχαριστώ πολύ που με κατατάσσεις δεύτερο τη τάξει «πρόθυμο συνεργάτη» του Γιώργου του Λιόση (αμέσως μετά τον Μανώλη Καμπούρη). Ο Γιώργος πολιτικά και ποδοσφαιρικά είναι αντίπαλός μου! Άρα δεν είμαι πρόθυμος συνεργάτης του, κάθε άλλο. Επειδή όμως είναι εκδότης μιας εφημερίδας με ήθος, γράφω στο Επιτέλους όχι από υπακοή (άλλωστε άνθρωποι σαν τον Γιώργο δεν έχουν ανάγκη από υπάκουους αρθρογράφους) αλλά από αγάπη για την πόλη μου. Και μόνο! Πέρα και πάνω από μικροπολιτικά συμφέροντα και κατινίστικα σχόλια! Το αληθινό μου email είναι izabet@chem.uoa.gr. Tο δικό σου;

-----------------------------

Ο ΣΥΝ στη βουλή ζητά δημοψήφισμα για το Ασφαλιστικό!

Ο κ. Κόντος που είναι του ΣΥΝ μήπως πρέπει να κάνει ένα δημοψήφισμα στην Ν. Φιλαδέλφεια για τα δημοτικά τέλη και ένα για το ...container???

Tι σόι Συνασπισμός είναι?

Ας το αποδείξει!

Εκτός αν είναι κρυφο-Δεξιός.

Αν και μεταξύ μας...τι Δεξιά...τι Συνασπισμός. H ίδια συντηρητική μούχλα ... με άλλη προβιά...


Friday, 11 April 2008

food crisis, rubbish crisis, savoir faireΤα 3 πιο ενδιαφέροντα κείμενα που διάβασα αυτή την εβδομάδα, περί τροφίμων, περί σκουπιδιών και περί Δεξιάς Αγένειας.
Απολαύστε τα.


Αντιγράφω:
Εκεί ωστόσο όπου οι συνέπειες της κακής διαχείρισης της κατάστασης είναι εμφανείς είναι η αυξανόμενη ζήτηση για αιθανόλη και για άλλα βιοκαύσιμα. Η μετατροπή της σοδειάς σε καύσιμα- η οποία μάλιστα επιδοτείται- υποτίθεται ότι θα συνέβαλε στην ενεργειακή ανεξαρτησία και θα βοηθούσε στον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Η υπόσχεση αυτή ωστόσο, όπως γράφει το περιοδικό «Τime», είναι μια «απάτη». Αυτό είναι αληθές κυρίως στην περίπτωση της αιθανόλης από καλαμπόκι: σύμφωνα με τις πλέον αισιόδοξες εκτιμήσεις, για την παραγωγή ενός γαλονιού (4,5 λίτρων) αιθανόλης από καλαμπόκι χρησιμοποιείται περισσότερη ενέργεια από όση περιέχει το γαλόνι. Αυτό συνεπάγεται ότι ακόμα και η φαινομενικά «καλή» πολιτική για τα βιοκαύσιμα, όπως η παραγωγή αιθανόλης από ζαχαροκάλαμο στη Βραζιλία, επιταχύνει την κλιματική αλλαγή, με την αποψίλωση των δασών.

Εν τω μεταξύ, η γη που χρησιμοποιείται για την καλλιέργεια των πρώτων υλών για βιοκαύσιμα δεν είναι διαθέσιμη για την καλλιέργεια γεωργικών προϊόντων που προορίζονται για ανθρώπινη τροφή, με αποτέλεσμα η επιχορήγηση των βιοκαυσίμων να είναι ένας βασικός παράγοντας στην επισιτιστική κρίση. Μπορούμε να το θέσουμε ως εξής: οι άνθρωποι λιμοκτονούν στην Αφρική προκειμένου οι αμερικανοί πολιτικοί να φλερτάρουν με τους ψηφοφόρους στα κράτη που η οικονομία τους στηρίζεται στη γεωργία.


Από τα τρόφιμα, πάμε στα σκουπίδια

ΧΥΤΑ στο Καρβουνάρι [ΤΟ ΒΗΜΑ, 11.4.2008]


Διάφορα εξουσιαστικά τεκταινόμενα περί τη δημιουργία και εγκατάσταση ΧΥΤΑ στο Καρβουνάρι Θεσπρωτίας καταγγέλλει σε εκτενή επιστολή του ο κ. Ιωάννης Χρ.Παπαδόπουλος , μετανάστης στο Βέλγιο (Βρυξέλλες), καταγόμενος από το Καρβουνάρι:

Δυστυχώς μαζί με τα σκουπίδια έχουμε και άλλα,την αυθαιρεσία,τις ψεύτικες πολιτικές δηλώσεις και υποσχέσεις,όσα παράγουν οι συστηματοκράτες και οι καρεκλοκένταυροι,κυρίως αυτοί που δεν έχουν ιδέα για τη φυσική κατάσταση και τα ουσιαστικά προβλήματα της περιφέρειας και των κατοίκων της,αφού δεν τους έζησαν ποτέ.Το μόνο που γνωρίζουν είναι πώς να αναρριχηθούν και να κομπορρημονήσουν για επιτυχία που εκφράζεται σε ποσοστά εκταμίευσης από τα πλαίσια στήριξης της ΕΕ.Από εκεί και μετά γαία πυρί μειχθήτω. «Χωριάτες,τολμήσατε να είστε λογικοί και συναινετικοί;Κακό του κεφαλιού σας!

Εμείς οι διορισμένοι άρχοντες που είχαμε και έχουμε τα μέσα και φθάσαμε έως εδώ, σας γράφουμε, μαζί με τη λογική και τα επιστημονικά στοιχεία,στα παλιά μας τα παπούτσια!Εμείς ξέρουμε καλύτερα. Τι 5, τι 20 χρόνια λειτουργίας του ΧΥΤΑ; Αφού δεχθήκατε το διαδημοτικό, γιατί να μη γίνει διανομαρχιακό;Γιατί να τρέχουνε τα απορριμματοφόρα εκεί που θέλετε εσείς; Καλύτερα λίγες εκατοντάδες μέτρα από το χωριό του Καρβουναρίου,μέσα στους βοσκότοπους, να μην έχουμε παραπάνω έξοδα και θεωρηθεί το έργο μη επιλέξιμο ή να επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός».


Bλέπετε πιστεύω τη σχέση σκουπιδιών και τροφίμων...γι’αυτό το όνομα του environmentfood ...
Για κλείσιμο το καλύτερο...
«Αποκαλώ τον κ. υφυπουργό ανάγωγο!» [ΤΟ ΒΗΜΑ, 10.4.2008]

Στη χώρα μας, που είναι μέλος της ΕΕ και όχι του Αφρικανικού Κογκρέσου, ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Θόδωρος Κασσίμης παρκάρει, καθημερινά, το καθαγιασμένο υπουργικό του αυτοκίνητο εντός της στοάς με μάρμαρα που συνδέει την οδό Κριεζώτου με την οδό Ακαδημίας.

Το ίδιο κάνουν και οι παρατρεχάμενοι του κ. Υφυπουργού παρ΄ όλο που το υπουργείο Εξωτερικών διαθέτει δικό του γκαράζ, ενώ μόλις 50 μέτρα πιο πέρα υπάρχει και το γκαράζ της Βουλής. Σημειωτέον ότι εντός της στοάς αυτής λειτουργούν ένα ΚΕΠ, το οποίο επισκέπτονται πολίτες (πεζοί βέβαια) και δύο καταστήματα (Αναγνωστόπουλος, Αντωνοπούλου). Θα μου πείτε, βέβαια, ότι όλοι οι Υπουργοί, διαχρονικά και διακομματικά έκαναν και κάνουν το ίδιο.

Ο συγκεκριμένος, όμως, έχει τόσο εμπεδωμένη την αντίληψη ότι πρέπει επιλεκτικά να παρανομεί, ώστε τα δύσμοιρα αστυνομικά όργανα που επιβλέπουν την παρανομία του οσάκις δουν πολίτη να τολμά να φωτογραφίζει με το κινητό του το παρανόμως παρκαρισμένο αυτοκίνητό Του σπεύδουν και λαμβάνουν τα στοιχεία της ταυτότητας του ασεβούς πεζού, απειλώντας τον μάλιστα με προσαγωγή και μήνυση. Εχουν μπερδευτεί οι κακόμοιροι οι αστυνομικοί με το τι είναι παράνομο και τι όχι. Ετσι, εκλαμβάνουν, φαίνεται, πως είναι παράνομη πράξη όχι το παρκάρισμα μέσα στη στοά αλλά η φωτογράφηση της παρανομίας. Και τώρα το καλύτερο.

Η διευθύντρια του πολιτικού Του γραφείου συνέστησε στον διαμαρτυρόμενο πεζό να απευθυνθεί όπου νομίζει για να βρει το δίκιο του!

Ξέρει, βέβαια, ότι δεν μπορώ να προσφύγω στην Αστυνομία ή στην Τροχαία αφού οι υπηρεσίες αυτές επιτηρούν την παρανομία Του. Ετσι κι εγώ, σαν ενεργός πολίτης, σταθερά προσηλωμένη και αταλάντευτα προσανατολισμένη στην επιταγή του Συντάγματός μας ότι, δηλαδή, είμαστε όλοι ίσοι έναντι του νόμου, με το γράμμα μου τον καταγγέλλω για έλλειψη αγωγής.

Αποκαλώντας Τον ανάγωγο επιδιώκω να Τον εξωθήσω να πάει Αυτός να βρει το δίκιο Του στα Δικαστήρια, ώστε να κριθεί νομολογιακά αν η παρανομία είναι παράλληλα και αγενής συμπεριφορά.

Θα πέσει... γέλιο.

Wednesday, 9 April 2008

rubbish on fireΣκηνή πρώτη

Ένα παιδάκι τριών χρονών στο φέρι μποτ, δείχνει στο μπαμπά του μια σακούλα σούπερ μάρκετ να επιπλέει στη θάλασσα και του λέει: Μπαμπά, τι είναι αυτό?

Ο μπαμπάς τι να πει? Ότι τα ψάρια γυρίζουν από του …βερόπουλου?

Σκηνή δεύτερη

Ένας θυμωμένος δεκαεξάρης γυρνά από το γήπεδο ή από το σχολείο του και γράφει με σπρέυ ένα σύνθημα στον τοίχο…Η πληροφόρηση είναι η οργάνωση της μοναξιάς μας

Σκηνή τρίτη

Ένας εικοσάρης φοιτητής στο Χημικό της Αθήνας, κάθεται με την παρέα του να πιει καφέ σε ένα από τα παγκάκια του κυλικείου. Γύρω γύρω …αφίσες παντού, μπλε, πράσινες, κόκκινες.

Ο τύπος με τα παράνομα cd να παίζει χαβαλέ μουσική…

Μόνο Πανεπιστήμιο δεν είναι αυτό το ρυπαρό σύνολο…

Λίγα χρόνια μετά όλα αυτά τα «παιδιά» (τα παιδιά μου! Βιολογικά ή Πνευματικά!) θα αρχίσουν να πετάνε από το παράθυρο του αυτοκινήτου τους σκουπίδια ή απλά τη στάχτη του τσιγάρου τους [λες και το αυτοκίνητο δεν έχει τασάκι!!!] και θα έχουν συνηθίσει στο θέαμα των παράνομων χωματερών…ίσως να έχουν και κανένα αυθαίρετο πάνω στο κύμα…χύμα στο κύμα!

So what?

Σε μια χώρα που ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ με 50.000 ευρουδάκια νομιμοποιεί το αυθαιρετάκι του…

Γιατί να πληρώσουν οι ρυπαίνοντες δολοφόνοι με εξασθενές χρώμιο?

Γιατί να μάθουμε να μη πετάμε τα σκουπίδια μας από εδώ και από εκεί?

Γιατί να σεβαστούμε αυτό το bordel που το λένε Ελλάδα?

Ωχ αδερφέ… Ζαμπετάκη, δεν μας παρατάς κι εσύ με τις (οι-)κ(ο)ωλογικές σου ευαισθησίες

Στα σοβαρά τώρα...

TΑ ΝΕΑ, 10.4.2008 είχαν αυτή τη φωτό που σχετίζεται με την πρώτη Σκηνή, πιο πάνω...


Aνακύκλωση – Διαχείριση απορριμμάτων

 • Το πιο μεγάλο περιβαλλοντικό πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι το φαινόμενο του θερμοκηπίου
 • Οι πιο μεγάλοι κίνδυνοι αφορούν την ανύπαρκτη διαχείριση απορριμάτων
 • Εξασθενές χρώμιο στον Άσωπο και υψηλά επίπεδα καρκίνου στην περιοχή των Οινοφύτων
 • 1.000 τόνοι νεκρά ψάρια στον Αμβρακικό (26.2.2008) λόγω λυμάτων
 • Εκατοντάδες παράνομες χωματερές σε όλη τη χώρα
 • Έκλυση διοξινών σε περίπτωση αυτανάφλεξης των σκουπιδιών.

Το παρακάτω σχήμα μιλάει από μόνο του.
Πηγή: http://www.defra.gov.uk/environment/statistics/waste/

Ζητούμενα – Δράσεις

 • Περιβαλλοντική Εκπαίδευση από το Δημοτικό
 • Οριοθέτηση νέων ΧΥΤΑ
 • Εγκατάσταση βιολογικών καθαρισμών σε όλες τις ρυπαίνουσες βιομηχανίες
 • Υψηλά πρόστιμα σε όσους ρυπαίνουν (και όχι πρόστιμα-χάδια όπως είναι σήμερα!)
 • Δημιουργία δημόσιας βάσης δεδομένων («Τειρεσίας για το Περιβάλλον») για να ξέρουμε ως καταναλωτές ποιος ρυπαίνει και άρα να τον μποϋκοτάρουμε

Αφού ο Πλιάτσικας το είπε καθαρά…

------------------------------------------

σήμερα έχεις στα χέρια ένα αγόρι
πάλι ξεκίνησαν οι σταυροφόροι
μα ποιος ακούει και ποιος ενδιαφέρεται
για ένα κόσμο που βράζει και φλέγεται...

-----------------------------------------
τι κάθομαι και γράφω λοιπόν???

ας αναλάβει το Συγκρότημα Αλα-business τον πόλεμο κατά του κουφού ρυπαίνοντα...

τραγικό επιμύθιο:
καλά που υπάρχει και το Παρατηρητήριο Πάρνηθα, εεε???

Tuesday, 8 April 2008

7 θανάσιμα αμαρτήματα


Ένα από τα 7
θανάσιμα
αμαρτήματα
είναι η
Οκνηρία.


Πώς το θυμήθηκα;


Μα μιλώντας στη Φυλή των Φίλων χθες το πρωί με τον Κώστα Αρβανίτη για την Οικολογία και τον πιο μεγάλο περιβαλλοντολογικό κίνδυνο που είναι ο ίδιος μας ο εαυτός [βλ. και σχετικό γκάλοπ τούτου του ιστολογίου κάτω από τις αναρτήσεις].

Ο ίδιος μας ο εαυτός λοιπόν.

Αυτός ο εαυτός που ήξερε να κάνει πορείες και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για την Πάρνηθα, αλλά σήμερα που η αναδάσωση πάσχει από τις 7 πληγές των φαραώ...
ο εαυτός μας ...κοιτάει νωχελικά
(ή μήπως στοχαστικά;)
αναστενάζοντας ...

"ωχχχ, αδερφέ..."


Υ.Γ. Η οκνηρία του νεοέλληνα λέγεται και ωχαδερφισμός ή σταρχιδισμός


ΓΤΟ & κλωνοποίηση: ποιον δουλεύει η EFSA;[To παρακάτω άρθρο δημοσιεύτηκε στο Greek Retail, 3.4.2008]
---------------------------------------------------------

Καθόλου καλά δεν μας τα λέει η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA). Από τη μια «χαρίζει» στους Αμερικάνους τους ελέγχους στο γενετικά τροποποιημένο υλικό των μεταλλαγμένων τροφίμων τους, που εισάγει η ΕΕ, ενώ από την άλλη γνωμοδοτεί ότι τα προϊόντα που προέρχονται από κλωνοποιημένα ζώα είναι «πιθανώς ασφαλή»! Μπορεί να δεχτεί ποτέ κανείς ως επιστημονικώς ορθό τον χαρακτηρισμό του «πιθανώς ασφαλούς»;

Τα νέα που μας έρχονται τελευταίως από τις διάφορες επιτροπές της ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (European Food Safety Authority ή EFSA) είναι άκρως ανησυχητικά. Στο τέλος του Δεκέμβρη μάθαμε σχετικά με τους ελέγχους στο γενετικά τροποποιημένο υλικό των μεταλλαγμένων τροφίμων, που προέρχονται από τις ΗΠΑ, ότι στο εξής θα γίνονται μόνο στην Αμερική και όχι και στην Ευρώπη, όπως ίσχυε μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου του 2007! Στα μέσα του Γενάρη μάθαμε κάτι ακόμα πιο ανησυχητικό: Η EFSA γνωμοδότησε ότι το κρέας και το γάλα που προέρχονται από κλωνοποιημένα ζώα είναι «πιθανώς ασφαλή»(!), άρα μπορούμε να τα καταναλώνουμε! Πόσο είναι επιστημονικώς ορθό να λες για ένα τρόφιμο ότι είναι «πιθανώς ασφαλές»;

Η κλωνοποίηση ζώων είναι νόμιμη στις ΗΠΑ από το 2001. Το 2003 ο FDA επέτρεψε τη δοκιμαστική κλωνοποίηση ζώων για την παραγωγή προϊόντων διατροφής. Αν και στη συνέχεια ίσχυσε κάποιο μορατόριουμ, θεωρείται πολύ πιθανό να έχει διατεθεί στην αγορά κρέας και γάλα που προέρχονται από κλωνοποιημένα ζώα. Στα τέλη του 2006, ο FDA δημοσιοποίησε μελέτη αξιολόγησης, σύμφωνα με την οποία το γάλα και το κρέας από κλωνοποιημένα ζώα είναι ασφαλή για την κατανάλωση, οπότε δεν χρειάζεται καν η επισήμανση των προϊόντων τους.

Η εν λόγω θέση στηρίχθηκε σε αποτελέσματα συγκριτικών τεστ που πραγματοποίησε ερευνητικό κέντρο στη Νεβάδα (ΗΠΑ) σχετικά με τη σύσταση του γάλακτος και του κρέατος κλωνοποιημένων ζώων, σε σύγκριση με τη σύσταση αντίστοιχων προϊόντων από φυσικά αναπαραγόμενα ζώα, που έδειξαν ότι, εκτός ελαχίστων περιπτώσεων, δεν υπάρχουν μεταξύ τους σημαντικές διαφορές (διατροφικές ή τοξικολογικές) ως προς τις πρωτεΐνες, τα λίπη, τα μέταλλα και τις βιταμίνες. Κι όμως, το Κέντρο Ασφάλειας Τροφίμων των ΗΠΑ εξέφρασε επιφυλάξεις, καθώς θεώρησε ότι το δείγμα των ζώων που εξετάστηκαν ήταν μικρό!

Παιχνίδι με τις λέξεις και την υγεία

Στην ΕΕ τα τρόφιμα που περιέχουν ουσίες, οι οποίες δεν γνωρίζουμε αν είναι 100% ασφαλείς, μπορεί να είναι είτε «μη ασφαλή», μέχρι της αποδείξεως του εναντίου, είτε «ασφαλή», μέχρι να αποδειχθούν «μη ασφαλή». Φαίνεται ότι πρόκειται για ένα παιχνίδι με τις λέξεις, αλλά πίσω από αυτές κρύβονται πολλά επιστημονικά και εμπορικά μυστικά. Για να αποδειχθεί ότι ένα τρόφιμο είναι ασφαλές για τον άνθρωπο πρέπει να έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο ότι του προκαλεί ασθένειες. Στον βαθμό που δεν υπήρχαν τα σχετικά ερευνητικά τεκμήρια για ένα συγκεκριμένο τρόφιμο, μέχρι τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας αυτό κρίνονταν «μη ασφαλές» για την κατανάλωση.

Ωστόσο, από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 η ΕΕ -υπό τις πιέσεις προφανώς των ΗΠΑ- άρχισε να αναθεωρεί αυτή την πρακτική της. 'Ετσι, ενώ είναι πειραματικά βεβαιωμένο σήμερα ότι η κατανάλωση Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών (ΓΤΟ) από κάποια ζώα, όπως τα ποντίκια, προκαλεί στον οργανισμό τους δυσλειτουργίες, επειδή δεν υπάρχουν αποτελέσματα από μελέτες στον ανθρώπινο οργανισμό, τα τρόφιμα από ΓΤΟ θεωρούνται ασφαλή! Να, λοιπόν, που το αντίστοιχο τείνει να συμβεί τώρα και με τα τρόφιμα που προέρχονται από κλωνοποιημένα ζώα -αγελάδες, χοίρους κλπ!

"Πιθανώς ασφαλές" δεν υπάρχει
Ποιον να πιστέψουμε; Τους μεν, που ισχυρίζονται ότι τα προϊόντα από κλωνοποιημένα ζώα δεν διαφέρουν σε τίποτα από τα κανονικά, όπως ο καθηγητής Βιοχημείας, κ. Αθ. Παπαβασιλείου, που υποστηρίζουν ότι δεν θα υπάρξει κανένας αντίκτυπος στην ανθρώπινη υγεία -αν και δεν έχουν γίνει μελέτες- ή τους δε, που όντας επιφυλακτικοί, όπως ο καθηγητής γενετικής, κ. Σ. Αλαχιώτης, υποστηρίζουν ότι η κλωνοποίηση ενέχει τεράστιο ρίσκο, επισημαίνοντας ότι οι κλώνοι ενός υγιούς και δυνατού ζώου διόλου δεν συνεπάγεται ότι έχουν αποκτήσει τα αντίστοιχα χαρακτηριστικά, αφού κατά κανόνα συντηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα με φάρμακα;

Για την επιστήμη δεν ισχύει ότι ένα τρόφιμο μπορεί να είναι ταυτόχρονα «ασφαλές» και «μη ασφαλές». Ο γράφων απορεί όταν κορυφαίοι επιστήμονες, όπως οι προαναφερόμενοι, υποστηρίζουν άκρως αντίθετες θέσεις. Σε κάθε περίπτωση, είτε πρόκειται για τρόφιμο από ΓΤΟ είτε για κρέας ή γάλα από κλωνοποιημένα ζώα, οι έλεγχοι οφείλουμε να είναι ενδελεχείς όσον αφορά, παραδείγματος χάριν, στα εξής:

 • Ποιες είναι οι επιπτώσεις τους τόσο για τον άνθρωπο όσο και για το περιβάλλον; Επί χρόνια υποθέταμε πως οι ΓΤΟ είναι ουδέτεροι προς το περιβάλλον, μέχρις ότου αποδείχθηκε η εχθρότητά τους, αφού μειώνουν δραστικά τη βιοποικιλότητα.
 • Πόσο ζουν τα κλωνοποιημένα ζώα; Θυμηθείτε το παράδειγμα του πρώτου κλωνοποιημένου προβάτου, της Ντόλι. Σημαίνει κάτι, μήπως, ο μικρός κύκλος ζωής τους για την ασφάλεια μακροπρόθεσμα των ανθρώπων που καταναλώνουν προϊόντα τους;
 • Τα κλωνοποιημένα ζώα μήπως είναι πιο επιρρεπή σε ασθένειες, άρα πιο πολύ φαρμακο-εξαρτώμενα; Αν ναι, φανταστείτε πόσο περισσότερα αντιβιοτικά θα «τρώμε» μαζί με το κρέας ή το γάλα τους.

Αν δεν απαντηθούν τέτοιου είδους ερωτήματα, μετά από ενδελεχείς έρευνες, δεν μπορεί καν να υποθέτουμε ότι τα τρόφιμα αυτά είναι «πιθανώς ασφαλή». Απορία: Η EFSA πώς μπορεί;

Κλωνοποιημένα... κελεύσματα
Υπάρχει και το δεύτερο φάουλ της EFSA, που υποστηρίζει ότι το κλωνοποιημένο κρέας και γάλα δεν χρειάζονται ειδική επισήμανση ενημέρωσης του καταναλωτή σχετικά με την ταυτότητά τους. Δηλαδή, στην περίπτωση που θεσμοθετηθεί η πρόταση της EFSA, σε λίγα χρόνια δεν θα ξέρουμε ποια μπριζόλα στο σούπερ μάρκετ είναι από κανονική αγελάδα και ποια από κλωνοποιημένη! Αλλά η αποστέρηση του ελάχιστου δικαιώματος όλων μας στην ενημέρωση και στην επιλογή του τι βάζουμε στο πιάτο μας είναι πράξη εφιαλτική! Είναι απαράδεκτη! Αλήθεια, η εγχώρια ελεγκτική αρχή, ο ΕΦΕΤ, τι πολιτική είναι διατεθειμένη να ακολουθήσει σε μια τέτοια περίπτωση; Θα υπακούσει στα... κλωνοποιημένα κελεύσματα της EFSA;

Τα πλείστα προβλήματα που προκύπτουν άμεσα και επιζητούν ξεκάθαρες απαντήσεις άπτονται νομικών ζητημάτων (πόσο νόμιμες είναι οι προτάσεις της EFSA;), όπως και ζητημάτων της βιοηθικής (μέχρι ποιο σημείο μπορούμε να επεμβαίνουμε στο γενετικό υλικό των φυτών και των ζώων;).

"Σπεύδε βραδέως"

Στην Ελλάδα, από την εποχή που η Αθηνά με το κλαδί ελιάς έγινε η νονά της σημερινής μας πρωτεύουσας, η ελιά είναι σύμβολο μακροζωίας και σοφίας. Γιατί; Διότι μεγαλώνει αργά! Τόσο απλό είναι το μυστικό της! 'Οσα φυτά και ζώα αφήνονται, χωρίς στρες, να μεγαλώνουν με τους φυσιολογικούς εσωτερικούς τους ρυθμούς, σε ένα περιβάλλον χωρίς επιταχυντικές ουσίες (ορμόνες ανάπτυξης, αντιβιοτικά, φυτοφάρμακα κλπ), παράγουν σαφώς πιο υγιή και πιο εύγευστα προϊόντα.

Η βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία κάνει πράξη το «σπεύδε βραδέως», πράγμα που με βιοχημικούς όρους συνοπτικά σημαίνει τα εξής: Οι μεταβολικές αντιδράσεις κάθε οργανισμού αναφέρονται στον πρωτογενή μεταβολισμό του (την ανάπτυξη) και στον δευτερογενή μεταβολισμό του (τη βιοσύνθεση χρωστικών, αρωματικών και αντιοξειδωτικών ενώσεων). 'Οσοι οργανισμοί, λοιπόν, δεν στρεσάρονται κατά την ανάπτυξή τους, έχουν τον χρόνο και τη βιοσυνθετική ενέργεια να σχηματίζουν εκείνες ακριβώς τις ενώσεις, που χαρίζουν άριστα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και υψηλή διατροφική αξία. Αυτή είναι η βασική αρχή της βιολογικής καλλιέργειας. Είτε ως παραγωγοί είτε ως μεσάζοντες είτε ως απλοί καταναλωτές πρέπει, λοιπόν, να την επιζητούμε και να την επιβραβεύουμε.

Info:

o Γ.Ζ. είναι λέκτορας Χημείας Τροφίμων στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Lead Auditor (HACCP & ISO22000, ISO9001).

Το άρθρο δημοσιεύεται στο τεύχος 371 του περιοδικού των εκδόσεων Comcenter, "σελφ σέρβις".

Sunday, 6 April 2008

οικολογία @ Φυλή των Φίλων @ Δίεση 101.3


Κάθε Δευτέρα πρωί
στις 8.45 στον αέρα
του Δίεση 101,3
και στη Φυλή των Φίλων...
λίγες σκέψεις
περί
οικολογίας
και ποιότητας ζωής...
από τον γράφοντα...
για όλους μας και κυρίως για τα παιδιά μας...

ραντεβού on Air

Wednesday, 2 April 2008

Ηomo consumiens ή Homo cognosciens ;
[προδημοσίευση από το Gourmet
της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας,
Κυριακή 6.4.2008]


--------------------------------

Μπορεί να ανήκουμε στο είδος Homo sapiens αλλά πολύ φοβάμαι πως το σύγχρονο lifestyle μάς έχει κάνει Ηomo consumiens. Γι’αυτό ας δούμε τη σχέση που έχει η «gourmet science» με την «consumer science».
Σήμερα, η οικολογία είναι της μόδας! Από βιολογικά προϊόντα μέχρι σακούλες φιλικές για το περιβάλλον. Από εταιρείες τροφίμων που εφαρμόζουν το “fair trade” μέχρι τρόφιμα που αναγράφουν στη συσκευασία τους πόσο CO2 εκλύεται κατά την παραγωγή τους. Το τελευταίο νέο μάς έρχεται από το Ην. Βασίλειο και αποτελεί την τελευταία «μόδα»: το λεγόμενο «ενεργειακό αποτύπωμα». Έτσι ξέρουμε τώρα ότι για να παραχθεί ένα σακουλάκι πατατάκια (με 34,5g προϊόν), εκλύονται 75g CO2.
Από την άλλη πλευρά, ως καταναλωτές, βομβαρδιζόμαστε καθημερινά με οικολογικές προτροπές να «δώσουμε σύνθημα» για το περιβάλλον, να «μπούμε στο κλίμα» ή να «αλλάξουμε τις λάμπες πυράκτωσης» με «οικολογικές». Ακούσαμε και το εξής επιστημονικά ακατανόητο: η αντικατάσταση 50.000 λαμπτήρων με «οικολογικούς» ισοδυναμεί με αναδάσωση 25.000 στρεμμάτων δάσους. [Άντε παιδιά, άλλες 50.000 λάμπες αν αλλάξετε, την επαναδασώσαμε την έρμη την Πάρνηθα]. Σε όλους αυτούς τους υπολογισμούς βέβαια λαμβάνεται υπόψη μόνο η μικρότερη κατανάλωση ενέργειας με τους νέους λαμπτήρες και ξεχνάμε ότι καμία λάμπα δεν μπορεί να μετατρέψει το CO­2 σε O2…
Τι σχέση έχουν όλα αυτά με τα τρόφιμα όμως; Τη σχέση μεταξύ CO2 και διατροφής μάς την θύμισε ο Sir Jonathon Porritt, πρόεδρος της κυβερνητικής επιτροπής για Αειφόρο Ανάπτυξη, στο Ην. Βασίλειο. Η εν λόγω επιτροπή πρόσφατα μάς ενημέρωσε πόσο συνεισφέρουν στις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου τα ζώα που εκτρέφονται για το κρέας και το γάλα τους (δηλ. βοοειδή, χοίροι κλπ). Η εκτροφή των ζώων αυτών συνεισφέρει το 18% των συνολικών εκπομπών και προτείνεται η μείωση της κατανάλωσης κρέατος.
Από την άλλη πλευρά, όμως αν γίνουμε όλοι μας διά μαγείας σε μία νύχτα χορτοφάγοι, τότε αυτό το 18% θα μηδενιστεί; Σίγουρα όχι! Για τα φρούτα και τα λαχανικά που θα τρώγαμε αντί για κρέας, πρέπει να υπολογίσουμε πόσο CH4 (μεθάνιο) παράγεται. Πόσο CO­2 εκλύεται για την παραγωγή των λιπασμάτων για να μεγαλώσουν αυτά τα φυτά; Πόσο CO­2 θα εκλυθεί αν αντικαταστήσουμε το φυσικό δέρμα με ένα τεχνητό υποκατάστατο; Κι αν πάμε πίσω στο χρόνο τρώγοντας λιγότερο κρέας κι έχουμε ξανά στη Β. Αμερική 60.000.000 βίσονες, πόσο CH4 θα παραγόταν από αυτούς;
Είναι τελικά εφικτό να καταδικάσουμε κάποια τρόφιμα ως «μη οικολογικά»; Σίγουρα ναι! Ειδικά αν πρόκειται για ψάρια όπως αυτά: ψάρια (scampi) που αλιεύονται στη Σκωτία ταξιδεύουν μέχρι την Ταϊλάνδη να καθαριστούν με το χέρι και μετά επιστρέφουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για να επικαλυφθούν με φρυγανιά και να καταλήξουν στα super market της Μεγάλης Βρετανίας! Οι υπεύθυνοι της εταιρείας Young’s θέλοντας να δικαιολογήσουν αυτή την τρελή ιστορία που έφερε στο φως το BBC τον περασμένο Νοέμβριο (άλλο ένα επεισόδιο της σειράς «food mile madness») μιλάνε για εκπομπές CO2 (ότι το περιβάλλον δεν επιβαρύνεται με επιπλέον εκπομπές CO2 χωρίς όμως να λένε λέξη για την ποιοτική υποβάθμιση του ψαριού από το μακρινό ταξίδι και την κατάψυξή του πριν την επεξεργασία του).

Από την επιστημονική οπτική γωνία του γράφοντα γίνεται ένα μεγάλο λάθος από άποψη ασφάλειας: το ψάρι καταψύχεται και παγωμένο ταξιδεύει μέχρι την Ταϊλάνδη όπου επεξεργάζεται. Για να γίνει όμως αυτή η επεξεργασία, το ψάρι πρέπει να αποψυχθεί. Μετά την επεξεργασία του...ξανα-καταψύχεται (κι ας μας είπε στο τεύχος του Φεβρουαρίου η Μελίνα Σιδηροπούλου πόσο λάθος είναι αυτή η επανακατάψυξή του). Μετά από όλα αυτά, εσείς θα αγοράσετε ξανά ψάρι scampi μάρκας Young’s τώρα που ξέρετε ότι έχει διανύσει 27.353 km από τη στιγμή που ψαρεύτηκε;

Επιμύθιο (ή μήπως καλύτερα επιθύμιο;): πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η μόνη δύναμη που έχουμε ως πολίτες είναι η καταναλωτική μας δύναμη που είναι μια πανίσχυρη ψήφος για κάθε μέρα (κι όχι μόνο για μια φορά κάθε 4 χρόνια). Με την «ψήφο» αυτή μπορούμε να βελτιώσουμε το περιβάλλον; Ναι, καταναλώνοντας τρόφιμα που έχουν παραχθεί με οικολογικό τρόπο (π.χ. βιολογικά και όχι γενετικά μεταλλαγμένα ή κλωνοποιημένα), που έχουν μηδενική ή ελάχιστη συσκευασία, που δεν έχουν ταξιδέψει μεγάλες αποστάσεις για να φτάσουν στο πιάτο μας, που έχουν παραχθεί από παραγωγούς που προωθούν την βιοποικιλότητα. Ας κάνουμε την gourmet καταναλωτική συνείδηση τρόπο ζωής πέρα και πάνω από τις προσταγές του lifestyle. Ας προσπαθήσουμε να γίνουμε λίγο πιο Επίκουροι Γνώστες, connoisseurs ή με δυο λέξεις Homo Cognosciens .-

----------------------------------------

Y.Γ. ανοίξτε τώρα μια πορτοκαλάδα με ανθρακικό και διαβάστε κι αυτό...εδώ

Tuesday, 1 April 2008

Kαλό σου Ταξίδι Τζούλι μας. Με το καλό να ξανάβρεις την Μελίνα σου και τον Μάνο μας

Αντίο στον Έλληνα της καρδιάςΤραγικό επιμύθιο...

Μελίνα, τώρα που μας άφησε και ο Τζούλι σου, δεν ξέρω ποιος έχει δυνατά πειστική φωνή για να γυρίσουν τα Μάρμαρα...
εσείς ξέρετε ; ; ;

ISO14001 certificates under the accreditation of UKAS

Σε συνέχεια αυτής της ανάρτησης για την εταιρεία Europa,

έστειλα στον Διευθυντή του φορέα πιστοποίησης που έχει εκδώσει το πιστοποιητικό ISO14001
την επιστολή που βλέπετε εδώ.

Ο Διευθυντής της BVQI [κ. Τρίλιζας] μου απάντησε με το κάτωθι email

----- Original Message -----
From: @gr.bureauveritas.com
To: izabet@chem.uoa.gr
Sent: Tuesday, April 01, 2008 10:46 AM
Subject: Φαξ σας ημερομηνίας 31/03/2008

Αγαπητέ κε. Ζαμπετάκη,
Σχετικά με το φαξ σας στις 31/03/2008, σας πληροφορώ ότι το πιστοποιητικό της εν λόγω εταιρείας είναι εν ισχύ,
λόγω όμως των συμβατικών υποχρεώσεων μας για εμπιστευτικότητα,
εκτός των περιπτώσεων που απαιτείται από το Νόμο,
δεν μπορούμε να αποκαλύψουμε σε τρίτα μέρη χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του πελάτη μας οποιαδήποτε άλλη σχετική πληροφορία.
Με εκτίμηση,
Nikos Trilizas
Managing Director
Bureau Veritas Certification Hellas SA
tel. +302104063000
----------------------------

Τα συμπεράσματα δικά σας...

Πρωταπριλιά

ΣΚΑΪ - Η δύναμη της αλήθειας στην ενημέρωση


Πρώτη Απριλίου, μόλις 20 μέρες μακριά από την επέτειο (;) της Εθνοσωτηρίου (;;;) Επαναστάσεως...
σήμερα, δεν έχουμε Χούντα Συνταγματαρχών αλλά χούντα εταιρειών.
Τα καρτέλ μάς κυβερνούν!
ααα και 5 νταβατζήδες που λέει και ο "Πινόκιο" ...Jr

Tα 3 ΔΕΝ του ασφαλιστικού, η κατάργηση του ΑΣΕΠ μέσω της 'γαλάζιας' συνέντευξης και η ασύμμετρη απειλή των πυρκαγιών...είναι για μένα τα 3 μεγαλύτερα Ψέματα της ΝΔ...

Από την άλλη, το εθνικιστικό ΛΑΟΣ κραυγάζει κρατώντας ράσα και το ΚΚΕ έχει πάντα μπλοκαρισμένη τη φαιά του ουσία ...αν διαθέτει τοιούτα.

Το ΠΑΣΟΚ δεν ξέρει αν πρέπει να φωνάξει ή να ουρλιάξει και από την πολλή σκέψη παρακολουθεί τον Τσίπρα-χωρίς-ιδεολογική-τσίπα να κάνει παιχνίδι με ...ψέματα.

Παράλληλα, η εταιρεία που σκοτώνει τον Ασωπό έχει οικολογικές ευαισθησίες και κάνει ολοσέλιδες καταχωρήσεις σε εφημερίδες "καθώς-πρέπει" (sic) συγκροτημάτων που είναι υπέρ της οικολογίας.
Ένα από αυτά τα συγκροτήματα μάς λέει ότι 50.000 οικολογικές λάμπες = 25.000 στρέματα δάσους!

Καλύτερα χούντα τελικά?
Mήπως θα είχαμε λιγότερα ψέματα με τα τανκς... από την κατ'επίφαση ΔΗΜΟ-κρατία του σήμερα ;;;

ΥΓ. ο κομιστής του dvd είναι maxim Δημοσιογράφος ;;
YΓ2. Σκάι και Καθημερινή ...για ειλικρινή ενημέρωση και οικολογική ανάπλαση!
ΥΓ3. στα σοβαρά τώρα...εδώ οι καλές συμβουλές για διαπραγματεύσεις με Ψεύτες