Saturday, 1 March 2008

Γάλα και κρέας από κλώνους ;










----------------------------------------------------------------

Από το Gourmet της "Ε" [Μάρτιος 2008]
----------------------------------------------------------------------------
H είδηση από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (Εuropean Food Safety Authority ή EFSA) μας ήρθε στα μέσα του Γενάρη: η Αρχή προτείνει ότι τα τρόφιμα (δηλ. κρέας και γάλα) που προέρχονται από κλωνοποιημένα ζώα είναι «πιθανώς ασφαλή» και άρα δεν έχει …αντιρρήσεις να τα καταναλώνουμε. Το πρόβλημα όμως είναι τούτο: για ποιο λόγο να την πιστέψουμε;
Πριν απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα, ας δούμε τη διεθνή πρακτική σε θέματα ασφαλείας τροφίμων. Στο Ην. Βασίλειο και γενικότερα στην ΕΕ, τα τρόφιμα που περιέχουν ουσίες που δεν γνωρίζουμε αν είναι 100% ασφαλείς μπορεί να είναι: α) μη ασφαλή μέχρι να αποδειχθούν ασφαλή ή β) ασφαλή μέχρι να αποδειχθούν ανασφαλή. Φαίνεται ένα παιχνίδι με τις λέξεις αλλά πίσω από αυτές τις λέξεις κρύβονται πολλά επιστημονικά και εμπορικά μυστικά. Για να αποδειχθεί ένα τρόφιμο ασφαλές για ανθρώπινη κατανάλωση, θα πρέπει αυτό το τρόφιμο να εξετασθεί αν προκαλεί ασθένεια στον άνθρωπο. Αν δεν υπάρχουν τέτοια υποστηρικτικά στοιχεία, μέχρι και τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, το τρόφιμο ήταν μη ασφαλές για ανθρώπινη κατανάλωση. Από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, η ΕΕ –κάτω από τις πιέσεις από την άλλη μεριά του Ατλαντικού; - άρχισε να αναθεωρεί αυτή την πρακτική της. Έτσι, σήμερα για τα τρόφιμα που προέρχονται από Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς (ΓΤΟ) δεν έχουμε απτές αποδείξεις ότι δεν προκαλούν ασθένεια στον άνθρωπο. Ξέρουμε όμως ότι προκαλούν κάποιες «δυσλειτουργίες» σε άλλα ζώα – π.χ. ποντίκια. Επειδή όμως δεν έχουμε αποτελέσματα από μελέτες σε ανθρώπους, τα τρόφιμα από ΓΤΟ θεωρούνται ασφαλή. Κάτι τέτοιο πάει να γίνει τώρα και με τρόφιμα που προέρχονται από κλωνοποιημένα ζώα – π.χ. αγελάδες και χοίρους.
Ως καταναλωτές, ποιον να πιστέψουμε; Τους μεν που υποστηρίζουν ότι τα αυτά τα τρόφιμα δεν θα διαφέρουν σε τίποτα από το κανονικό γάλα και κρέας (π.χ. ο κ. καθηγητής Βιοχημείας Αθ. Παπαβασιλείου) που υποστηρίζουν ότι δεν θα υπάρχει κανένας αντίκτυπος στην ανθρώπινη υγεία –αν και δεν έχουν γίνει μελέτες; Ή τους δε που είναι πιο επιφυλακτικοί (π.χ. ο κ. καθηγητής γενετικής Σ. Αλαχιώτης) που υποστηρίζει ότι η κλωνοποίηση ενέχει τεράστιο ρίσκο λέγοντας ότι επιλέγοντας ένα υγιές και δυνατό ζώο, δεν συνεπάγεται ότι ο κλώνος του αποκτά τα αντίστοιχα χαρακτηριστικά αφού οι περισσότεροι κλώνοι συντηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα με φάρμακα ;
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, πρέπει να γίνουν ενδελεχείς μελέτες στα εξής:
1. ποιες είναι οι επιπτώσεις αυτών των ζώων τόσο στον άνθρωπο όσο και στο περιβάλλον; Για χρόνια νομίζαμε ότι οι ΓΤΟ είναι φιλικοί προς το περιβάλλον αλλά μόνο φιλικοί δεν είναι αφού μειώνουν δραστικά τη βιοποικιλότητά του.
2. τα κλωνοποιημένα ζώα ζουν λιγότερο όπως μας έδειξε το πρώτο κλωνοποιημένο πρόβατο, η Ντόλι; Αν ναι, τότε εγείρονται πολλά ερωτηματικά τόσο για την ασφάλεια των παραγόμενων τροφίμων όσο και για τις ορθές πρακτικές εκτροφής αυτών των ζώων.
3. τα κλωνοποιημένα ζώα είναι πιο επιρρεπή σε ασθένειες και άρα πιο πολύ φαρμακο-εξαρτώμενα; Αν ναι, φανταστείτε πόσο πιο πολλά αντιβιοτικά θα έχει το κλωνοποιημένο γάλα.
Αν δεν απαντηθούν αυτά τα ερωτήματα, δεν μπορούμε να σκεφτούμε καν ότι τα τρόφιμα αυτά είναι «πιθανώς ασφαλή». Άρα η EFSA γιατί το διατυπώνει ευθαρσώς ; Υπάρχει όμως και άλλο ένα «φάουλ» από την πλευρά της EFSA που υποστηρίζει ότι αυτά τα τρόφιμα δεν πρέπει να έχουν ειδική επισήμανση ως προς την πηγή τους. Με άλλα λόγια, αν οριστικοποιηθεί η πρόταση της EFSA, σε λίγα χρόνια δεν θα ξέρουμε ποιο γάλα στο σούπερ μάρκετ θα είναι από κανονική αγελάδα και ποιο από κλωνοποιημένη. Ένα τέτοιο σενάριο που στερεί από όλους μας το δικαίωμα επιλογής είναι τουλάχιστον αυταρχικό. Η ελεγκτική αρχή της Ελλάδας –ΕΦΕΤ- τι πολιτική θα ακολουθήσει; Θα σταθεί υπέρ των καταναλωτών και των «παραδοσιακών» παραγωγών ή θα υπακούσει στα «κλωνοποιημένα» κελεύσματα της EFSA;
Μέχρι να απαντηθούν τα παραπάνω ερωτήματα, η μόνη «διέξοδος ασφαλείας» (ή μήπως «τρόπος αντίστασης»;) που έχουμε ως καταναλωτές είναι να μποϋκοτάρουμε εμπορικά αυτά τα τρόφιμα. Έτσι θα αποθαρρύνουμε τις εταιρείες να παράγουν τέτοια τρόφιμα. Η παρελθούσα πρακτική με την άρνηση των καταναλωτών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο να αγοράσουν τρόφιμα από ΓΤΟ έχει αποδώσει. Η ΕΕ παραμένει σήμερα μια αγορά χωρίς μεταλλαγμένα τρόφιμα χάρη στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ, κυρίως τις WWF και Greenpeace).
Ίσως αυτή η εμπορική συμπεριφορά από μέρους μας είναι ο μόνος τρόπος πειθούς που έχουμε ως καταναλωτές, ως ο τελευταίος κρίκος της εμπορικής αλυσίδας. Αρκεί να πιστέψουμε ως καταναλωτές (ή εν δυνάμει καταναλωτικό κίνημα) ότι ναι μεν είμαστε ο τελευταίος κρίκος αλλά και ο πιο μαζικός άρα και ο πιο δυνατός._

--------------------------------------------
Y.Γ. Πριν ψηφίσετε στο γκάλοπ περί κλωνοποιημένων τροφίμων στην κορυφή του ιστολογίου, δείτε κι αυτό



13 comments:

Ε 28.1.2008 said...

ΓΕΥΣΗ... από Βρυξέλλες

...κι ο ήλιος τα μοσχάρια

Του Π.ΠΑΝΤΕΛΗ

ΣΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ '90 εμφανίστηκε νέα τροφή για τα μοσχάρια. Τα κρεατάλευρα. Από τα πτώματα ζώων. Τα μοσχάρια μεγάλωναν γρήγορα, η τιμή του βοδινού είχε μειωθεί κι είχε υποστηριχθεί ότι θα μπορούσαν να τρώνε κάθε μέρα κρέας οι φτωχοί. Αλλά ενώ τα μοσχάρια μεγάλωναν γρήγορα οι αγελάδες αρρώστησαν από τη σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια και... τρελάθηκαν! Χάλασε ο κόσμος. Η Κομισιόν κατηγορήθηκε, ότι δέχτηκε τα κρεατάλευρα. Είδε κι έπαθε να βρει άκρη...

ΜΕΤΑ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ τα αμερικανικά μεταλλαγμένα αγροτικά προϊόντα με το επιχείρημα ότι θα σώσουν τον κόσμο από την πείνα. Η Ευρώπη, όμως, διστάζει να τα δεχτεί γιατί δεν έχουν, ακόμη, διαπιστωθεί οι συνέπειές τους κι έχει έρθει σ' αντίθεση με τις ΗΠΑ. Αλλά πριν καταλήξουν σε κάποια συμφωνία, εμφανίστηκαν οι κλωνοποιημένες μπριζόλες. Και για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους: οι κλώνοι -και οι μπριζόλες από κλώνους- δεν έχουν σχέση με τα μεταλλαγμένα.

Η ΝΤΟΛΙ, ο πρώτος κλώνος αρνιού, ήταν μια αναπαραγωγή, κατ' εικόνα κι ομοίωση της «μαμάς», χωρίς σεξουαλική επαφή. Αλλά δεν ήταν γενετικά τροποποιημένος οργανισμός. Ακόμη πρέπει να σημειωθεί ότι η παραγωγή του κλώνου δεν είναι εύκολη και φθηνή υπόθεση για να διεκδικήσει με τη σειρά της τη σωτηρία του κόσμου από την πείνα. Εν τούτοις, η αμερικανική επιτροπή για τα τρόφιμα (FDA) έσπευσε να ανάψει το πράσινο φως στην κατανάλωση της κλωνοποιημένης μπριζόλας.

ΚΙ ΕΧΕΙ ΤΕΘΕΙ θέμα για την Ευρώπη. Τα κλωνοποιημένα προϊόντα -κρέας και γαλακτερά- θα μπορούσαν να εισαχθούν ή να παραχθούν και στην Ευρώπη; Η κοινοτική επιτροπή για τα τρόφιμα (EFSA) υποστήριξε ότι συμφωνεί με τα κοινά επιστημονικά δεδομένα της αμερικανικής επιτροπής. Υποστήριξε, όμως, αρνητική θέση η κοινοτική επιτροπή βιοηθικής. Και η Κομισιόν αναγκάστηκε ν' αναβάλει τη θετική γνωμοδότηση της επιτροπής τροφίμων για τα κλωνοποιημένα προϊόντα.

ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ για να φτάσουν στα σουπερμάρκετ τα κλωνοποιημένα θα χρειαστούν, λένε, αρκετά χρόνια - τουλάχιστον πέντε. Οι Αμερικανοί, όμως, φαίνεται βιάζονται. Κι έχουν πολλές διαφορές για τα μεταλλαγμένα με τους Ευρωπαίους στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Η Κομισιόν θα ήθελε ν' αποφύγει νέες προστριβές και θα προτιμούσε, ίσως, να υποστηρίξει ότι τα κλωνοποιημένα προϊόντα είναι θρεπτικά και υψηλής ποιότητας. Αλλά οι Ευρωπαίοι καταναλωτές φοβούνται...

ΤΑΪΣΑΜΕ, λένε, τα μοσχάρια με τις σάρκες από τα πτώματα των μανάδων τους και οι αγελάδες τρελάθηκαν. Τι θα γίνει με τα κλωνοποιημένα; Το Test-Achats, το έντυπο των οργανωμένων Βέλγων καταναλωτών, φωνάζει: «Φτάνει πια να παίζουμε τον μαθητευόμενο μάγο»...


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 28/01/2008

Σοφία Πάνου said...

Ωραία λογική αυτή " είναι ασφαλή " επειδή δεν τόχουμε ελέγξει...
Τα τρόφιμα είναι πολύ μεγάλη μπίζνα, αν δει κάποιος ποιοί επιμένουν και πως έχουν οργανώσει την παραγωγή τους παγκόσμια θα καταλήξει - βάσει του νόμου του κέρδους - στην οικονομία κλίμακας που επιδιώκουν.
Ξεκινώντας από τους ωφελημένους - αυτά για την πείνα στον τρίτο κόσμο είναι τρίχες κατσαρές - κι εξετάζοντας από που προμηθεύονται πρώτες ύλες π.χ., γιατί τις προνηθεύονται από κει, πως τις προμηθεύονται, - γιατί μπορεί να ελέγχουν ένα δίκτυο μεταφορών, μην ξοδευτούν ν' ανοίξουν κι άλλο - και ούτω καθ΄εξής για κάθε φάση του παραγωγικού κύκλου ( η μέθοδος αυτή είναι δική μου, τρία χρόνια έφαγα για να συνθέσω στοιχεία μ' αυτόν τον τρόπο :) φτάνεις σε ασφαλή συμπεράσματα περί του τι μας λένε. Ξεκινάς πάντα από τον ωφελημένο, τον οποίο βεβαίως πρέπει πρώτα να εντοπίσεις.
Έχω πάρει λίγα βιβλία για τα τρόφιμα, εννοείται ότι θα πάρω και το δικό σου κάποια στιγμή, γιατί με το κριτήριο της γεύσης μπορώ να καταλάβω ότι τρώμε ακόμα σαν άνθρωποι. Το μοσχαρίσιο κρέας στο σούπερ μάρκετ εδώ, στον ΑΒ, έχει τόσο λίπος που νομίζεις ότι πιάνεις γουρούνι... Αλλά στο χασάπη βρίσκω κρέας της προκοπής. Αν η αγορά είχε αλωθεί από τις πολυθνικές, θα το καταλαβαίναμε στη γεύση. Στο Βασιλόπουλο πάντως, που τον αγόρασε ένας ξένος, το καλοκαίρι φέρνει ντομάτες Βελγίου και τις πληρώνω παραπάνω στον μανάβη. Φέτος θα φυτέψω δικές μου. :)

Σοφία Πάνου said...

Στην Ευρώπη που τα τρώνε άγευστα δεν ξέρουμε τι θ' αποφασίσουν. Πάντως, είναι υπέρ της ασφάλειας απ'ότι ξέρω. Αλλά θέλουνε διάβασμα όλ' αυτά τα πράγματα :)

ThTs said...

Κατ’ αρχήν σας καλώ να συνειδητοποιήσετε το εξής: Κλωνοποιημένα τρόφιμα τρώτε από τότε που γεννηθήκατε, θα τρώτε μέχρι να πεθάνετε και αν σπεύδετε να διαρρήξετε τα ιμάτια σας σκεφτείτε αν η Μέρλιν πορτοκαλιά ή η Golden Delicious μηλιά ή ακόμα και αν αυτή η ταπεινή φυρικιά είναι δέντρα που έχουν πολλαπλασιαστεί από εγγενή αναπαραγωγή (δηλ. μελισσούλες – αέρας – γύρη) ή από κάποιο μόσχευμα…

Τα πλεονεκτήματα του μοσχεύματος σαφή. Έχω ένα άτομο με πολύ καλά χαρακτηριστικά και το αναπαράγω με μοσχεύματα προκειμένου να μην τα χάσω (τα πλεονεκτήματα). Γιατί αν καταφύγω στη κλασσική γονιμοποίηση θα πάρω ανομοιογενείς πληθυσμούς οι οποίοι όχι μόνο δεν θα έχουν τη γλυκιά σάρκα του Μέρλιν αλλά ούτε καν θα ανθίζουν – ωριμάζουν ταυτόχρονα με αποτέλεσμα να μην μπορώ να ψεκάσω, να συλλέξω κ.λπ.

Τα μειονεκτήματα επίσης γνωστά. Καταλήγουμε να έχουμε σε κάθε καλλιεργήσιμο φυτό πέντε δέκα διαφορετικούς κλώνους χάνοντας στην ουσία όλον τον άγριο πληθυσμό. Και η στεναχώρια για το χάσιμο δεν είναι συναισθηματική. Είναι γονιδιακή. Χάνοντας τον άγριο πληθυσμό χάνεις και τα γονίδια τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν π.χ. σε ανθεκτικότερα φυτά.

Πάντως μέχρι τώρα η χρήση αυτών των (κλωνοποιημένων στην ουσία) φυτών δείχνει ότι δεν υπάρχει άμεση (ορατή επίπτωση) στην υγεία του ανθρώπου.

Και ας έρθουμε στις πονηρές σκέψεις της κλωνοποίησης στα ζώα. Προφανώς τα ζώα που θα επιλεγούν για κλωνοποίηση θα είναι κάποια των οποίων τα χαρακτηριστικά θα είναι πολύ καλά ως προς την παραγωγική τους κατεύθυνση. Αν θα θέλαμε να δώσουμε ένα παράδειγμα αγελαδοτροφίας θα θέλαμε να κλωνοποιήσουμε την αγελάδα που παράγει 20 τόνους γάλα ανά γαλακτική περίοδο ή το βοοειδές που γίνεται 1200 κιλά μέσα σε λίγους μήνες.

Πέρα από τα προβλήματα του περιορισμού της βιοποικιλότητας (η οποία είναι ήδη σημαντικά περιορισμένη διότι η τάση εδώ και πάρα πάρα πολλά χρόνια είναι η εκτροφή φυλών ζώων και όχι τυχαίων ζώων) το ζώο που παράγει 20 τόνους γάλα και επιλέγεται για κλωνοποίηση, δεν έχει ελεγθεί (σε βάθος χρόνου) ότι κουβαλάει μαζί του και κάποιον παράγοντα που καθιστά αυτό το γάλα λιγότερο θρεπτικό ή και εν δυνάμει επικίνδυνο (αν π.χ. το ζώο αυτό στο γάλα εκκρίνει και κάποια ουσία μη επιθυμητή σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ ότι το υπόλοιπο κοπάδι).

Κάτι άλλο που επίσης δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται ο κόσμος είναι ότι ο μοναδικός ίσως τρόπος για να αναπαράγεις ένα γενετικά τροποποιημένο ζώο είναι η κλωνοποίηση. Διότι σε ένα σύστημα συζεύξεων (κλασσική αναπαραγωγή) το γενετικά τροποποιημένο γονίδιο δεν θα περνά σε όλους του απογόνους με αποτέλεσμα να ανεβάζει απαγορευτικά το κόστος. Άρα το να επιτρέψεις την κλωνοποίηση στα ζώα είναι το πρώτο (και απολύτως απαραίτητο) βήμα προκειμένου να βρουν εμπορική εφαρμογή σε μεγάλη κλίμακα τα γενετικά τροποποιημένα ζώα και επομένως το απαραίτητο βήμα για να κατευθυνθούν κονδύλια προς αυτά. Και όταν οι εταιρείες έχουν επενδύσει, η εισαγωγή στην αγορά είναι θέμα (λίγου) χρόνου.

Τέλος σημαντικότατο είναι το γεγονός ότι τα κλωνοποιημένα ζώα (ομοίως και τα γενετικά τροποποιημένα κλωνοποιημένα ζώα - διότι αυτό επιδιώκουν οι εταιρίες) θα είναι πνευματικές ιδιοκτησίες εταιριών και άρα οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να πληρώνουν αδρά σε αυτές προκειμένου να τα αποκτήσουν. Και αν κανείς σκεφτεί την εμπειρία των γενετικά τροποποιημένων σπόρων οι οποίοι δεν μπορούν να αναπαραχθούν γιατί είναι γενετικά κλειδωμένοι με αποτέλεσμα οι αγρότες να καταφεύγουν κάθε φορά σε αγορά τους από τις εταιρίες τίποτα δεν εξασφαλίζει ότι τα κλωνοποιημένα - γενετικά τροποποιημένα ζώα δεν θα έχουν τα ίδια «κλειδώματα». Άρα η ιστορία (όπως όλοι ψυχανεμίζονται) είναι απλά και μόνο για τα κέρδη των εταιριών χωρίς να εξασφαλίζεται το ποιοτικό τρόφιμο.

Αυτά και συγνώμη για την πολυλογία τέτοια ηλιόλουστη ημέρα…

izabet@chem.uoa.gr said...

@ThTs
Σε ευχαριστώ για την πολυλογία!
την επιστημονική μου απάντηση στα λόγια-λέξεις σου θα την γράψω σε λίγες ώρες μιας και λόγω ηλιόλουστης μέρας...έχει πολύ αντηλιά εδώ στα εξοχάς και η οθόνη του λαπτοπ δεν είναι [ακόμη!] αντι-ηλιακός ...κλώνος :-)))

izabet@chem.uoa.gr said...

@ThTs

ιδού και η επιστημονική μου απάντηση, as promised...

φίλε, σε εγκαλώ να ...ξαναδιαβάσεις την πρώτη παράγραφό του σχολίου σου.
Καταλαβαίνεις τώρα ότι έχεις κάνει μέγα λάθος καλώντας το μόσχευμα ...ισοδύναμο της κλωνοποίησης!

Επιστημονικό ερώτημα: με το μόσχευμα έχουμε 100% μεταφορά του DNA των 2 γονιών όπως έχουμε στην κλωνοποίηση?

ή απλά την κληρονόμηση ενός ιδιαίτερου χαρακτηριστικού???

Επίσης, διαφωνώ ριζικά μαζί σου με την χρήση της έννοιας κλώνου στα φυτά!
Δεν έχουμε κλώνους, όπως λάθος λες, αλλά είδη και ποικιλίες!

Ας μην παίζουμε με τις λέξεις όμως αλλά με την ουσία!

Προχθές, μας είπες αρχικά ότι το CO2 δεν είναι ρύπος και μετά δήλωσες ότι δεν σε ενδιαφέρει αν είναι ρύπος ή όχι...
Σήμερα, είσαι κατά της κλωνοποίησης [ορθώς] αλλά μπερδεύεις [εκούσια ίσως!] τις μεταλλάξεις με τον κλωνισμό...

κλωνίστηκα τώρα...
πάω να φτιάξω ένα τσαγάκι

george said...

Εξαιρετικα ενδιαφερον το μπλογκ σου συντροφε Ιωάννη, φοβαμαι οτι ο ηλιος θα μας τρελλανει με αυτα που κανουμε στο κλιμα αλλα με την τρελλα που κουβαλαμε δεν μπορει, κατι θα αλλαξουμε!

ThTs said...

Χωρίς να διεκδικώ δάφνες επιστημοσύνης απαντώ:
Το μόσχευμα είναι ένα κομμάτι φυτού (συνήθως ένας βλαστός που φυτεύεται στο χώμα εμβαπτισμένος σε ορμόνη ριζοβολίας ή κάποιος οφθαλμός που εμβολιάζεται πάνω σε κάποιο υποκείμενο ή (πρακτική της τελευταίας εικοσαετίας περίπου) κάποια κύτταρα ενός φυτού τα οποία πολλαπλασιάζονται σε θρεπτικό υλικό και εξελίσσονται σε φυτάριο προς μεταφύτευση.

Από τη φύση του λοιπόν το μόσχευμα οδηγεί στη διαιώνιση ενός σταθερού γονιόματος το οποίο ανήκει σε ένα φυτό που κάποτε κάποιος θεώρησε ότι είχε κάποιες εμπορικές ιδιότητες καλύτερες από κάποιες άλλες.

Διάκριση σε κάποιες ορολογίες:
Είδος: Μηλιά
Ποικιλία: π.χ Golden Delicious. Αντί του όρου «ποικιλία» θα μπορούσε κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί ο όρος «κλώνος» από τη στιγμή που τα άτομα της ίδια «ποικιλίας» δεν διαφέρουν σε τίποτα γενετικά το ένα από το άλλο καθώς προορίζονται από μόσχευμα το οποίο ανήκει σε ένα και μοναδικό αρχικό φυτό. Επικράτησε ο όρος «ποικιλία» προφανώς διότι την εποχή που υιοθετήθηκε σαν όρος ήταν πιο εύπεπτη λέξη από τη λέξη κλώνος. Πολλαπλασιάζεται με αγενή πολλαπλασιασμό (μόσχευμα)

Οπότε στο ερώτημα που θέτεις αν με το μόσχευμα έχουμε 100% μεταφορά του DNA των δύο γονιών όπως έχουμε στη κλωνοποίηση, σου απαντώ ότι με τον πολλαπλασιασμό που γίνεται με τη βοήθεια μοσχεύματος αφενός δεν έχουμε γονείς (στα φυτά, σε αντίθεση με τα ζώα όπου ακόμα χρειάζεται κάποιο ζώο να κυοφορήσει το κλωνοποιημένο DNA κάποιου άλλου ζώου, το μόσχευμα δεν χρειάζεται γονέα…) και αφετέρου, ναι, το DNA το φυτού που έχει προέρθει από το μόσχευμα είναι 100% το ίδιο με DNA εκείνου από το οποίο έχουμε πάρει το μόσχευμα.

Όλα τα παραπάνω έχουν να κάνουν με το ότι καλό είναι να έχουμε ευρύτητα πνεύματος. Ο κλώνος δεν είναι κάτι απαραίτητα κακό (όσον αφορά τη διατροφή) αλλά ούτε και κάτι απαραίτητα καλό. Αν κράζεις την ΕΕ για το γεγονός ότι τα χαρακτηρίζει (χωρίς επιστημονική έρευνα) ως «πιθανώς ασφαλή» είσαι το ίδιο αυθαίρετος όταν τα χαρακτηρίζεις ως «σίγουρα ανασφαλή». Το ότι δεν έχει αποδειχτεί ότι τα κλωνοποιημένα ζώα είναι ασφαλή δεν συνεπάγεται ότι έχει αποδειχτεί ότι αυτά είναι επικίνδυνα. Συνεπάγεται ότι θα πρέπει να γίνουν ειλικρινείς έρευνες μέχρι να αποδειχτεί τι είναι και μέχρι τότε θα πρέπει να κρατηθούν μακριά από το πιάτο μας. Και επίσης συνεπάγεται ότι η χρήση τους είναι κάτι που θα βολέψει κυρίως τις εταιρίες, ακόμα και αν η χρήση του αποδειχθεί μη επιβλαβής (για τους λόγους που αναλύω στο προηγούμενο σχόλιό μου). Δεν νομίζω ότι θα μπορούσα να γράψω τα πράγματα πιο ξεκάθαρα ούτε σε εκείνο το σχόλιο αλλά ούτε και στο σχόλιο για το CO2. Και δεν καταλαβαίνω που μπερδεύεσαι όταν με διαβάζεις.

Τέλος επέτρεψε μου ένα (ειλικρινά) φιλικό σχόλιο. Θα ήθελα να προφυλάσσεσαι λίγο περισσότερο όταν προσπαθείς να δώσεις επιστημονικές απαντήσεις σε πεδία όπως η γενετική (και μάλιστα γενετική πρώτου έτους σχολών βιολογικής κατεύθυνσης) ή η βοτανική όταν αυτά ξεκάθαρα βρίσκονται εκτός του γνωστικού σου αντικειμένου που, αν δεν κάνω, λάθος είναι η χημεία τροφίμων. Επειδή αρθρογραφείς συχνά (και καλά) μην αποκτήσεις την παντογνωστίτιδα που είναι γνωστή δημοσιογραφική ασθένεια. Είσαι επιστήμονας και όχι δημοσιογράφος. Πες τη προσωπική σου γνώμη σε όσα θέματα θες αλλά την επιστημονική σου διαφύλαξε τη ως κόρη οφθαλμού για το γνωστικό σου αντικείμενο.

Αυτά και συγνώμη για τη δεύτερη αλλά τελευταία φλυαρία εδώ μέσα.

izabet@chem.uoa.gr said...

@ThTs

μόσχευμα - κλωνοποίηση - υβρίδια - ύβρις... [δηλ. βρισιές]

δεν είναι εντυπωσιακό που από την λέξη "ύβρις" ...προέρχονται όλα αυτά που αναφέρουμε και διαφωνούμε!

άρα ...εξ’ορισμού αν πάμε με τη βιοηθική και μόνο... πρέπει να καταδικάσουμε όλους τους κλώνους [φυτά, ζώα κλπ]

[Ναι, έχεις δίκιο για τα περί μοσχεύματος, έκανα λάθος!]

Αλλά από την άλλη πλευρά, δεν θέλω ούτε μπορώ ως επιστήμονας να καταδικάσω κάτι χωρίς να υπάρχουν απτές αποδείξεις = επιστημονικά αποτελέσματα!

Από το 1993 που ξεκίνησα το διδακτορικό μου στη βιοτεχνολογία φυτών [και ...τροφίμων], μέχρι σήμερα με όσα έχω δει και διαβάσει μπορεί να μην είμαι ούτε γεωπόνος ούτε γενετιστής [και ούτε θέλω να γίνω!] αλλά προτιμώ να βλέπω τα πράγματα με τις λίγες γνώσεις της χημείας και της βιοτεχνολογίας που έχω και με μια ολιστική αντίληψη!
Διότι, αν δεν τα βλέπουμε ολιστικά, τότε θα καταλήξουμε να είμαστε EFSA που λέει ότι τα τρόφιμα από κλωνοποιημένα ζώα είναι ΟΚ χωρίς να έχουν αξιόπιστες μελέτες-αποδείξεις!!!

Για τα φυτά, [προς διευκόλυνση της συζήτησης] ας πούμε ότι τρώμε κλώνους λοιπόν [κι όχι ποικιλίες]. Αλλά... υπάρχει μια μεγάλη διαφορά. Αυτοί οι κλώνοι μέχρι πρόσφατα γίνονταν χάρη στη φυσική επιλογή ...όχι με σύρριγγες και τρυβλία Petri σε ένα εργαστήριο με μοναδικό σκοπό το κέρδος!


Ιδού η ύβρις...

[περισσότερα για αυτό το θέμα σε 1-2 μέρες σε μια νέα ανάρτηση του blog για GMOs...]



Υ.Γ.
δεν νομίζω ότι είμαι αυθαίρετος σε καμία μου λέξη!
αυθαίρετος είναι αυτός που δεν έχει ...άδεια!

izabet@chem.uoa.gr said...

δείτε και αυτό

http://www.tanea.gr//Article.aspx?d=20080303&nid=7690210&sn=&spid=876

Απέσυραν φάρμακο - φονιά

Χορηγούνταν σε ασθενείς με μπαϊπάς και προκαλούσε θανάτους ή νεφρική ανεπάρκεια
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Χάρης Καρανίκας chkaranikas@dolnet.gr

[πόσο ασφαλείς μπορούμε να αισθανόμαστε;;;]

[και μετά μου λέτε να μην "την λέω" σε EFSΑ και ΕΦΕΤ...]

Anonymous said...

ΠΟΛΥ ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗΣ ΠΟΥ ΔΙΕΞΑΓΕΤΕ..!!! ΕΥΧΟΜΑΙ,ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ ΤΙΜΕΣ ΠΟΥ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ ΤΩΝ ΚΛΩΝΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ,ΤΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΟ ΚΟΙΝΟ ΝΑ ΜΗΝ ΔΕΙΞΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΥΓΕΙΑΣ..

izabet@chem.uoa.gr said...

The clones are coming - to a supermarket near you

This week the first cattle born to a cloned cow in Britain will be sold. Opponents say this is a leap into the unknown but scientists claim it holds the key to solving food shortages

http://www.guardian.co.uk/science/2008/mar/02/foodtech.food?gusrc=rss&feed=environment

φοβερή χρονική σύμπτωση!
Κυριακή 2.3.2008, την ίδια μέρα με το κείμενο στο Gourmet, o Observer έχει την παραπάνω ιστορία ..."φρίκης"...

Αλέξανδρος Ζήβας said...

Αποκωδικοποίηση.....: θρησκειών, μυθολογιών, ψυχής, σιωπής,....
Σχηματοποίηση λόγου, θεογονία, κοσμογονία,....
URL : www.siopi.gr
Γεια.....