Sunday, 30 September 2007

Ν.Δ. και Όραμα Πόλης

Το σημερινό σημείωμά μας θα μπορούσε να έχει τίτλο ΠαΣοΚ: εκτός από το σοκ τι άλλο έχει μείνει;

Το ΠαΣοΚ ως Δημοκρατική Αλλαγή (Δ.Α.) στη Νέα Φιλαδέλφεια έχασε τις δύο τελευταίες δημοτικές εκλογές (2002 και 2006) όπως και ο Γιώργος Παπανδρέου (Jr) έχασε δύο φορές σε βουλευτικές εκλογές (2004 και 2007).
Το άλλο αξιοσημείωτο με τα ποσοστά της Δ.Α. και του ΠαΣοΚ στις πιο πρόσφατες εκλογές στην πόλη μας (δημοτικές και βουλευτικές, αντίστοιχα) είναι το εξής: το 38% περίπου που πήρε η Δ.Α. το 2006 έγινε 35% στις 16.9.2007. Με άλλα λόγια, ότι και να γίνει το ποσοστό της Δ.Α. δεν πρόκειται να πέσει κάτω από τα ποσοστά του ΠαΣοΚ, αυτό και μόνο λέει πολλά... Τόσο για την τοπική οργάνωση (ποια οργάνωση;) του ΠαΣοΚ όσο και για τον κόσμο που εμπιστεύεται την Δ.Α. στη Νέα Φιλαδέλφεια.
Ας ασχοληθούμε τώρα με τους ιδεολογικούς μας αντιπάλους. Το πανέμορφο κοινό στοιχείο μεταξύ Οράματος Πόλης και Ν.Δ. είναι το εξής: τόσο ο κ. Κόντος όσο και ο κ. Καραμανλής εκλέχθηκαν (2006 και 2007, αντίστοιχα) με ανύπαρκτο πρόγραμμα. Ο μεν κ. Κόντος έφτιαξε περίγραμμα αρχών (πόσες σελίδες είναι άραγε; Προσωπικά, δεν το έχω δει ...ακόμη!) ενώ ο κ. Καραμανλής δεν μπήκε καν στον κόπο να μας πει για το πρόγραμμα της Ν.Δ., από χείλια υπουργών ακούστηκε το αμίμητο ότι ισχύει το πρόγραμμα του 2004. Μάλιστα, προεκλογικά, η κ. Γιαννάκου (η πρώην Υπουργός Παιδείας, που επί των ημερών της πραγματικά διαλύθηκαν σχολεία και Πανεπιστήμια) δήλωσε ότι ισχύει το πρόγραμμα οκταετίας του 2004 από το οποίο έχουν υλοποιηθεί τα 3/5... Ήμαρτον!
Ένα άλλο κοινό στοιχείο Ν.Δ. και Οράματος είναι το εξής: είναι προσωπαγή κομματικά μορφώματα χωρίς ξεκάθαρη θέση και ιδεολογία. Δεν έχουν αρχές αλλά θα έχουν σίγουρο πολιτικό τέλος! Βασίζονται στην προσωπικότητα των ηγετών τους οι οποίοι οφείλουν πολλά και οι δυο τους στο επώνυμό τους και όχι στην αξία του βιογραφικού τους. Ο μεν κ. Καραμανλής εκλέχθηκε Πρωθυπουργός έχοντας (;;) αξιόπιστη εργασιακή εμπειρία σε θέματα management ενώ ο κ. Κόντος με τα δικιά του λόγια περηφανεύεται ότι δεν έχει πτυχίο...[Πραγματικά, εύχομαι να κάνω λάθος. Κάνω όμως; ΟΕΟ]
Οι δύο εν λόγω ηγέτες έχουν και ένα άλλο κοινό. Κρίνοντας από την καθημερινή τους πρακτική, δεν τους πολυαρέσει να έρχονται σε επαφή με τον κόσμο. Άραγε φοβούνται να μιλήσουν με τον κόσμο (ειδικά σε μέρες κρίσης); Τι να φοβούνται όμως άραγε; Ο κ. Κόντος μάλιστα πήρε κάπου 60% πριν από λίγους μήνες αλλά δεν τον έχω δει να κάνει καμία βόλτα στις γειτονιές μας. Γιατί άραγε;
Στο διά ταύτα ας μιλήσουμε ξεκάθαρα. Όχι σαν τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα της Ν.Δ. και του Οράματος...Ας μιλήσουμε για τα προβλήματα της πόλης μας. Για την καθαριότητα, τις παιδικές χαρές (βλ. παιδικές θλίψεις), το ΄Αλσος που έχει αφεθεί στην τύχη του. Ας πούμε δυο πράγματα και για τους αντιδημάρχους, το έργο (;) που έχουν κάνει από 1.1.2007. Ανάλογα, τι έργο έδειξε η Ν.Δ. από 7.3.2004 ως 15.9.2007; Κι όμως, ο σοφός λαός θέλει Ν.Δ. και Όραμα Πόλης.
Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι μόνο ένα: να προσφέρουμε ιδέες και πολιτικές θέσεις στη Δημοκρατική Αλλαγή για μια πιο Πράσινη (κυριολεκτικά και ...μεταφορικά) πόλη.
Μακριά από κενά λόγια που τα εκστομούν κάποια κενά πουκάμισα...

Friday, 28 September 2007

Deja vu... ή το έχουμε δει το έργο...

Πολιτικό "deja vu" με επανάληψη του 1957
6/9/2007
Του Θανάση Παναγόπουλου

Διαβάζοντας κάποιος 10 πολύ συγκεκριμένες ειδήσεις γενικότερου πολιτικούπεριεχομένου που αναφέρονται στη συνέχεια και διαθέτοντας σχετικάεπαρκείς γνώσεις της ελληνικής πολιτικής ιστορίας, αναρωτιέται εάν αυτέςαφορούν ειδησεογραφία του 2007 ή γεγονότα που συνέβησαν ακριβώς μισόαιώνα ενωρίτερα, το 1957. Ιδού λοιπόν αυτές οι 10 ειδήσεις οι οποίες θα μπορούσαν να δημοσιευθούνείτε σήμερα είτε πριν από 50 χρόνια με την ίδια δημοσιογραφικήεγκυρότητα και αίσθηση επικαιρότητας:
1. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής έχει κάθε λόγο ναείναι αισιόδοξος ότι με την ετυμηγορία των Ελλήνων ψηφοφόρων θακυβερνήσει άνετα για άλλα τέσσερα χρόνια και θα κλείσει έτσι την πρώτητου οκταετία στην εξουσία.
2. Ο κ. Καραμανλής έχει και ένα ακόμη λόγο να είναι αισιόδοξος για τηνπολιτική του σταδιοδρομία: έχει όλο το μέλλον μπροστά του, αφού αν καιείναι ήδη εκλεγμένος πρωθυπουργός, δεν παύει να είναι ακόμη νέος, μόλις51 ετών όντας ο νεότερος πρωθυπουργός της χώρας όταν ανέλαβε καθήκοντα,αφού ήταν μόλις 48 ετών.
3. Όπως όλα δείχνουν, οι εκλογές που έρχονται θα οδηγήσουν σε μίαπεντακομματική βουλή, αυτό όμως δεν δείχνει να φοβίζει τον κ. Καραμανλή.
4. Η αισιόδοξη βεβαιότητα του Κ. Καραμανλή πηγάζει από διάφορους λόγους.Ένας από αυτούς είναι το γεγονός πως ο ηγέτης της κεντρώαςαντιπολίτευσης, ο Γεώργιος Παπανδρέου, αμφισβητείται από τουςεσωκομματικούς του αντιπάλους του οι οποίοι περιμένουν σε πρώτη ευκαιρίανα του αρπάξουν την προεδρική καρέκλα, με πρώτο και καλύτερο τον κ.Βενιζέλο. Βέβαια, ο Γ. Παπανδρέου δεν είναι άπειρος πολιτικός. Έχειαναλάβει διάφορα κυβερνητικά πόστα, όπως π.χ. το υπουργείο Παιδείας τοοποίο ανέλαβε στα 42 του χρόνια και το άφησε 2 χρόνια μετά στα 44 του.
5. Ένας ακόμη λόγος που προξενεί αισιοδοξία στον αρχηγό της κυβερνώσαςσυντηρητικής παράταξης είναι και το γεγονός πως και σε άλλες χώρες τηςΔυτικής Ευρώπης, οι κυβερνήσεις είναι δεξιές, όπως για παράδειγμα στηΓερμανία όπου κυβερνούν οι Χριστιανοδημοκράτες.
6. Από την πλευρά της, η κεντρώα (αλλά και η αριστερή) αντιπολίτευσηαισιοδοξεί, πως στην Ελλάδα θα πέσει από τη κυβέρνηση η Δεξιά, αφού όλαδείχνουν πως στην μεγάλη σύμμαχο, τις ΗΠΑ, έρχεται το τέλος τηςρεπουμπλικανικής οκταετίας και ο επόμενος πρόεδρος θα είναι οδημοκρατικός υποψήφιος, ο οποίος αν και ανήκει σε μία ομάδα πληθυσμούπου ως τώρα ήταν αδιανόητο πως θα έβγαζε πρόεδρο, εν τούτοις είναιδημοφιλής ενώ προέρχεται και από πολιτική οικογένεια.
7. Ένα από τα θέματα που κυριαρχούν στις ελληνικές εφημερίδες αναφορικάμε την εξωτερική πολιτική της χώρας είναι τα γεγονότα στην Τουρκία, όπουοι εκλογές ανέδειξαν νικητή και πρωθυπουργό έναν πολέμιο τουστρατιωτικού κατεστημένου ο οποίος είναι ευνοϊκά προσκείμενος στοπολιτικό Ισλάμ.
8. Στα της εξωτερικής πολιτικής του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή θα πρέπεινα επισημανθεί η πρωτοφανής σε σημασία κίνηση να συσφίξει τιςοικονομικές σχέσεις της Αθήνας με τη Μόσχα, κάτι που σύμφωνα με τουςγνώστες του παρασκηνίου "θορύβησε" την Ουάσιγκτον.
9. Στα της εσωτερικής διοίκησης, ο κ. Καραμανλής κατηγορήθηκε γιααρκετές επιλογές του. Ενδεικτικό ήταν, ότι στις χειρότερες στη μέχριτότε θητεία του θεομηνίες, οι οποίες οδήγησαν σε χιλιάδες άστεγους, στηνκαταστροφή του χώρου ενός ιστορικού μουσείου και σε οικονομικό αδιέξοδοενός ολόκληρου νομού, δεν έδειξε την πολιτική αποφασιστικότητα πουαπαιτείτο, ενώ απέκλεισε και τις δημοτικές αρχές και τους τοπικούςφορείς από οποιεσδήποτε διαχειριστικές αποφάσεις.
10. Στα της γενικότερης οικονομικής πολιτικής, αξίζει να επισημάνουμεότι ένα από τα κυριότερα γεγονότα της χρονιάς αφορούσε στην ανεξέλεγκτηδιαχείριση εκ μέρους των ασφαλιστικών οργανισμών των αξιογράφων τους(ομόλογα, κ.λπ.) χωρίς να ζητείται η έγκριση της Τράπεζας της Ελλάδος.
Όσοι βιάστηκαν να απαντήσουν πως τα παραπάνω γεγονότα αφορούν στο 2007 και όχι στο 1957, δεν θα πρέπει να ξεχνούν για κάθε μία από τις παραπάνω10 ειδήσεις ότι:
(1) Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έγινε για πρώτη φορά πρωθυπουργός το 1955και κέρδισε τις εκλογικές αναμετρήσεις έως το 1963 οπότε παραιτήθηκε καιαπλώς ο Κώστας Καραμανλής στοχεύει σε επανεκλογή του στις εκλογές του2007.
(2) Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής γεννήθηκε στις 8 Μαρτίου 1907, έχει δηλαδήκλείσει το 1957 την ηλικία των 50 ετών και έχει μπει στα 51 και ασφαλώςείναι σύμπτωση το ότι ο Κώστας Καραμανλής γεννήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου1956 οπότε εφέτος, το 2007, είναι 51 ετών. Και οι δύο έγινανπρωθυπουργοί σε ηλικία 48 ετών (το 1955 και το 2004 αντίστοιχα).
(3) Στις εκλογές που διενεργήθηκαν τον επόμενο χρόνο, το 1958, στη βουλήεκπροσωπήθηκαν πέντε σχηματισμοί: δύο κόμματα και τρεις συνασπισμοί (1:ΕΡΕ, 2: Κόμμα Φιλελευθέρων, 3: ΕΔΑ και ανεξάρτητοι εκλεγέντες με τοψηφοδέλτιο της ΕΔΑ, 4: Ένωσις Λαϊκού Κόμματος που απετέλεσε ενιαίοσχηματισμό 6 κομμάτων και 5: Προοδευτική Αγροτική Δημοκρατική Ένωσις ηοποία εκπροσωπούσε 5 κόμματα).
Το 2007, οι σφυγμομετρήσεις δείχνουνπεντακομματική βουλή με ένα κεντροδεξιό κόμμα, ένα δεξιό, ένακεντροαριστερό και δύο αριστερά, ωστόσο αυτές δεν έχουν ακόμηεπιβεβαιωθεί μέσω της ψήφου των Ελλήνων.
(4) Ο Σοφοκλής Βενιζέλος ήταν εκείνος ο οποίος αμφισβήτησε ανοικτά καιεντόνως τον ηγετικό ρόλο του Γεωργίου Παπανδρέου στην κεντρώαπαράταξη... Τόσο ο Γεώργιος Παπανδρέου ο πρεσβύτερος (1888 - 1968) όσοκαι ο Γεώργιος Παπανδρέου ο νεώτερος (1952-) ανέλαβαν το υπουργείοΠαιδείας σε ηλικία 42 ετών και το παρέδωσαν σε ηλικία 44 ετών (1930 -1932 ο πρώτος και 1994 - 1996 ο δεύτερος).
(5)Το 1957, καγκελάριος της Γερμανίας ήταν ο Χριστιανοδημοκράτης ΚόνραντΑντενάουερ.
(6) Μετά το τέλος της οκταετίας του Ρεπουμπλικανού Αϊζενχάουερ, θαεκλεγόταν ο Δημοκρατικός Τζων Κέννεντυ, ο οποίος ήταν ο πρώτος καθολικόςπρόεδρος, ενώ προερχόταν από οικογένεια πολιτικών (πατέρας και δύοαδέλφια πολιτικοί). Δεν αποκλείεται κάτι ανάλογο να συμβεί και τοεπόμενο έτος ώστε μετά το τέλος της οκταετίας του Ρεπουμπλικανού ΤζωρτζΜπους να εκλεγεί για πρώτη φορά γυναίκα πρόεδρος, η Δημοκρατική ΧίλαρυΡόνταμ Κλίντον, σύζυγος του Μπιλ Κλίντον.
(7) Ο νικητής των εκλογών του 1950, του 1954 και του 1957 ΑντνάνΜεντερές έδειξε "ύποπτη" για τους κεμαλικούς στρατηγούς ανοχή στηνισλαμική θρησκευτική παράδοση και ήλθε σε αντιπαράθεση με το στρατό,απομακρύνοντας από τις θέσεις τους κεμαλικούς αξιωματικούς προκειμένουνα θέσει τις ένοπλες δυνάμεις υπό πολιτικό έλεγχο. Έπρεπε να περάσειμισός αιώνας για να "τολμήσει" ένας άλλος Τούρκος πολιτικός, ο ΤαγίπΕρντογάν.
(8) Παρά το ψυχροπολεμικό κλίμα της εποχής, η Ελλάδα έκανε ήδη από το1956 ανοίγματα στη Μόσχα και ήταν ενδεικτική τόσο η ανεπίσημη επίσκεψητου Σοβιετικού υπουργού Εξωτερικών, Ντιμίτρι Σεπίλωφ στην Αθήνα όσο καιη εντυπωσιακή αύξηση των εμπορικών ανταλλαγών με την Ανατολική Ευρώπη(πάνω από 1.100% μεταξύ 1952 και 1958). Ανοίγματα που μισό αιώνααργότερα συνεχίζονται με τη διπλωματία των αγωγών.
(9) Πρόκειται για τη "μαύρη" τετραετία του Βόλου και της Μαγνησίας, ότανη πόλη δοκιμάσθηκε μεταξύ 1954 και 1957 από επάλληλους σεισμούς καιπλημμύρες των χειμάρρων της πόλης, οπότε επλήγη το μουσείο της πόλης μεαποτέλεσμα το 1957 το Αρχαιολογικό Συμβούλιο να αποφασίσει την κατάργησήτου.
(10) Από το 1957, με ειδικό νόμο της χρονιάς εκείνης, η Τράπεζα τηςΕλλάδος παρέχει υπηρεσίες θεματοφύλακα στους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς,χωρίς όμως στις υπηρεσίες θεματοφύλακα να συμπεριλαμβάνονται ηαξιολόγηση της επένδυσής τους σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου ή οέλεγχος των τιμών.

Αντί συμπεράσματος: Όταν αναφερόμαστε στις προηγμένες κοινωνίες συνηθίζουμε να λέμε πως "είναι 50 χρόνια μπροστά". Όταν όμως αναφερόμαστε σε καθυστερημένες κοινωνίες, λέμε πως "βρίσκονται 50 χρόνιαπίσω". Οι "ωφελημένοι" από αυτό το χάσμα των 100 (50 + 50) χρόνων είναιικανοί μέχρι και να ισχυριστούν πως ήδη από το 1957 η Ελλάδα βρισκόταν50 χρόνια μπροστά! Κάποιοι άλλοι όμως, οι οποίοι ούτε "ξεχνούν" ούτε αρνούνται τα διδάγματα της ιστορίας, θα πουν πως η Ελλάδα βρίσκεται 50χρόνια πίσω. Με τα ίδια προβλήματα, τα ίδια ονοματεπώνυμα, τις ίδιες αδυναμίες, την ίδια ανωριμότητα των ψηφοφόρων την οποία εντέλει την "πληρώνουν" τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους...

PASOK and WW I

Το τέλος του Α’ παγκόσμιου πολέμου

Στις 11 το πρωί της ενδεκάτης Νοεμβρίου (συνθηματικά, την ενδέκατη ώρα της ενδέκατης ημέρας του ενδέκατου μήνα) στην γηραιά Αλβιώνα, όλα «παγώνουν» για ένα λεπτό σιγής στη μνήμη των νεκρών του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι πολίτες έχουν στο πέτο τους μια παπαρούνα στη μνήμη των πεσόντων στις μάχες που έγιναν σε γαλλικό έδαφος σε τοποθεσίες με παπαρούνες. Mέσα στις τόσο «απασχολημένες ζωές» μας, ένα λεπτό σιγής-μνήμης αποκτά ιδιαίτερη αξία για να θυμηθούμε τι ζήσαμε ως λαοί και να αναρωτηθούμε για το μέλλον μας. Η ιστορία έχει καταγράψει τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στις 11.11.1918 όταν συνάφθηκε η ιστορική συμφωνία λήξης του πολέμου σε ένα βαγόνι τρένου στην πόλη Compiègne. Eκείνη την μέρα, στις 10:58 το πρωί σκοτώθηκε ο τελευταίος στρατιώτης του εν λόγω πολέμου. Ακολούθησε ειρήνη αλλά φευ. Οι αντίπαλοι μετά από 20 χρόνια μόλις κατρακύλησαν ξανά πίσω στον όλεθρο του δεύτερου αυτή τη φορά παγκόσμιου πολέμου.
Είναι ολοφάνερο ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται συνήθως ως φάρσα ή ως τραγωδία και αυτό πρέπει να το θυμόμαστε όλοι μας. Η πυρκαγιά τον περασμένο Ιούλιο στην Πάρνηθα επαναλήφθηκε τον Αύγουστο σε όλη την Ελλάδα ως τραγωδία. Η διαχείριση της κρίσης από την κυβέρνηση εξαντλήθηκε σε θεωρίες συνομωσίας. Ο πολιτικός που ανακάλυπτε «αντάρτικα πόλης» πίσω από τις πυρκαγιές είναι σήμερα Υπουργός Πολιτισμού (ενδεικτικό για τον πολιτισμό μας;). Τα νεκρά ελάφια της Πάρνηθας ακολούθησαν τα νεκρά φλαμίγκο της λίμνης Κορώνειας πριν λίγες μέρες. Από την πυρκαγιά περάσαμε στα κυανοβακτήρια και όλα αυτά την ώρα που στα Οινόφυτα, οι κάτοικοι πίνουν ακόμα νερό με καρκινογόνο χρώμιο VI.
Τους νεκρούς των 2 παγκοσμίων πολέμων, τους ακολουθούν χιλιάδες «ζωντανοί νεκροί» στην Ελλάδα του 2007, άνθρωποι άνεργοι ή συμβασιούχοι, με χαμηλούς μισθούς, στα όρια της φτώχειας, με γκρίζες –αν όχι μαύρες- προοπτικές για το μέλλον τους. Άνθρωποι που πίνουμε μολυσμένο νερό εν γνώσει της πολιτείας και οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια σε έναν αργό θάνατο. Άνθρωποι που αναπνέουμε κάθε μέρα πιο βρώμικο αέρα διότι ο κ. Σουφλιάς αρνείται τη δημιουργία ξεχωριστού Υπουργείου Περιβάλλοντος. Άνθρωποι που ζητάμε μια αξιοπρεπή δουλειά σε μια ευνομούμενη κοινωνία, σε μια κοινωνία με πράσινο και όχι μια κοινωνία-real estate.
Στις 11 του Νοέμβρη, καλούμαστε (ως μέλη, ως φίλοι ή ακόμα και ως αντίπαλοι) να εκλέξουμε νέο αρχηγό στο ΠαΣοΚ και να θέσουμε σε ισχύ την εκεχειρία του πολέμου που μαίνεται τούτες τις μέρες στο κόμμα που ήταν (;) έτοιμο να κυβερνήσει την Ελλάδα. Ως απλοί πολίτες στο μόνο που μπορούμε να ελπίζουμε είναι να γίνει ένας ουσιαστικός διάλογος μέχρι τις 11.11 για τα θέματα που μας αφορούν: την Παιδεία, το Περιβάλλον, το ασφαλιστικό και τη διαχείριση των αποθεματικών των ταμείων, την ακρίβεια και τα καρτέλ, την ποιότητα ζωής και τα ανύπαρκτα πάρκα στις πόλεις, την ανεργεία που μαστίζει τους νέους και δη τους επιστήμονες. Ας μην μείνουμε σε αόριστο κενό λόγο. Ας μιλήσουμε για την ταμπακέρα. Διότι, με τρομάζει η διαρκής υπενθύμιση του κ. Καραμανλή ότι οι δεσμεύσεις της Ν.Δ. «ισχύουν και ισχύουν στο ακέραιο».
Σήμερα που κάποια βιβλία «αποσύρονται» (όντως αντιεπιστημονικός ο όρος όπως έγραψε ο συνάδελφος κ. Αγγελάκος - ΤΑ ΝΕΑ, 24.9.07) από τον νέο Υπουργό Παιδείας (πρώτο δείγμα γραφής;), ας αποσύρουμε στο «χρονοντούλαπο της ιστορίας» στελέχη και κομματάρχες που έχουν κενό και όχι καινό λόγο! Διότι ο πραγματικός εχθρός της κοινωνίας είναι η συντηρητική νοοτροπία της δεξιάς κυβέρνησης. Είναι χρέος μας να συντάξουμε τις δυνάμεις μας για διαρκή και ουσιαστική εκεχειρία από τις 11.11. Μόνο έτσι θα προέλθει μια ισχυρή συνιστώσα δύναμη έτοιμη να προτείνει νέα πράγματα σε μια κοινωνία που ωθείται στην άρνηση, στη ψήφο διαμαρτυρίας και τη συνειδητή αποχή. Το θέλουμε σίγουρα, το μπορούμε όμως;Γιάννης Ζαμπετάκης

bag for life...Mr Souflia!

http://www.greekretail.gr/articles/1785/index.htmlΑπό την "πλαστική πανούκλα" στην "bag for life"

Μακάρι αυτό το κείμενο να το διαβάζατε ενθυμούμενοι ότι το περιβάλλον δεν είναι δικό μας, γιατί απλώς το έχουμε δανειστεί από τα παιδιά μας! Η "πλαστική πανούκλα", η επονομαζόμενη "plastic plague" στη διεθνή βιβλιογραφία και ειδησεογραφία, αφορά σε όλους μας και σε καθημερινή βάση. Υπολογίζεται σήμερα ότι το 80% των σκουπιδιών που υπάρχουν στη θάλασσα προέρχονται από τις δραστηριότητές μας στην ξηρά. Πρόκειται για σκουπίδια που παρασύρθηκαν από τη βροχή και τον αέρα και κατέληξαν εκεί. Μάλιστα, το 90% των σκουπιδιών που επιπλέουν στις θάλασσες είναι πλαστικά! Μόλις προχθές ο τρίχρονος γιος μου μού 'δειξε απορημένος μια πλαστική σακούλα που επέπλεε στη θάλασσα, "που ζουν τα ψαράκια".
΄Αντε να εξηγήσεις στο παιδί ότι "τα ψαράκια δεν γυρίζουν από τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ"... Σε παγκόσμια κλίμακα, κάθε χρόνο χρησιμοποιούνται περίπου 1,2 τρισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες. Με άλλα λόγια, κάθε λεπτό της ώρας χρησιμοποιούμε στον πλανήτη ένα εκατομμύριο σακούλες. Και το χειρότερο: την κάθε σακούλα την χρησιμοποιούμε κατά μέσο όρο μόλις για 12 λεπτά της ώρας. Μετά τη χρήση της, φυσικά, η σακούλα ρυπαίνει το περιβάλλον για δεκαετίες...
Εκτός από τη ρύπανση στο περιβάλλον, οι πλαστικές σακούλες σκοτώνουν. Κάθε χρόνο περίπου 100.000 ζώα (πουλιά, φάλαινες, φώκιες και χελώνες) σκοτώνονται τρώγοντας την "πλαστική πανούκλα". Το χειρότερο, όμως, είναι ότι η σακούλα που σκότωσε ένα από αυτά τα ζώα, είναι "ανακυκλώσιμος δολοφόνος". Με άλλα λόγια, η ίδια σακούλα μπορεί να σκοτώσει ξανά και ξανά, διότι το σώμα του νεκρού ζώου που την κατάπιε αποσυντίθεται πολύ πιο γρήγορα από ότι η σακούλα, η οποία, παραμένοντας στο περιβάλλον, επανα-καταναλώνεται για να σκοτώσει ξανά και ξανά...
Σύμφωνα με κάποια στοιχεία που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα ο κ. Γιώργος Σουφλιάς, υπουργός ΠΕΧΩΔΕ (Athens News, 1.6.2007), στη χώρα μας παράγονται κάθε χρόνο 4 εκατομμύρια τόνοι απορριμμάτων, εκ των οποίων μόνο οι 886 χιλιάδες τόνοι ανακυκλώνονται -στην ποσότητα αυτή περιλαμβάνονται όλα τα είδη απορριμμάτων, από κουτάκια μπίρας μέχρι αυτοκίνητα. Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι στην ανακύκλωση των οικιακών απορριμμάτων είμαστε πολύ πίσω οι ΄Ελληνες, αφού στη χώρα μας ανακυκλώνεται μόνο το ένα τρίτο των οικιακών απορριμμάτων -περίπου 370.000 τόνοι επί συνόλου ενός εκατομμυρίου τόνων, σύμφωνα πάντα με τα ομολογουμένως αισιόδοξα στοιχεία του κ. Σουφλιά.

"Bag for life"
Ας ρίξουμε, όμως, μια ματιά στις σχετικές εμπειρίες μιας άλλης χώρας, ας πούμε του Ηνωμένου Βασιλείου. Εκεί, λοιπόν, στις 14 Μαΐου η λιανεμπορική αλυσίδα Waitrose αποφάσισε να ενθαρρύνει τους πελάτες της να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τις πλαστικές σακούλες των checkout, αποσύροντάς τις. ΄Ετσι, για δύο εβδομάδες (14 έως 28 Μαΐου) οι πελάτες του σούπερ μάρκετ της εν λόγω αλυσίδας στο Saffron Walden δεν είχαν στη διάθεσή τους σακούλες για να μεταφέρουν τα ψώνια τους. Η λύση που τους πρότεινε η αλυσίδα ήταν είτε να φέρνουν οι ίδιοι τις σακούλες που θα χρειάζονταν είτε να προμηθευτούν την "παντοτινή σακούλα" ("bag for life") με το σήμα της εν λόγω εταιρείας από τα ταμεία της.
Η ιδέα της "bag for life" δουλεύεται στην Αγγλία εδώ και μια επταετία περίπου. Το πράγμα έχει ως εξής: αρχικά ο καταναλωτής καταβάλλει 20 πένες, δηλαδή περίπου 30 λεπτά του ευρώ, και αγοράζει την "παντοτινή σακούλα" για να βάζει τα ψώνια του. Η χωρητικότητα της "bag for life" αντιστοιχεί σε εκείνη των δύο ή τριών τεμαχίων της κοινής πλαστικής σακούλας του σούπερ μάρκετ, ενώ η αντοχή της είναι ασυζητητί μεγαλύτερη και η αισθητική της υψηλού επιπέδου. ΄Οταν φθαρεί από την επανάληψη της χρήσης, η λιανεμπορική αλυσίδα την αντικαθιστά δωρεάν. Με άλλα λόγια, την ανακυκλώνει -εξ ου και το όνομά της: bag for life.
Κατ' αυτόν τον τρόπο ο καταναλωτής συμβάλλει στη μείωση της χρήσης του πλαστικού, που αφθονεί στα είδη συσκευασίας και που απορριπτόμενο... οπλοφορεί εναντίον όλων των ζωντανών της θάλασσας. Η αλυσίδα ASDA έχει βρει έναν άλλον τρόπο να αποθαρρύνει τους πελάτες της να πετούν τις πλαστικές σακούλες στα σκουπίδια. Είναι απλός: για κάθε πέντε χρησιμοποιημένες σακούλες που επιστρέφει ο καθένας τους σε ένα σούπερ μάρκετ ASDA, τον ανταμείβει δίνοντάς του δωρεάν μια "παντοτινή σακούλα".
Φευ!
Επισημαίνουμε ότι στην πόλη Modbury, στο Devon της Αγγλίας, έχουν απαγορευθεί εντελώς οι πλαστικές σακούλες για τα ψώνια από τις αρχές του Μάη. Φανταστείτε κάτι ανάλογο να γινόταν στον Πύργο ή την Κοζάνη... Αλήθεια, πόσο έτοιμοι είμαστε ως καταναλωτές και επιχειρήσεις για κάτι τέτοιο; Μήπως έφτασε η ώρα οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ της εγχώριας αγοράς, σε συνεννόηση μεταξύ τους, να αρχίσουν να προωθούν συστηματικά τις εναλλακτικές τσάντες από βιοαποικοδομήσιμα υλικά;
Αν αναλογιστούμε ότι η Αγγλία είναι κάπου δέκα χρόνια πίσω από την υπόλοιπη Ευρώπη στα θέματα της ανακύκλωσης, ας μην σκεφτούμε καν να απαντήσουμε στο ερώτημα "πόσα χρόνια είναι πίσω η Ελλάδα;" -φευ! Ειρήσθω εν παρόδω, οι Βέλγοι σήμερα ανακυκλώνουν ήδη το 70% των οικιακών απορριμμάτων τους, ενώ οι Βρετανοί λένε ότι θα έχουν φτάσει στο 50% μέχρι το 2020.
Το μέσο ελληνικό νοικοκυριό ή η τυπική ελληνική επιχείρηση σε τι ποσοστό, τάχα, ανακυκλώνουν τα απορρίμματά τους; Και πώς, άλλωστε, να τα ανακυκλώσουν, όταν πολλοί από τους μεγάλους Δήμους δεν διαθέτουν ακόμα κάδους ανακύκλωσης; Οι ευθύνες της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως άλλωστε και οι προσωπικές -μην ξεχνούμε- του καθενός μας, είναι τεράστιες. Αλλά τέτοιοι που είμαστε, τέτοιους δημοτικούς άρχοντες εκλέγουμε...

"Γράμματα ψιλά";
Χώρες που έχουν απαγορεύσει ή αποθαρρύνουν τη χρήση πλαστικής σακούλας είναι η Αυστραλία, το Μπανγκλαντές, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Σκοτία, η Γαλλία, η Ελβετία, η Δανία, η Γερμανία και οι Φιλιππίνες. Η Ελλάδα της παράνομης χωματερής και της μηδενικής ανακύκλωσης θα τολμήσει ποτέ να υιοθετήσει κάποιο ανάλογο μέτρο; Αλλά εδώ, βλέπετε, δεν μπορούμε καν να συμφωνήσουμε ως συντεταγμένη κοινωνία για το πού θα οδηγούνται τα σκουπίδια της πρωτεύουσας, καθώς η χωματερή των Λιοσίων είναι υπερ-κορεσμένη... ΄Αρα, τι; Να υποθέσω ότι κάθε ιδέα περί οικολογικής κουλτούρας και ανακύκλωσης, όσο επιτακτικές και να είναι, είναι "γράμματα ψιλά";
Τα στελέχη των επιχειρήσεων και οι επιχειρηματίες στους οποίους απευθύνομαι, αρνούμενος να απαντήσω καταφατικά σε αυτό το ερώτημα και υπολογίζοντας στην ευαισθησία τους, στην επικοινωνιακή τους δυνατότητα και στην ικανότητά τους να εκπαιδεύουν τον καταναλωτή, να μην ξεχνούν: Οι σακούλες που έχουν τυπωμένο το σήμα των εταιρειών τους, ακόμα και όταν αποτεθούν στους χώρους υγειονομικής ταφής, δεν αποσυντίθενται. Φωτοδιασπώνται σε μικρότερα μόρια, εξίσου βλαβερά για την ανθρώπινη υγεία. Πώς την βλάπτουν; Μα μολύνοντας τον υδροφόρο ορίζοντα, αργά ή γρήγορα "ποτίζουν" τα ζώα που πρόκειται να γίνουν το "πιάτο ημέρας" στο τραπέζι μας, μπαίνοντας στην τροφική αλυσίδα.
Ας το πάρουμε απόφαση: Ο μόνος τρόπος να οχυρωθούμε έναντι των περιβαλλοντικών κινδύνων που δημιουργεί η ανθρώπινη δραστηριότητα είναι να αντιληφθούμε την επικινδυνότητα των απλών καθημερινών πρακτικών μας και, κυρίως, ότι το περιβάλλον μάς φτιάχνει και το φτιάχνουμε.

Wednesday, 26 September 2007

Cr (VI) is getting closer

Τoday's lattest news> Cr(VI) has been found in water in Tanagra. Tanagra is about 60km norht of Athens... The text that follows relates to food controls and has been published on 22nd of June. With Cr moving closer, the text is still fresh and reminds us what controls should be carried by the state. Is anybody listening???
--------------------------------------------------------------------------------------------

http://www.athensnews.gr/athweb/nathens.prnt_article?e=C&f=13240&t=01&m=A07&aa=1
-------------------------------------------------

Testing times for food inspectors

The Hellenic Food Authority is to be stripped of its fundamental powers,raising concerns over the future of food safety in Greece
THRASY PETROPOULOS

The control of all meat, dairy and drinking water inspection bodies has become a political tug of war
A POWER struggle is developing between the national health watchdog, politicians, vets and scientists that will leave Greece exposed to inconsistent and potentially flawed testing methods, food experts have told the Athens News.
At a time when the European Union is attempting to standardise the system of food inspections across the region, Greece continues to support a labyrinthine structure of inspection bodies, many of which, it is argued, use different testing criteria.
The General Veterinary Commission (under the control of the ministry of rural development and food), the Commission for Public Hygiene (ministry of health) and the State Chemical Laboratory (finance ministry) all perform inspections, as do a number of prefectural and regional bodies.
Coordinating all of the above, as well as performing inspections of its own and reporting to the European Food Standards Authority (EFSA), is the Hellenic Food Authority (EFET).
However, the putatively independent EFET is set to lose management of all meat, dairy and drinking water inspections after two presidential decrees earlier this year handed supervision of such checks to the food and health ministries.
"The role of EFET was essentially to make sure that all the bodies spoke the same language," food science expert Yannis Zabetakis told this newspaper. "The danger now is that everybody is going to do whatever they are told by either the ministries or the industrial bodies. The independence of the new bodies is a grey area. In effect, there is going to be commercial anarchy in the market."

A potted history
Despite academics and food experts arguing that EFET should retain controlling power over other inspection bodies, the watchdog's reliability and credibility has often been questioned since its inception in 2000, not least during the two recent scandals involving Greek dairy giant FAGE.
However, where the instance of mouldy yoghurts two years ago was chiefly an embarrassment to FAGE, the discovery of broken glass in the same product in February 2006 led to the recall of more than 700,000 tubs from Greece and abroad, and the resignation of the EFET president, Nikos Katsaros.
FAGE, it emerged, neglected to inform EFET of the recall, but equally EFET was negligent in not inspecting the dairy factory until six weeks after the watchdog had received its first consumer complaint. The story was broken in the Greek media some two months after the problem was first identified.
Crucially, EFET did not instigate the "Rapid Alert System", a central tenet of the EU's food hygiene and safety legislation, by immediately informing EFSA.
Zabetakis, a university of Athens lecturer in food chemistry and registered EFET trainer, has criticised EFET in the past. However, he insists that sidelining the Hellenic Food Authority is not the answer.
"They have never been granted more independent powers and resources to set up their own laboratories to get more specialised personnel," he said. "Greek food is fundamentally safe, but I would say that only 10 or 20 percent of problems are reported. The glass was found in the yoghurt only because a member of the public called the four-digit consumer hotline [1520]. There is also a yearly problem with meat being imported illegally from Bulgarian, Romanian and Fyrom and being passed off as Greek."
Yannis Vlemmas, the president of EFET, said that he did not want to comment on the impending changes other than to say that they were being made for "clear political reasons".
However, Despina Vassiliadou, a microbiologist and the vice-president of the EFET until last year, was less restrained.
"There has always been friction between the scientific bodies and EFET," she said. "We prepared a list of new legislative reforms with a principal goal for EFET to fulfil its obligation to monitor the other organisations. We also tabled a number of ministerial decisions, but these decisions were never implemented.
"We had limited financing and were never granted the personnel promised. We intended to have branches in each of the 13 regions in Greece. While I was vice-president we reached five, and two more have since been added. There are six still missing. Now that EFET has been sidelined, we are back to the situation that existed in 1990."
Vassiliadou added that the diluting of inspection duties would contravene EU law. However, an EFSA spokesperson said that other European countries had also opted for multiple inspection bodies.

The question of Europe

The Hellenic Food Authority branch in Ioannina was opened with pomp and ceremony in April. At around the same time one of the presidential decrees stripping the body of its powers was announced. Development Minister Dimitris Sioufas (C) cuts the ribbon, flanked by his deputy, Yannis Papathanassiou (2nd R), and EFET president Yannis Vlemmas (R)
EU Parliament regulations 178/2002 and 825/2004, which outline community law on food safety and quality and determine the jurisdiction of EFSA, do not appear to require that only one authority within a member state regulate all other inspection bodies. However, the latest regulation does state that "the central authority of a member state [currently EFET as far as EFSA is concerned] is required to be competent to ensure compliance with the requirements [of EU law] or any other authority to which that central authority has delegated that competence."
Yannis Papathanassiou, the deputy minister in charge of EFET at the development ministry, told this newspaper that, essentially, nothing was changing other than certain inspection obligations being farmed out to other ministries.
A spokesperson for the rural affairs and food ministry said that that it was too early to say which department would assume responsibility for meat and dairy inspections but that veterinarians were, in any event, registered with the ministry and were, therefore, already active in carrying out inspections.
Furthermore, a health ministry spokesman said that water inspections had effectively always been carried out through the ministry with little or no coordination with EFET.
Outdated laws
For all that, the consensus among traders and academics is that rather than have its powers diluted, EFET should be empowered to do the job it was created to do.
Yannis Bastas, the technical manager of Unilever Group in Greece and a member of the Scientific Commission for the Union of Greek Food Industries, argues that the national legislative framework within which food industries are required to function needs urgent updating.
"In over 20 years at Unilever, I have found that the scientific background in Greece is very high but that when these leading scientists become part of the legal or enforcement authorities, they totally change their attitude," he said. "They are afraid and restricted, and just follow the law. I don't see anybody taking any initiative to change the law. It needs to be updated. Up until January this year, we could not even advertise on a product that calcium was good for bones."
He added that the EFET situation had come about, he believed, because Greece is in a "pre-election period and there are different political interests trying to secure a positive opinion of professional associations [within their ministries]".
Costas Koutsoumanis, a professor from the School of Agronomy at the University of Thessaloniki, echoed the view that the changes at EFET were "definitely a step in the wrong direction".
Speaking at a trade-sponsored conference on food safety and quality in central Athens on June 20, he added: "There should definitely be one organisation. I don't care which ministry it should be in, but the EU would certainly prefer for there to be one organisation in food safety control in Greece."
ATHENS NEWS , 22/06/2007, page: A07 Article code: C13240A071

Ιστορία μου ...αμαρτία μου

Στα χρόνια της Δεξιάς (του Κυρίου) που ζούμε από τις 7.3.2004, το είδαμε και αυτό! Ο Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων να αποσύρει (ή μάλλον να σέρνει στην πυρά) βιβλίο κινούμενος θεσμικά. Μα για ποιους θεσμούς μιλάει; Τον θεσμό της εκκλησίας της Ελλάδας μάλλον θα εννοεί... Διότι μόνο έτσι εξηγείται η σπουδή του αρχιεπισκόπου από το Mαϊάμι να τηλεγραφήσει την ευχαρίστησή του...
Και μη χειρότερα...
Το πρώτο δείγμα γραφής του κ. Στυλιανίδη ξεχυλίζει από μεταρυθμιστικό πνεύμα.

Tuesday, 25 September 2007

Απορία ψάλτου? Vics με vapour action

Είδατε χθες τον νέο (καινό) υπουργό τουρισμού (κ. Άρη Σπηλιωτόπουλο) να πηγαίνει στο Μαξίμου με ένα παχύ μπλε φάκελο? Αστειεύομαι βέβαια. Ο φάκελος ήταν κενός, ή μήπως επίτηδες φαινόταν άδειος? Τι καινός τι κενός θα μου πείτε... Λέτε να έχετε δίκιο?
Αυτό όμως που δεν μπορώ να καταλάβω είναι πώς ο κ. Καραμανλής επέλεξε για υπουργό τουρισμού έναν πολιτικό που δήλωνε ευθαρσώς και ανυπευθύνως ότι πίσω από τις πυρκαγιές κρύβονται ...αντάρτικα πόλης.
Έ-λε-ος!
Αυτός ο κύριος που προκάλεσε τόση αρνητική δημοσιότητα για τη χώρα μας, θα προοωθήσει τον τουρισμό?
Μήπως πρέπει να γίνω τουρίστας σε άλλη χώρα?
Απορίες που τις έχω...
Ντροπή μου!

Υ.Γ. Πούντο πούντο το βιβλίο? Ψάξε, ψάξε ... δεν θα το βρεις!!

Υ.Γ.2 Ποιο εύκολο είναι να παρακολουθήσεις τη σκέψη του Λεμονή στο Θρύλο παρά τη σκέψη του Ζ.Τ. για το βιβλίο Ιστορίας ΣΤ δημοτικού...

Υ.Γ.3 Προς scotlandmailto:yard@GADA... Ζ.Τ. is a coded name of a promising (???) politician

Monday, 24 September 2007

Τοροσίδης και άρθρο 16

Kυριακή 23.9.2007.
Ο Θρύλος στο καλύτερο παιχνίδι του εδώ και μήνες, αν όχι χρόνια! Η λαϊκή απαίτηση ("Θρύλε, απαιτούμε νίκες και πολλά γκολ") επιτέλους Δικαιώνεται.
Αφού δεν δικαιώνεται ο αγώνας...
Τέλος πια στις νορβηγικές σούπες. Η μ.R (μετά Rivaldo) εποχή είναι εδώ. (Το ΠαΣοΚ που είναι; οεο).
Κάπου προς το τέλος του ματς, το σκορ είναι 6-1 και αρχίζω να έχω παραισθήσεις για τα ΑΕΙ και το άρθρο...16!
Ευτυχώς όμως, ο από μηχανής Θεός (Τοροσίδης) με άπιαστο αυτογκόλ γράφει το 6-2 και με φέρνει στα σύγκαλά μου. Thanks Toro! Το ήξερα ότι πάντα ήσουν υπέρ του Δημόσιου Πανεπιστημίου!

Κι ένα ανέκδοτο 5 λέξεων (ακούστηκε στην πιο cool εκπομπή του ραδιοφώνου Ανεμολόγιο @ 100,3) από τον "Γιώργο από τα μέρη του" (το "του" αναφέρεται στον αρχηγό του Ανεμολογίου! όχι στον Θεό!)

Το ανέκδοτο
"ισχύει και ισχύει στο ακέραιο"

σας θυμίζει κανέναν "-ουργό";

αν όχι, σε ποια χώρα ζείτε;
αν ναι, μήπως ξέρετε κανένα που να τον ψήφισε;

Έ-λε-ος

Αυτό μόνο... Τέλος

Sunday, 23 September 2007

Θάνατος από κυανοβακτήρια

[από www.terradaily.com]

Greek lake cordoned off after bacteria kills birds

SALONIKA, Sept 19 (AFP) Sep 19, 2007

Authorities in northern Greece said Wednesday they had cordoned off a protected wetlands where scores of birds were found dead from suspected bacteria poisoning.
"We are facing a possible crisis at Lake Koroneia... but there is no public health risk," Salonika prefect Panagiotis Psomiadis told an emergency meeting of health and environment officials.
Some 200 birds -- including flamingos, avocets, shelducks, sandpipers and terns -- were found dead over the weekend at Lake Koroneia.
The wetland is listed on an international convention called Ramsar that aims to protect areas that have suffered successive environmental disasters.
Tests by Salonika's Aristotelio University showed that the birds died from a "cocktail" of cyanobacteria and other organisms that flourished because of heat and drought, Psomiadis said.
"These micro-organisms pose no harm to people unless they enter the food chain," the prefect said.
Bird flu was ruled out, he said.
Aristotelio biology professor Maria Moustaka told the meeting that Koroneia is an ecosystem "near death."
Hunting and grazing have been prohibited around the lake some 30 kilometres (19 miles) southeast of Salonika.
In 2004, thousands of birds and fish died at Koroneia from an outbreak of botulism, caused by a bacterium that develops in stagnant or polluted waters and produces a potent neurotoxin.
But the underlying causes of the crisis are man-made, insists Stavros Yfantis, deputy director of the Hellenic Ornithological Society.
Illegal boring by farmers has drawn out groundwater and textile-dyeing factories in the region have been dumping untreated waste into the lake's tributary streams for years, Yfantis told AFP.
"It's a completely absurd situation, a Ramsar-protected lake that has become a death trap," Yfantis said.
Lake Koroneia is one of several sites Greece is obliged to protect under the Ramsar Convention, but the park has struggled to survive for lack of funding.
"All of Greece's national parks have trouble operating," Yfantis said. "The funding exists but stifling bureaucracy leaves staff unpaid for months."
In 2005, the European Court of Justice sanctioned Greece for taking insufficient steps to protect the lagoon of Messolonghi in the west of the country, another Ramsar site.

Saturday, 22 September 2007

Friday, 21 September 2007

ENVIFOOD vs Newspapers

Διαβάστε σήμερα στο ΒΗΜΑ (σελ. 8) κάποιες σκέψεις μου που ανέβηκαν σε αυτό το blog πριν από δύο μέρες.
Το envifood προηγείται των εφημερίδων και αυτό θα είναι ο στόχος!
Γιατί στην πολιτική και στην επιστήμη, η ικανότητα δράσης εξαρτάται από την ικανότητα (εν-)όρασης μέσα από ιπτάμενους καφέδες.
Ειδικά σε καιρούς μετριότητας όπως αναφέρει και το βιβλίο του νυν υπουργού παιδείας που τα κυανοβακτήρια μιας λίμνης ήρθαν να μας θυμίσουν ότι κάποιες μπλε υπάρξεις μάλλον βλάπτουν την υγεία μας...

Υ.Γ. Ανεμολογίτες, τον καφέ μου τον πίνω σκέτο με γάλα. Διότι:
1. η ζάχαρη απορροφά το άρωμα του καφέ και άρα τον κάνει πιο άγευστο,
2. το γάλα δίνει μιαν άσπρη νότα αισιοδοξίας και
3. οι μέτριοι καφέδεις είναι για μέτριους ανθρώπους >-))

Thursday, 20 September 2007

Το χρώμιο και ο Ασωπός [ΤΟ ΒΗΜΑ, 30.8.07,σελ. 9]

Τι κοινό έχουν το Cr (VI) στον Ασωπό και ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ); Πώς σχετίζεται το περιβάλλον με τα τρόφιμα; Μήπως αυτό που τρώμε είναι αυτό που μας περιβάλλει; Μήπως ισχύει και στη διατροφική μας (αν-)ασφάλεια, το ρητό «το περιβάλλον φυγείν αδύνατον»;
Στις Επιστήμες των τροφίμων (όπως χημεία, βιοχημεία, βιοτεχνολογία) με τον όρο «ποιότητα» εννοούμε το σύνολο των χαρακτηριστικών που καλύπτουν τις απαιτήσεις του καταναλωτή-χρήστη. Ο γκουρού της ποιότητας σε παγκόσμιο επίπεδο (J.Μ. Juran) έχει ορίσει ως ποιοτικό ένα προϊόν όταν είναι «fit for use» (δηλαδή ικανό να χρησιμοποιηθεί). Στο κείμενο που ακολουθεί, γίνεται μια ανασκόπηση του αποτελέσματος που είχε η Νέα Διακυβέρνηση (ΝΔ) κατά τα προηγούμενα τριάμισι χρόνια στην ποιότητα των τροφίμων.
Για να είναι ποιοτικό ένα τρόφιμο πρέπει να έχει ένα σύνολο χαρακτηριστικών όπως για παράδειγμα άριστες οργανοληπτικές ιδιότητες (δηλ. άρωμα, γεύση και χρώμα). Τα δύο πιο σημαντικά χαρακτηριστικά ενός ποιοτικού τροφίμου είναι το κόστος του και η ασφάλειά του. Στα χρόνια της ΝΔ (από 8.3.2004 ως σήμερα) τόσο το κόστος όσο και η ασφάλεια των τροφίμων ελέγχονται πλημμελώς.
Δύο παραδείγματα που αποδεικνύουν τον παραπάνω ισχυρισμό μας.
Πρώτον: καρτέλ στο γάλα.
Σήμερα, ένα λίτρο φρέσκο γάλα κοστίζει στην Ελλάδα από €1,20 έως €1,40 (ανάλογα με το σημείο πώλησής του) (€1,30 κατά μέσο όρο λοιπόν) ενώ στη Μεγάλη Βρετανία –την ίδια μέρα – πουλιέται προς €0.85 ! Δηλαδή το γάλα στην Ελλάδα είναι πάνω από 50% πιο ακριβό από το γάλα της Μεγάλης Βρετανίας! Να σημειωθεί εδώ ότι από τα 130 λεπτά του € μόνο τα 30 περίπου πάνε στον παραγωγό. Τα υπόλοιπα άραγε πόσοι τα μοιράζονται και πού καταλήγουν; Επίσης, το γάλα σε όλες τις χώρες της Ευρώπης έχει διατηρησιμότητα (shelf life) 10 μέρες ενώ στην Ελλάδα μόνο 5. Γιατί; Για να αναγκαζόμαστε να αγοράζουμε πιο συχνά γάλα; Ή για να πιέζεται έτσι τεχνητά η τιμή του προς τα πάνω αφού το γάλα έτσι γίνεται πιο δυσεύρετο;
Το μείζον επιστημονικό θέμα σε κάθε ευαλλοίωτο τρόφιμο είναι το πόσες μέρες μπορεί να διατηρηθεί με ασφάλεια για τον τελικό καταναλωτή. Ο ΕΦΕΤ σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς ας πάρει ξεκάθαρη θέση σε στο θέμα της διατηρησιμότητας. Και η Επιτροπή Ανταγωνισμού ας βρει επιτέλους το κουράγιο να δημοσιοποιήσει το πόρισμα για το καρτέλ στο γάλα που εκκρεμεί από τον περασμένο Ιούνη.
Δεύτερον: λειτουργία και πολυδιάσπαση του ΕΦΕΤ
Πριν από μερικούς μήνες, ο ΕΦΕΤ ανακοίνωσε με δελτία τύπου (20/10/06 και 24/10/06) την παράνομη κυκλοφορία στην Ελληνική Αγορά μη εγκεκριμένου γενετικά τροποποιημένου ρυζιού LL RICE 601. Με το δελτίο τύπου της 24ης Οκτωβρίου του 2006, καλούσε την Greenpeace «σε κάθε περίπτωση να τον ενημερώνει με ονόματα και διευθύνσεις επιχειρήσεων για τις καταγγελίες που κάνει μέσω Δελτίων Τύπου στα Μ.Μ.Ε., ώστε ο Ε.Φ.Ε.Τ. όχι μόνο να επιβάλλει τα πρόστιμα και τις κυρώσεις που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία στις επιχειρήσεις εκείνες, που ενώ έχουν την ευθύνη απόσυρσης, δεν το έπραξαν αλλά και να επιβεβαιωθεί η απόσυρση όλων των ποσοτήτων που είχαν διοχετευτεί στην αγορά»! Μια κρατική υπηρεσία (ΕΦΕΤ) καλεί μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ) να την ενημερώνει για τα δελτία τύπου της δεύτερης! Πέρα από το φαιδρό του πράγματος, η εν λόγω περίπτωση είναι μία case study προς αποφυγή ! Και προκύπτει αβίαστα το εξής ερώτημα: αν δεν είναι σε θέση ο ΕΦΕΤ να ελέγχει τα τρόφιμα της αγοράς, τότε πώς θα ελέχξει την ορθή εφαρμογή της κοινοτικής και εθνικής νομοθεσίας (π.χ. ΕΚ 178/2002 και 852/2004 που υποχρεώνουν όλες τις εταιρείες τροφίμων να εφαρμόζουν ιχνηλασιμότητα και σύστημα HACCP, αντίστοιχα;);
Η απάντηση στο αρχικό ερώτημα για το χρώμιο και τον ΕΦΕΤ είναι η εξής: το εν λόγω χημικό στοιχείο δεν θα υπήρχε στο νερό του Ασωπού και άρα στα τρόφιμα αν ο ΕΦΕΤ και οι ελεγκτές περιβάλλοντος εργάζονταν επαγγελματικά και συντονισμένα και αν είχαν μια πολιτική ηγεσία που να τους στηρίζει και όχι να τους πολυδιασπά. Οι κ.κ Μπασιάκος, Σιούφας, Σουφλιάς και Παπαθανασίου τι έχουν να μας πουν επ’αυτών;

Στα χρόνια των μετριοτήτων

Με τη νέα κυβέρνηση του ανύπαρκτου Υπουργείου Περιβάλλοντος και των τουλάχιστων ανεπιτυχών επιλογών σε Υπουργεία αιχμής, η συνέχεια είναι βέβαιη: ανύπαρκτοι έλεγχοι στην αγορά (τα Υπ. Ανάπτυξης και Αγρ. Ανάπτυξης περί άλλων θα τυρβάζουν) και όλοι μας θα θαυμάζουμε την δικτατορία των μετριοτήτων.
Σε όλα αυτά, θα μένει πάντα η απορία μου. Μα καλά, έπρεπε να γίνουν εκλογές για να αντικατασταθούν ο κ. Ορφανός (του ανύπαρκτου έργου ακόμα και μετά το θάνατο του Μ. Φιλόπουλου στις 28.3.07), ο κ. Γιακουμάτος (που ξέρει ποιος έβαλε τις φωτιές), ο κ. Πολύδωρας ("στρατηγέ άνεμε", καλό χειμώνα!) και ο κ. Παπαθανασίου (βλ. πολυδιάσπαση ΕΦΕΤ)...???

Wednesday, 19 September 2007

Διατροφική Ανασφάλεια [ΤΟ ΒΗΜΑ, 3.8.2007, σελ 9]

E.Ε. και Ε128
Στην Ελλάδα, τo 2000, σε εναρμόνιση με την κοινοτική οδηγία 93/43, εκδόθηκε ο νόμος 487/2000 με τον οποίο θεσπίστηκε η εφαρμογή των αρχών της Ορθής Εργαστηριακής Πρακτικής (Good Laboratory Practice, GLP) σε συνδυασμό με τις αρχές του συστήματος ΗΑCCP σε όλες τις επιχειρήσεις τροφίμων. Το 2001, ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) εκπόνησε οδηγούς Υγιεινής, οι οποίοι είναι εγχειρίδια που απευθύνονται στους υπευθύνους των επιχειρήσεων τροφίμων. Σκοπός τους ήταν και είναι να ενθαρρύνουν την εφαρμογή των αρχών HACCP έτσι ώστε να διασφαλίζεται η υγιεινή των τροφίμων και η συμμόρφωση των επιχειρήσεων με τη νομοθεσία. Τέλος το 2004, η ΕΕ εκδίδει τον Ε.Κ. 852/2004 με τον οποίο υποχρεώνονται όλες οι εταιρείες που διακινούν ή παράγουν τρόφιμα να εφαρμόζουν το σύστημα HACCP. Σήμερα, εν έτει 2007, παραμένει άγνωστο πόσες εταιρείες εφαρμόζουν το σύστημα HACCP.

Στην Ελλάδα, οι αρμόδιες αρχές που είναι υπεύθυνες για τον έλεγχο της ασφαλείας των τροφίμων και τη συμμόρφωση των επιχειρήσεων τροφίμων με τη νομοθεσία διεξάγοντας επίσημους ελέγχους είναι:
1. η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής, που υπάγεται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,
2. η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγιεινής, που υπάγεται στο Υπουργείο Υγείας,
3. το Γενικό Χημείο του Κράτους, που υπάγεται στο Υπουργείο Οικονομικών και
4. ο ΕΦΕΤ που υπάγεται στο Υπουργείο Ανάπτυξης και ο οποίος συγκροτήθηκε με σκοπό να συντονίζει όλες τις υπηρεσίες και τους μηχανισμούς ελέγχου.
Είναι φανερό ότι οι τέσσερις (4) ελεγκτικοί μηχανισμοί ανήκουν σε τέσσερα (4) διαφορετικά υπουργεία. Αυτό αποτελεί ελληνική πρωτοτυπία! Πόσο αποτελεσματικά μπορούν να συνεργάζονται μεταξύ τους όταν η καθημερινή τους επικοινωνία γίνεται μέσω υπουργικών δαιδάλων;

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου οι ελεγκτικοί μηχανισμοί των τροφίμων επιβλέπονται από τη Food Standards Agency (FSA) (τον αντίστοιχο βρετανικό ΕΦΕΤ) και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η εταιρεία Cadbury κάθησε στο εδώλιο του κατηγορουμένου στο δικαστήριο του Βirmingham στις 15.6.2007 για το σκάνδαλο σαλμονέλωσης που προκάλεσε η εν λόγω εταρεία το 2006 και της έχει ήδη κοστίσει περισσότερο από € 30 εκατομμύρια. Η εν λόγω δίκη διήρκεσε δέκα (10) μόλις λεπτά μιας και η εταιρία Cadbury δέχθηκε όλες τις κατηγορίες.
Ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του ΔΣ του ΕΦΕΤ, με ποια επιστημονικά και διοικητικά κριτήρια επιλέγονται ώστε να είναι σε θέση να ενεργούν ως απόλυτα ανεξάρτητοι όπως είναι οι συνάδελφοί τους στο Ην. Βασίλειο; Τα αντίστοιχα σκάνδαλα που ζήσαμε στη χώρα μας με ευρωτίαση και σπασμένα γυαλιά σε γιαούρτια γαλακτοβιομηχανίας γιατί δεν έφτασαν ποτέ στη δικαιοσύνη;
Σήμερα, το ναυάγιο του ΕΦΕΤ ολοκληρώνεται. Με δύο προεδρικά διατάγματα από το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εξαιρέθηκε ο ΕΦΕΤ από τους ελέγχους σε νερό, κρέατα, γαλακτοκομικά και μέλι. Στις 1.8.2007, η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ με πρωτοσέλιδο αφιέρωμα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την καρκινογόνο χρωστική Ε128. Σχετικά με αυτή τη χρωστική, ο ΕΦΕΤ απλά περιορίστηκε στο να μεταφέρει τις οδηγίες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) αλλά δεν έδωσε καμιά οδηγία-συμβουλή στο καταναλωτικό κοινό.


Γιατί; Οι καταναλωτές δεν αξίζουν πληροφόρηση για την υγεία τους, για τα ποια τρόφιμα πρέπει να αποφεύγουν και για πόσο καιρό; Όλα τα τρόφιμα με τη χρωστική Ε128 που είναι ήδη στην αγορά αν και επικίνδυνα δεν ανακαλούνται με τις ευλογίες της ΕΕ και του ΕΦΕΤ. Για ποια προστασία της Δημόσιας Υγείας μπορούμε να μιλάμε πια; Η αγορά λειτουργεί ανεξέλεγκτα και η δημόσια Υγεία είναι απροστάτευτηΓιάννης Ζαμπετάκης
Λέκτορας Χημείας Τροφίμων (Ε.Κ.Π.Α.) και Lead Auditor (HACCP και ISO9001)
izabet@chem.uoa.gr

Hello

Today, environment and food is a hot topic for all of us, regardless age, ethnic origin, education or religion. Where shall we be in 20 years time in terms of food production, pollution, climate changes ?
Any thoughts - suggestions for concerted actions are more than welcome.
Yannis