Friday, 30 May 2008

Μήπως ο Πάπας είναι gourmet;
























[προδημοσίευση από το Gourmet της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας που θα κυκλοφορήσει μεθαύριο]
--------------------------------------------------


Όταν ξεκινούσα το διδακτορικό μου στη βιοσύνθεση του αρώματος της φράουλας με τον αείμνηστο Mark, πού να φανταζόμουν ότι θα ήμουν σήμερα εδώ να γράφω κατά της γενετικής μηχανικής για την παραγωγή τροφίμων… Εκείνες τις μέρες ξετυλιγόταν στην Αγγλία η ιστορία με τις τρελές αγελάδες. Δεκαπέντε χρόνια μετά τι έχουμε μάθει ως επιστημονική κοινότητα; Ως κοινωνία;

Έχουμε μάθει ότι τα Γενετικά Τροποποιημένα Φυτά (ΓΤΦ) καταστρέφουν σίγουρα την βιοποικιλότητα. ΄Εχουμε μάθει ότι αν πάμε να κάνουμε τις αγελάδες …κανιβάλους, τότε κάτι γίνεται και παράγονται πριόνες. Έχουμε μάθει ότι η κλωνοποίηση ζώων δεν δουλεύει. Απόδειξη ο πνευματικός πατέρας της Ντόλι (καθ. Ian Wilmut) που παράτησε την κλωνοποίηση για να ασχοληθεί με τα βλαστοκύτταρα.

Μάθαμε επίσης, στις αρχές του Μάρτη από το Βατικανό τις 7 σύγχρονες θανάσιμες αμαρτίες που περιλαμβάνουν την παραγωγή ΓΤΦ, την κλωνοποίηση ανθρώπων και τη μόλυνση του περιβάλλοντος. Με άλλα λόγια, μήπως ο Πάπας είναι gourmet;

Εξηγούμαι. Το να είσαι gourmet δεν είναι μόδα αλλά τρόπος σκέψης, ζωής και πράξης. Δεν είναι μόδα, ούτε θέμα στυλ κι ας κυκλοφορούν gourmet περιοδικά με καλοντυμένα μοντέλα στο εξώφυλλό τους! Για μένα gourmet σημαίνει μαγείρεμα στο σπίτι και όχι έτοιμα φαγητά (ready to eat), σημαίνει βιολογικά φρούτα και λαχανικά, σημαίνει πολλά.

Σε μια μελέτη του Πανεπιστημίου Washington το 2003, αναλύθηκαν σε ούρα παιδιών τα επίπεδα μεταβολιτών που προέρχονται από τη διάσπαση φυτοφαρμάκων. Συγκρίθηκαν δύο ομάδες παιδιών: μια που έτρωγε μόνο βιολογικά φρούτα και λαχανικά και μια που έτρωγε συμβατικά φρούτα και λαχανικά. Τα παιδιά της δεύτερης ομάδας είχαν 6 φορές περισσότερα υπολείμματα φυτοφαρμάκων στα ούρα τους!

Πριν λίγες εβδομάδες, είχαμε μια είδηση με τίτλο «Υπέρβαρα τα μισά Ελληνόπουλα», σχετικά με το κύπελλο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος «παιδικής παχυσαρκίας» που κέρδισε η Ελλάδα πανάξια! Ναι! Επιτέλους, μια σοβαρή διάκριση! Τα παιδιά ηλικίας 6-11 ετών είναι κατά 54% υπέρβαρα και παχύσαρκα! Δεν μου προκάλεσε καμιά έκπληξη αυτό το κύπελλο. Στην Ελλάδα, έχουμε ξεχάσει προ πολλού τι εστί Μεσογειακή Διατροφή. Έχουμε ξεχάσει τι είναι τα λαχανικά και τα φρούτα. Έχουμε ξεχάσει τι εστί σωματική άσκηση και πώς είναι να παίζουμε έξω από το σπίτι.

Βλέπω τα παιδιά στη γειτονιά μου… Ή μάλλον δεν τα βλέπω μιας και δεν βγαίνουν έξω για να παίξουν, να τρέξουν, να πέσουν, να μουτζουρωθούν, να εκτονωθούν. Στις μέρες μας, έχουμε pc, έχουμε ADSL, έχουμε playstation. Tι να την κάνουμε την αλάνα, τη μπάλα, το ποδήλατο;

Ως γονείς δεν έχουμε χρόνο να αφιερώσουμε στα παιδιά μας, δεν μιλάμε μαζί τους, δεν παίζουμε μαζί τους. Απλά, τους δίνουμε χαρτζιλίκι για να μας «αδειάσουν» τη γωνιά. Συνεπώς, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι το 77% των παιδιών δεν τρώει μαζί με τους γονείς του και άρα δεν ξέρουμε τι «junk food» τρώνε. Και άλλο ένα ανατριχιαστικό στοιχείο: από το 1984 έως το 2000, η κατανάλωση έτοιμου φαγητού στη χώρα μας αυξήθηκε κατά 956%...

Σε μια χώρα που τα φρούτα και λαχανικά εντός εποχής είναι άφθονα και νοστιμότατα, εμείς τρώμε τρόφιμα εκτός εποχής, γεμάτα με ορμόνες, φυτοφάρμακα και πρόσθετα. Πρέπει να καταλάβουμε ως γονείς, ως δάσκαλοι, ως επιστήμονες ή απλά ως απλοί καταναλωτές ότι αυτός ο τρόπος διατροφής δεν μας οδηγεί πουθενά. Χρειάζεται να διαβάσουμε άμεσα για τις σύγχρονες διατροφικές πυραμίδες και την ισορροπία τροφής και άσκησης. Να θυμηθούμε ότι σε αυτή τη χώρα γεννήθηκε η φράση «Μέτρον Άριστον». Και να ξεκινήσουμε να την κάνουμε πράξη ξεκινώντας από το πιο σημαντικό δωμάτιο του σπιτιού μας: την κουζίνα! Διότι είμαστε αυτό που τρώμε και αυτά που τρώμε σήμερα είναι φθηνά σκουπίδια με πολλές θερμίδες αλλά ανύπαρκτη διατροφική αξία.

Κι επειδή gourmet σημαίνει να είσαι γευσιγνώστης άρα να κυνηγάς το εντός εποχής τρόφιμο, αυτό που έχει μεγαλώσει με το δικό του ρυθμό στον αγρό, χωρίς φυτοφάρμακα, ορμόνες και άλλα επιταχυντικά. Διότι τα φυτά που μεγαλώνουν με αυτό τον τρόπο, έχουν το χρόνο να βιοσυνθέσουν χρωστικές και αρωματικές ενώσεις για να μας σκανδαλίζουν τη μύτη και να ερεθίζουν τον ουρανίσκο μας. Γι’αυτό…strawberry fields for ever in summer Scotland

3 comments:

foulakit said...

Χαίρομαι τον λόγο και την δομή των σκέψεων σας!Είναι χάρισμα ο τρόπος που βλέπω να επικοινωνείτε με το ευρύ κοινό..Είτε μέσω της τηλεόρασης, του ραδιοφώνου,των εντύπων.. Θεωρώ υποχρέωση μου να σας πω, πως μέσω του blog διαμορφώνω μια σφαιρική εικόνα οσον αφορά τον τομέα των τροφίμων κ να σας ευχαριστήσω για αυτό!!Η αμεσότητα και η ειλικρίνεια της ενημέρωσης που χαρακτηρίζουν ετούτο το blog είναι οι ισχυρότατοι λόγοι που είμαι κ θα εξακολουθώ να είμαι εδώ και μετά το πέρας της συνεργασίας μας!
Μέσω του blog σας, μαζεύω σιγά σιγά στο μυαλό μου τα κομματάκια του παζλ που λέγεται διατροφή!
Φοιτητρια τμήματος ΧΗΜΕΙΑΣ ΕΚΠΑ

Δημήτρης Αναγνωστόπουλος said...

Μόλις διάβασα το συγκεκριμένο blog θεώρησα ότι αν είχαν ~5% των νεοελλήνων την νοοτροπία σου, θα πηγαίναμε μπροστά!!! Μακάρι να μπορέσουμε να βοηθήσουμε και μεις κάποια στιγμή όπως κάνεις εσύ αυτή την εποχή.

Πρέπει να πάμε μπροστά (ποιοτικά) … Και το θέλουμε.

izabet@chem.uoa.gr said...

δημήτρη,
όχι το 5 αλλά το 0.5 % θα αρκούσε...